Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasa v novém akváriu

 

Články » Řasa v novém akváriu   Vytisknout tuto stránku 

Řasa v novém akváriu

Publikováno: 12.08.2011 • Autor: © Tix • Rubrika: Rostliny

Vzhledem k přetrvávajícím problémům s hnědou štětičkovou řasou (ruduchou) v mém starém akváriu jsem se po nekonečném boji rozhodl nádrž zlikvidovat a začít úplně od nuly v novém. Než jsem novou nádrž začal zařizovat, dlouze jsem studoval různé články na internetu a hledal rady, jak správně začít, abych se vyvaroval chyb.

V září 2010 jsem si pořídil novou nádrž o objemu 140 l a rozměrech 80 × 35 × 50 cm. Umístil jsem ji v obývacím pokoji na sříňku ve vzdálenosti asi dva metry od okna směřujícího na východ. Poloha v pokoji není úplně ideální, ale vzhledem ke stísněným podmínkám to jinak nešlo. Do křemičitého pískového dna zrnitosti kolem 4 mm jsem přidal (do spodní vrstvy) přísadu Aqua Basis Plus od JBL namíchanou s pískem 1 : 1 (jinak je moc usedlá). Výběr rostlin byl zaměřen na jižní Ameriku, takže spousta echinodorů, ale dle rad jsem pořídil také druhy rychle rostoucích rostlin. Množství pořízených rostlin a druhů bylo následující: Ludwigia repens (asi 14 stonků), Limnophila sessiliflora (asi 10 stonků), Egeria densa (asi 10 stonků), Echinodorus bleherae (2 kusy), Echinodorus major (2 kusy), Echinodorus ovalis (2 kusy), Echinodorus quadricostatus (asi 20 kusů), Anubias barteri var. nana (1 kus). Přidal jsem dekoraci v podobě kořene a kamenů (ne vápenec). Pak už jsem napustil odstátou vodu z vodovodu (tehdejší hodnoty: pH 7,2; UT 8 dKH; teplota 24 °C; víc jsem nevěděl). Spustil jsem filtraci, tehdy ještě AquaClear 200 bez uhlíkové vložky. Hned jsem také pustil osvětlení složené ze dvou zářivek Philips Master TL 5 HO 24 W/830. Svítil jsem od 9:00 do 21:00 hodin. Ryby jsem zatím do nádrže nepustil.

Uplynul týden od založení, rostliny se všechny uchytily, Egeria rostla jak z vody, stejně tak i Ludwigia. Echinodory postupně začaly přecházet na submerzní formu listů.

Po 14 dnech od založení vše běží, jak má, a já do nádrže vypouštím první obyvatele, a sice 4 tetry krvavé. Nevěděl jsem, jak jsem na tom s dusitany, a tak jsem se o život rybek trochu obával. Vše ale dopadlo dobře, rybky hned druhý den začaly přijímat potravu a živě prozkoumávaly nové prostředí. Další ryby jsem přidával vždy s týdenní pauzou, a sice 4 tetry krvavé, další 4 tetry krvavé, pak 2 skaláry amazonské koi, pak 2 pancéřníčky kropenaté a na konec krunýřovce obyčejného. Celkem tedy bylo 12 teter krvavých, 2 skaláry amazonské, 2 pancéřníčci kropenatí a jeden krunýřovec obyčejný (poznámka: všechny ryby byly dospělé). Tento postup vypouštění jsem vyčetl na internetu, prý není v akváriu ještě dostatek bakterií a při jednorázovém přidání velkého množství ryb by se hromadily jedovaté dusitany. Všechny ryby transport do nového přežily, takže to asi funguje.

Asi měsíc od založení v nádrži vše běží, jak má, jen Limnophila začala stagnovat. Poohlížím se po nějakém hnojivu, protože jsem zjistil, že máme ve vodovodní vodě jen asi 0,05 mg/l železa. Pořídil jsem Brutus od Rataje. Dávkování jsem zvolil poloviční, než uvádí výrobce. Výsledky byly brzy vidět.

Asi po dvou měsících od založení to vše vypuklo nanovo. Začal boj s řasou. Na kořenech a také na pozadí u výtoku filtru se objevila ruducha. Noční můra je zase tady. Začal jsem ji mechanicky odstraňovat při souběžném odsávání hadicí. Z kořenů jsem ji dostal namočením do roztoku sava. Jenže na pozadí se začala šířit velice rychle (pozadí je 3D přes celou zadní stěnu, takže nejde vyndat). Potom se řasa objevila i na listech anubiasů. Anubiasy jdou také ošetřit ve velice slabém roztoku sava, jenže pak se velice omezí jejich růst a než znovu začne, řasa je zpět. Začal jsem tedy hledat, co může být příčinou. Hodně se uvádí, že ruducha roste při znečištěné vodě a že stačí častěji měnit vodu. V té době jsem měnil asi 40 litrů jednou za 14 dnů, takže jsem interval zkrátil na týden. Růst se snad trochu omezil, ale nebylo to pořád dobré. Pak se v akváriu objevila další řasa a během 14 dnů vysloveně zarostla téměř všechno, včetně rostlin a písku. Dá se namotávat na špejli, ale to je nekonečný boj. Dorůstá délky asi 2 cm, vyrůstá z jednoho místa a větví se, na podkladu moc nedrží.

To už jsem věděl, že dělám zase něco špatně. Koupil jsem v naději Řasobijec od Rataje, ale to byl velký omyl. Nadsazený název, jinak nic. Začal jsem studovat další články na internetu a také publikace na stránkách právě pana Rataje. Nějak jsem začal vylučovací metodou odstraňovat problémy.

Asi tři měsíce od založení jsem si pořídil testy na vodu (pH, UT, Fe, PO4, NO3). Naměřené hodnoty mně ukázaly první problém. Fosfor byl někde na 3 mg/l a NO3 skoro na 40 mg/l. Takže začala redukce. Vodu jsem měnil, jak už jsem psal jenou týdně asi 40 litrů, takže častěj už jsem moc nechtěl. Na fosfor jsem použil Phosvec od Sery. Naprostá paráda. Zopakoval jsem to dvakrát a byl jsem na hodnotách pod 1 mg/l, což je prý v normě. NO3 jsem snižoval tak, že jsem přidal další zářivku Philips Master TL-D 18 W/840, aby rostliny rostly rychleji, hlavně Egeria. Pak jsem výrazně omezil krmení ryb, protože v akváriu bylo pořád velké množství detritu. To byl další velký problém. Filtr AquaClear prostě na takový objem nádrže nestačil. Hlavně jeho malá kapacita filtračních náplní, které byly pořád zanesené. Z toho vyplývalo časté čištění filtru a tím se narušovala činnost bakterií. Takže přišlo radikální řešení v podobě požízení nového filtru Eheim ecco pro 300 (2036). Tím jsem se ale dostal opět o kus zpátky (nové filtrační náplně bez bakterií, jiný průtok vody, jiné proudění v nádrži, atd.).

Asi čtyři měsíce od založení se zabíhá nový filtr Eheim, samozřejmě to narušilo opět nějakou (i když špatnou) rovnováhu v akváriu. Řasy se po předchozím zastavení šíření zase rozrostly, hlavně tedy zmíněné ruduchy a zelená vláknitá. V této fázi jsem si pořídil kapsle Bioactiv a pravidelně jsem je po výměně vody přidával. Nevím, jestli to pomohlo rozvoji bakterií, nedokážu posoudit. Každopádně řasy bujely pořád dál. Hodnoty vody se v této fázi pohybovaly na pH 7,2, UT 8 dKH, P 0,5 až 1 mg/l, NO3 kolem 20 mg/l a Fe kolem 0,2 mg/l. Tyto hodnoty už vypadaly celkem dobře, ale nějak to k ničemu nevedlo. Pak jsem zkusil změnit dávkování hnojiva Brutus. Do této doby jsem dával asi 20 ml hned po výměně vody, takže jednou za týden. Někde jsem zase vyčetl, že pokud je ve vodě hodně kyslíku, železo s ním oxiduje, rostliny ho pak nepřijímají, ale řasy snad ano. Také se mi moc nezdála ta jedna velká dávka naráz. Takže jsem začal dávat 5ml každý den, první dávku ale vždy až den po výměně vody (odstraní se přebytečný kyslík z vody). V té době jsem si také pořídil dvě Black molly. Tyto rybky velice ochotně požíraly zelenou vláknitou řasu, jenže nastal další problém. Vyprodukovaly při tom velké množství výkalů a zase se také zvyšovaly hodnoty NO3. Takže milé rybky brzy opět putovaly pryč z nádrže. Tato situace trvala asi tak dva měsíce, nekonečný boj, kdy jsem občas začal vítězit, ale pak se zase něco změnilo a vše bylo při starém.

Asi po půl roce od založení jsem si pořídil reverzní osmózu, protože u nás v Moravském krasu je voda opravdu tvrdá, a myslel jsem, že zase zlepším podmínky pro růst rostlin a tím omezím růst řas. Postupné změkčování vody trvalo snad čtvrt roku, až jsme se dostal na dnešní hodnotu UT 5 dKH. Rostliny ale postupně spíš strádaly, bylo to vlivem nedostatku CO2, protože pH bylo stále kolem 7,2. Takže jsem začal uvažovat o tlakových lahvích s CO2, ale nebyly penízky, takže to muselo počkat. Později jsem začal používat Acidon od Rataje a pH se mi dnes pohybuje kolem 6,7.

Asi po devíti měsících od založení jsem přistoupil k radikálnímu rozhodnutí. Do akvária jsem dal dle návodu tablety Algizit od Tetry. Oddaloval jsem tento krok, jak se dalo, protože vím, že tyto tablety sice fungují, ale zároveň úplně zastaví růst rostlin a trvá dlouho, než se opět růst obnoví. Žil jsem také v domnění, že kvalitu vody, filtraci, osvětlení a všechny další věci už mám vyladěné na optimum, a tak po vyhlazení řas se už další neobjeví. To byl další omyl. Řasy sice téměř vymizely, hlavně zelená vláknitá, ale během asi měsíce byly zpět. Sice v mnohem menším rozsahu (už nebyla na písku, jen na rostlinách), ale pořád jsem nebyl spokojen. Pak jsem mírně zredukoval počet ryb (tetry jsem snížil na 8 kusů). Několikrát jsem se pokusil pořídit si parmičky siamské, ale vždy mi je skaláry sežraly. Tak postupoval můj boj dál. Pak mi postupně odešly obě skaláry do rybího nebe a já konečně pořídil 4 kusy parmiček siamských. Tento okamžik považuji za zlomový, nebo téměř vítězný! Raketovým tempem zmizela veškerá zelená řasa a během měsíce také výrazně ubylo ruduchy. Je sice pravda, že se mi krátce objevila sinice, kterou parmičky nežerou, ale ta se dá celkem dobře zlikvidovat pravidelným odsáváním, zmírněním osvětlení a také snížením pH vody.

Takže po roce od založení můžu konstatovat, že se mi podařila konečně najít nějaká rovnováha ve všech atributech a akvárium funguje k mé spokojenosti. Mé poučení je asi takové, že veškeré chemické přípravky proti řasám buď nefungují vůbec nebo jen krátkodobě. Je nutné odstranit problémy v nádrži, pořídit účinné řasožrouty (mně se osvědčila pouze parmička siamská), a pak bude růst řasy pod kontrolou. Do akvária zbytečně nedávejte chemii, pokud nemáte jistotu, že je to opravdu potřeba. Chce to také svůj čas, aby se nádrž zaběhla. Je to asi tak rok i podle názorů ostatních akvaristů.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 16x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 12.08.2011 Upraveno: 28.02.2012 Přečteno: 1599x

Schválili: Bob66 ** 15.01.13 • Jarka ** 11.01.14 • Rex ** 11.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
04.02.2017*****Sadenie jemných rastliniek do liaporu pomocou hrebeňa678x
26.01.2008*****PMDD14723x
08.06.2012*****Jávský mech vs. Singapurský mech2063x
04.01.2010*****Jak mi to nešlo a pak konečně šlo z rostlinami4342x
02.09.2012*****Akvarijní rostliny - nedostatek živin a jak hnojit4836x
23.09.2011*****Řasokoule ve formě koberečku v akváriu2989x
29.06.2011*****Kryptokoryny - možná příčina uhnívajících listů1734x
15.02.2012*****Egerie, Elodea, Hydrila a Lag... Obecně1139x
19.02.2022*****Rostliny do brakické vody292x
17.08.2009*****Emerzní pěstování rostlin...4466x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/541-rasa-v-novem-akvariu