Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvarijní rostliny - nedostatek živin a jak hnojit

 

Články » Akvarijní rostliny - nedostatek živin a jak hnojit   Vytisknout tuto stránku 

Akvarijní rostliny - nedostatek živin a jak hnojit

Publikováno: 02.09.2012 • Autor: © rostlinnakvaria • Rubrika: Rostliny

Asi každému se v jeho akvarijních začátcích stalo, že rostliny nerostly tak pěkně jako si představoval a jak je viděl na fotkách v atlasu rostlin. Je to proto, že i rostliny potřebují živiny. Kytky na balkónu je třeba také občas přihnojit nebo jim poskytnout nějaký výživný substrát. Rybky svými výkaly sice zajistí nějaké živiny, ale ne vždy je to dostačující. Některé důležité živiny se do akvária nemají jak dostat, proto se používají hnojiva s obsahem železa a draslíku. V akváriích, kde je málo rybek, může dojít i k nedostatku dusičnanů a fosforečnanů. Pokud chcete mít v akváriu pěkné, vzrostlé a zdravé rostliny, je přihnojování minimálně železem a draslíkem nezbytné. Rostliny nám ukazují nedostatek určité živiny na svých listech nebo svým růstem. Pojďme si ukázat základní nedostatky živin a možná řešení jak toto napravit.

Nedostatek dusičnanů (NO3)

Nedostatek dusičnanů poznáme tak, že starší listy rostlin žloutnou a následně opadávají. Nové listy jsou menší a nevypadají zdravě. Rostliny rostou velmi pomalu. Indikátorem toho, že je NO3 nedostatek, jsou i plovoucí rostliny, které jako první přestanou růst a začnou žloutnout.

Dusičnany se do akvária dostanou buď výměnami vody (pozor, ve většině oblastí je NO3 ve vodovodní vodě velmi nízké - lze si najít rozbor vodovodní vody na internetu) nebo z výkalů ryb. Pokud však máte málo ryb, které toho příliš nevyprodukují, je třeba hnojit.

F

Řešení: Je třeba dodat NO3 pomocí hnojiva. Nejlepším způsobem je použít sypké KNO3. K zakoupení je zde pod názvem NITRO PLUS a použití je snadné. Obsah sáčku stačí vysypat do 600ml vody a protřepat. Potom už stačí z láhve odebírat injekční stříkačkou namíchané hnojivo a dávkovat ho do akvária. Pro akvárium s CO2 je dobré přidávat 2 ml denně na 50 litrů akvarijní vody, pro akvárium bez CO2 bude stačit 2 ml týdně na 50 litrové akvárium. Hladinu NO3 můžete kontrolovat testem na NO3, který koupíte ve zverimexu a dávkování případně upravit.

Nedostatek fosforečnanů (PO4)

Nedostatek fosforečnanů se projevuje pomalým růstem rostlin, opadáváním starších listů a nevýraznou barvou. Na rostlinách a skle se navíc objevuje zelená tečkovaná řasa.

Fosforečnany se do akvária dostanou výkaly ryb a nespotřebovaným krmivem.

Řešení: PO4 dodáme pomocí hnojiva KH2PO4, které lze koupit pod názvem FOSFO PLUS. Nasypejte plnou čajovou lžičku ze sáčku do plastové láhve a zalijte to 600ml vody a protřepejte. Následně dávkujte pro akvária s CO2 2ml denně a pro akvária bez umělého přidávání CO2 2ml týdně na 50 litrové akvárium.

Nedostatek draslíku (K)

Na starších listech se začínají objevovat tečky. Jsou ohraničeny žlutě až hnědě a zvětšují se.

F

Řešení: Draslík lze dodat pomocí hnojiva FEROX. Nebo můžete k vašemu stávajícímu hnojivu použít hnojivo KALI PLUS. Obsah sáčku nasypejte do plastové láhve a zalijte 800ml vody. Následně dávkujte 4ml denně na 50 litrů akvarijní vody. Pro slabě osázená akvária bude stačit 6ml týdně na 50 litrů.

Nedostatek železa (Fe)

Nové listy se v případě nedostatku železa nevybarvují a zůstávají bledé. Toto se nejdříve objevuje na rychlerostoucích rostlinách.

F

Řešení: Je třeba začít dávkovat hnojivo s obsahem železa. Na to je vhodné například hnojivo FEROX. Stačí přidávat 3x týdně 5ml na 50 litrů vody. K vašemu stávajícímu hnojivu můžete použít i Tenso cocktail.

Nedostatek hořčíku (Mg)

Projevuje se vyblednutím listů, ale nejen nových jako je tomu u železa, ale i starých. Velice časté v akváriích s měkkou vodou.

Řešení: Po každé výměně vody nasypejte na 50 litrů jednu čajovou lžičku ze sáčku hnojiva MAGNESIUM PLUS.

Tato hnojiva jsou vysoce koncentrovaná a vyvinuta speciálně pro použití v akvaristice. Jsou naprosto nezávadná a nijak neohrožují zdraví rybek. Oproti PMDD balíčkům mají výhodu koncentrovanosti, takže jsou v konečném důsledku ještě levnější než samotné komponenty z PMDD balíčků. Hnojivo FEROX navíc obsahuje na rozdíl od PMDD balíčků stabilizátory, takže rostliny využijí maximum živin. Oproti komerčním hnojivům přesně víte, co do akvária lijete. Přesná množství živin a popis jednotlivých sypkých hnojiv naleznete na této stránce: Rostlinna-akvaria.cz/pmdd-a-sypka-hnojiva

Mnozí se bojí hnojení z důvodu růstu řas. Řasy však nerostou z hnojiva, řasy rostou pouze pokud se nedaří rostlinám. Vzpomeňte si na všechny patálie s řasami. Vždy, když se nedařilo rostlinám, nastoupily řasy. V akváriích s pěknými rostlinami taktéž žádné řasy nerostou, protože proti rostlinám prohrají konkurenční boj. Viděli už jste někdy akvárium s pěknými rostlinami, ve kterém byly řasy? Hnojením jen podpoříme rostliny a ty porazí řasy.

F

Pokud se i tak bojíte hnojit do vody, můžete použít NPK tabletky, které se pinzetou jen zastrčí do dna. Rostliny potom svými kořeny čerpají z těchto tobolek živiny. Tyto tobolky se vyčerpají většinou po roce v akváriu. Obvzláště po nich ožijí růžicové rostliny. Oproti jílovým kuličkám mají obrovskou výhodu v tom, že obsahují naprosto všechny živiny, které jsme v tomto článku vyjmenovali a nehrozí tak nedostatek žádné z ní. Tyto živiny jsou obaleny v pryskyřici, která se ve dně pomalu rozpouští a kořeny tak tyto živiny mohou čerpat. Nerozpadají se navíc jako jílové kuličky, netvoří bláto, nešpiní a nehrozí nebezpečí vyplavení na povrch. Ideální je kombinace těchto tabletek s hnojením do vody.

Další možností hnojení je potom použítí ESTIMATIVE INDEX balíčku, který zajistí maximální přísun všech živin. Při použití tohoto balíčku už se není třeba zabývat možným nedostatkem, protože týdně přidáme tolik živin, že je rostliny nebudou schopny ani spotřebovat. Nevýhodou je, že je třeba provádět pravidelné týdenní výměny vody. Více o hnojení Estimative index v tomto článku: http://www.rostlinna-akvaria.cz/metoda-hnojeni-estimative-index-ei-10

F

Hnojení samozřejmě není samo o sobě spásou. K úspěšnému růstu rostlin je třeba dodat k živinám i světlo. Pokud správně nastavíte světlo (ani moc, ani málo), máte vyhráno. Správné hnojení je ale pro zdravý růst rostlin naprosto klíčové.

 

Poznámka: Jedná se o komerční inzerci (PR článek).



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 47x Nelíbilo se: 10x Zveřejněno: 02.09.2012 Upraveno: 02.09.2012 Přečteno: 4837x

Schválili: Johan ** 29.11.12 • Bob66 ** 07.01.13 • alpaka ** 06.05.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
07.02.2016*****Pár slov o kryptokorynách1458x
19.02.2022*****Rostliny do brakické vody292x
16.11.2021*****Akvarijní rostliny - nákup, vybalení, ošetření a sázení256x
23.09.2011*****Řasokoule ve formě koberečku v akváriu2989x
25.09.2018*****Jak (ne)nakoupit (ne)akvarijní rostliny1301x
17.08.2009*****Emerzní pěstování rostlin...4466x
26.07.2012*****Okřehek v akváriu2727x
03.06.2006*****Plovoucí rostliny24009x
28.03.2013*****Pistie, pozorování růstu828x
26.02.2018*****Přehled cen komerčních hnojiv929x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1043-akvarijni-rostliny-nedostatek-zivin-a-jak-hnojit