Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tetra císařská - opomíjený klenot

 

Články » Tetra císařská - opomíjený klenot   Vytisknout tuto stránku 

Tetra císařská - opomíjený klenot

Publikováno: 04.01.2013 • Autor: © katterinecka • Rubrika: Ryby

Už dlouhou dobu jsem měla v plánu napsat článek o Tetře císařské. Ale proč, když je tu článků popisujících různé druhy ryb tolik?

Tetry císařské jsou dle mého naprosto jedinečné a mrzí mě, že je mnoho lidí zavrhuje, aniž by je znali. Mám je ve svých akváriích už několikátým rokem a stále mě nepřestaly bavit a udivovat. V tomto článku jsem nevypsala fakta o chovu, ale hlavně mé zkušenosti, poznatky a zajímavosti, které jsem zjistila. Pokud by se někdo rozhodl zabývat jejich chovem, za což bych byla velmi ráda, zajisté si přesnější informace najde (viz. odkazy na konci).

 

F

Samec tetry císařské

 

Tetra císařská - Nematobrycon palmeri (anglicky Emperor Tetra) je v českých akváriích už dlouhou řadu let, ale oproti čerstvým novinkám i běžným druhům má mnohé přednosti - je nenáročná, dobře sehnatelná, levná, mírumilovná, má zajímavý vzhled a hlavně velmi specifické chování.

 

Není tetra jako tetra

Přesto, že patří k tetrám, nezdržuje se v hejnu, to je hlavní důvod, proč si ji lidé neradi pořizují. Ale podívejme se na to z druhé stránky, můžeme mít v akváriu naprosto jedinečnou tetru, které je zajímavá a neplave jen z jedné strany akvária na druhou.

Samice si plavou volně po nádrži v menších skupinkách, což by nebylo až tak neobvyklé, ale samci mají své teritorium, zpravidla v blízkosti trsu rostlin, které si brání. Jejich boje nejsou nijak nebezpečné, ostatních druhů si zpravidla nevšímají a neprovokují je. Každý samec se pohybuje ve svém prostoru, jen v případě nebezpečí tvoří hejno se samicemi.


F

Vždy se sejdou na jídlo nebo když se děje něco zajímavého

 

F

Tlamka plná zoubků prozrazuje příbuznost teter s piraněmi, jsou ale zcela neškodné

 

Císařák „don juan“ (nevhodné pro mladší 18 ti let :-) )

Nejzajímavějším obdobím u tohoto druhu je čas tření. Císařky se třou velice často, obvykle je vyprovokuje výměna vody. Samec se začne natřásat před samicemi a lákat je k sobě do spleti rostlin. Tančí před samicí trhavými pohyby a chce se třít. Většinou si to samička rozmyslí a odplave, ale když je připravena, nažene ji samec do rostlin, ovinou se kolem sebe a je to. Tento akt trvá jen chvíli, ale celé namlouvání může trvat několik hodin. Samec se tak vytře s více samicemi. Většina jiker bývá nalepená na rostlinách, některé spadnou na dno.

 

Samec na mateřské

Dalším neobvyklým jevem je starost samce o jikry. Většina teter nechá jikry napospas osudu, nebo je dokonce požerou. Samec tetry císařské hlídá místo s jikrami, plave okolo a zažene, koho uvidí. Často je ale jeho boj marný, největším nepřítelem jsou pancéřníčci a krunýřovci, protože je nepovažuje za nebezpečí. Samice už tak obětavé nejsou.

O vylíhlé rybky už se samec nestará. Existují dohady, že samec nehlídá jikry, ale jen místo, kde se vytřel. Malé rybičky jsou v prvních dnech světloplaché a bojácné, často se dokonce bojí plavat pro jídlo, což se jim může stát osudným.


F

Typický postoj samce šikmo hlavou dolů

 

Do boje

Nezvyklým chováním, o kterém nikde moc nepíše, ale pozorovala jsem jej u sebe v akváriu, je souboj samců. Nedochází k němu příliš často, v menších frekvencích než tření. Samci se střetnou obvykle uprostřed na neutrálním území. Plavou vedle sebe ve vzdálenosti pár centimetrů s napjatými ploutvemi a hlavou šikmo dolů. Nejspíše si potřebují dokázat, kdo je větší. Chvíli si tak imponují, pak se uvolní a plavou kolem sebe, než to začne nanovo. Občas jeden ze samců po tom druhém vyjede a zažene ho, ale brzy se zas vrátí a pokračují dál v nekontaktním souboji. Tento jev je běžný i ve větších nádržích, u mě se projevoval i ve 400 litrovém akváriu se dvěma samci.

Není potřeba se souboje obávat, samci si neublíží, maximálně vykousnou kousek ploutve, který brzo doroste. Ani mladí samci nejsou nijak utlačováni, plavou společně se samicemi a teritorium si najdou, až když dostatečně narostou.


F

F

Samci kolem sebe krouží a naparují se

F

Jejich černý pruh je při boji mnohem výraznější a ostře ohraničený


Zážitek pro každého

Tetry jsem měla v akváriu několik let, neonky, tetry krvavé, černé, žhavé, červené..., ale nikdy jsem si nevšimla ani náznaků tření. Nezabývám se odchovem ryb, takže ani vodu pro ryby nijak neupravuji. Z kohoutku mi teče tvrdá brněnská voda a i přesto se v ní tetry císařské pravidelně třely, na což byl krásný pohled, hlavně na jejich námluvy. Vzhledem k nevhodným parametrům se z jiker obvykle nic nevylíhlo, ale jednoho dne jsem objevila u dna maličkou císařku. To se mi u jiné tetry nestalo nikdy ani předtím, ani potom.


F

Malé rybky s plnými bříšky


Od té doby už jsem odchovala několik tetřiček až do dospělosti, v trochu měkčí vodě, ale bez nějaké zvláštní snahy. Některé jsem vylovila přímo ve společném akváriu, pár jsem jich našla ve filtru a několik jsem odchovala v jinem akváriu. Maličké rybičky o velikosti pár milimetrů jsem přelovila do miníčka s krevetkami a drobnými rybkami a tam všechny dorostly až do velikosti, aby se mohly vrátit zpátky do velkého. Odchovala jsem jich jen tolik, abych posílila stávající hejno, takže tak akorát. Při větší snaze by jich zajisté bylo víc.


Podle nosa poznáš kosa, nebo spíš podle oka

Rozlišení pohlaví je jednoduché i u mladých ryb, samec má oko světle modré a samice žluté až zelené. Vzrostlí samci mají prodloužené ploutve a ocas tvoří něco jako trojzubec, také mají žlutý lem řitní plouve.

Přesto, že mají tetry císařské obvykle stejné zbarvení, podle dopadajícího světla může vypadat různě, od perleťově modré, přes žlutou až do lososově růžové. Vybarvení se také liší podle nálady ryb, hlavně sytost černého pruhu. Samice mají zbarvení trochu méně výrazné než samci. Existuje i černá varieta těchto teter, u kterých je černý pigment po celé ploše těla a chybí modrý lesk.

 

F

Samice

 

F

Mladý samec - zatím nemá tak dlouhé ploutve


F

Změny barev podle dopadajícího světla

 

F

Růžové zbarvení s modrým odleskem

 

Vhodný domov

Tetry císařské jsou docela velké tetry, samci mohou mít i kolem 6cm, proto nejsou vhodné do malých nádrží. Ideální je akvárium nad 100 litrů, kde může být chováno více samců. V menších nádržích od cca 60ti litrů je možné chovat jednoho samce a několik samic. Vhodný poměr je 3-5 samic na jednoho samce. I ve velkých akváriích dokáží tyto tetry dělat parádu, i přes jejich menší počet a nehejnové chování na sebe samci často upoutávají pozornost.

Akvárium by mělo být zastíněné, ideální je nádrž typu „black water“ kde mohou být rostliny nahrazeny větvemi a voda měkká s výluhem rašeliny, ale není to nutností. Dobře se jim daří v zaběhlých nádržích s hustými porosty rostlin. Samec si najde svůj trs, který si hlídá hlavně před ostatními samci a v době tření do něj láká samice. Na vodu nejsou nijak náročné, i když jako ostatní tetry mají rády vodu měkčí s nižším pH.


F

100 litrové akvárium

 

Spolubydlící

Vhodnými spolubydlícími jsou jiné druhy teter, mírné cichlidy (Akara hnědá, Akarka zelená, Skaláry...), pancéřníčci a další druhy které je nebudou ohrožovat. Nejsou příliš vhodné do společnosti drobných nebo plachých druhů, které mohou samci trochu utlačovat, i když jim nic neudělají. Vzájemné chování velmi záleží na velikosti nádrže.


F

Soužití s jinými druhy


F

Samice v rostlinách ve společnosti modrých neonek

 

Odchov

Jak už jsem zmiňovala, odchovem se nezabývám, odchovala jsem jen několik kusů. Pokud budou ryby chovány v jednodruhovém akváriu, dostatečně zarostlém, a s měkčí vodou, je dost pravděpodobné, že se budou rozmnožovat a některé mladé rybky přežijí. Pro cílený odchov je lepší přelovit ryby do zvláštního akvária, nejlépe skupinu jednoho samce a několik samic zaplněných jikrami. Akvárium může být bez substrátu, ale mělo by obsahovat trsy rostlin, do kterých se ryby třou. Po vytření je vhodné samice i samce odlovit.


Podobné druhy teter


Tetra královská

F

 

Tetra královská (Inpaichthys kerri) vypadá velice podobně jako samice císařky, ale samci nemají protáhlé konce ploutví. Oči nejsou barevně odlišené podle pohlaví, tetra královská je má zlaté s černým vodorovným pruhem. O jejich podobnosti nasvědčuje i téměř totožný anglický název s přízviskem modrá -  Blue Emperor Tetra.

 

Neonka černá

F

Další podobou rybou je neonka černá (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), která má ale výrazný zlatý pruh. Její oči jsou zlaté s červenou horní částí. Také nemá protáhlé konce ploutví.

Jak černá neonka, tak i tetra královská, nemají obdobné chování jako tetra císařská a plavou běžně v hejnu.


Tetra Lacorteova

Nejvíce podobou tetrou, ne jen vzhledem, ale i chováním, je tetra Lacorteova (Nematobrycon lacortei). Podobnost je dána příbuzností obou druhů. Její zbarvení dobře vystihuje anglické pojmenování Rainbow Tetra – „duhová tetra“. Vypadá podobně jako císařka, ale od červeného oka a červené barvy na hlavě se zbarvení mění na zlatou, zelenou, až modrou směrem k ocasu. Černý pruh je jakoby roztrhaný. Má o něco náročnější jak chov, tak hlavně odchov.

Foto: http://www.akvaencyklopedie.cz/products/nematobrycon-lacortei-tetra-lacortova/

 

 

 

 

Tento článek jsem psala proto, abych všem akvaristům, kteří ještě neměli s tetrou císařskou tu čest, přiblížila její krásu a zajímavé chování. Pokud by někdo z Vás měl zajímavou fotografii tohoto klenotu, můžete mi ji poslat a já ji sem přidám pro potěchu oka ostatním.


Za poskytnutí fotografií bych chtěla velmi poděkovat uživatelům tohoto webu - PaDa, Kusma a Johan.

(nepodepsané fotky jsou mé vlastní)

 

 

Pokud se chcete o Tetře císařské dozvědět něco více, podívejte se na následující odkazy:

http://www.seriouslyfish.com/species/nematobrycon-palmeri/

http://rybicky.net/atlasryb/tetra_cisarska

 

Zajímavá videa:

souboj samců - https://www.youtube.com/watch?v=5CDdRnpwQn4

malá tetřička - https://www.youtube.com/watch?v=LSx_-d598Lo

černá varieta - https://www.youtube.com/watch?v=raRUhuGQqfA

 

Další zajímavé fotografie:

Tření v rostlinách - http://www.malawicichlidhomepage.com/other/nematobrycon_palmeri.html

Naparující se samci - http://lurebg.com/For_Web/My_Aquarium_

Černá varieta - http://www.aquapage.eu/Gallery.php?vyber=fish&?celkem=2432&od=1401



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 69x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 04.01.2013 Upraveno: 23.02.2013 Přečteno: 2173x

Schválili: Johan *** 05.01.13 • Kusma **** 06.01.13 • Killer **** 06.01.13 • alpaka **** 23.02.13 • Bob66 *** 23.02.13 • Haimdol **** 23.02.13 • romant **** 27.12.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
21.02.2023*****Čichavec zlatý - zázračná příroda.7x
26.05.2009*****Pôrodnička v hlavnom/odchovnom akváriu3030x
09.03.2015*****Malý špekulant s názvom Neoheterandria elegans89x
26.09.2010*****Začínáme s terčovci7489x
10.01.2011*****Souboj betta vs krevetky344x
29.11.2015*****Vědci mají důkaz, že jsou ryby schopny vnímaní746x
22.10.2010*****Sezonní tření velkých cichlid a některé defekty při něm1367x
21.10.2008*****Gavúnci4475x
06.05.2008*****Pancéřníčci14340x
24.01.2016*****Stádia vývoje jiker karase zlatého - foto306x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
19.02.2019*****Návrat k brněnským akvaburzám556x
05.02.2011*****Akvaristka1228x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3005x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1134-tetra-cisarska-opomijeny-klenot