Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké ryby ke skalárám?

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Jaké ryby ke skalárám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 12:03 Muž gigimasters [8] – Re: Kuřátko
Takže se mám bát přidávat ke skalárám nějaké ryby? :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 11:58 Kuřátko – Re: sahula
mě teda parmičky čtyrpruhé skaláry okusovali, pak si ale na ně nějak zvykly a už si jich vůbec nevšímají, vždy okusují nové rybky no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 11:10 RAP – Re: Ivoš
30skalár do 385litrového akvária je špatná volba, maximálně desetihlavé hejno.
Zajímavý průběh má tato nádrž rybicky.net/nadrze/6730 . Původně 2páry se neustále rvali, takže zůstal jeden. Postupně počet vzrostl díky odchovům na cca 7-8ks. Jak Henry tvrdí je to úplně o něčem jiném a je spokojený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 11:03 Žena stetinka [270]
Já původně měla těch skalárů taky hodně a počítala jsem, že až budou větší, a vybere se mi aspoň jeden pár, tak je podaruju. Byl to záměr. A udělala jsem to opravdu tak. Třeba i tady byl takový záměr hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 10:45 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: LiborSprysl
Souhlas.
Však tady přece nejde o to, zda skaláry ve volné přírodě jsou či nejsou teritoriální, párové či promiskutní. Zde se původně řešilo pouze to, zda je 30 skalárů dobrou volbou (když pominu jesetery, kvůli kterým vše vlastně vypuklo) do akvária o objemu 385 l. I Honza ve svém článku říká: Ano. V našich nádržích se často můžeme setkat s něčím, co teritoriální chování připomíná a může být doprovázeno i určitou vzájemnou agresivitou, nicméně to plyne jen a jen z toho, že tyto rybky nechováme v takovém prostředí, v jakém by chovány měly být.
Pokud tedy budeme slovíčkařit, tak se určitě shodneme na tomto: Skaláry apriori nejsou párové ryby a nevytvářejí si teritoria, leč pokud jsou chovány v akváriích za ne zcela ideálních podmínek, mohou vytvářet v dospělosti páry za účelem tření a tyto páry si pak zpravidla během tření vymezí a ochraňují určitá teritoria.
To je přece naprosto stejné, jako když budu tvrdit: Člověk je myslící bytost vytvářející sociální vazby s jinými lidmi a jedná a chová se v rámci etického kodexu daným společností. Vemte namátkově 30 lidí a zavřete je na celý život do místnosti o ploše 100 m (nebo klidně do leteckého hangáru, výsledek bude stejný)a sledujte, co se bude dít.
Tady nejde o akademickou debatu, tady jde o to, jak se bude chovat 30 dospělých skalárů uvězněných v nádrži o objemu 385 l a já tvrdím, že se řada z těchto ryb bude vytvářet páry a chovat se teritoriálně. A toto tvrzení mohu podpořit videem chováním mých 4 skalárů v nádrži o objemu 240 l. Howgh, domluvil jsem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.12.2010 09:18 Muž LiborSprysl [9015] – Re: Ivoš
Pokud těch párů budete mít třicet, padesát, pak snadno zjistíte, že to co Honza říká je blízké pravdě velmi. Skalára je velmi promiskuitní ryba, takže není problém třít ryby podle zájmu chovatele v rámci křížení, stejně jako není problém třít jednoho samce se dvěma samicemi. Tedy v systému napřed jedna a pak druhá - na grupáč to fakt nejde.
Váš pocit, že jsou skaláry teritoriální ryby vzniká z toho, že nemají dostatek prostoru, aby nemusely hájit ten svůj kousek proti ostatním spolubydlícím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2010 09:04 RAP – Re: smidakkuba
Teritoriální jsou pouze v době rozmnožování. Jinak se jedná o vyjasňování vztahů v rámci postavení v hyerarchii hejna.
V akváriích se ryby chovají zdánlivě jinak z důvodů nedostatečného prostoru nebo malého počtu jedinců atd. atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2010 23:07 Muž smidakkuba [111] - Cichlidy – Re: stetinka
Podle mého názoru jsou skalary teritoriální.SOudím tak asi ze tří výtěrů skalárů a ze skušeností s terčovci kteří jsou skalarům hodně blízcí příbuzní.Terčovci když byli vytření tak to nebránily jen před rybami ale i přede mnou to byste měli vidět jak se do mojí ruky samec pigeona pustil když jsem dal ruku do akva,ale přece jenom jsou terči trochu starostlivejší rodiče než skaláři kteří už v dnešní době často svoje jikry aji požírají místo toho aby je chránily. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 22:32 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Skaláry
třeba teritoriální ryby žijící v párech možná nejsou ale podle všeho jich to spousta ani neví protože se nezeznámila se závěry mladých brazilských vědců :-D
Tomu mému mladému párku jsou dle všeho veškeré studie někde u prvního paprsku řitních ploutví a nadále se společným úsilím snaží zlikvidovat poslední celistvý list zákrutichy, který jim dle všeho nějakým způsobem hyzdí jejich budoucí ložnici a evidentně nestojí o přítomnost kteréhokoliv šupináče...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 20:51 Žena stetinka [270]
Letos mi skaláři taky dospěli a vyklubal se páreček, co si očistil lupen a ten hlídal tak, že ostatní ryby se nesměly ani pohnout. Celé dny trávily odháněním ryb do vzdálenách koutů a to mám hustě zarostlé akva.
Pak samice uhynula a nový pár se nevytvořil (mám teď jednu samici na 5 samců), od té doby je klid.
Ale zkušenosti nemám tak velké, abych z toho mohla vyvodit, zda je to teritoriální ryba.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.12.2010 20:17 Muž mlynář [473] - Cichlidy – Re: Ivoš
Mně se ani ve společenském akváriu ani v pěstírně od určité doby skaláry nechovaly "teritoriálně". Pro intenzivní chov jsem nechával odrůstat vždy tak okolo osmi, deseti kusů v cca 100 l a vždycky si počkal, až se vybere pár a začne se někde v akváriu třít. Teprve pak jsem ten pár odchytával a separoval. Bylo to proti přírodě a já se k těm rybám choval tak, jako se chováme v drůbežárnách ke slepicím, protože mi šlo o to, zajistit si co největší produkci. Někdy jsem takové páry ale neseparoval, protože mi dojížděly ještě produktivní a život v takovém "skladišti" si šel v poklidu svou cestou. Nikdy se mi tam skaláry nervaly a ani to nebylo potřeba. Ty co se vytřely někde na filtr nebo na sklo si to celý ten den čistily a ostatní ryby je nechávaly v klidu, samy v klidu udržovaly rozumný odstup a dělaly si své. Jikry zpravidla do rána zmizely, v pár případech ale došlo až na kulení a teprve pak to přes noc zmizelo. Podotýkám, že šlo o hygienické nádrže vybavené jen filtrem a kořenem (na ten se vytíraly výjimečně - jsou to chytré potvory a dobře věděly, že očistit sklo nebo plast pro ně znamenalo méně práce....).

Ramirézky i altispinosy jsem dělával ve skupinách asi po deseti v cca padesátilitrových nádržích. Běhávalo to tam jak na běžícím pásu. Proti Zdeňkovi Dočekalovi a jeho slovutnému "rami-paneláku" jsme byl ale totálním břídilem... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 19:52 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: mlynář
Momentálně mi dospívají 4 skaláry, 2 vytvořily pár a už si pomaloučku vybírají místo, kde by se jim asi tak dobře třelo. Kromě toho, že jim vadí i listy zákrutichy, které tak dlouho ohybají a cupují, až je zlomí, si své teritorium brání nejen před zbylými skaláry ale i před terčovci. Netvrdím že skaláry vytvářejí celoživotní páry, od toho jsou čápi ale stojím si za tvrzením, že v době tření si pár vytváří své teritorium, které se snaží uhájit před "vetřelci". A to nemám vyčtené, to vím z vlastní zkušenosti. Ono srovnávat chování ryb žijících ve volné přírodě s jejich příbuznými chovaných v neskonale skromnějších podmínkách a zvláště u ryb, které v domovině nežijí jen tak v nějaké louži, není tak úplně košér. Takže tvrzení, že skaláry jsou párové ryby, není podle mě donekonečně omílané dogma, je to jednoduše vypozorované z jejich chování v akváriích a to, že se tak skaláry chovají, nemusí být nic jiného, než jen z nouze ctnost. To, že ve volné přírodě se třou skaláry jak je napadne, je vcelku logické a z hlediska zachování druhu jedině správné.

Teď odbočím ale například o ramirezkách se tvrdí, že to jsou párové ryby, což je a není pravda. Pokud bude v nádrži několik párů ramirezek, kyždý pár si hájí svoje, avšak pokud v nějakém páru jeden z partnerůch uhyne, mohou se dít zajímavé věci - výměna partnerů či dokonce něco jako život ve třech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 18:46 JagerMaister
ok dik ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 18:40 R Muž romant [27987] – Re: Inky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 18:36 JagerMaister
ahojte potrebujem poradiť : mám 200lit akvárium s hlavnými rybami skalármi ....a chcel by som si z nich nechať skalárov a drobné cichlidky a chcel by som do akvarka nejakú cichlidu , ktorá by sa zniesla zo skalármi poradte vďaka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.12.2010 18:25 Muž mlynář [473] - Cichlidy
Ivoš napsalJak začnou dospívat, budou se párovat a chtít si vytvářet svá teritoria,...
ceskycichlidklub.eu/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 14:55 drcaran – Re: Haimdol
Moc děkuji, skoval jsem je na zimu do akvarka 18 st.c protože jsem se dočetl že se musí krmit i v zimě, a tím jsem je asi zahubil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.12.2010 13:32 Muž Pepan [5043] - Rostliny – Re: tyna181190
Pokud k těm skalárům mermomocí chcete ryby, které vypadají jako jeseteři, spíše bych uvažoval o rodu Sturisoma nebo Farlowella. Ty by tu teplotu snesly lépe než jeseteři.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 13:19 R Muž Silent [5949] – Re: drcaran
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 13:13 drcaran – Re: gupka
A dají se jeseteři chovat v akvárku, a jaké potřebují podmínky?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 11:43 Muž gupka [2] - Chovám tři thorakáty, jednoho peřovce a dva Trnovce Egemanovy
to NE jeseteři jsou studenovodní ryby,skaláry ne ne ne no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.12.2010 10:31 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – 30 skalárů
je opravdu moc, pokud se nejedná o odchovnu ale o společenskou nádrž. To už je masakr.
Jak začnou dospívat, budou se párovat a chtít si vytvářet svá teritoria, což se jim při tomhle množství bude dařit dost špatně. Ne, že by se do tak velkého akvárka fyzicky nevešly víc jak 4 páry (když budeme brát v úvahu pouze počet litrů připadajících na 1 rybu), ono by se vešlo párů víc ale právě vzhledem k budoucímu vytváření revírů by si ryby hodně překážely a byly by v permanentním stresu. Já osobně bych byl jen pro 3 páry a k nim nějaké další vhodné ryby, což jeseteři opravdu nejsou.
Pokud jsi kupovala všechny ryby u jednoho prodavače najednou, tak až půjdeš kolem, vyřiď mu, prosím, ať jde prodávat housky, těch může narvat do pytlíku, co se jen vejde, ale ať dá své pracky pryč od živých tvorů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 09:02 ginny
Jeseter není ryba vhodná do akvária, možná tak jen pro nějaká obří veřejná. Pokud se podíváte do atlasu, tak minimální velikost nádrže je tam uvedena 4500 litrů, doporučená 9000 litrů. A 30 skalár na 385 litrů? Tam bych nedával více než 4 páry a i to je až moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 05:28 Muž O.Tom [439] – Re: tyna181190
rostliny nevim ale podle me nejsou k sobe ryby vhodne, jeseter je do velkych nadrzi, tusim ze se silne proudici vodou a je to spis studenomilna ryba, 15°. U skalar bych to videl naopak, mirne proudici voda okolo 26°.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2010 01:53 Žena tyna181190 [27] - Axolotlové a žebrovníci – Skaláři + jeseteré
Ahoj. Měla bych na vás prozbu.
Mám akvárko na 385 l a v něm cca 30 skalárů o velikosti 5 a víc cm a chtěla bych si pořídit 2 jesetery. Už jsem to jednou viděla sice si nejsem na 100% jistá že to byli jeseterové. Ale ryba tomu dost podobná. Je vůbec možný mít tyhle dva druhy u sebe? A nebude mi ten jeseter ožírat rostliny?
Předem moc děkuji za odpověď. ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 21:03 Muž Yirka [9126] – Re: Fish
Pokud máš 600 l tak by se dalo o něčem uvažovat, ale toto složení je do jakékoliv běžné nádrže NAPROSTO nevhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 20:56 R Muž Silent [5949] – Re: Fish
Příčinou okousaných ploutví bude s největší pravděpodobností parmička mechová. Je to jejich zlozvyk a bohužel to bude jen eskalovat. Nevhodné jsou v tomto složení ještě Koi a závojnatky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 20:52 Fish
Můžu se zeptat jestli je moje složení ryb v akváriu bezpečné?
Mám zde: Skalár černý (2x)
Závojnatka (2x)
Parmička mechová (4x)
Parmička zlatá (4x)
Koi (1x)-samec
Škrabka (2x)-bohužel neznám pravý název

Akvárium nemám příliš dlouho, dnes jsem zjistila že oba skaláři mají okousané ploutve. Děkuji předem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2010 20:47 growel
Chtěl bych se zeptat jak je to se Skalárami a Terčovci? Četl jsem různé články kde psali, že soužití je možno pouze od mala nebo vůbec. Jinde zase psali že problém není vůbec. Jestli ano tak jestli byste doporučili ještě nějaké vhodné rybky. Akva 330 l

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 18:37 Žena Tessee [6] – Re: stetinka
no, pokud seženu, zkusím dvě, třicítku mám celkem dost zarostlou a úkrytů je tam taky habaděj, tak uvidíme, jak to dopadne ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 18:35 Žena stetinka [270] – Re: Tessee
No, jedna holčina,..aby ti ji neuhonil ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 18:28 Žena Tessee [6]
dobře, děkuji, betťáka nechám samotného v malym a pořídim mu holčinu/y, ještě uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 18:20 Žena stetinka [270] – Re: Tessee
betu bych vynechala, skalárám by chutnala ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 14:35 Muž Yirka [9126] – Re: Tessee
Mám podobné, ale betu ne. A ani bych ji tam nedoporučoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2010 14:18 Žena Tessee [6] – co vy na to?
Ahojky, jen se chci přeptat na moje budoucí osazenstvo do 188L:
1* betta (samec)
10* neonka
pár čichavců modrých
pár čichavců zlatých nebo perleťových (ještě se nemůžu rozhodnout)
10* razbora klínoskvrnná
a pár skalár

má někdo podobné osazenstvo?Ráda bych názory z vlastních zkušeností, protože někomu to jde, někomu ne, tak se chci ujistit a podle toho se rozhodnu. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 18:58 R Muž romant [27987] – Re: Inky
Udělal bych to stejně. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 18:56 JagerMaister
oh tak určite sa rozhodujem pre skaláre rozzureny radšej ich podarujem preč sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 18:22 R Muž romant [27987] – Re: Inky
Musíš se rozhodnout, buď pro skaláry nebo pro perlovky. Společně je rozhodně nedávej. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 16:52 Muž Oskar. [23] - Amerika – Re: Inky
Tohle je hodně blbá kombinace. Těch perlovek se zbav, nebo ti ty skaláry ubijou. Jsou to nesnášenlivé ryby, ničí kytky. Měl jsem je taky a už nikdy víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 16:34 RAP
Inky napsal: Ahoj dostal som darom perlovky párik a mám ich pri skalároch budú sa dobre znášať?
Nevhodná kombinace rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska vs rybicky.net/atlasryb/perlovka_cervena
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 16:15 JagerMaister
akvárko má 200 litrov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2010 16:13 JagerMaister – Perlovky vs skaláre
Ahoj dostal som darom perlovky párik a mám ich pri skalároch budú sa dobre znášať?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 22:23 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: Lumpy
pokud si na ně zvykne od mala tak spolu můžou spokojeně žít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 22:21 Lumpy – skalára - neonky
Může být skalára s neonkama ???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 16:32 Muž mildas [12] - Rostliny
já mám jednu skaláru a musím říct že je celkem hodněteritoriální, hlavně na black moly čichavce si nevšímá, jen menších rybek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 15:15 RAP – Re: lelek
ne Pánajána, jen to ne tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2010 15:05 lelek
mohl bych dat ke skalarum zavojnatku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 16:04 Muž pibor [9] - Parmičky – dík
děkuji za odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 15:44 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: pibor
Pokud pro ně máš vetší akvárium než to 56l tak bez problémů, alespoň by skaláři měly přísun živého krmení a black molly by se moc nerozmnožovaly :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 15:42 Muž DavidDizzer [26]
není problém. Musí být ale co největší nádrž a co nejvíce kusů v každém hejně. Pak se rybky nebudou pošťuchovat :-D a bude to v pohodě. Hlavní je co největší hejno od každého druhu :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 14 15

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15069x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10435-jake-ryby-ke-skalaram?od=451