Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Méně náročné rostliny vhodné do malého akvária - vlastní zkušenost

 

Články » Méně náročné rostliny vhodné do malého akvária - vlastní zkušenost   Vytisknout tuto stránku 

Méně náročné rostliny vhodné do malého akvária - vlastní zkušenost

Publikováno: 30.09.2012 • Autor: © Filip980 • Rubrika: Začínáme

Méně náročné rostliny vhodné do malého akvária - vlastní zkušenost

Napadlo mne napsat článek o tom, jaké by byly vhodné rostliny do malého akvária se středním osvětlením (0.4 W/litr). V mnoha malých nádržích tady jsem viděl hodně rostlin, které svou výškou později akvárium přerostou nebo jsou příliš náročné. Já zde uvádím několik druhů rostlin, které by se hodily do akvária kolem 20 litrů. Mimochodem co se týče obyvatel nádrže, tak ty to chce taky pečlivě zvolit, neboť takhle velké akvárium je už i malé pro neonky. Ale zpět k rostlinám.

 

Marsilea hirsuta (marsilka srstnatá)

Marsilka je svým vzrůstem vhodná do popředí nádrže a do jemného dna. Roste pomaleji jako všechny jiné kapradiny v akváriu a nevyžaduje příliš mnoho světla.

F

 

Hemianthus micranthemoides (malokvětka drobnokvětá)

Tak toto je první druh, který bych doporučil. Sice se všude uvádí, že potřebuje hodně světla, ale roste i při méně. Není sice tak pěkně vybarvená a docela rychleji se táhne nahoru k hladině, ale při pravidelném stříhání by se hodila do středu nádrže. Nutné je, abyste měli jemné dno, v hrubém neroste.

F

 

Microsorium pteropus (hnědovka křídlata - úzkolistá forma)

Do pozadí či do středu na dekoraci je vhodné microsorium úzkolistá forma. Je to menší forma microsoria, která dorůstá menší velikosti. Vyžaduje velmi malou intenzitu osvětlení a je velmi dekorativní. Nesází se nikdy do dna, potom jí uhnívají kořeny, ale navazuje se na dekoraci. Já si ji zavazuji na kořeny černou nití, která není moc vidět. Celkově je tato rostlina vhodná jako dominanta a vhodná pro začátečníky.

F

 

Taxiphyllum barbieri (jávský mech, loděnka barbierova)

Pokud plánujete do malého akvária krevetky, vřele doporučuji na navázání na dekoraci nebo menší chomáček toho mechu do tmavějšího kouta akvária. Malé krevetky se mohou schovat před rybami, které by je mohly poškodit a zároveň na nich najdou potravu. Navázat tento mech můžete na kořen, nebo chomáček přidržet v koutě rostlinami, aby se potom nerozpadl na několik části a nebyl všude v akváriu. Co se týče světla, tak tento mech je tak nenáročný na světlo, že mu stačí i denní.

F

 

Riccia fluitans (trhutka plovoucí)

Jako plovoucí bych doporučil tuto játrovku. Na světlo není náročná, ovšem musí se dát pozor, aby se nerozrostla po hladině tolik, aby nestínila ostatním rostlinám. Lze ji navázat na dekoraci, ovšem mě to stálo dost nervy ji navázanou udržet, neboť po několika týdnech se začala pomalu trhat.

Riccia plovoucí u hladiny

F

Ricia navázaná na dekoraci

F

 

Vesicularia dubyana (měchýřka jávská)

Další druh mechu, který bych doporučil více než taxiphyllum barbieri, neboť vypadá navázaná na kořeni či kameni více dekorativně. Tento druh mechu se využívá na vytvoření stromečku v akváriu, protože při navázání tvoří jakési větvičky. Co se týče osvětlení, tak vyžaduje velmi málo. Je vhodný jako jiné druhy mechů do akvária s krevetkami.

F

 

Další druhy mechů

Existuje mnoho dalších druhů mechů, které by byly vhodné do takového akvária, ovšem je většinou obtížné je sehnat. Z dalších druhů bych doporučil Taxiphyllum alternans (loděnka střídavá), Vesicularia montagnei (Měchýřka vánoční) nebo Leptodictyum riparum (sušinec pobřežní). Všechny tyto mechy je vhodné navázat na dekoraci (např. sušinec má stélky směřující nahoru, ovšem později je ho potřeba zastřihávat) a později po navázání vypadají velmi pěkně. Osvětlení nevyžadují nijak velké, sušinec vydrží při 0.3 - 0.5 W/litr, podobné to je i s ostatními mechy, ovšem lépe roste při vyšší intenzitě světla.

Leptodictyum riparum

F

Leptodictyum riparum

F

Vesicularia montagnei

F

 

Vyšší stonkovky

Popředí, střed i dominantu nádrže již máme, ovšem je potřeba také umístit nějakou rostlinu dozadu. Existuje mnoho druhů stonkovek, které nevyžadují velkou intenzitu osvětlení, ovšem všechny jsou také velmi rychle rostoucí a brzy by zarostly nádrž a zastínily jiné rostliny. Stonkovky celkově dorůstají do vysokých rozměrů. Pokud je budete chtít umístit do takové nádrže, tak jedině do pozadí. Z méně náročnějších druhů do malé nádrže bych doporučil ludwigia repens (zakucelka plazivá), rotala rotundifolia (kolovka rotundifolia), limnophila sessiliflora (bahnatka bezstopečná), ceratophyllum demersum (růžkatec ponořený). Stejně jako i u jiných rostlin i tyto při vyšší intenzitě světla rostou lépe (např. ludwigia a rotala při vyšší intenzitě světla červenají), ovšem to minimum 0.4 W/litr (růžkatec 0.2 W/litr) jim stačí. Tyto rostliny sázejte také do jemného dna, v hrubém se těžko sázejí a vypadávají, nejlepší zrnitost substrátu je kolem 1 - 2 mm.

Rotala rotundifolia

F

Limnophila sessiliflora

F

 

Nevhodné rostliny

Nedoporučoval bych do tak malé nádrže rostliny druhu Vallisneria (zákrutichy), větší druhy Echinodorus (šípatkovce), kterým sice stačí málo světla, ovšem dorůstají značné velikosti. Je spousta jiných rostlin, které se do tak malé nádrže hodí. Nevhodnými rostlinami z ohledu na náročnost osvětlení jsou malé nízké rostliny např. Hemianthus callitrichoides cuba (malokvětka cuba) a Eleocharis parvula, které jsou sice vhodné do malých nádrží, ale potřebují vysokou intenzitu světla.

Hemianthus callitrichoides cuba

F

Eleocharis parvula

F

Další vhodné rostliny

Další vhodné rostliny do takové nádrže, ale se kterými nemám zkušenosti při nízké intenzitě světla:

1. menší druhy Echinodorus (př. tenellus, latifolius)

2. některé menší druhy Cryptocoryne - kryptokoryny (jako dominanta i větší)

3. další druhy kapradin či játrovek

4. menší druhy Anubias (na dekoraci)

5. další druhy stonkovek

 

Doufám, že jsem někomu pomohl při výběru rostlin do takovéto nádrže.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 41x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 30.09.2012 Upraveno: 08.10.2012 Přečteno: 3310x

Schválili: Bob66 *** 07.01.13 • alpaka *** 06.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
01.06.2015*****Kam chodit nakupovat?114x
07.04.2013*****Založení a údržba 60 l akvária.1575x
29.12.2011*****Jak jsem začínal s akvaristikou, aneb TAKHLE TEDA NE!!!1718x
08.04.2013*****Užitečné informace k výrobě či zhotovení akvária1560x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
24.01.2011*****Vhodná témata pro začátečníky20756x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?653x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady266x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1138x
08.12.2013*****Jak začít s akvaristikou15322x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
08.06.2012*****Jávský mech vs. Singapurský mech2063x
28.12.2011*****Nákup krevetek1311x
22.10.2011*****Když si ostatní dělají legraci...525x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4861x
29.06.2011*****Kryptokoryny - možná příčina uhnívajících listů1733x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1066-mene-narocne-rostliny-vhodne-do-maleho-akvaria-vlastni-zkusenost