Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Založení a údržba 60 l akvária.

 

Články » Založení a údržba 60 l akvária.   Vytisknout tuto stránku 

Založení a údržba 60 l akvária.

Publikováno: 07.04.2013 • Autor: © Denda • Rubrika: Začínáme

Když jsem cca před 2 lety zjistil, že jsem snad posledním akvaristou, který nevlastní malé akvárium s krevetkami, rozhodl jsem se tuto chybu napravit. Pořídil jsem tedy 60 l akvárium - komplet Sera Biootop Nano Cube 60. Toto akvárium jsem zvolil proto, že má v zadní části 4 plastové komory, kterou slouží jako biologický filtr. Parametry tohoto kompletu jsou dle výrobce následující:

60 l sladkovodní kompletní akvárium s osvětlením PL-T5 a filtrací

Vybavení:

Vypouklé broušené a leštěné sklo včetně filtrace na 60 litrů.

Osvětlení: 1x PL-T5 18W bílá/bílá, 2 ventilátory pro chlazení elektroniky

4- komory vnitřního filtru :

síťka, filtrační molitan, 1 litr výkonného filtračního media sera siporax Professional, sera topítko 50W, sera čerpadlo STP 1000.

Kryt s posuvným a sklápěcím mechanizmem a integrovaným otvorem na krmení.

Další příslušenství:

50 ml sera filter biostart pro biologickou aktivaci sera siporax Professional , 100 ml sera blackwater aquatan pro úpravu vody.

Rozměry

(Š x V x H) 40 x 46 x 46 cm

 

Po nějaké době pokusů a omylů jsem se dobral ke skutečně  fungujícímu akváriu, jehož založení a údržbu popisuji níže. Myslím, že mezníkem na této cestě byly zejména sladkovodní bakterie, kvalitní biologická filtrace a systém substrátů a aditiv akvarijního dna.

 

Filtrace - výrobcem dodávané filtrační materiály, tedy 1 modrý biomolitan v první komoře filtru a pytlík se Siporaxem na řádnou filtraci akvária s větším množstvím živočichů, nejsou dostačují.

Mé předpokládané osazenstvo mělo tvořit 20 razbor galaxek, 6 pancéřníčků Adolf., 15 krevetek, 5 neritin, 6 Helen, což je poměrně značné zarybnění. Proto jsem raději komory filtru doplnil i o filtrační materiály Sera Siporax mini, ADA  Bio Rio a JBL MicroMec "co se tam vešlo".

Dno- Dennerle DeponitMix a Dennerle černý písek Sulawesi, jako mezivrstvu jsem použil preparáty ADA - substrátová aditiva, a to Penac P, ClearSuper, Tourmaline BC, Bacter, od každého po 2 lžičkách).

Rostliny - vzhledem k výkonu a typu osvětlení jsem raději po počátečních neúspěších neexperimentoval a použil anubiasy, hnědovky a vallisnerie, z náročnějších rostlin pouze Fissidens fontanus upevněný na kořenu.

Dekorace - kořen Branch Wood.

Svícení - 10 hodin denně od 13.00 do 23.00 hod.

CO2 - Tekutý Easy Life Carbo - 1 ml denně.

Hnojení - 1 ml Tropica Premium Fertilizer denně, 1 ml Easy Life Ferro denně, 1 ml Easy Life Potassium denně (myslím, že hnojivo Tropica by mohlo fungovat i samo o sobě bez dodávání železa a draslíku, tyto prvky by se mohly použít až v návaznosti na vzhled a stav rostlin, případně měření Fe).

Výměna vody - 1 x týdně 20 l + odkalování (odkalovač Dennerle pro Nano akvária je výborná věc).

Týdně po výměně vody upravené Sera Aquatanem - 10 ml eSha Pro-Phyll a 10 ml eSHa Optima, 15 ml Tetra ToruMin (komu se líbí tmavá tropická voda),  1 x za 14 dnů při výměně vody ještě navíc 5 ml Microbe Lift TheraP a 5 ml Microbe Lift Special Blend.

Vodu dále upravuji za pomoci olšových šištiček či kůry nebo listů mandlovníku mořského, případně prostředku Easy Life Catappa. V akváriu jsou dále umístěny, coby ozdoba a úkryty krevetek,  kousky skořicové kůry, která je jednak zdravotně prospěšná a  rozhodně vypadá lépe než umělé skrýše.

Tento systém se mi jednoznačně osvědčil a vše funguje, množí se, prostě prosperuje a je stabilní bez výkyvů. Kromě výměny vody, doplňování odpařené vody a sem tam zastřižení rostlin, je akvárium zcela bezúdržbové. Filtrační materiály jsou  dlouhodobě čisté bez nutnosti propírání, a to už více než půl roku.

V této souvislosti si  dovolím pár myšlenek či názorů.

Na chodu akvária se  významnou měrou podílí pravidelný přísun bakterií (Microbe-Lift 1 x za 14 dní), které se do současné doby ve sladkovodní akvaristice ne zcela doceňují. Bylo až neuvěřitelné jak po krátké době užívání těchto bakterií ubylo v akváriu odpadu i kalu a voda se projasnila. Byť jsem experimentoval s růzými komerčnějšími bakteriálními přípravky výrobky, Microbe-Lift se mi subjektivně jeví jako nejúčinnější. Není však špatné sem tam použít i nějaký jiný bakteriální preparát, který může dodat další, jiné prospěšné kmeny bakterií, než obsahuje Microbe Lift.

Kromě dodávání bakterií, které by se nemělo omezit pouze na dobu založení akvária, ale mělo by být soustavným prvkem při péči, považuji za druhou zásadní věc dostatečně objemnou a raději i předimenzovanou biologickou filtraci s různorodými filtračními materiály.

Třetím zásadním prvkem je pak důkladná příprava a založení dna, a to nejenom z pohledu zásobního substrátu (v mém případě DeponitMix), ale i z pohledu substrátových aditiv (v mém případě zn. ADA), když řádně založené a udržované dno vytvoří další, velmi účinnou a rozsáhlou filtrační plochu.

Ke stabilitě a řádnému chodu akvária pak přispívá i kvalitní krmivo, které ryby většinově stráví a vytvoří tak minimum odpadních látek. (používám zn. Hikari, NatureFood, Aquarium Munster).

V neposlední řadě pak výběr rostlin, u nichž je předpoklad, že budou při daném osvětlení akvária a přísunu či nepřísunu CO2 prosperovat, jakož i výběr naprosto zdravých a kvalitních rostlin, např. zn. Tropica, či Anubias.

Ameriku jsem samozřejmě neobjevil, ani nemám takovou ambici, jde toliko o mé možná i subjektivní poznatky, které snad někomu mohou pomoci a ukázat cestu a které nestavím jako absolutní a obecně platné. Akvárium je živý organismus a obecně platné zásady v něm více méně neexistují. Cesta k akváriu s pěknými rybami a rostlinami není jednoduchá. Myslím, že při pravidelném používání filtračních bakterií, může být tato cesta jednodušší a úspěšnější.

 

 

 

 



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 18x Zveřejněno: 07.04.2013 Upraveno: 07.04.2013 Přečteno: 1576x

Schválili: Bob66 ** 07.04.13 • romant ** 07.04.13 • Mrakoplash ** 08.04.13 • alpaka * 12.04.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
03.06.2006*****Výměna vody a čištění akvária33714x
01.03.2024*****Aké je to byť akvaristom, alebo nad čím sa mám zamyslieť na začiatku13x
18.09.2016*****ZOO Budapešť 2016260x
14.10.2014*****Moje nedělní odpoledne (pro začínající akvaristy)1093x
04.09.2020*****Jednoduchá skříňka pod akvárium578x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
22.10.2016*****Ako som rozsvietil a prerobil Diversa startup 5059x
17.07.2014*****Bojovnice v mučiarni zvanej Betta Kit1492x
27.05.2012*****Jak jsem se dostala k akvárku, aneb chybama se člověk učí63x
07.06.2012*****Akvaristika, aneb dílo začátečníka1377x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1200-zalozeni-a-udrzba-60-l-akvaria