Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Háďátko živorodé - mikra (Panagrellus redivivus)

 

Články » Háďátko živorodé - mikra (Panagrellus redivivus)   Vytisknout tuto stránku 

Háďátko živorodé - mikra (Panagrellus redivivus)

Publikováno: 28.03.2015 • Autor: © Aquasky • Rubrika:

Mikry všichni dobře známe, jedná se o asi 0,5 - 2mm dlouhé červíky v průměru do 0,1 mm s rozděleným pohlavím, kdy samci jsou v kolonii zastoupeni téměř stejným počtem jako samice.  Jak název napovídá jsou živorodí a v přírodě se běžně vyskytují ve vlhké půdě, a to téměř po celém světě. U akvaristů jsou oblíbení vzhledem k jejich nenáročnosti a vysoké výživové hodnotě, kdy v sušině obsahují 48 % bílkovin, 31 % tuků, z nich 12 % fosfolipidů (lecithinu) a 19 % klasické tuky, 7 % sacharidy (glykogen), 1 % organické kyseliny, 1 % nukleové kyseliny.

Než začnu popisovat, jak správně chovat mikry, musíme si nejprve uvědomit, že stejně jako u ryb, se jedná o vytvoření vhodných podmínek pro život. U ryb je to kvalitní filtrace založená na biologickém odbourávání odpadních látek, u mikry je to vytvoření vhodných podmínek pro rozvoj kvasinek, tedy hlavní složku potravy miker a zároveň i regulátora jakékoliv jiné nežádoucí mikroflóry. Avšak nic nejde donekonečna, za čas kvasinky vyčerpají veškeré sacharidy ve směsi a je nutné směs obnovit. I kdybychom cukry dodávali, nakonec je zabije koncentrace alkoholu.

 

Čerstvou směs poznáme podle mírného kvasného zápachu a dle toho, že je pospolitá a hutná, zpravidla celá hladina je pokryta hemžícími se mikrami. Stará směs zapáchá jako překvašené pivo a mikry nejsou tak ochotné vylézat na stěny, tato část často doprovází i vznik plísní a nežádoucích organismů.

 

  1. Pokud máte násadu miker, první, co musíte udělat, je její rozmnožení, nejméně do 3 (ideálně do 5) nových krabiček, a tím snížit riziko ztráty celé kolonie.

  2. Příprava živné půdy je jednoduchá: vezmete střídlo jakéhokoliv chleba, běžný, celozrnný, žitný, prostě jakýkoliv, jehož základem je chlebový kvásek (rohlíky a světlé pečivo z rafinované mouky se neosvědčily). Přidáte vodu a vytvoříte hmotu o hustotě krupicové kaše, musí být hezky tvárná a řídká, nesmí ale téct. Po pěti násadách už budete vědět. Vodu používám převařenou v konvici, chléb může být tvrdý, čerstvý nebo mražený, ideálně však 2-3 dny starý, nesmí být plesnivý ani z části!

  3. Pokud máte kaši, přidejte do ní malinko čerstvého droždí nebo poprašte sušeným, vše jednoduše napěchujte ve vrstvě cca 0,5 - 1 cm do mističky. Velikost, průhlednost i provedení není důležité, ale průhledná krabička je z počátku z důvodů kontroly nejlepší. Výška násady je důležitá, protože čím vyšší násada, tím déle vydrží a vyprodukuje více miker.

  4. Vezměte jakýkoliv štěteček, navlhčete ho do vody a setřete všechny mikry z prvotní násady ze stěn a otřete jej do nově založené směsi. Pokud je původní směs čerstvá a nezapáchá můžete otřít i hladinu, kde se hemží miliony malých červíků a zase otřít o nově založenou směs. Stačí na 2-3 místech v nové krabičce. Vypozoroval jsem, že, když se otírá vlhkým štětcem, namokří i stěny nádoby a další mikry rychleji vylezou. Lze tak krmit několikrát denně.

  5. Nově založenou kolonii uzavřeme víčkem, odložíme do tepla ideálně 20 - 25 °C. Při 10 °C se množí velmi pomalu, ale násada vydrží dlouho. Nad 30 °C se násada kazí neuvěřitelně rychle. Spousta akvaristů pokládá na zářivkový kryt akvária, ale prosím změřte si nejprve teplotu na povrchu, kryt má chladnější i teplejší místa tak pozor na to, ale nápad je to dobrý.

  6. Pokud jsme udělali vše správně, za 3-7 dní, dle teploty, nám mikry vylézají na stěny a hladina je jimi naprosto pokrytá. Opět vezměte vlhký štěteček a otírejte stěny a vždy vymáchejte do akvária nebo můžete z části naplnit stříkačku vodou a štětec vymáchat ve stříkačce tu pak uzavřít a mikry dávkovat např. přímo k samici s cichlidkami. Co nespotřebují ryby spadne na zem, kde se o to postarají pancéřníci a nebo krevetky. Zbytek se rozloží. A celý proces dle potřeb opakujeme. Pokud odchováváte, nezkrmenou část za dva tři dny ze dna odsajte, ve spol. akváriu se o vše postarají bakterie.

  7. Pokud chcete mikry dlouhodobě zkrmovat, je dobré přidat do násady buď sušené krmivo(granule či vločky) v malém množství, abychom dodali vitamíny, a nebo i místo části vody použít rybí nebo řepkový olej. Mikry jsou tučnější a ryby rychleji rostou. Nahrazujte tukem pouze řepkovým nikdy ne mlékem nebo sádlem!!! Jako náhradu rybího tuku běžně používám i neochucené rybičky ve vlastní šťávě nikdy ne v oleji. Po snědení rybiček co zbude, smíchám s chlebem a dám na to mikry.

Nedoporučuji používat ani vločky, ani nikterak experimentovat s mlékem, ani živočišnými tuky, dokonce ani slunečnicový olej není moc vhodný, protože to pak násada buď zapáchá a nebo plesniví. Pokud objevíte plíseň jednoduše jí odstraňte lžičkou, pokud to nepomůže, vyhoďte násadu a založte znovu a dbejte při přípravě na zvýšenou čistotu. Směs nemusí být naprosto sterilní, ale pokud se vám někde půl roku válí sušený chléb, asi to nebude nejlepší start pro další kulturu.

Pokud si budete chtít své mikry hýčkat, můžete na kulturu po 7-8 dnech přihodit malinkaté množství kvasnic, vždy z čerstvých kvasnic uválím tenounké hádě mezi prsty a hodím do směsi, nebo posypete sušenými kvasnicemi. Není to ale nutností. Také, když chcete krmit čerstvě rozplavaný potěr a chcete si být jisti, že mikry nebudou moc velké, naneste si je na prst a druhým jednoduše rozmělněte a „opláchněte“ prsty přímo do krmené nádrže.

 

V případě dotazů mě neváhejte kontaktovat :)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 18x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 28.03.2015 Upraveno: 28.03.2015 Přečteno: 1006x

Schválili: romant *** 28.03.15 • vaaclav *** 28.03.15 • Heimdall *** 29.03.15 • rak *** 29.03.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
22.11.2011*****Kdo nečte Akvárium živě, nemůže být dobrý akvarista823x
18.05.2016*****Obhajoba jednoduchých akvárií2042x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
02.11.2017*****Návod ako odstrániť škrabanec zo skla akvária498x
09.12.2019*****Vánoční inspirace: Dárky pro milovníky akvaristiky140x
27.05.2008*****Noční cvičení - 27.5.2008 01,15h1167x
09.04.2021*****Nezvaní hosté – Parazité? Potrava? Pomocníci?7387x
18.11.2010*****Jak na vířníky1494x
03.06.2006*****Jak sestrojit skříňku do 1500 Kč14378x
07.02.2016*****XV. Česká rybářská a ichtyologická konference230x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1447-hadatko-zivorode-mikra-panagrellus-redivivus