Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Panceřníček panda - vlastní zkušenost s rozmnožováním a odchovem

 

Články » Panceřníček panda - vlastní zkušenost s rozmnožováním a odchovem   Vytisknout tuto stránku 

Panceřníček panda - vlastní zkušenost s rozmnožováním a odchovem

Publikováno: 16.02.2013 • Autor: © vondr001 • Rubrika: Začínáme

Většina akvaristů začíná se živorodkama. Ani já jsem nebyla výjimkou. Chovatelské úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a mé gupky i black molly začaly rodit jak na běžícím páse. Podařilo se mi odchovat spoustu „vrhů“, které jsem darovala kamarádům. Nakonec jsem darovala i dospělé jedince.

Bylo na čase postoupit do dalšího levelu (úrovně) a pokusit se rozmnožit a odchovat jikernaté ryby. Volba byla jasná. V akváriu mi plavalo 5 panceřníčků panda. Tyto rybičky patří k mým nejoblíbenějším. Jsou to úžasné hejnové ryby.

Začala jsem shánět informace o rozmnožování a odchovu. Bojovnici jsem přestěhovala do společenského akvária a z jejího 14 l akvaria zařídila odchovnu. Akvárium jsem vymyla, nechala původní filtr (bublifuk). Vzhledem k tomu, že je potřeba udržovat akvárium v čistotě, nechala jsem holé dno bez písku. Přidala jsem pár rostlin – jávský mech, Egerii densa a Ceratophyllum demersum, které jsem nechala volně plavat na hladině (s rostlinama to moc nepřehánět, hladina musí být přístupná – panceřníčci panda mají střevní dýchání !!!). Akvárium jsem nechala „zajet“ 2 týdny. Filtr jsem použila z původního akvária.

Původní plán byl přelovit všech 5 panceřníčků panda do odchovny, tam je všechny vykrmit a pak je přimět, aby se začali třít. Plán selhal asi po hodině lovení ve velkém akváriu, kdy jsem měla odchycené jen 2 samičky a ostatní panceřníčci se úspěšně schovávali v džungli rostlin. Plán jsem nakonec změnila. Vykrmím samičky a příště až budu zase odkalovat celé akvárko, tak se pokusím o další odlov.

Samičkám jsem sehnala živé patentky (můžou být i nitěnky), kterými jsem krmila 3 × denně (přiměřené množství, aby nezůstávaly zbytky) a ob den jim odkalila dno a vyměnila část vody. Patentky (nebo nitěnky) se uchovávají v malém množství vody v lednici. Já použila uzavíratelný kelímek od salátu. Každý den je potřeba patentky propláchnout studenou vodou a vybrat mrtvé.

„Holky“ se začaly pěkně zakulacovat. Na internetu, jsem si našla rozdíly mezi samečkem a samičkou. Popisují tam, že samička má vějířovité prsní ploutve a sameček je má do špičky.

Začala jsem koukat po pandících ve velkém akva, kteří z nich jsou samečci. Po delším pozorování jsem došla k závěru, že mám samé samičky (všichni pandíci měli vějířovité břišní ploutve).

Začalo shánění samečků. V té době zrovna nikde neměli panceřníčky panda, a to jsem objela více měst. No nic – budu dále „holky“ vykrmovat a snad jim časem někde seženu „kluky“.

Mezitím se mi ve velkém akváriu vytřeli ancistrusi.

Rozhodla jsem se panceřníčky z odchovny přestěhovat zpět do velkého akvária a vrátit se k pokusu je rozmnožit časem, až seženu samečky. Do odchovny jsem přemístila kokos s jikrama a samečkem ancistruse. Jikry se vykulily, sameček šel zpět do velkého akvárka. Ancíčky jsem vykrmovala spařenou zeleninou. Rostli jako z vody.

Mezi tím jsem si z akvaburzy přinesla domů neonky, abych zvětšila hejno. Všechna 3 akvárka jsem měla obsazená, ryby vypadaly dobře, byly aktivní bez známky nemoci, tak šly hned bez karantény do velkého akvária. To byla velká chyba!!! Za pár dnů se na nich začala objevovat krupice. Vše jsem si o krupici nastudovala a začala s léčbou ESHA EXIT a ESHA 2000. Vše jsem každý den konzultovala se zkušeným Romanem (nick romant), kterému tímto děkuji za rady a podporu.

Po čtyřech dnech léčby krupička zmizela. Vyměnila jsem 1/3 vody.

Večer jsem si sedla před akvárium. Panceřníčci panda začali řádit jako pominutí. Poté jsem si všimla, že jedna samička má „kuličku“ mezi břišníma ploutvema, které drží pořád u sebe.

 

F

 

Že by jikra??? Uvědomila jsem si, že už jsem něco podobného četla tady na fóru. Zhasla jsem světlo, aby panceřníčci měli klid a jiné ryby jim nesežraly jikry a šla jsem hledat na fórum informace. Nakonec jsem našla od Veroniky (nick Veremi), že její samička panceřníčka nosila jikry mezi ploutvema. Poslala jsem Veronice fotku a ta mi hned potvrdila, že je to jikra!!! Tímto bych chtěla poděkovat i Veronice.

Ráno jsem přistihla bojovnici jak zobe jikry. Našla jsem jich 6, které jsem zachránila.

 

F

 

Bylo to velké překvapení vzhledem k tomu, že jsem myslela, že mám jen samé samičky. :D

Ancíčci se hned stěhovali do velkého akvária, akvárium jsem vymyla. Měli tam pěkně naděláno i přes každodenní odkalování. Vodu jsem upravila pomocí Sera toxivec, zavedla vzduchování a přidala topítko. Po ustálení teploty na 25 °C jsem přestěhovala jikry. Umístila jsem je v sítku nad vzduchováním. Do vody jsem ještě přidala 1 kapku ESHA 2000 proti zaplísnění jiker. Jikry každým dnem tmavly a 5. den se vykulili panceřníčci. Jikry, které zbělají, je potřeba odstranit. Buď jsou neoplodněné nebo plesnivé.

 

Malí panceřníčci 2 dny tráví žloutkový váček, 3. den jsem začala krmit živou artémií.

Zde je návod na výrobu líhně artémií. Z vlastní zkušenosti doporučuju vzduchování bez kamínku. http://aquagarden.ic.cz/clanek/1/ Napřed jsem vyzkoušela Sera artemia mix, ze kterého se nevylíhlo téměř nic. Poté jsem koupila Brine shrimp eggs (Ocean Nutrition), to už se vylíhlo téměř vše. Mezitím jsem krmila Nobil fluid artemia od JBL, což mohu doporučit. Pokoušela jsem se krmit i odskořápkovanou artemií, ta ovšem plave na hladině a neklesne ani po předchozím namočení. Zkoušela jsem i vířníka, který  také plave na hladině, klesne jen část. Až panceřníčci povyrostou, mám připraveného mraženého cyklopa.

 

Ve velkém akváriu se mi vrátila krupička. Po přeléčení se mi opět vytřeli panceřníčci panda. Tentokrát jsem posbírala 15 jiker. Za 3 dny se vytřeli znova – posbírala jsem 28 jiker. :-)

 

Každý večer odkaluju zbytky krmiva a měním 1/3 vody.

 

Tady jsou informace, jak vyprovokovat tření.

Pohlavní dospělosti dosahují panceřníčci v 1 roce života, samička je větší a plnější v bříšku.

Aby se samička zaplnila jikrama, je potřeba ji několik týdnů krmit živou potravou (patentky, nitěnky).

Do čistého akvária dáme 1 samičku a 2 samečky.

Po 4-6 dnech vyměníme větší část vody za studenou (abychom teplotu snížili o 3 stupně).

Do nádrže umístíme jávský mech nebo můžeme vyrobit třecí střapec. Zde je videonávod http://davidkilli.blog.cz/0811/vyroba-treciho-strapce-mopu-videonavod .

Samička lepí jikry na podklad. Buď na sklo, rostliny, třecí střapec.

Poprvé, když se mi vytřeli, byly jikry všude možně po akváriu – na skle, v mechu, na rostlinách. Když se vytřeli podruhé a potřetí, byly hlavně v jávském mechu.

Jiker bývá okolo 30. Panceřníčky potom přelovíme, protože by mohli jikry sežrat. Zavedeme vzduchování . Vhodná teplota pro jikry je 25-26 °C. Do vody přidáme přípravek proti zaplísnění jiker. Já použila ESHA 2000. (1 kapku na 14 litrů). Potěr se líhne za 4-5 dní (v závislosti na teplotě). Doporučuji jikry posbírat do sítka a umístit nad vzduchování – v sítku je nechávám několik dnů po vykulení – lépe se krmí.

 

 

Pokud byste potřebovali poradit, stačí poslat vzkaz.

Přeji všem mnoho úspěchů.

Lucka

 

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 55x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 16.02.2013 Upraveno: 16.02.2013 Přečteno: 2390x

Schválili: romant *** 16.02.13 • Haimdol *** 16.02.13 • Bob66 *** 16.02.13 • alpaka *** 06.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
23.10.2012*****Mini akvárium - co to je, jak ho vytvoříme a vše okolo210x
20.07.2016*****Ještě jeden, tentokrát jarní, pohled na botanickou zahradu v Liberci352x
08.04.2013*****Užitečné informace k výrobě či zhotovení akvária1560x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
02.03.2022*****Soutěž o nejhezčí akvárium Česka a Slovenska164x
09.09.2018*****Skládáme akvarijní set svépomocí a levně50x
27.05.2012*****Jak jsem se dostala k akvárku, aneb chybama se člověk učí63x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
03.06.2006*****Založení akvária69341x
27.01.2008*****Kolik rybiček si mohu dát do akvária27500x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
10.04.2013*****Mykobakterióza ryb (Tuberkulóza)777x
01.04.2013*****Nitrifikace2823x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1159-pancernicek-panda-vlastni-zkusenost-s-rozmnozovanim-a-odchovem