Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Léčba V-Penicilinem

 

Články » Léčba V-Penicilinem   Vytisknout tuto stránku 

Léčba V-Penicilinem

Publikováno: 15.01.2011 • Autor: © Designer • Rubrika: Ryby

Léčba V-Penicilinem

Po kritice doplněný úvod.

V tomto článku prosím nehledejte jak určit diagnózu, kdy máte V-Penicilin použít, a ani informaci o tom, zda jej máte konkrétně Vy ve svém případě použít, to činíte vždy s vlastním vědomím co děláte a na vlastní riziko. Takové informace hledejte jinde a sami si rozhodněte, kterým informacím věříte. Rozhodně také nečekejte odpovědi na odborné úrovni. Tento článek Vám jen popíše, jak jsem jej použil já při urputné bakteriální nákaze, se kterou si neporadila běžná akvarijní léčiva, konkrétně 2× eSHa 2000, a se kterou jsem zápasil i po předchozím použití Sera baktopur, a vlastně už jsem nevěděl kudy kam, abych své ryby zachránil. Co se zde dočtete jsou jen mé neodborné poznatky, třeba o tom, jak a kdy jsem měnil vodu, což jsem jinde nenašel a přitom to vůbec nepovažuji za jakkoli méně podstatnou informaci. Neberte tedy prosím tento článek jako rady odborníka, jímž rozhodně nejsem. Své ryby jsem vyléčil, a i po více než týdnu od ukončení léčby nemají žádné příznaky nákazy, proti které jsem V-Penicilin použil.

Všem, kteří čekali víc, a četli ještě před dodatečným napsáním tohoto úvodu, se omlouvám za to že ztráceli svůj drahocenný čas, protože je mohl nevhodně zvolený nadpis zmást. Nezbývá mi, než si to přiznat.

 

Chtěl jsem léčit ryby V-Penicilinem, slyšel jsem o této možnosti snad už před 30ti lety, ale nikdy dříve jsem jej pro tento účel nepoužil. Hledal jsem na webu, dá se najít dávkování, co V-Penicilinem léčit lze, ale už nikdo neříká, třeba zda a jak měnit vodu, což je myslím dost podstatná informace, už jen pro nás, kteří vůbec netušíme, zda se ve vodě bude a má či nemá hromadit, nebo zda se sám odbourává, a co udělá s nitrifikačními bakteriemi.

Takže jsem se pokusil zvolit způsob jeho použití takový, abych minimalizoval šanci něčemu ublížit.

Nejprve jsem důkladně odkalil akvárium, vyměnil skoro polovinu vody, vytáhl molitanový filtr, vyčistil a vypral ho jak jen to šlo, udělal jsem z něj vlastně jen kus čisté houby bez bakterií a dal ho zpět do akvária, ale už nezapnul. Zavedl jsem poměrně silné vzduchování.

Vzal jsem do ruky krabičku V-Penicilin, a koukám, že je tam napsáno: „V-PENICILIN 750MG SLOVAKOFARMA“. No bájo, mám použít 400 000 mj. na 80 l vody, i když informace na webu jsou různé, tohle se píše obvykle. Aha, no to je jasná instrukce, ale kolik to vlastně je? Nacházím, že to mj. znamená: „měrná jednotka pro množství účinné látky“ a že tento výrobek má 1 320 000 mj. v 1 tabletě. No tak jo, mam akvárko 160 l, řekněme že tam je 130 až 140 l vody, takže potřebuji (400 000 / 80) × 140 = 700 000 mj., tedy zhruba půl tablety. Bůhví jak přesně to být určitě nemusí, u člověka se také ta tableta nedávkuje na deka jeho hmotnosti.

Házím tedy půl tablety do skleničky, zalévám vodou, a po dlouhých minutách začínám chápat, že se ve vodě V-Penicilin rozpouští opravdu špatně. Po nějaké snaze o drcení lžící se docela daří, ne že by se to úplně rozpustilo, ale aspoň rozptýlilo a vidím jen jemné částečky. Příště jsem to nejprve rozmáčknul mezi dvěma lžícemi na prach a zamíchal ve sklenici vody, bylo to výrazně lepší.

Skleničku nalévám do akvária, na dvě místa, odkud jde proud bublin vzduchování. Rychle se to rozptyluje po akváriu, dost drobků zůstává ležet na dně. Některé ryby to ochutnávají, ale jak se ukázalo, nic jim to neudělalo. Do druhého dne drobky ze dna vždy zmizely, možná je sežrali plži, někde jsem četl, že jim to chutná, a nebo se to ještě více rozpustilo a rozpadlo.

Druhý den vyměňuji třetinu vody v akváriu a poté dávám další půlku tablety, opět nejprve rozmíchanou ve sklenici vody.

Dále dávám každý den půl tablety, každý druhý den měním třetinu vody před podáním V-Penicilinu. Celkem 7 dní podávání stále stejné dávky V-Penicilin. Den po sedmém podání vyměňuji třetinu vody a dále už vyměňuji vodu každý den jednu třetinu, po dobu jednoho týdne.

Abych vysvětlil ty výměny vody. Dělám dost velký zásah do biologické rovnováhy celého akvária, filtr nefunguje, takže nejjednodušší způsob jak udržet kvalitu vody je jí co nejčastěji měnit. Den po poslední výměně vody (týden po ukončení podávání V-Penicilin) do vody přidávám Sera bio Nitrivec, abych co nejrychleji rozběhl akvárium zpět a i proto jsem měnil po léčbě vodu každý den, abych ji zbavil co nejvíce všeho, co už v ní být nemá. Ten den po poslední výměně vody je proto, že vodu používám vodovodní, rovnou, takže chlór v ní by mi mohl přidané nitrifikační baktérie hubit.

Teď už zbývá jen podle potřeby - ano ano, zase měnit vodu, stále raději častěji než obvykle, ale to už je spíše závislé na tom, jak moc ryb v akváriu žije.

Během léčení jsem přišel o jednu rybu, tou obětí byl Fantom černý, ovšem jak jsem zjistil, nejspíš ho měl na svědomí Čichavec perleťový, který Fantomy dosti surově proháněl a Fantom se mohl při honičce někde uhodit. Redukci počtu Čichavců jsem provedl, ale pochopitelně jsem to mohl udělat až poté, co jsem ryby vyléčil (utratit ty krásné kusy jsem opravdu nehodlal). Terčovci snášeli léčbu dobře, žádné projevy, že by něco bylo v nepořádku, jsem nepozoroval. Mezi Trečovci začalo vznikat více roztržek, ale to bych přičítal spíše jejich pubertálnímu věku, i když vyléčení něčeho skrytého vyloučit také nemohu, a mohl je povzbudit i častý přísun čerstvé vodovodní vody.

Rostlinám V-Penicilin nijak neublížil. Jen jsem během léčení a i následných výměnách vody vynechal přidávání čehokoli dalšího do vody (hnojivo), a na některých rostlinách se to podepsalo, příkladem se přestala tak rychle rozrůstat Pistia stratiotes. Ztráty na rostlinách jinak nebyly žádné, nejspíš na ně samotný V-Penicilin nemá vliv, alespoň ne nějaký viditelný.

Závěrem si dovolím napsat něco, co bude možná znít divně, ale napsat to musím. Myslím, že baktérie na Platách, jakési povlaky, flíček na ocase, chomáček na tlamce, flek za okem u samce Bojovnice, že to všechno vyléčil ten V-Penicilin, první výsledky byly znát po třech dnech, přičemž ten flek u toho samce Bojovnice nechtěl ustoupit ani předchozí dvojnásobnou léčbou eSHa 2000. Nicméně nemohu vyloučit ani vliv neustálých výměn vody, protože už to samo může někdy působit při bakteriálních infekcích dost dobře.

Ještě bych rád všem popřál něco, co je sice nesplnitelné, ale zní to hezky. Přeji Vám, abyste nikdy žádné léčivo nepotřebovali.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 7x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 15.01.2011 Upraveno: 15.01.2011 Přečteno: 1306x

Schválili: Bob66 ** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
21.08.2011*****Odchyt krevetek1612x
09.01.2010*****Skalára amazonská (Pterophyllum scalare) - rozlišení pohlaví5038x
21.07.2016*****Pár postřehů (neboli dva) z chovu skalárů1218x
10.01.2011*****Souboj betta vs krevetky344x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...928x
24.01.2016*****Stádia vývoje jiker karase zlatého - foto306x
03.06.2006*****Rozmnožování ryb22071x
11.04.2007*****Tlamovci ze skupiny MBUNAS21800x
08.02.2008*****Hodí se k sobě tyto ryby?29317x
29.11.2015*****Vědci mají důkaz, že jsou ryby schopny vnímaní746x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
27.07.2014*****CO2 - snadno, levně a bezpečně3039x
03.05.2013*****DIY skimmer1639x
23.02.2011*****Porodnička1918x
03.12.2010*****CO2, rostliny, a co jsem ještě nezkusil4146x
01.12.2010*****Osvětlení akvária, rostliny a Watt, Lux, Lumen6968x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/597-lecba-vpenicilinem