Jaké ryby ke skalárám?
0 02.01.2019 14:59 Martin – Skalar
Mam skalara jednu neonku tetru a dvoch prisavnikou mozem dat bojovnicu a este jedneho skalara mamina uz isla kupovat tak rychlo pls pomoc
Starší reakce
Mám neonky modré se skaláry....drží pěkně hejno, ale nejsou moc akční, nelítaj celej den po nádrži sem tam, spíš se tak nějak "šmrdolej" na jednom místě, kolikrát si říkám, že je to docela nůďo, ale, většinou večer před zhasnutím, začnou opravdu plavat v hejnu po celé nádrži a to je potom supr podívaná..........v akvárku byly dřív než skaláry, takže pohodička, ale vzhledem k jejich velikosti v době nákupu myslím, že pokud bych je přidala ke skalárům, tak by mi je požrali. Mám je taky v malém objemu 112 litrů (osádka 4x skalára, 20x neonka modrá, 2x pancéřníček zelený - na dožití)....nebudu líčit jak se ke mě skaláry dostaly, jsou to podražené kusy....celá osádka se bude výhledově stěhovat do většího, hlavně teda kvůli skalárům, i když vím, že už nevyrostou, a hejno neonek mám v plánu posílit tak na 50-60 kusů......neonky se samozřejmě budou do nového stěhovat jako první, tak jsem sama zvědavá, jak to dopadne, snad to bude v poho.
Myslím, že lze vybrat z téměř krerýchkoli větších teter.
100l není pro skaláry žádná hitparáda, ať to máš "odobrené" kde chceš. Je to pro ně nízké. Myslím si, že v takhle malém akváriu se skalárami bude lovnou zvěří více druhů ryb než normálně.
A teda nevím, co je to za blbý zvyk, splachovat ryby a ještě tomu dávat rádoby vtipné názvy.
Tak neonky modré by bylo pro skaláry jen drahé krmení.
Starší reakce
Mě taky.vlastni zkušenost s nima nemám ale vyděl sem je se lekat a co dělali neonky jsou proti nim ledový klidasove. Ale tuším kam tím míříš já je vyděl v nějakým vydeu na YouTube nějaký dokument a tam byli v stejné řece což ale nesnižuje radu nedávat je společně.je rozdíl velká řeka a akvárko.vzdalenost kterou ryba uznává za bezpečnou je jiná.
Já jsem to viděla na vlastní oči. A horší byly mladé skaláry, ty to vyloženě bavilo. Starší nebyly tak důslední. Ale je fakt, že po několika měsících se to celkem srovnalo a skaláry je celkem ignorují. Ale mezitím se několik sekernatek usušilo.
Driv3r napsal: ....Sekernatky budou že skalárů ve stresu s budou skákat a but se zabijou o sklo nebo skončí na koberci. Na hladinu dej pár plovoucek
Na to si přišel jen podle atlasu nebo máš osobní zkušenost? Mě by zajímal názor třeba
rybicky.net/profil/10857 .
Takže vyřešeno, skaláry to obslouží. Díky za rady a info. Na "žraloky" se těším
Skaláry využijí celí sloupec ,budou brát ze dna i hladiny.
Při krmení na hladině vypadají jak žraloci ploutve ve vzduchu ,
Sekernatky budou že skalárů ve stresu s budou skákat a but se zabijou o sklo nebo skončí na koberci. Na hladinu dej pár plovoucek
Díky oběma. Takže na kančíky kašlu, to je jasný, skalár dám víc. Dno je také jasné, jen ještě co s tou hladinou? Otázka zní jestli posbírají skaláry nespadané krmivo z hladiny? Pokud ne, pak by to chtělo ještě něco nahoru. Otázka jsou ty sekernaty, tady v atlasu se ke skalárám nedoporučují, v jedné knize jsou naopak se skalárama doporučené. Tak nevím. Možná bych se přeci jen neomazoval jen na tu ameriku a dal tam cokoli, co snese společnost skalár a vyhovuje tomu měkká spíš kyselejší voda.
Skaláry jsou Hejnove v malim počtu se budou řezat a časem se vybijou do 1-2paru chce to hejno tak 8-12ks druhý hejno nedávej skaláry stejně budou druhé narušovat a menší ryby budou rozprskli po celém akva.(mi neonky udelaji hejno jen kdyz se skalary krmi u hladiny)dal bych něco na dno panciky, dajanky sturisomy atd.
Skalár bude málo, budou se ti rvát a kance tam nedávej sežere ti malé ryby.
0 23.01.2018 13:00 vlastas – Skalára, akara a kančíci?
Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o pomoc a o názor. Předělávám 400 litrů (výška 55cm), které chci pojmout více jiho/středo americky, ale nehodlám to brát příliš přísně, protože mě tam například zůstanou 3ks Mřenky nádherný z původní osádky a nechce se mě jich zbavovat. Pak tam zůstanou dva páry Akary hnědý. A co dál? Přemýšlel jsem o nějakých jiných Akarách, nebo Kančících ale manželka by zase ráda Skaláry. Chtěl jsem se tu na to zeptat ale v podstatě jsem při pročítání tohoto vlákna našel odpověď, že by to mohlo fungovat. Takže teď se zeptám konkrétně. Dejme tomu 4-6ks Skalára (víc bych asi nedával) a k nim jeden pár Kančík šikmopruhý, nebo Kančík červenooký? Na hladinu by se mi líbily Sekernatky. U těch se uvádí, že Skalár se bojí a mají raději společnost menších ryb, což třeba zase ty kančíci nejsou, ale v tomto vlákně jsou několikrát zmíněné. V poslední řadě bych doplnil hejnem Tetry červenohlavé, nebo menší nejno živorodek, ale na tom už nebazíruju. Jsou pro mě v tuto chvíli důležité větší ryby, které by tvořily dominantu akvária. Co si o tom myslíte?
Starší reakce
0 28.07.2017 16:52 fingerstyle –
Re: RAP Plovoučky dávat nechci jelikož by mi vysáli to trochu NO3 co tam pomocí KNO3 udržuju cca 20-25 mg.Ale mám krásně rozrostlou Vallisnerii rubra.Točí se už do pěkných chuchvalců.Ještě počkám až snížím Gh pomocí RO z 20 tak na 8 a to mám v plánu ramirezky.
Bych se toho nebál, pokud máš nějaké rostliny až k hladině + plovoučky.
0 27.07.2017 20:43 fingerstyle Měl jste někdo Sekernatky u Skalárů.Tyto rybky se mi celkem líbjej.Hlavně Sekernatka sekerovitá.Ale v atlase se píše že nejsou vhodný ke Skalárům.I když já nemám žádný rabiáty.
Starší reakce
0 25.05.2017 22:24 Acomys Díky za připomínky. S tou výškou mě to taky pak došlo, že samotné akva musí být krapet vyšší než ta voda v něm.
My dřív skaláry měli, ale právě v nevhodné malé nádrži, takže vždy byli sami. Až když zbyl poslední samec, tak jsem přidala gupky. Půl roku to fungovalo bezvadně, skalár likvidoval jen drobotinu, a pak najednou během pár týdnů vylovil vše.
Zatím se víc kloním k původní verzi bez skalár, jen neonky s ancistrusem - toho mi jen tak nevymluvíte.
Ještě mám na rozmýšlení dost času.
Pokud jsou neonky v nádrži výrazně déle než skaláry a skaláry tam jsou dány jako mladé rybky, nebude se soužitím výraznější problém. Funguje to, ale nezapomeň, že je třeba pro skalárky mít vhodné prostředí.
Ahoj, k těm skalárám potřebuješ vyšší teplotu a zrovna neonka obecná má teplotní optimum celkem nízko. Spíš bych tam být tebou dal neonky červené. Ale k tomu jak se snesou se skalárama se ti musí vyjadřit někdo jiný. Já s nima nemám žádné zkušenosti. Akorát mě napadá, že pro skaláry by bylo lepší vyšší akvárko, než navrhuješ. A nebylo by lepší místo těch třech ancáků pěkný hejno pancéřníčků, nebo otíků? Veř mi, že to dno to fakt oživí (na rozdíl od těch ancistrusů).
Já tedy nejsem skalárař, ale když v atlasu píšou výška vodního sloupce min 50cm, tak předpokládám, že čistého, tzn. ode dna (štěrku) k hladině. Když bude akvo 50cm, tak po odečtení dna a hladiny zbyde kolik? 40cm cca? Taže pokud ti někdo schválí kombinaci ryb, zvážil bych velikost nádrže úměrně ke skalárám...
0 25.05.2017 09:47 Acomys Plánuji si výhledově pořídit akvárium s neonkami. Jak tak v prezetacích koukám na akvária kde jsou společně neonky se skalárami, zajímaly by mě nějaké zkušenosti, jak se tyto dva druhy snesou? Mám trochu obavy, že by si skaláry neonkami jen zpestřily jídelníček.
Hypotetická sestava:
15-20x neonka obecná
3x ancistrus sp.
2x skalára amazonská
rozměry akvária zhruba 100x40x50cm
Starší reakce
Budu to doma jeste muset probrat s radou "starsich". Diky za upozorneni!!!
pořiď na krevety něco menšího
veškeré domluvy nemají žádný smysl , prostě to maj v krvi ,kor ještě rudá barva ,to se můžou potrhat ...
Tak to si to budu muset doma nejak obhajit
Mel by jsi prckum zacit domlouvat, ze takhle ne
Na společné soužití s krevetami fakt zapomen , nedávno jsem ke starým zkouše nasadit dobře 5cm
rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_dayanum velkého jedince ,hádej jak to dopadlo
myslím že ani mladé na krevety nezvykneš , jak se něco začne hemžit ,nedaj tomu pokoj dokud to nesežerou
Tak to budu mit doma asi problem. Krevetky jsou oblibenci deti a manzelky, moji oblibenci jsou zase skalary. Krevetky mame, na skalary cekam.
Všechny možná nevychytají, ale drtivou většinu ano, je to pro ně prostě dobré sousto.
Ahoj, chovate nekdo ve spolecne nadrzi skalary spolecne s malymi druhy krevetek (neocaridiny, babaultky, caridiny)?
Starší reakce
Pokud myslíš ty Perleťovky iporangensis co máš (asi potomci páru co jsem kdysi měl
), tak na to zapomeň. Měl jsem tu kombinaci. Iporangensis jeden z nejagresivnějších druhů perleťovek (asi je časem přeřadí do jiného rodu) a nešlo je kombinovat se skaláry ani v 325l akváriu.
Ono to 160l akvárium je stejně pro skaláry docela malé i kdyby tam byli sami.
Ve velkém akváriu (400l+) není problém s kombinací skaláry a perleťovky. Ale perleťovky musí být rodu Geophagus (kromě brasiliensis a iporangensis) nebo Satanoperca (případně příbuzné ryby Biotodoma a Guianacara).
EDIT: Už se ti ty Perleťovky iporangensis třely? U mě se třely furt a pár bránil při tom větší část akvária, než jak je velké celé tvoje akvárium. Ostatní ryby dost trpěly.
V extrémním případě možná ano, ale proč hned hnát věci do extrému, tu úvahu bych zavrhnul.
Ahoj, jaký máte názor na tuto kombinaci v případě mého akvária? Má smyl nad tím vůbec uvažovat či nikoliv? Řekl bych, že v extrémním případě by bylo možné dosadit 4 ks skalárů. Otázkou tedy je, jaké s tím máte zkušenosti Vy a jaký na to máte, prosím, názor? Předem děkuji za feedback.
Starší reakce
řeknu to možná blbě , ale zvyknou si , nebudou mít na výběr , když budeš přidávat mladé rybky , tak pořádně aklimatizovat a nejlíp po tmě
Jj, to mi je jasné, ale pořád je snazší počet snížit, než ke starším rybám dávat nové mladé kousky
Zase se nemůžeš všeho držet tak striktně, čímž nechci naznačovat že Ivoš plácá nesmysly , prostě stejně jako v kažém akvu se dějí věci jinak , tak i ryby mají různé povahy , chovají se jinak ve stísněném prostoru ,chovají se jinak když mají namíchanou vodu podle svých potřeb, to musíš všechno odzkoušet , jak budou reagovat atd.
Perleťovky a ostatni "earthetry" bych do tvojeho akvária nedával. Na ně je potřeba mít speciálně upravené akvárium. Ale pokud by jsi byl ochoten udělat jim pod krmícím místem pláž, kukni po rodech Guianacara a Biodotoma. Jsou menší, tak většinou nehrabou moc do hloubky a nevyrývají kytky.
Kančíci a Akary mi přijdou na tvé akva docela divocí. Z nich jedině rod Mesonauta ale i ti můžou někdy být agresivní nebo okusovat rostliny. Z akar jedině klasická akara hnědá.
Mi se líbi rod crenicichla. Sice by ti asi sežrali tetry, ale jinak jsou agresivní jen mezi sebou, nehrabou a ignorují kytky. Druhů u nich je spousta, musíš vybírat jen ty menší.
Původně jsem chtěl max 8kousků skalárů, ale po přečtení tohoto článku
rybicky.net/clanky/1585-par-postrehu-neboli-dva-z-chovu-skalaru a vyjádření Horáce jsem jejich počet přehodnotil na toto číslo. Měl jsem tam tři kakaďáky (samec, 2× samička), bohužel zbyla jenom samička jedna. Teter bych se nebál dát klidně víc než 40, ale aby je teď ty větší skaláři zase nelikvidovali, proto uvažuju o něčem větším do společnosti. Šikmáče... myslíš kančíky šikmopruhé, nebo šikmostojky? O těch kančíkách jsem taky uvažoval, mimo jiné mě ještě napadli červenohrdlí, ale ty asi vypustím co jsem si přečetl o nich v atlase
Za mně je 20 skalár na takovej objem moc , to ty ryby porostou do určité velikosti a pak už se nehnou , měděnky jsem se skalárama měl , pokud jsou na ně zvyklé , myslí že jim daj pokoj ikyž budou menší-mladší , tak osobně bych skaláry zredukoval na 10-12 kousků, posílil jedno hejno tetřiček na 40 kousků a k tomu třeba 4 šikmáče , popřípadě 5-8 kousků nějakejch menších cichlidek , jen né takové cítě jako jsou třeba ramky
Starší reakce
Chtělo by to nějaké klidnější ryby, které nejsou hravé. Jinak budou skaláry věčně ožužlané. Kdesi jsem viděl akvárko skalár s kančíky šikmopruhými a celkem to fungovalo.
0 08.09.2016 23:03 Dodo – Skalara a tetra rostlinozrava
Skalara a tetra rostlinozrava.? Snesou se.? Díky..
Starší reakce
Na skaláry zapomeň. Je to pro ně malé. Zakrněli by a brzo chcípli.
0 24.08.2016 09:09 MikeCZ – MikeCZ
Dobrý den. Mám dotaz. V 54l akváriu mam neonky, gupky, tetry, a chci se zeptat jestli by se pohodli se skaláry. Prosím poraďte. Děkuji
Starší reakce
Ok, dakujem. Lebo gupky nevydrzali dlho. Bolo ich 20.
Ved prave, koli zivej strave.
Ano, na příkrm omladinou.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 15
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15237x