Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak mi učarovaly rostliny

 

Články » Jak mi učarovaly rostliny   Vytisknout tuto stránku 

Jak mi učarovaly rostliny

Publikováno: 19.11.2010 • Autor: © katterinecka • Rubrika: Začínáme

Jak mi učarovaly rostliny

Chtěla bych vám tu povědět, jak jsem se dostala k rostlinám. Není to vyloženě odborný článek, spíš povídání, ale doufám že si z něj třeba někdo něco odnese a pro možné zájemce jsem připsala i názvy rostlin, aby to mělo i nějakou tu užitnou hodnotu.

 

Budu tu vyprávět příběh mého prvního akvária, které mám už skoro 10 let. To jsem byla ještě malej prcek a o akvaristice jsem věděla to co jsem se dozvěděla od táty, nebo co jsem vyčetla z hodně staré knihy Akvarijní ryby od Rudolfa Zukala.

Měli jsme stolitrovku s pár rybkami a nesmrtelným krunýřovcem (který nakonec umřel asi ve 20ti letech). Z rostlin mám rostl jenom jávský mech, akvárko se pravidelně čistilo jednou za dva roky a mým úkolem bylo krmit ryby a dolívat vodu. Moc mě to nebavilo, chtěla jsem pěkné akvárko a nakoupit pořádné hejno z mého kapesného do stolitrovky bylo skoro nemožné (rybky byly podle mě to jediné pěkné na akvárku). A tak jsem jednou na Vánoce dostala svoje vlastní akvárium o objemu 37 litrů, vzduchovací motorek a pytel říčního štěrku. A tím to všechno začalo.

I když hodně pomalu. Rostlinkám se zpočátku dařilo, ale po každém čištění (asi jednou za půl roku kompletní vyčištění celé nádrže) většina pozdechala. Nevěděla jsem proč a bylo mi to líto. Tak jsem nakupovala rybky co se mi líbily, zjišťovala jsem které se k sobě nehodí a nejradši jsem měla skaláry, jednou se mi i vytřely, i když moc vysokého věku se většinou nedožily.

 

F

Asi před dvěmi lety jsem objevila tenhle web a začala jsem se dozvídat plno zajímavých informací. Baví mě číst si různé články a diskuze. Měnila jsem vodu mnohem častěji a ne celou a kupodivu se rostlinám začalo dařit a rybám taky. Dospěla jsem k názoru, že když se bude dařit rostlinám tak s rybami už to bude snadné. Protože to nejzajímavější na akváriu vůbec nemusí být ryby!

F

A tak jsem svou nádrž osázela různými rostlinkami, ale pořád to nebylo ono. 11W lampička byla slabá a neosvítila všechen prostor.

Rostliny byly příliš velké, často přerůstaly, musely se často stříhat a po ostříhání se jim už moc nedařilo. Na menší jsem měla moc hrubý štěrk a špatně se do něj sázelo. Můj první pokud s hemianthusem neproběhl příliš slavně (potřebuje jemný písek, víc světla a kdoví co ještě).

F

A tak jsem si vyrobila vlastní kryt. Asi 10 cm vysoký rám z plastu na který se položilo krycí sklo, takže lampička byla hnedle výš. Můj záměr se docela podařil.

Sháněla jsem taky jemný písek, žádný světlý, nejlíp černý. Obešla jsem všechny možný obchody, ale nikde k sehnání nebyl. Z flexiobkladů se mi objednávat nechtělo, tak jsem jako obvykle táhla pytel ze Sklorexu, který mám necelou půlhodinku pěšky. Koupila jsem takovou podivnou drť nejspíš z nějakého plastu, ale jak se později ukázalo, ničemu to nevadí. Nepoužila jsem žádné zásobní hnojivo.

Nemůžu říct že jsem to všechno dělala jen z vlastní hlavy, studovala jsem plno článků o rostlinných akváriích, „layoutu“, koukala jsem na nádrže Takashiho Amana, a moje akvárko se mi pořád nezamlouvalo (kdyby takhle pěkný jak na těch fotkách nějakou dobu vydrželo).

F

Rostlinek bylo stále málo. Ale naštěstí byla zrovna Akvaristická burza Brno, na které jsem byla prvně. Přikoupila jsem různé druhy, ale jak se později ukázalo měly málo světla (Bacopa, Alternanthera rubra - ta pod vodou ani moc neroste).

Pořídila jsem i mé první krevetky Red Cherry (které mám do teď a už se nedají ani spočítat).

F

Tak se dařilo jen méně náročným rostlinkám, které zcela ovládly nádrž (Ech. tenellus, Ech. Bleherae, Rotala rotundifolita, Shinersia rivularis, Anubias) Ale byla jsem ráda že se jim daří. I s takhle osvětleným akvárkem by se dalo lecos udělat, ale já jsem pořád toužila po náročnějších rostlinách.

F

Zbylo tam už jen několik gupek. Jenom samečci, aby jich zas nebylo milion. Ostatní rybky se přestěhovaly zpátky do stolitrovky, která strávila několik let na půdě a pak jsem si ji vydupala zpátky. Ovšem pod mým vedením ale i mými financemi.

F

Zvrat nastal když mi známý Tomáš Pařízek dal nějaké „mini“ rostliny z rušícího se akvária (Glossostigma, Hygrophila corymbosa minima, Valisneria nana). Moc se mi líbily a chtěla jsem sehnat takových rostlin víc.

Získala jsem i hejnko rozborek galaxy a několik rozbor skvrnoocasých (jedna menší než druhá).

F

Zanedlouho po té jsem pořídila silnější světlo – 2*15 W. V Hornbachu jsem koupila nejlevnější „podlinku“ do toho dvě zářivky 830 a 840 a už jsem vymýšlela nové osvětlení. Hlavně aby se rostlinkám dařilo.

Sehnala jsem další mech (Monosolenium tenerum) a zbavila jsem se jávského mechu, i když toho se asi nikdy nezbavím, protože vždycky někde znovu vyroste. Taky jsem získala Micranthemum micranthemoides a maličké anubiasy.

Začala jsem přidávat CO2 z kvasnic, se kterým jsem nikdy neměla žádné problémy, možná že mám štěstí.

F

Po přestěhování nábytku v pokoji akvárko dostalo nové místo a černou tapetu. Už je ve výšce očí takže se na něj krásně kouká. Vyrobené osvětlení visí nad ním. Taky už nemá krycí sklo. Je sice hezčí a neodráží se světlo, ale kdo má pořád dolívat tu vodu. Za týden se vypaří skoro 1 cm.

F

A teď už se bavím jen přesazováním rostlin. Dokonce jsem se dopracovala i k dlouho vytouženému hemianthusu který mi tak dlouho dělal problémy. Teď už není tak krásně nenáročné, když tam jednou za pár dní nenaliju trochu hnojiva nebo nevyměním vodu tak se na skle a všech různých listech začnou dělat fleky zelené řasy. Ale za ten pohled mi to stojí.

Učarovala mi Kryptokoryna wendtii Tropica, kterou teď mám ve všech svých nádržích a daří se jí všude.

F

Nyní už ho moc neměním, líbí se mi jaké je, dokud takhle vydrží. Jednou ho možná vyměním za delší a s „pořádným pískem z flexi“ ale zatím jsem s ním spokojená.

 

Tady ještě seznam rostlinek, které mi po dlouhém výběru přišly pro tohle akvárko nejlepší (seřazené podle mé oblíbenosti):

Cryptocoryne wendtii Tropica

Monosolenium tenerum

Valisneria nana

Lysimachia aguatica

Hygrophila corymbosa Minima

Ludwigia repens

Echinodorus tenellus

Glossostigma elatinoides

Anubias barteri nana

Micranthemum micranhemoides (plánuju ho nahradit micr.umbrosum)

Taxiphyllum barbieri (jávský mech)

Hemianthus callitrochoides Cuba

Chtěla bych dodat že se nezajímám jen o rostlinná akvária, zajímají mě i biotopní nádrže, malá krevetárka a jednou bych chtěla zkusit i šnekáče. Měli byste v životě vyzkoušet hodně věcí. Akvaristika je běh na dlouhou trať ale mnohdy to stojí za to.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 33x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 19.11.2010 Upraveno: 19.11.2010 Přečteno: 3004x

Schválili: Johan *** 01.12.12 • Bob66 *** 07.01.13 • alpaka **** 14.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
03.06.2006*****Zakládáme akvárium krok za krokem99655x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?653x
02.03.2022*****Soutěž o nejhezčí akvárium Česka a Slovenska164x
16.02.2018*****Hodí se tyto druhy ryb k sobě (krátký KVÍZ pro pomoc začátečníkům)?102x
10.08.2015*****Moje "poprvé" aneb dlouhá story o mém začátku až po současnost68x
27.05.2012*****Jak jsem se dostala k akvárku, aneb chybama se člověk učí63x
22.07.2018*****Až bude někdo začátečníkovi radit dát ryby hned, řekněte mu:381x
29.12.2011*****Jak jsem začínal s akvaristikou, aneb TAKHLE TEDA NE!!!1718x
29.04.2013*****Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko69x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
19.02.2019*****Návrat k brněnským akvaburzám556x
23.02.2013*****Tetra císařská - opomíjený klenot2166x
05.02.2011*****Akvaristka1228x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/548-jak-mi-ucarovaly-rostliny