Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Návrat k brněnským akvaburzám

 

Články » Návrat k brněnským akvaburzám   Vytisknout tuto stránku 

Návrat k brněnským akvaburzám

Publikováno: 19.02.2019 • Autor: © katterinecka • Rubrika: Reportáže

V prosinci se v Brně uskutečnila 31. akvaristická burza pořádaná Akvaklubem Brno. Burzy v líšeňském Dělňáku byly již tradicí, ale pak musely být bohužel zhruba na dva roky přerušeny. Teď však vypadá jejich návrat velmi nadějně. Další burza bude již v sobotu 23. února 2019 opět v Líšni v nových prostorách vzdělávacího centra České barmanské asociace na Šimáčkově 135.

Sama jsem se do klubu dostala asi před 9 lety, když jsem se přihlásila na soutěž miniakvárií na jedné z burz. Příjemně mě překvapilo nadšení členů na srazech i v pořádání burz. Na srazech se probere kde co, od rybiček, přes techniku až po to, jak donutit UPC snížit cenu internetu. Zajímavou součástí srazů je také výměna akvarijních přebytků, zejména rostlinek. A burzy jsou téměř rodinnou záležitostí, protože se obvykle všichni znají, a často zaměstnají i členy rodiny, včetně malých dětí, které pobíhají všude kolem. I když je pravda, že malé děti se za tu dobu docela vytáhly a jsou už vyšší než já. Scházíme se obvykle jednou měsíčně a samozřejmě s radostí uvítáme i nové členy.

F

Burzy vždy probíhaly v Brně-Líšni. Historicky první burza byla v roce 2008 na Kotlance a následně se burzy přesunuly do prostor Dělňáku. Akce však musely být na dobu téměř dvou let přerušeny z důvodu změny provozovatele prostor. Takže členové klubu hledali nové prostory, které by byly dostatečně velké, s rozvodem vody, vytápěné a s možností uskladnění akvárií mezi burzami.

F

Naštěstí se nám teď naskytla možnost využívat krásné, nově zrekonstruované prostory vzdělávacího centra České barmanské asociace, jejichž provozovatelé nám ve všem vyšli vstříc. Centrum ABZAC na Šimáčkově ulici bylo otevřeno v květnu 2018 po rekonstrukci zchátralého objektu bývalého divadla.

F F

Příprava burzy v nových prostorách se však také potýkala s řadou komplikací. Hlavní z nich byla montáž desek na zpevnění a zakrytí vypůjčených stolů. Díky velkému zapálení členů však proběhl nákup desek a dalšího potřebného vybavení, ale i jejich montáž v rámci dvou neplacených brigád. Obnovení burz tedy už nestálo nic v cestě.

F F

První burza po dvouleté pauze se tedy konečně uskutečnila v sobotu 15. 12. 2018, přímo v předvánoční atmosféře. Členové klubu všechno plánovali předem a jako obvykle se sešli už v pátek odpoledne na finální chystání burzy. Bylo potřeba nachystat stoly, včetně smontovaných desek, a akvária naplněná ohřátou vodou pro prodejce. A teď už jen čekat do druhého dne, jestli vše proběhne hladce.

F F

I přes dlouhou odmlku a hromady sněhu venku nakonec přišlo na burzu hodně návštěvníků. A sortiment burzy byl také velmi různorodý, protože ani prodejci si nenechají naši burzu ujít. Někteří dokonce přijíždějí až ze Slovenska a Polska. K vidění a prodeji byly rozmanité druhy ryb a dalších živočichů, od těch běžných až po velmi zajímavé. Od nepřeberných variet gupek, bojovnic a krevetek až po sladkovodní platýse, krabíky a plšíky (což byla výjimka neakvarijního živočicha, který ale mezi návštěvníky sklidil velký úspěch). A nesměly chybět ani rostliny, vybavení, krmivo a přípravky na úpravu vody. Samozřejmě tu byly k dostání také rady a zkušenosti s chovem, které jsou k nezaplacení. Burzu pak zakončila tombola s akvaristickými cenami, kde se jako vždy mezi prvními tyčí akvária ze Sklorexu.

F F F

F F F

F F F

Zachovali jsme také náš stůl s přebytky z našich akvárií, který byl hned za vstupem, kde vám někdo z klubu určitě poradí ohledně akvaristiky i burzy.

F

Novinkou oproti předešlým burzám byl jednosměrný průchod burzou, kdy návštěvníci procházeli cikcak mezi stoly až k pódiu, poté dolů do suterénu, kde byli další prodejci, občerstvení a dětský koutek, takže se nemohlo stát, že by něco vynechali. Tento systém se ukázal mnohem výhodnější a zlepšil průchodnost, takže bude zachován i pro další burzy. Samozřejmě návštěvníci mohli v rámci vstupného projít okruh kolikrát chtěli a v orientaci jim pomáhaly šipky a členové klubu.

Nové prostory obstály na výbornou, zejména díky krásnému novému vybavení a skvělé obsluze. K dispozici byl bar s nápoji a drobným občerstvením, ze kterého se nakonec vyklubalo místo na skvělou kávu, mini koblížky a úžasnou zelňačku. Protože burza je z velké části navštěvována také rodinami s malými akvaristy, kteří o tom mnohdy ještě ani neví, byl hned vedle občerstvení také oddělený dětský koutek s hračkami.

F F

Následující akvaristická burza bude už v sobotu 23. 2. 2019. Tentokrát je součástí zajímavá přednáška o mořských akváriích Ing. Josefa Valy, který je již řadu let majitelem prodejny mořské akvaristiky a zabývá se i realizací a provozem mořských akvárií. A nesmí chybět ani již tradiční tombola o akvaristické ceny. Burza se opět uskuteční v prostorách České barmanské asociace (Šimáčkova 135, autobus 58 – zastávka Kubelíkova), a to od 9 do 13 h. Tombola ve 12 h. Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let mají vstup zdarma. Seznam prodejců a další informace najdete na stránkách burzy https://www.akvaburzabrno.cz/ případně na https://www.facebook.com/akvaburzabrno/

Nově se také Akvaklub Brno zapojil do projektu pro návrat lososů do našich řek, kde, kromě sbírky mezi členy klubu, bude probíhat také veřejná sbírka přímo na následující burze. Vybrané peníze budou jménem Akvaburzy Brno a jejích návštěvníků poslány na transparentní účet, kterým, díky časopisu Akvárium, vybírají akvaristé z celé republiky peníze na obrovské hejno, které bude vypuštěno do přírody.

Pokud se ale této burzy nemůžete zúčastnit, nemusíte zoufat. Naším plánem je pořádání 4 akvaristických burz ročně v těchto nových prostorách. Burzy by měly být, jak tomu bylo i v předešlých letech, doplněny o odborné přednášky s různým zaměřením a tombolu. Časem možná přibude i již několikrát pořádaný Akvaristický ples.

Přijďte se tedy pokochat širokou nabídkou a doplnit stavy vašich akvárií, případně si založit akvárium zcela nové. Se vším vám rádi poradí členové našeho klubu. A pokud byste měli zájem, tak můžete i Vy doplnit naše řady v klubu. Uvidíme se na příští burze. ;-)

 

 

Závěrem bych chtěla poděkovat všem členům Akvaklubu Brno, bez jejichž snahy by akvaristické burzy nemohly probíhat, což by byla velká škoda, protože jsou místem setkání akvaristů z širokého okolí a pro mě pokaždé příjemně stráveným sobotním dopolednem. A také děkuji přátelům z klubu za poskytnuté fotografie pro vznik tohoto článku.

 

A tady ještě pár dalších fotek z předešlé burzy:

F F F

F F F

F F F

F F F

F F F

F F F

 

F F F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 26x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 19.02.2019 Upraveno: 19.02.2019 Přečteno: 557x

Schválili: vaclav ***** 19.02.19 • romant ***** 19.02.19 • slavko ***** 19.02.19 • ctibum ***** 20.02.19

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
06.02.2014*****Pozor na škůdce při nakupování.92x
09.02.2013*****Po letech na výstavě v HK (2013) (část 1)658x
12.02.2012*****Návštěva XI. Výstavy akvarijních ryb v Hradci Králové529x
15.07.2016*****Botanická zahrada Liberec – akvária a něco málo navíc – červenec 2016507x
23.09.2012*****Výstava Akvárium 2012485x
10.12.2013*****Georgia Aquarium - Atlanta230x
07.05.2012*****Návštěva u Zdeňka Dočekala1350x
10.11.2017*****AkvaEXPO 2017 RK384x
02.03.2013*****Hamburg Hagenbeck Tropen Aquarium453x
25.04.2013*****Tři roky se ZOO Braník1864x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
23.02.2013*****Tetra císařská - opomíjený klenot2171x
05.02.2011*****Akvaristka1228x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3005x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1776-navrat-k-brnenskym-akvaburzam