Jaké ryby ke skalárám?
příjde mi že je tam až moc živorodek, aby ty ramirezky neměly špatnou vodu. Já do akvárek vybírám druhy který vodu zas tolik nekazí.
Skaláry jsou odolnější, aspoň ti budou pomáhat se zbavováním se nových přírustků, ale dospělým nic dělat nebudou.
I když mě osobně příjde že těch ryb už je tam dost
Tak už mam udělanou prezentaci...tak co myslis že bych tam mohl pridat 2 skalary nebo ty ramirezky? to tam ted mam v akva jeste 4 kongo tetry ale ty pujdou v nedeli pryč
a rybicky jsou tam v pohode
osobně bych nedávala parmičky společně se skalárami, ratši bych zvětšila hejno dánií
přesuň některé ryby z toho malého do většího, to bude do začátku stačit (asi bojovnice, tetry a neonky). Vyhledej si všechny ryby co máš v atlase a řiď se převážně podle toho, pokud je to hejnová ryba, tak nejlíp 10 kousků od jednoho druhu, ale líp se cítí ve víc kusech (musí ti na to ale stačit rozměry akvária). A přečti si na internetu hodně článků o akvaristice a pro začátečníky, pokud chceš mít akvárko tak to není zbytečně strávený čas.
Jak dlouho tam ty rybky máš? Kupoval si je všechny zaráz? Jak dlouho bylo predtím v provozu akvárko? Jsou tam živé rostliny? Typovala bych to na otravu dusíkatými látkami, ale bez více informací se to nedá určit, nejlíp si tu založ prezentaci i s fotkami
0 10.01.2011 22:39 Jindra Prosím o radu. Jsem akvarista začátečník. Mám akvárko 54l. A koupila jsem si neonky, tetry, platy, pancéřníčky, ancistrusi, bojovnici (samce) a danie. Vím, že toho tam mám hodně
))). Už třikrát se stalo (v několika denním intervalu), že jedna neonka chcípne, četla jsem, že by to mohlo být tím, že jí ostatní uštvou, je to pravda? Dále bych se chtěla poradit.Dostala jsem další akvárko 110l. Chtěla bych sem větší ryby. Líbí se mi ryby typu skalár atd. Bohužel mi bylo řečeno, že toto akvárko je příliš nízké. Poraďte mi prosím, jaké a kolik ryb bych tam mohla koupit? Podotýkám, že jako začátečník potřebuji ryby méně náročné. Mnohokrát děkuji za odpověď!
Já, i když jsem větší milovník skalár než ramirézek, tak i přesto bych dal přednost těm ramirézám. Přeci jenom, jak píše Stetinka, těch ryb je tam už dost.
asi bych si ale dala pozor, abys tam toho neměl moc. Máš dvěstě litrů a skaláry a čichavci jsou velké ryby. K tomu houf neonek, ramky, pancíci, ancíci,... to akva neni nafukavací. abys pak nemusel měnit vodu pětkrát tejdně
0 10.01.2011 12:13 Tomas – Re: romant
jj skalary znam...ale mel jsem je samotny v akva nic vic...
jestli ty skaláry budou opravdu pár, tak problém nebude, kdybys měl smůlu na dva samce, tak by se mohli trochu rvat ale nic zas tak hroznýho si neudělaj. U těch cichlidek je důležité nezapomínat měnit vodu, jsou trochu víc citlivé na dusíkaté látky.
Neviděl bych to jako problém. Píšeš, že se skalárama máš zkušenosti, tak víš co od nich můžeš očekávat. Ramirézy si budou hájit svoje teritorium poblíž nějakáho úkrytu a to hejno neonek bude pěkně ve střehu a budou se držet pohromadě.
Ramirezky se snesou se vším, pouze jednotlivé páry se mezi sebou v akvárku hašteří ale nejde o žádné brutální bitky. Vymezí si svoje teritoria a ta si hájí. 2 páry Ramirezek do 200 l nádrže budou akorát, aby si nepřekážely.
0 10.01.2011 12:07 Tomas – Re: romant
A kombinace parecek ramirezek a parecek skalaru ? nechci nabourat klid v akvarium...takze nemusim mit strach jo?
Ne, nebyl. Čichavce u skalár mám(perleťový) a moly jsem se skalárama měl taky.
0 10.01.2011 12:03 Tomas – Re: romant
uz pracuji na prezentaci.Tak mam v planu bud skalary nebo ramirezy...nebo muze byt oboji?skalary tak dva kusy
a s dalsima rybkama co tam mam by nebyl problem?chichavci,molly...?
Tak jak to píšeš, tu kombinaci, skaláry, neonky, ramirézy, může klidně bejt. Když se to nepřežene s těma skalárama a ramirézema, tak to vypadá na pěkný akvárko.
0 10.01.2011 11:44 Tomas – Re: katterinecka
Dobrej napad
zapracuji na tom
se skalarama mam zkusenosti,ale mel jsem je samotny.A cichlidy ramirezky jsem nemel nikdy...docetl jsem se ze je to mirumilovna rybka pro vsechny v nadrzi.A kombinace skalar a ramirezka jde nebo je to pak moc?
skaláry by měly mít nádrž vysokou minimálně 50cm. Jestli bude v nádrži dostatek úkrytů (nejlépe hodně rostlin) tak by problém být neměl. Založ si tady prezentaci
0 10.01.2011 11:30 Tomas – Re: katterinecka
Takze ve 200 l nadrzi by mohlo byt vse v pohode?
takových zkušeností už je mnoho, skalára a neonka je obvyklá kombinace v akváriích, i když pocházejí z jiného biotopu a mají rozdílné nároky na teplotu vody.
Ramirézky jsou vcelku mírumilovné ryby, které většinou jenom straší a vyhrožují když si hlídají teritorium nebo jikry, ale většinou nic neudělají, navíc v docela velké nádrži
0 10.01.2011 10:58 Tomas Mate nekdo zkusenost s takovou kombinaci???co jsem psal na zacatku?skalary a neonky?nebo jinaci cihlidky?
0 10.01.2011 10:57 Tomas – Re: katterinecka
S ramirezkou by se snesly jo?
Buď kup staláry mladé, nebo nějaké co byly zvyklé na menší rybky, ale u mladých máš jistotu. Lepší by bylo kdyby to byl pár a pohlaví u mladých těžko určíš, takže bych koupila klidně i 4 kusy a časem bych zbývající dala pryč (pokud tedy máš tu možnost a srdce je někomu dát
)
Z jiných větších rybek například Cichlidky (ramirezova, kakadu a podobné) nebo Akara hnědá (nejmírnější z akar). Možná i jiné, ale musíš si zjistit konkrétní informace
0 10.01.2011 10:44 Tomas Nebo se rozmyslim za bych misto skalar koupil jinaci cihlidku?hodi se k tem rybkam co jsem psal na zacatku nejaka???nejaky druh ??
V pohodě. Pokud se přikoupí skaláry k zabydleným neonkám, berou je jako "domácí". Kdybys to ale udělal obráceně, budou je brát jako vetřelce a zdroj potravy.
0 10.01.2011 09:58 Tomas – Re: Ivoš
Takze kdyz prikoupim dve mladsi nic tim nezkazim jo?jde mi hlavne o ty neonky...
Snesou a měly by jim dát pokoj dokonce i později až vyrostou.
0 10.01.2011 09:44 Tomas Ahoj lidi,potrebuji poradit.Vzdycky jsem mel skalary ale nekdy v listopadu si poridil 200 l akva a mam v nem 15 neonek,7 molly,4 cichavce zlaty,pancernicky a ancistruse...chtel bych si prikoupit dve skalary amazonsky...myslite ze je tam muzu bez problemu dat?co ty neonky?kdyz koupim mensi skalary snesou se snima?????
Starší reakce
0 29.12.2010 09:00 sumba – Re: Rebbie
ty parmičky 4pruhé mě dělaly neplechu i v malém akvarku
Jasně, to si rozumíme. Co funguje u mě, nemusí fungovat u někoho jinýho a naopak. Každá nádrž je originál a ryby taktéž.
taky sem je tak mívala. A konga se i třely. Byla to třistapadesátka s hodně jávským mechem, tak občas i nějaký ten jedinec byl odchován. Ještě tam s nimi byly duhovky a gavúni
0 28.12.2010 19:52 RAP – Re: romant
Já netvrdím, že to nemůže fungovat, ale po zkušenostech bych ke skalárům nedal ani
rybicky.net/atlasryb/tetra_cisarska do akvária pod 500l.
Opravdu je potřeba brát v potaz velikost akvária při vybírání druhů pro společné soužití v akváriu.
O.K. ptal jsem se proto, že já je společně se skalárama(místo neonek tam jsou tetry červenohlavý) mám a žádný problém neregistruji. Skaláry se semtam ve společným akva vytřou a řekl bych, že si nikdo nepřekáží.
0 28.12.2010 19:35 RAP – Re: romant
Velikost kombinovaná s výraznou aktivitou.
0 28.12.2010 19:14 RAP – Re: romant
To není dobrý společník k zmiňované osádce.
0 28.12.2010 17:44 sumba – jaké ryby ke skalárům
V čera jsem založil akvarko cca 375l.Chtěl bych rybý osádku,skaláry,neonky a nějaké rybky které sněma vydrží a hlavně v jakém počtu.Dík
0 28.12.2010 13:55 RAP – Re: Ivoš
Ono to chvíly trvá, než se vztahy v akváriu stabilizují. Pak stačí jedna změna, zdánlivě bezvýznamná a jede to odznova.
Jo a o tom to je...Ryby si to musí mezi sebou vyřešit samy. Zatím sew v téhle diskuzi bral v úvahu pouze názor lidí, nikoli skalár, kterých se to týká především. Já tvrdím, že ryby mají individuálně rozdílnou inteligenci, takže co hejno, co nádrž, to jiné modely chování a jiné zkušenosti.
Malý příklad: mnou již zmiňovaný párek si zabral cca 1/4-1/3 nádrže. Ty dvě plonkové skaláry se k sobě nijak nemají, nicméně se každá chová jinak. Jedna je smířená se svou rolí, k inkriminivanému páru se nepřibližuje, respektuje status quo. Ale ta druhá se chová naprosto odlišně -permanentně hlídkuje na hranicích onoho teritoria a jakmile kterýkoliv ze spárovaných skalárů překročí hranici, kterou si sám vymezil, tento "hlídač" je zažene zpět. Nepronásleduje, nepřekračuje hranici.
A my se můžeme divit proč tak jedná protože k tomu zdánlivě nemá žádný důvod. Ale ona k tomu nějaký důvod mít musí. Nevím, jak by se k tomu stavěli brazilští vědci, já si jen myslím, že je tahle skalára normálně nas..á a tomu páru dává jasně najevo: Fajn, zabrali jste si obývák a ložnici, respektuju to, tak si tam zalezt, milujte se a množte se. Ale jakmile se objevíte v předsíni, nakopu vás zpátky!
s pancíkama problém určitě mít nebudou. Taky je lepší ryby přidat při zhaslém osvětlení a nejlíp nechat zhaslé až do rána, aby si nemyslely že je jdeš krmit a do rána se nové rybky dostatečně aklimatizovaly a zvykly si.
Jinak si nemyslím že bys tam musel přidávat víc ryb naráz, záleží jaké ryby a jak na ně budou reagovat skaláry. Většinou s gupkama to moc dobře nedopadá
Já jsem neměl ma mysli množství, ale velikost ryb. S těma rybkama co píšeš bych problém neviděl. Ty neonky tam již jsou a ostatní dokoupený se jenom připojí do hejna.
ajo, ty už je tam máš
ty už budou na menší rybky zvyklý když jsou společně tak by to problém být neměl
ty menší ryby bych tam dala prvně a skaláry klidně až později. Nebo zároveň, ale stejně by se do akvárka nemělo přidávat moc ryb zaráz
Takže je lepší kupovat větší množství ryby než jen pět ka skalárům?
Já pánuji koupit nějaké platy a pancéřníčky asi pandy.. Tak doufám že by to mělo být v pohodě. Možná i nějaké neonky aby se zvětšilo hejno..
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 15
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15237x