Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Reflektory

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Reflektory
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2008 12:08 Muž filipsi [1297] Re: Dinamit
Nebo bila samolepici folie z papirnictvi? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2008 11:25 Žena Dinamit [68] Re: Rychta
nebo samolepící Alufolie, taky z Bauhausu a nemusíš se lepit s obič alobalem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2008 10:22 Muž hanz [27] Re: Rychta
Vyprofilovany nerez-plech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2008 09:23 Muž Rychta [0]
Zrcadlova folie z OBI pod zarivky, bocni steny krytu alobal ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2008 11:46 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: kiwik22
Natřete si vnitřek krytu bílou barvou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2008 11:31 Muž DonJuanKarlos [30] Re: kiwik22
Z alobalu ;-) Nalepíš nebo jen položíž za zářivky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2008 11:27 Muž kiwik22 [9] – reflektory
poradte ako vyrobyt reflektor???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2008 21:17 Muž navik [908] - SumciRe: Kahan
Pokud se ti nechce kryt vyrábět a budeš se při výběru rostlin držet rozumného limitu požadavku na světlo, (plus doporučení v minulém příspěvku) tak nee. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2008 21:10 Kahan Re: navik
Díky za příspěvek...tak že bych se nemusel s ničim pachtit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2008 21:06 Muž navik [908] - SumciRe: Kahan
100% nepřidá , ale podstatně pomůže. Mám kryt se dvěmi 30W zářivkami s reflektory, předtím jsem vylepil vnitřek krytu hliníkovou fólií (alobalem) a pro běžné kytky je světlo dostatečné...
Pokud nehodláš pěstovat na světlo náročné rostlinky a smíříš se s tím, že nemůžeš nechat hodně zarůst hladinu je kryt dostatečný (mám akvárko vysoké 60 cm, tzn, vepředu prosvítí sloupec cca 52-3 cm vody dostatečně na to, aby na dně vepředu prosperoval např. Echinodorus isthmicus (viz prezentace týden nazpět).. ostatním rostlinám se dosud daří taky dobře. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2008 20:55 Kahan Re: isamik
Mňo, taky se mi to zdálo divný, ale Juwell (výrobce)píše, že přidá až 100% světla...inu tak horké to zjevně nebude...že bych se tedy musel vrhnout na ten vlastní kryt ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2008 20:46 Muž isamik [180] Re: Kahan
Reflektor neprida 100%, kolik pripadne prida se treba dozvime od zkusenejsich a nebo zkus pohledat, jestli si tak jiz neucinil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2008 20:31 Kahan – Zdvojnásobí reflektor světlo ?
Dobrý den, uvažuji o koupi setu Akva 180Litrů + kryt s 2x30w zářivkami, což vychází na 0,33 wattů/litr. Pokud pod ně přidám reflektor (není tam), mohu to považovat za zdvojnásobení světla dopadajícího do akva, nebo je to přehnané. Mám tedy koupit a podlepit orig. kryt, nebo vyrobit vlastní ? Upozorňuji, že nejsem extra šikula.... :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2008 19:18 Martin01 – Domácí reflektor
Fotka k příspěvku Ahoj, dnes jsem si vyrobil s přispěním svého otce reflektor nechal jsem si nařezat 3 kousky zrcadla, které jsem pak vsadil do krytu světla a zajistil nanýtovanými plíšky. Nevím o kolik, ale intenzita světla se pouhým okem určitě zvýšila. Všem co mají slabé osvětlení vřele doporučuji foto přikládám. :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2008 08:51 tube
No vylepit to alobalem nebo zrcadlovou tapetou jsem si myslel ,že to má stejný efekt ale po zakoupení reflektorů jsem zjistil že jsou lepší.Reflektor umožní natočením to světlo lépe směrovat.Ale že by to zvedlo účinost o 100% tak to ani náhodou můj odhad je tak 20% ale i to má smysl.(aspoň pro mne)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 21:07 irča Re: chicko
to je asi pravda, ale zapmněla jsem na to, že k té zářivce nemám ani lampu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 21:00 MarianV
Tak jsem musel jeden reflektor sundat, protože se mi dělala zelená řasa. Co jsem ho sundal, začala mizet a další se nedělá! Takže reflektory skutečně kus práce odvedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 18:00 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: filipsi
Vás jsem v žádném případě na mysli neměl! ;-) :-)
Já píšu o těch "0,2W/l a dost!" smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 17:37 Muž filipsi [1297] Re: Sid
Odpiraci svetla jsou velci zastanci reflektoru, zvlaste spravne tvarovanych. Vynikajici investice.

(ted ale abych nemluvil za vsechny odpirace - vyse je jen nazor jednoho z "odpiracu", i kdyz sam nevim, jestli se tak nazyvat muzu ;-) , protoze odpiram pouze nadbytek svetla pro nepoucene uzivatele)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 17:31 Muž chicko [124] Re: Sid
No myslím, že to přijde brzo :-D , jinak tohle je za poslední dobu opravdu výhodná investice :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 17:30 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: chicko
Čekám, kdy se objeví odpírači potřeby světla, aby vám vysvětlili, že vyhazujete zbytečně peníze... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 17:21 Muž chicko [124] Re: irča
taky jsem si nedávno jeden kousek koupil(docela drahota), ale osvětlení se parádně rozptýlilo po celém akváriu, takže vřele doporučuji a co nejdříve si pořídím i na další zářivku palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 15:39 irča
Juch, juch, juch hop hop hop mám reflektůrek hop hop a doopravdy se osvětlení akvária zlepšilo. Světlo je odráženo do zadních partií akvária, kde roste nejvíc rostlinek :-)
paráda, vřele doporučuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2008 08:00 Baset
Tak jsem včera koupil jeden reflektor Juwel na zkoušku a pasuje do krytu Hagen Light Glo bez problémů.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 01:08 Skácel Re: Sid
Zkoušel jste ty reflektory někdo natočit tak, aby se dostalo více světla do krajů. Zářivky totiž většinou končí někollik centimetrů od boků a je to znát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 00:51 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Romy
Četl jsem tu diskusi, když aktuálně probíhala. Zkusím se k ní vrátit. :-)
Reflektory jsou dobrá věc! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 00:38 Muž Romy [1839] - CichlidyRe: Sid
Souhlasil,nesouhlasil...on má na odraz světla svůj vlastní názor.Nedávno to předvedl na Akvarista.cz.Já jsem stejného názoru,že se intenzita zvýší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 00:08 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: MarianV
Mám s "nasazením" reflektorů do "služby" podobné zkušenosti. Ať už je to s těmi % jakkoliv, výsledek bývá vidět. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 22:44 MarianV
Praktická zkušenost z minulého týdne. Koupil jsem na 90 cm T5 do krytu Juwel reflektory od stejného výrobce a nádrž je s nimi MNOHEM více prosvětlena. Jestli to je, nebo není 100% nejsem schopen nějak změřit. Po týdnu to začíná být vidět i na rostlinách - nevytahují se za světlem, jsou košatější a přijdou mi i zelenější (to může být subjektivní dojem díky více prosvětlené nádrži)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 17:35 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: filipsi
S tím Václavem máte pravdu... Jeho akvárium skutečně přesvícení není; je tak akorát... :-)
Nějak jsem zvojtil jeho konstatování: "Každý trávník se musí stříhat jinak přeroste a je jedno jestli je pod vodou nebo na dvoře. Mám Glossostigmu Elatinoides a kdybych ji nestřihal zničil bych si jí."

Na té vaší myšlence s omezeným prostorem pro plazení něco je... Hned, jak to bude možné, dám se do průzkumu. :-D (Každopádně mám nachystané nůžky... ano )
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 16:57 Muž filipsi [1297] Re: Sid - glossostigma
Vaclavovo akva myslite ramovou nadrz? Ta je presvicena?
Taky mi ta glossostigma vrta hlavou. V mem nibanu se nektere vyhonky zvedaji, nektere poslusne plazi po zemi. A to i ty, co se dostanou do zastineni necim. Myslim, ze je osvetleny tak akorat. Prijde mi, ze je to prostorem, pokud maji kam se plazit (zcela volne misto), plazi se, jak jsou vic zachumlane do sebe,nebo na neco narazi, zvedaji se (az se k tomu dostanu, udelal par detailnich obrazku). Z nekterych zvedacich se mi spravnym nasmerovanim a zatizenim povedlo udelat plazice. Uz to dal nechavam at si dela co chce.
To zvedani mi prijde jako "zdrave" zvedani, ne tahnuti za svetlem, vzhledove podobna jako ta v odkazu.
To "nezdrave" zvedani za svetlem, co uvadeji uznavane pestirny, bude jiste take pravda. Ovsem v tom pripade ta kytka vypada uplne jinak, viz napriklad zde: rybicky.net/nadrz/2780/16.jpg (vypujceno od frigo112)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 16:42 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Anonym
Myslíš, že za to mohou ty reflektory?
Jenom díky reflektorům to akvárium nevypadá tak, jak vypadá. ;-) Ale bez nich by tak nejspíš nevypadalo... ano (Ta barva kolovky tomu napovídá...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 16:38 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Pigi
Moc děkuji za ten odkaz!!! :-)
Takhle svítit do akviška je moje krevní skupina. :)
Ale ty díky vám patří za to, že jste mi ukázal akviško, kde glossostigma šplhá kolmo vzhůru!!! Nedávno jsme s kolegy vedli debatu, proč se glossa při nadprůměrném ozáření začne zvedat ze dna, (můj a Vaclavův případ), zatím co pod nižší intenzitou světla se drží pěkně "při zemi".
A jestli to má logiku. :-D
Přitom i uznávané pěstírny uvádějí opak - že "šplhání" ke zdroji je důsledkem nedostatku světla... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 14:50 Anonym Re: Pigi
Myslíš, že za to mohou ty reflektory? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 14:42 Pigi Re: Sid
mini akvarko a jak rostou tady je videt reflektor z druhe strany , nettakvariet.no/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 14:41 Muž filipsi [1297] Re: Štěpán
Neni bila jako bila a hlinik jako hlinik. V jinych experimentech se zase da objevit vyssi odrazivost bileho reflektoru. Fyzikalni hodnotou bily povrch/ hlinik je to srovnatelne, a zalezi pak jen na provedeni. Bohuzel nepomuze nic jineho nez si to zmerit, proto jsem se take v prvnim prispevku nerozepisoval, a napsal, ze je to jedno, aby tazatel nevymenil bilou za hlinik a nebyl na tom hur.
Takze oprava - jestli ma dost penez, at koupi dalsi reflektor, luxmetr a porovna to.
Co je markantni rozdil, je odrazivost vlnovych delek mimo viditelne spektrum, zvlast IR.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 14:32 Štěpán Re: filipsi
Mně se 15% zvýšení intenzity osvětlení při nahrazení bíleho reflektoru hliníkovým zdá docela dost! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:50 Muž filipsi [1297] Re: Sid
Ano, mohl. Jen moc nechtel, vede to k nekonecnym diskuzim o kozach.
Dobre, z jednoho mereni - lesteny nerez elipsoidniho tvaru, zarivka, okolo 60%
Teoreticky take znam cestu nad vic jak 100%, ale prakticky je dost trnita.
Dulezitost reflektoru je hlavne pri osvetlovani hlubsich akva, ubytek intenzity neni pak tak velky.
Pri patrani, jak je to s praktickou odrazivosti bilych reflektoru, ne teoretickou (nemeril jsem) jsem narazil na zajimavy experiment, ktery se mi hodnotami zda duveryhodny. Koho to zajima, pocte si. Je tam vycisleny i mnohokrat zminovany "ohromny" vliv krycich skel a spinavych krycich skel.
www.thekrib.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:43 Štěpán Re: rolandmynar
Fotka k příspěvku Nejlepší tvar reflektoru je samozřejmě parabola, lze jí i mírně vylepšit. Obrázek je ilustrační, nejsou na něm správné tvary.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:35 Chaotic Re: rolandmynar
Fotka k příspěvku Na horním obrázku je akvárium bez reflektoru - tedy více než 50% světla jde pryč
Dolní obrázek ukazuje funkci reflektoru - tedy většinu toho co v prvém případě jde mimo odrazí do akvárie.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:29 rolandmynar Re: Baset
Myslím, že jsou jinak tvarované, ale do toho krytu lze koupit nové jako náhradní díl.
Prodává to kdejaký obchod i e-shop. Jukni třeba sem, ale je jich spousta jen vybrat. www.animalshop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:28 Baset
Pasujou takové reflektory (Juwel) do krytu Hagen Light-Glo? Původní plastové mám pokroucené a nedržej tam. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:26 rolandmynar Re: Chaotic
Podle mě nejlépe světlo odrazí reflektor, který má povrch podobný zrcadlu, parabolického tvaru v jehož ohnisku je zdroj světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:24 Chaotic Re: johan
Myslím, že před časem se to tu docela podrobně rozebíralo. Někde jsem tu viděl vlákno, kde bylo i pár hezkých ilustračních obrázků. Ale v podstatě jde o to, že světlo se ze zářivky šíří rovnoměrně a přímočaře do všech směrů. Takže když nad akva dáme zářivku a nad ní je černá plocha, která vše co na ni dopadne pohltí, je velká část vyzářené energie k ničemu..
Smysl reflektoru je v tom, že tohle světlo k "ničemu" je nasměrováno tam kam má dopadat..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:14 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Sid
aha, takže za jakých podmínek bylo myšleno poměrem mezi "nejhorší možnou variantou" a mezi reflektorem. Mě by spíš zajímalo, jak by ten reflektor musel vypadat aby to bylo co nejúčinější. no škoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 12:11 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: johan
Teď nemám čas... Ale zkuste použít fantazii - představte si zářivku v černém krytu a pak s kvalitním reflektorem. (Konkrétní data by mohl dodat Filipsi? ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 11:34 Muž Johan [4955] - RostlinyRe: Sid
a podělíte se s náma o jaké podmínky by se mělo jednat? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 11:32 irča Re: Johan, Sid
Moc děkuju :-)

Kryt ksem zevn itř polepila alobalem, ale myslím, že jsem si nijak zvlášť nepomohla... Talže mrknu na to fórum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 11:32 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: filipsi
Je to samozrejme mene...
S kolegou jsme "vykoumali", za jakých podmínek (teoreticky! :) ) může reflektor pomoci dodat do akviška i o 100% více světla, než "holá" zářivka. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2008 11:26 Muž filipsi [1297] Re: rolandmynar
Bile jsou v poradku, odrazivost bile je srovnatelna s hlinikovymi.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [8] 9

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2317x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7645-reflektory?od=351