Parmička černopruhá (SAE) - chov
Já je tedy zatím pořád mám, čtyři kusy, už velké.
Kytky naštěstí jakž takž nechávají.
Ožírají jen Růžkatec a Egerii a to mi tak moc nevadí

V altlase Ti to píší:
...Poté co povyroste (cca 5 a více cm) mění se na všežravce, kdy kromě řas přijímá veškerou běžnou potravu..
A moc bych jich nepořizoval, vyrostou opravdu dost

To už nekupuj chce to koupit tak poloviční. Nedávno jsem si jich asi už po 50sáté pořídil 6. Jak začnou žrát rostliny tak jsou pryč a kupuji nové to je tak po roce až dvou nerostou totiž stejnoměrně (některé). Na jelení paroh ideální.

Ahoj,
jak asi velká by měla být mladá SAE, aby byla spíš efektivní řasožrout než kytkožrout? Prý když jsou moc velké, řasám moc nedají. Chci si jich pár pořídit, aby se napásly na mém jelením parohu (snad ho žerou, je to taky ruducha); v nedalekém zverimexu mají "mladé kusy asi 7cm dlouhé". Co myslíte, nejsou to už moc velké ryby? Chci je jen dočasně, aby mi pomohly v boji s parohem (příčina parohu asi známa, potřebuju pomocnou ruku na odstraňování).
Starší reakce
To nemůžu posoudit ale některé dnes ani nedorostou do normální velikosti takže umělý odchov asi vliv mít bude.

A nieje to tím že v súčasnosti pochádza väčšina, z odchovu na farmach, a nie z divočiny?
Určite sa niekto nájde - AQ v reštauráciách, hoteloch ..... hlavne keď ich daruješ

Len kto bude chcieť skupinu veľkých a lenivych rýb?

Keď vyrastú tak sa z nich stanú "lenivé" polehávajúce ryby, ktoré sa už menej starajú o čistenie rastlín, ale sú prvé pri kŕmení. A odchyt dospelých v zarastenom AQ je súboj na nervy

. Preto sa občas menia za mladé.

Ja ich mám teda aspoň dočasne spolu s Rajovcami ,a potom im budú robiť spoločnosť ryby druhu Akara zelená, a keď vyrastú pôjdu do nádrže Tú žijú Draky.
Ku tomu len malú poznámku - záleží s akými rybami ich skombinuješ, aké je veľké AQ a ako je zarastené. Keď ide samica akary do trenia tak SAE okolo nestíhajú

Aj moje sa správajú slušné, zatiaľ nikto nevyskočil , a ostatné ryby ich ignorujú, teda až na Otocinclusov sp ktoré si ich veľmi obľúbili .
Potom sú moje SAE asi "pokazené". Mám 6 kúskov 3/4 roka a pri ostatných mrenkách sú to bezproblémové a najpokojnešie ryby z osádky, takí premianti triedy. Všade chodia spolu (mimochodom sú jediné, ktoré sa držia v húfe), občas bokom od ostatných, občas spolu, okusujú korene, rastliny, ale neskáču (to robia sumatranky a nádherné), nikoho nenaháňajú a prekvapivo, ani nikto nenaháňa ich.
Napísal aj dôvody prečo si to myslí povedal že Mrenky siamské sú plaché a svojimi pohybmi rušia ostatné ryby a skáču, rýchlo rastú.
Já to už několik desetiletí dělám tak že když vyrostou dám je jinam a koupím nové.

Mam tam Jávsky mach, ale aj keby ho žrali tak by mi to nevadilo, Ďakujem ti za odpoveď.
Nemáš v akváriích jemnolisté rostliny které rády v dospělosti žerou, takže žádný problém. Kup si je do obou nádrží protože myslet si že až vyrostou je lehce přendáš, tak to ti nezávidím je to na vytrhání většiny rostlin než je pochytáš.

Nechal by som ich tam kde sú a k Drakom kúpil ďalšie

Zatiaľ sú v nádrži náš krásavec, keď trochu podrastu pôjdu do nádrže Tú žijú Draky.
Tak jedině že by jsi je chtěl dát do těch 20 litrů, jinak to jsou normální počty do té největší nádrže bych jich dal klidně 6ks.

Nevidím dôvod prečo by nemohli byť v 240L AQ. Mám v podobnom už druhú osádku - od mladých až po súčasných ca 12-13cm a určite im nič nechýba

Na slovenskom webe o akvaristike mi jeden z užívateľov nepísal že som urobil chybu keď som si zaobstaral 4 ryby tohoto druhu, čo si o tom myslíte vy?
Starší reakce
Občas to dělají toho si nevšímej. Kdyby plavala na místě u skla hlavou nahoru to bych zpozorněl a šel měnit vodu.

Stres, neprováděl jsi něco v akváriu?

Zdravím,
dneska z čista jasna zmizel černý pruh Parmičce černopruhé, nevíte někdo čím by to mohlo být?
Díky, Kongošt
Starší reakce
Když byly malé, tak mi zbaštily veškerý mech (měchýřku jávskou), ale všímaly si víc i těch řas. Teď zbývají 2, co už mají přes 10 cm a kolem 10 let, ale budu je stěhovat z 200l nádrže do 160 l. Ta druhá bude menší, ale jen výškou vodního sloupce. Dal bych větší, ale nádrž bude v ložnici a pokud se toho dožijí, tak poputují do 720l akva.
Jak už tady bylo víckrát zmíněno, SAE mají rády pohyb, ale časem zleniví. Pokud se leknou, tak je i ten metr málo a dokážou vyskočit několik metrů daleko (na podlahu). To se mi taky stalo. Normálně jsou ale v klidu a nedivočí jak jiné parmičky. Celkově ty ryby můžu jen doporučit. Dokonce se mi vedle nich vytřeli rájovci a zlaté parmičky a v obou případech něco přežilo do dospělosti. Samozřejmě do odchovničky bych je nedával.
Ten mech navíc byl spíš otázkou špatného osvětlení, teď spíš přerůstá a mezi piskořkami a SAE se mi podařilo zlikvidovat vláknitou řasu. Bez CO_2 a krevetek.
Starší reakce
Starší reakce
Prostě je někomu daruješ a to i třeba na zkrmení a koupíš nové dělám to tak dvě desetiletí.

Diky;) No stale jsem je nezavrhl. Me se SAE fakt libi, akorat nechci aby az vyrostou trpely ze maj malo misto, ci aby mi to tam nezrychtovaly;) Napadlo me tam dat tak ty 3...
Já bych to neviděl tak černě pomocníci z řasou to jsou dobří a klidně 3 bych tam dal.

0 11.09.2019 22:44 MatyMaty –
Re: JB Zdravím, mám ve svém akva ( Kostka ) 4 tyhle ryby a jsou úplně skvělý. Žijí si svůj život a nemyslím si, že nemají prostor pro plavání....prosperují. To je čistě můj názor.

Ǔplne s Tebou súhlasím - 120 cm je málo

Velmi rád ti daruji mé 3 parmičky, ale jsou to střely a řekl bych, že i mých 120 cm délky je pro ně málo. Když se rozjedou, tak to je pěkný fičák. Jako další moje upozornění je, že když jsou mladé, tak si i té řasy zobnou, ale v dospělosti si dost často přilepší i rostlinou a to bych je nejraději láskou sežral.
Tak já dávám do akvária tak 4-5 rybek ale mám dvakrát víc vody. Počítej že dost rychle vyrostou a pak se honí a v menším akváriu to je pak problém. Většinou je mám ale tak 1-2 roky a jakmile začnou okusovat rostliny jdou pryč. Je mazec je pak pochytat.

Ahoj vsem, premyslim ze bych poridil do akvarka par Parmicek Cernopruhych. Ucel neni primarne likvidace rasy, ktera se tu a tam objevi, ale proste se mi libi a co jsem studoval tak by se jim tam mohlo darit. Uvazuji o skladbe 3-5 parmicek a cca 10 neonek k soucasnemu osazeni (Otici a krevetky). Myslite ze je to pro ne ok? Ci uz je tech rybek moc? Akvarko je zatim v zabehu, ale zatim se rostlinam dari, i Otikum a krevetkam;)
Starší reakce
SAE jsou mírné ryby, ale rychle rostou a potom jdou do řasy už jen z nouze. Ty už máš v nádrži i tak ryb hodně,takže si přidáním dalších nepomůžeš.Jak píše Jiří spíše zkus třeba okružáky kanadské pár kousků, ale nesmíš překrmovat ryby, jinak i oni budou hodovat hlavně na tom co ryby nesežerou a problém s řasou bude pořád(neřád).
Ostatních ryb si nevšímá, ale řasy žerou jen mladé kusy. Navíc potřebuje dost prostoru k plavání. Takže ti jí nedoporučuji.
Na řasy jsou lepší šneci.
Edit: Přečti si toto téma.
Chci se zeptat, zda je tato ryba vhodná na požírání zelených řas z rostlin. A zda pár na 112 litrové akvárko není moc? Samozřejmě tam mám přes deset neonek obecných, přes deset razbor Hengelových a přes deset kardinálek čínských. K tomu několik živorodek, čtyři pancéřníčky zelené a 6 krunýřovců napských.
Je opravdu k ostatním rybám jiného druhu nevšímavá?
Děkuji.
Starší reakce
0 14.02.2019 19:16
Luky13 [60] Václave ta fotka je super

Naštěstí mi na krmení nečekaj a aktivně hledaj řasu.
KMatteo přijde mi, že i tahle nádrž jim je malá, když rozjedou to své kolo

a to mám ještě prcky. V menší se musej umlátit, nebo musí více řezat zatáčky.
Díky za upřesnění a jsem rád, že jiných ryb si všímat nebudou.
Souhlasím s KMatteo a vaclav. Když se "rozejdou" tak mi jezdí po akváriu jako rakety sem a tam. Ale na to jak,sou živý se např: od ancistrusů nechají vystrkovat od krmení
Luky, jak píše Václav, jsou to hodně živé rybky, a když dorostou, hodně často se navzájem prohánějí po nádrži, ovšem pouze mezi sebou, jiných rybek ani menších SAE si nevšímají. Máš 240 jako já, takže už se můžou trochu rozjet, nedokážu si je představit v menším akváriu.

Jsou to později až vyrostou chvílemi trochu pruďasové ale honí se jen mezi sebou. Většinou pak odpočívají a čekají na krmení.

Starší reakce
Niekedy slabé sfarbenie je prejavom podriadenosti voči dominantnejšej rybe.Inokedy stresom.Občas zdravotnej kondície.....
Noční zbarvení bývá u ryb někdy i dost odlišné od toho denního. To že ztrácejí nebo se jim změní černý pruh ve dne je také normální.

Nemyslím si, že by zbledly z rozsvícení světla. Ryby když jdou spát tak jim barvy přirozeně vyblednou. Stačí si v noci posvítit do akvária baterkou. Neonky jsou během spánku bez barev, skaláry trochu taky. Jakmile se probudí, začnou se vybarvovat.
Prostě se leknou z toho světla.
Buď postupné rozsvěcování, nebo plovoucí rostliny by mohly pomoci.
No jasné, v noci spí i zbarvení.

Přidat reakci
[1] ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 14014x