Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Návrat ztraceného syna.

 

Články » Návrat ztraceného syna.   Vytisknout tuto stránku 

Návrat ztraceného syna.

Publikováno: 20.08.2012 • Autor: © DeNNI85 • Rubrika: Začínáme

S akvaristikou jsem začínal asi ve svých 8 letech a přiměl mě k tomu spolužák, který si pořídil paví očka a ta se mu rozmnožila. Tak jsem přišel ke své první rybičce. Dostal jsem jedno paví očko o velikosti asi 3mm. :-) Tak jsem mu zařídil 5l sklenici od okurek a sledoval, jak roste. Pak jsem po přemluvení doma dostal malé akvárium a máma mi koupila ještě jedno paví očko a dvě neonky. Později se přidaly ještě nějaké skaláry, razbory klínoskvrné a další malé rybky, co jsou běžně k dostání. Pak jsme se přestěhovali po x letech, ryby jsem nějaký ten pátek neměl, ale našel jsem inzerát, kde někdo prodával stojan se třemi 160l nádržemi, tak jsem se pro něj rozjel. Ryby, co jsem choval od mala, už mě omrzely, proto jsem začal chovat Malawi a o pár měsíců později jsem si pořídit 3 ocelláty (mladé cca 4cm) a nějaké keříčkovce. Tak jsem měl dvě nádrže plné, třetí ještě čekala na zaplnění. Asi po roce jsme jeli na dovolenou a starost o ryby jsem svěřil sestřenici, která je překrmila, a ryby pomřeli. Mí vypiplaní ocelláti. :-( Bohužel, dnes už bych to řešil automatickým krmítkem, ale tenkrát jsem neměl moc peněz a nebylo to tak dostupné. Po nějakém čase jsem koupil od známeho 350l nádrž a do ní si pořídil hejno "delfínů" Haplochromis Moori. To už jsem ale dlouho neměl, páč jsem se stěhoval za přítelkyní do Prahy a stěhovák by byl dražší, než co jsem dal za všechny akvária. Tak jsem to prodal. Asi rok jsem byl bez akvária, a pak jsme si pořídili menší, s tlamovci. Po rozchodu zůstalo akvarium u ní. Já byl pak asi 4 roky bez ryb, páč jsem k tomu neměl vhodné podmínky - bydlel jsem v domě, kde nebylo ústřední topení, a asi by tam ryby pomrzly. :-)

 

Teď mám akvárium asi 4 měsíce. Nejprve 160l, pak jsem dostal dva velké pangase a dva ocelláty, takže jsem se poohlížel po velké nádrži, jenže jsme se měli stěhovat, tak jsem počkal, jak to tam bude vypadat. Nakonec přítelkyně svolila s větší nádrží a sehnal jsem za odvoz 400L akvárium, tam už bylo mým rybám dobře. Staré akvárium jsem prodal, pak i výbavu z něj a začínám si pomalu zařizovat to velké. Mám ho chvilku, asi měsíc. Kupoval jsem do něho čerpadlo Atman at-203, což mě ze začátku dost zmasakrovalo tím, jak je hlučné, a že mi z toho vibruje sklo celé nádrže. Na radu kolegů odsud jsem sundal z hlavy přísavky a čerpadlo nechal sedět jen na biomolitanu v rohu akvária, a je téměř po hluku. Je hodně silné, takže voda v akváriu je bez nečistot, i když tam mám velké ryby. Průtok 2000l/h, ale spotřeba je taky slušná 30W. :-)

 

Po živorodkách, běžných malých rybkách a Malawi jsem se rozhodl, že bych chtěl chovat americké cichlidy. Proto jsem se vrátil zpět k ocellátům a chtěl jsem sehnat pár kančíků, dříve jsem měl s těmi vrubozubci kančíka managujského, takže jsem hledal. Jenže jsem zjistil, že je docela problém sehnat tyhle ryby větší, alespoň 10 - 15cm, protože jsem tam měl ty ocelláty kolem 20cm a ty pangase 20 a 30cm. Sehnal jsem si ještě krásný chovný pár Akar modrých a dál hledal cichlidy. Jenže druhy, co jsem chtěl, ne a ne sehnat. Tak jsem se rozhodl, že prodám nebo daruji ryby, co mám, krom akar, a pořídím si mladé kančíky a počkám, až dorostou. Před pár dny jsem udal ocelláty, ještě jsem minulý týden dostal za odvoz malou nádrž, vybavenou, i s cichlidou papouščí a třemi ancistrusy, to už jsem udal taky. :-) No a v té malé 40l nádrži mi teď plavou mí noví budoucí obyvatelé 400ky. Zatím tam mám 2x Heros sp. Rotkeil, 3x Cihlasoma Festae a 3x Nandopsis octofasciatus. Ještě si chci pořídit texase a Cihlasoma citrinellum a Synspilum. Tím zatím končím, jak povyrostou, bude to chtít ještě větší nádrž, a nebo se nějakých ryb zbavit. Tak buď se mi povede ukecat přítelkyni ještě na větší nádrž :-), nebo budu brečet. :-D Takže po letech se opět vracím k akvaristice a doufám, že na dlouho.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.08.2012 Upraveno: 21.08.2012 Přečteno: 85x

Schválili: Bob66 * 11.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
08.04.2013*****Užitečné informace k výrobě či zhotovení akvária1560x
09.06.2020*****7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium419x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?654x
22.10.2012*****Rostliny - od začátku do konce144x
21.10.2019*****Hnojení značkou SEACHEM96x
01.04.2013*****Nitrifikace2829x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x
09.09.2018*****Skládáme akvarijní set svépomocí a levně50x
07.06.2012*****Akvaristika, aneb dílo začátečníka1377x
27.05.2012*****Jak jsem se dostala k akvárku, aneb chybama se člověk učí63x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1032-navrat-ztraceneho-syna