Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krmení ryb v zahradním jezírku!

 

Články » Krmení ryb v zahradním jezírku!   Vytisknout tuto stránku 

Krmení ryb v zahradním jezírku!

Publikováno: 26.01.2014 • Autor: © flokovic • Rubrika: Ryby

Krmení pro okrasné ryby v zahradním jezírku bych nejprve rozdělil na krmení Jeseterovitých ryb a krmení kaprovitých ryb. Každá z těchto skupin má jiné trávení.


Krmení jeseterů

Chováme-li jesetery oddělené od Koi, krmíme 1-2 krát za den speciálním potápivým krmivem pro jesetery. U jeseterovitých ryb vždy krmíme raději velké ryby granulemi menší velikosti, než naopak. Při společném chovu Koi a jeseterů v jednom jezírku nejde zabránit tomu, aby se potravou pro jesetery nekrmili také Koi kapři a jiné ryby. Granule pro masožravé ryby i více voní a chutnají, ale v žádném případě není dobré krmit Koi pouze těmito tučnými granulemi (obsahují zejména zvýšený podíl tuku v sušině). Technika krmení je taková, že nejdříve krmíme Koi plovoucí potravou určenou pro ně a po cca 20ti minutách házení malých dávek krmiva, takže v momentě, kdy máme dojem, že se kapři nasytili, ihned házíme krmení pro jesetery. Koi kapři se sice k potravě hned sjedou, ale my máme záruku, že jsme do nich dostali potravu pro ně určenou a že po 20 minutovém krmení si granulemi pouze "přilepší". Chybou je dělat přestávku mezi krmením Koi a jeseterů. Jak asi dobře víte, u kaprů se po necelé hodině apetit plně obnoví. Máme-li jesetery odděleně, můžeme je velmi opatrně krmit i klesne-li teplota vody pod 10 °C. Jsou-li jeseteři ve společné nádrži s Koi, přestáváme je krmit zároveň s nimi.

Pár velice kvalitních krmiv pro jesetery:

Steco supreme


Potápivé krmivo. Doporučuji krmit během celé sezóny. Při výběru vhodné velikosti granulí se řídíme tím, že i pro velké jesetery jsou vhodnější granule menších velikostí, než by se zdálo podle velikosti těla ryby. Ústní otvor těchto ryb je oproti tělu poměrně malý. Platí zvláště u jeseterů hvězdnatých.

Steco repro


Potápivé krmivo. Doporučuji krmit pouze velkým jeseterům (100 cm a více) během celé sezóny, mimo období s chladnou vodou. V produkčním rybářství se používá u generačních ryb před a po výtěru. U ryb chovaných v zahradních jezírkách podporuje dobrou kondici a imunitu jeseterů.

 

Krmení KOI kaprů

Krmiva vyráběná pro Koi většinou plavou na hladině, odkud je ryby sbírají, a to umožňuje kontrolovat pravidelně zdravotní stav ryb, jejich chuť k jídlu, vitalitu a kondici. Vždy je proto dobré, když má krmení ryb na starosti pouze jediná osoba, která si snadno všimne jakýchkoliv změn v chování ryb. Pokud z nějakých důvodů krmení na 1-2 dny vynecháme, nesnažíme se to dohnat, ale následující den krmíme normální denní dávkou. Při odjezdu na dovolenou na běžnou dobu (10 max. 14 dní) je nejlépe nechat ryby bez krmení. Poprosíte li někoho z rodiny, případně souseda, bývá výsledkem silné překrmení jezírka a někdy i úhyn ryb. Je to proto, že tyto osoby Vám v dobré víře chtějí ukázat, jak ryby v jejich péči přibraly na váze a překrmením napáchají více škody, než když ponecháte ryby hladovět. Kaprovité ryby přestáváme krmit, poklesne li teplota v jezírku pod 8°C.

 

Strategie krmení kaprovitých ryb přes celé roční období:

Jaro:

Po skončení zimního období  se musíme připravit na novou sezónu. V době, kdy nám teplota vody vystoupí k 10°C  a výše, musíme začít krmit(1-2x týdně). Volba krmení na jarní měsíce je velice důležitá. Krmivo by mělo obsahovat vyšší podíl tuku (6-12%) a nižší podíl bílkovin (25-30%) než v letních měsících. Dále je důležité, aby krmivo obsahovalo vitamíny, protože jarní měsíce jsou pro ryby nejhorší části roku. Projevuje se nejvíce nemocí. Ryba, která je dobře krmená přes celou sezónu, by neměla mít s jarními měsíci žádný problém. Proto je důležité, aby se v krmivu pro jarní měsíce objevily vitamíny. Zejména to je vitamín C (min 100mg/kg), který podporuje imunitní systém a poslouží nám také jako antistresový prvek. Dále vitamín A (800-12000 mezinárodních jednotek), vitamín D (800-1500 mezinárodních jednotek), vitamín E (100mg/kg).

Jarní měsíce bychom neměli podceňovat a musíme rybám nabídnout to nejlepší, co si můžeme dovolit.

Moje doporučení :

Wheat Germ


Plovoucí krmivo pro Koi. Doporučuji krmit při nízkých teplotách vody na jaře a na podzim. V tomto období Koi hůře tráví, proto krmivo obsahuje málo tuku a více lehce stravitelné vlákniny.

Spirulina


Plovoucí krmivo pro Koi. Doporučuji krmit v období od jara do léta a od léta do podzimu nebo během celé sezóny, mimo období s nízkou teplotou vody. Na rozdíl od krmiva Orange obsahuje menší podíl tuku a méně bílkovin. K tomu obsahuje přírodní Spirulinu, která podporuje vybarvení koi a jejich imunitu.

 

Léto:

Na letní měsíce je třeba se zaměřit na kvalitní krmivo. Když se voda pohybuje od 20 do 26°C, použijeme plovoucí krmivo s  vyšším obsahem bílkovin (30-45%) a nižším obsahem tuku (3-10%). Koi v  letních měsících potřebují jak živočišné, tak rostlinné krmivo, proto je potřeba občas vynechat klasické plovoucí krmení pro letní období a nahradit ho rostlinným krmením, jako je například zelenina v podobě hlávkového salátu, který je křehký a proto ho nemusíme krájet, dále můžeme Koi  kaprům nabídnout hlávkové zelí nebo meloun. Pro zpestření stravy můžeme naším miláčkům dopřát larvy bource morušového. Většina nadšených milovníků zahradních jezírek a Koi kaprů si neuvědomuje, jak je potrava pro ryby tak důležitá. Je třeba dodržovat pár určitých zásad, které praktikujeme každý rok. Kvalitní krmení je sice dražší, ale v konečné fázi se Vám to vrátí v podobě zdravých ryb v dobré kondici, které na jaře budete mít. Ten, kdo chce na krmení ušetřit a dá přednost levnému a nekvalitnímu krmení, které já přirovnávám k nafouknutému polystyrénu, se může každý rok potýkat  zejména v jarních měsících s úhynem ryb. Ryby potřebují mít na zimu dobrou kondici a zejména zásoby energie v podobě tuku, který si uloží z kvalitního krmení. Proto doporučuji pod každou sekcí (jaro, léto, podzim, zima) krmení, které je vhodné a kvalitní pro Koi a většinu kaprovitých ryb.

Moje doporučení:

Orange


Plovoucí krmivo pro Koi. Doporučuji krmit během teplých letních měsíců. Velmi kvalitní krmení, podporující růst i vybarvení Koi. Lépe stravitelná, i když ne tak prorůstová varianta krmiva Grower.

Grower


Plovoucí krmivo pro Koi. Doporučuji krmit zvláště mladým Koi během teplých letních měsíců. Kvalitní růstové krmivo, podporující zejména růst Koi. Na rozdíl od krmiva Orange obsahuje tedy méně vlákniny. U tohoto krmiva je nutné dbát na správné dávkování. Při případném překrmení jeho zbytky rychle zhoršují kvalitu vody!!!

 

Podzim:

Po letních měsících, kdy jsme rybám nabízeli krmiva s vyšším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuku, musíme na podzim krmit přesně naopak. Krmivo by mělo obsahovat méně bílkovin a více tuku než v letních měsících. Ryby si přes celé podzimní období ukládají drahocenný tuk, který v zimním klidu využijí na potřebnou energii. Začínáme zvedat krmnou dávku. Měli bychom se zaměřit na to, abychom alespoň po dobu 14 dní podávali krmivo bohaté na vitamíny s cílem připravit ryby na zimní měsíce. Ryby by v podzimních měsících  neměly strádat. Při teplotě vody pod 15°C bychom měli přejít na potápivé krmivo. Ryby ho budou přijímat lépe než krmivo plovoucí.

Moje doporučení:

Wheat Germ


Plovoucí krmivo pro Koi. Doporučuji krmit při nízkých teplotách vody na jaře a na podzim. V tomto období Koi hůře tráví, proto krmivo obsahuje málo tuku a více lehce stravitelné vlákniny.

 

Zima:

Ryby se po podzimním výkrmu  pomalu ukládají do zimního klidu. Když nám voda klesne pod 8°C, tak přestáváme krmit. Ten, kdo má filtraci dobře zařízenou, může jí nechat běžet i přes zimu. Je nutné však zmenšit 3x průtok vody. Je však potřeba hlídat teplotu vody. Pokud teplota klesne pod 3°C, je nutné filtrační systém vypnout a zazimovat (důkladně odvodnit, ať nedojde k poškození filtrace a vyčistit).

Je nutné udržovat tzv. nezamrzlou část jezírka, aby docházelo k výměně nežádoucích plynů. To můžeme docílit malým čerpadlem, které nám bude čeřit vodu, nebo rozmrazovacím hřibem, který je napojen na elektrické napětí, a dalšími způsoby, které jsou všude dobře popsané.

 

FFF



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 26.01.2014 Upraveno: 08.02.2014 Přečteno: 348x

Schválili: alpaka *** 27.01.14 • Rex *** 02.02.14 • vaaclav *** 09.02.14 • Jarka *** 09.02.14 • Kytka *** 07.03.14 • romant *** 07.03.14 • Heimdall *** 07.03.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
30.10.2010*****Krunýřovci rodu Otocinclus5436x
17.07.2011*****Fotogalerie živorodek II část1599x
23.04.2007*****Krupička3955x
04.05.2012*****Bezpečná a účinná léčba terčovců při masívní expanzi žábrohlístů a jak jí předejít1046x
12.10.2010*****Vnitřní paraziti u terčovců5793x
13.12.2011*****Mohou se přemnožit paví očka?2345x
16.06.2010*****Gurama zlatá /Trichogaster trichopterus sumatranus "Gold"/2428x
03.06.2006*****Rozmnožování ryb22071x
01.12.2010*****Ryba se smyslem pro estetiku1415x
21.02.2023*****Čichavec zlatý - zázračná příroda.7x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1311-krmeni-ryb-v-zahradnim-jezirku