Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Bojovnice v mučiarni zvanej Betta Kit

 

Články » Bojovnice v mučiarni zvanej Betta Kit   Vytisknout tuto stránku 

Bojovnice v mučiarni zvanej Betta Kit

Publikováno: 16.07.2014 • Autor: © Aquatica • Rubrika: Začínáme

Áno, tento článok, bude o niečom, na čo nie som ani trošku hrdá, za čo sa veľmi hanbím, a veľmi by ma potešilo, keby sa tomu ostatní  "chovatelia" vyhli.

Kým som študovala v Brne a bývala na ubytovni v poloprázdnej izbe, neustále sme so spolubývajúcou uvažovali, ako si izbu vylepšiť a samozrejme nasťahovať si tam niečo živé. Niečo, čo nie je hlučné, netreba to venčiť, vydrží to weekend bez nás (sem-tam). No jasné... rybky by boli super!!! Videli sme tie malé betta kity.. pozerali na ne... nekúpili sme ich... ale za dva týždne som prišla do práce a čo nevidím- bojovnica v tom trojlitráku, umelý kvet, tvárila sa celkom spokojne. Šéfová idúc okolo mňa hovorí: "ak sa Ti páči, tak si to celé zbal a zober, aj tak tu byť nemôže".  A tak som mala svoju prvú bojovnicu.

F

 

Veď je to pecká, je krásna, stačí jej tak málo... len škoda, že je sám, veď bojovnice sú krásne, keď ich je niekoľko v nádržkach vedľa seba a môžu sa predvádzať. Tak sme si kúpili ešte jednu. Lenže túto som nestihla ani odfotiť... Kúpila som ju v jednom veľkom, nemenovanom reťazci a dožila sa u nás 6 týždňov. Veď sa to môže stať, že tá rybka nie je ok.

Nebudem to rozoberať dopodrobna... skončilo to pri štyroch takýchto "pľuvancoch".

F

 

Sem som už aspoň dala živé kvety...

F

 

Strašne sa nám to páčilo... aj keď to bolo komplikované, lebo sme stále menili vodu, ktorú sme nechávali odstáť 24h... ale stále to bolo super... len náš strašne štvalo, že vždy ubehne max. mesiac a tá bojovnica je taká čudná, bez farby, plutvy má zložené.. pohybuje sa len málo... esha u nás tiekla potokom a pritom všetci vraveli, že bojovnica- to je nezmar... všetko prežije.... a hlavne vo všetkých tých akvaristikách sa to človek dozvedel, aj to, že toto je pre nich vhodné, lebo nie sú veľký plavci a majú malinké teritórium.... tak prečo ich trápiť vo veľkom akvarku??

Nedalo mi to a konečne ma napadlo pozrieť sa na net, čo sa o tom píše tam. Narazila som na rôzne fóra, medzi iným aj na rybičky, a pochopila, že ak sa niekde priznám, tak budem ukameňovaná.  Samozrejme zmeniť to rýchlo nebolo jednoduché, v medzi čase som sa vrátila domov a rybky so mnou, ale už len tri. Vedela som, že chcem veľké akvarko, ktoré som napokon dostala. Jedna bojovnica putovala doň a pre druhé dve som kúpila 20l akvarko, ktoré som predelila, kúpila som nový filter aj ohrievač a chlapcov presťahovala. Po krátkom čase to však jeden z nich vzdal a druhý tak získal celý objem pre seba.

Toto sú fotky toho statočného, ktorý to pol roka v betta kite prežil:

1. Takto vyzeral, keď som ho doniesla domov.

F

 

2. Po pol roku úplne stratil chvostovú plutvu, ktorá aj po doliečeni nerástla, lebo neplával- nebolo kam! Táto fotka je po mesiaci v novom akvarku kedy mu dorástla aspoň časť plutvy...

F

 

3. Po troch mesiacoch v novom akvarku plutva rástla, aj keď nie do pôvodného tvaru, ale rástla. Rybka naberala farbu, nebola taká vyplašená.

F

4. Po siedmich mesiacoch v novom akvarku.

F

 

Dnes je táto bojovnica starým pánom, slepým na jedno očko, má podivné zvyky ale stále žije... a žili by aj tie ostatné, keby som im od samého začiatku dala to, čo potrebovali. Je jedno, čo človek chová, či psa, mačku, andulku, alebo rybku... Keby niekto zavrel psa na balkón a nechal ho tam, bolo by to týranie a všetci by to vedeli. BettaKit je týranie. Mrzí ma, že som na to prišla tak neskoro a nechala sa ukecať predajcami o tom, ako je to v pohode. Dnes sú tieto plastové kelímky v pivnici a nemám chuť ich ani predávať- s vedomím, že v nich bude trpieť niekto ďalší.

Pôvodne som sa týmto príbehom nechcela "chváliť", ale sem-tam človek aj tu narazí na nadšenca podobného druhu, a možno to tých ďalších odradí... aj keby len jedného...

 

A na margo predajcov, práve včera som videla ako jeden predavač v istom chovateľskom obchode tvrdil pani s dievčatkom, že keď si kúpia jedného terčovca, tak v 50l akvarku bude v pohode, lebo to nie je náročná ryba... našťastie sa tej pani zdal veľmi drahý...

 

Na záver jedna fotka môjho starčeka z predvčera.

F

 




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 63x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 16.07.2014 Upraveno: 17.07.2014 Přečteno: 1493x

Schválili: Mrakoplash *** 17.07.14 • Heimdall *** 17.07.14 • romant *** 17.07.14 • vaaclav *** 17.07.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
13.09.2014*****Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko172x
13.01.2012*****Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...885x
20.04.2023*****Jak jsem se rozhodl začít4x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?654x
04.09.2020*****Jednoduchá skříňka pod akvárium578x
09.06.2020*****7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium419x
12.01.2017*****Použití moderních přípravků na úpravu vody v akváriu. Ano či ne?818x
05.09.2015*****Wroclaw či Vratislav - pastva pro oči akvaristy693x
14.10.2014*****Moje nedělní odpoledne (pro začínající akvaristy)1093x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
11.05.2014*****USA- Monterey Bay Aquaruim380x
09.05.2014*****Lacný kryt s osvetlením - výroba943x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1363-bojovnice-v-muciarni-zvanej-betta-kit-