Reflektory
existuje trubice s nepolopruhlednym reflektorem? ta philipsku, co jsem nasel vypada zajimave, ale jak moc je to polopruhledne?
...
mozne to je...
- zvysil sa trochu svetelny vykon...-ale reflektor nesposobuje tvorbu rias...
...ide o zelkove podmienky v akva - hlavne zlozenie vody
Je mozne, aby s mi po namontovani reflektoru (cca 2 mesice) zaacala tvorit zelena rasa na kytkach, kamenech i skle? Diky za odpoved.
A nebo si místo všelijakých "vylepovaček" pořídit zářivky s integrovaným reflektorem.
Zrcadlo, bych nebral, uz se to tady driv probiralo. Je těžké a málo efektivní. Já jsem dneska koupil diamantovou folii (mylar nejspis), která je přímo dělaná na odraz světla zářivek v growshopu v Budejcich, 0,5x1,4m za 105Kč.
Zejtra se dam do konstrukce, kterou už mám taky vymyslenou. Zatim jsem to zkoušel porovnat s alobalem, ale je to uplne jina liga, svítí to jako k****. Výrobce udává 99% odraz, coz bych pri optickym porovnani na suchu mozna i rekl! Udelam parabolu na 2trubice a zbytek nalepim na vnitřek krytu celeho akva. Pak nahodim nejaky fota...Btw.tady maji docela hezkej výběr a dobrý ceny folli:
www.growmarket.cz/…
Staci napsat do googlu reflexni folie a nebo prohledat growshopy. Ja zasel do kamenyho.
To si rozhodně nemyslim, fólie tady není ani k sehnání a reflektory jsou tak drahý, přitom nevim proč
Myslím si že odrazová schopnosť starého zrkadla je menšia ako zrkadlová fólia.
Zdravim, mám staré zrcadlo a mám v plánu si ho nechat u sklenáře nařezat na plátky a silikonem s ním vylepit kryt. Máte nějaké zkušenosti? Jediné z čeho mám trochu strach je vysoká teplota od zářivek.
Ja som uvažoval aj nad tým,že ak by bola parabola ideálna a vyžarovala všetky odrazené lúče kolmo dole,tak by u krytu v ktorom sú dajme tomu 4 ks žiariviek nedochádzalo k premiešaniu spektra jednotlivých žiariviek(typy 830-865 dajme tomu)a to by asi zrovna nebolo ideálne.Ale to je iba teória a asi to už moc komplikujem,pretože spodná časť trubice bude predsa len svietiť aj trochu do bokov(ak parabola nebude presahovať o moc nižšie ako je samotná trubica)
...
- preco? -teoriou musis zacat - ak chces aj prakticky nieco vyrobit...
Nojo, ale nesmis kreslit teoreticke obrazky s parabolou a zdrojem svetla v bodu. Zkus si to v realnem meritku, s tim jak je zarivka tlusta (zvlast T8), a vyzaruje svym povrchem, a jak je reflektor vysoko nad ni.
Pracoval jsem ve firmě kde se vyrábějí zářivkové osvětlení...v práci jsem si vzal par desítek hliníkových origin. žeber, které se používají do zářivek... je to hliník a ještě pokrytý zrcadlovitým nástřikem...vypadá jak zrcadlo...jsou ve tvaru Paraboly... u každé zářivky jsou 2 paraboly na začátku a na konci. A podle odrazu světla jsem umístil žebra v krytu tak at mi svítí na pozadí a na střed akvaria... mám to přes rok a jsem s tím spokojený.....podle mě nezvýší světlo dopadané o 100% ale tak maximálně o 50-70%.
Edit: A neoxiduje! Jenom chce aby se utřeli hadrou jednou za měsíc...sražená voda na žebrech se odpaří a zůstavá vodní kámen atd...
filipsi napsal: Neztrati? No, jak se to vezme.
...som to oznacil cca ciernov "ono mrtve" miesto co odraza svetlo spet do ziarivky z celeho reflektoru je to "zlomok" plochy ref. - a ten "zlomok" to odrazi spet do trubice ktora svieti tak ze bude svietit o ten "zlomok" viac....-to len upresnujem ze sa to "nestrati"
Ona take existuje pokovena folie (napr mylar), ktara by pro to akva byla vhodnejsi, nez primo lesteny hlinik bez upravy nebo alobal. Pokud by ten hlinik nebyl nejak povrchove upraveny, rychle by zoxidoval. Folie pujde dobre utirat, atd.
Neplest se samolepici "zrcadlovou" folii z papirnictvi.
(edit - a zbytek krytu, vsude okolo, vylepit tou bilou folii)
jj,nad alobalom som rozmýšľal(mám ním vylepený kryt aj teraz-no nie parabolovo),ešte skúsim v práci pozisťovať čo to o leštenom hlinníku(používame ho na smerovanie lúčov zo svetla pod kamerovými systémami snímajúcimi farby žíl u káblov) a uvidím,Hlavné je teraz vyrobiť presnú parabolu,ktorá si dlhodobo udrží svoj tvar.
Zatiaľ dík za informácie všetkým.
Urcite, hlinik. V pripade reflektoru bila barva asi uplne ne, hlavne ne matna, ma sice velkou odrazivost (mnohem lepsi nez nerez), ale vice difuzni. A to pro reflektor, kterym chceme paprsky nekam smerovat, neni uplne to prave. Myslim, ze daleko lepsi nez nechat ten nerez jen tak by bylo i sikovne ho polepit alobalem.
jj,čítal som tvoj príspevok o 60 %,lepšia je biela barva,alebo leštený hliník....nie?
Tak jeste k tomu pocitani pridej odrazivost lesteneho nerezu, a porovnej s jinymy materialy ...
JJ a o to mi ide,keď už za niečo platím,prečo to nevyužívať pokiaľ je to možné v čo najväčšej miere. Inak k tým vzorcom-mám čo v práci v noci robiť-budem rátať a prepočítavať a počítať......
Neztrati? No, jak se to vezme. Zadna energie se neztrati, zakon jejiho zachovani plati. Ale kytky z toho moc mit nebudou.
Vezmete v potaz take ucinnost zarivky, kde "par" procent znamena treba "par"x5 energie, co platis.
...no ja ti to zhrniem - problem je ze to nie je kruh v kruhu je ohnisko "jasne" - na to "mieril" Sid...
leteckaposta.cz/…
tu to mas presne...
mathworld.wolfram.com/…
daj si do googla "parabola focus" ...tam toho mas kopu a mozes aj pocitat - ak sa ti chce...
...este dodam ze tie dvojite paraboli su lepsie "len" o to ze vsetko svetlo sa odrzi "von" - len rozdiel bude "zanedbatelny" - preto ze tich par percent svetla co sa odrazi pri "klasike" spet do trubice sa "nestrati"
Co tahle folie?
www.growplanet.cz/…
Přimo určená k odrazu světla při pěstování kytek (No trochu jiných
)
Na folii by se stacila pak udělat jednoduchá konstrukce (kostra) a je to.
V Budějkách máme přímo growshop, tak se tam zajdu mrknout...
No,ešte sa k mojej otázke vrátim. Ono Sid dobre napísal že tento tvar od Dennerle je zatiaľ najlepší čo sa týka odrazu svetla(odráža sa podľa môjho názoru najmenej svetla späť do trubice,i keď ja osobne by som spodné časti reflektoru urobil presahujúce nižšie ako je spodok žiarivky),avšak tento tvar je aj najnáročnejší na výrobu v domácom prostredí
,obzvlášť ak chcem reflektor vyrobiť z vysokolešteného antikorového plechu(viď svetlo môjho akva 12 L-tam som ho už použil).
Viac ma však zaujíma pri klasickom reflektore:
1.aký rádius musí byť urobený,aby bol pre odraz svetla čo najlepší(čo najmenej svetla sa odrážalo späť do trubice,čo najviac do akvária)
2.aká je čo najlepšia vzdialenosť trubice od reflektoru(podľa mňa veľmi dôležité-od toho čiastočne závisí aj tvar reflektoru)
3,či reflektor je lepšie aby presahoval nižšie ako je trubica (myslím že áno,svetlo zo žiarivky neuniká do boku,ale sa odrazí viac do akvária),alebo aby skončil zarovno stredu trubice,prípadne vyžšie.
4. otáziek je viac,ale to by ste ma asi už poslali do P....elhřimova.
foto1: z klasických reflektorov som za tvar číslo 1. aj čo sa týka vzdialenosti od žiarivky,najhoršie vidím varianty 4,5,6
foto 2: dennerle varianty najlepšia varianta č.7(presahujúca však pod spodnú úroveň trubice)
Dennerle trocal reflector. Nechci dělat reklamu týhle značce,ale tohle je ten nejlepší tvar reflektoru jaký může vůbec být.Je to vylepšená parabola a odráží veškeré vyzářené světlo beze ztrát.
Debatuje se o
tvaru reflektoru, ne o ceně.
Vstúpim do témy a rád by som sa spýtal fundovaných,aký je najvhodnejší rádius reflektoru v prípade že by som ho vyrábal. Alebo na tom až tak nezáleží?
Dajme tomu keď sú trubice vzdialené od seba 10 cm a tým pádom nieje veľa priestoru.
neni nad kvalitni reflektor...
Já přisponkoval pod zářivky odrazovou folii, co se dává v létě za čelní okno auta. Mám to tam 3roky, nic se nepřipálilo. Má takový čočkovitý charakter a myslím si, že dost dobře splňuje funkci.
0 08.10.2009 13:14 Skanky [26] ahoj. u tohoto produktu jsem se dovedel delku i šířku. zajímala by mě ještě výška.
shop.miga.cz/…
pokud to někdo vlastníte poprosil bych o rozměry.
díky
Starší reakce
Já jsem podlepil zářivky folií co se dává v létě za čelní sklo auta proti slůnci.Má čočkový charakter a vysoce odráží světlo.I přesto,že je těsně pod zářívkami,nepropaluje se.
Já reflektor od Juwelu mám..Bohužel domů se dostanu až o víkendu...Ale v každé lepší akvaristice ty reflektory mají..Tak bych je zkusil přeměřit tam..
P.S...Ta zářivka v něm je T5 takže ta slabší jestli to pomůže..
Prosim vas, nemohl byste mi nekdo zmerit ten reflektor od Juwelu? Jde mi predevsim o jeho profil, tj. jakym zpusobem je ten plech odhuty, delka je jasne dana vykonem zarivky. Mam totiz platovy kryt od Akwa Rynkar (viz.
www.diversa.info.pl/… ) a neni v nem moc mista a tak bych radsi nedriv meril a pak teprve nakupoval. Predem diky za info.
Starší reakce
...ja som foliu kupoval u nas v papiernictve...-je lesklejsia ako alobal nekrci sa samolepiaca a aj cena bola dobra - a odrezali s kotuca presne kolko som potreboval... kotuc bol asi 80cm a kupoval som 40cm - uz presne neviem ale cca 80Sk to stalo...
Máš pravdu (to světlo neznám), teď jsem si pozorně přečetl ze tam vlastně měl jen folii. V tom pžípadě než alobal (krabati se) by byla lepší opět hliníková či bílá folie.
Co vím,tak Atman jsou kompaktní svítidla,tam asi reflektory nepůjde dát.Snad rozebrat a znovu vyleštit(prý odrazová plocha je hliníková),nebo vylepit alobalem.
0 03.09.2009 23:37 Hanyking Nejde mi založit nevé téma tak vkládám takhle. Mám cca 7 let světelnou rampu ataman. Nad zářivkama byla lesklá zrcadlová fólie ale ta zešedla a světlo už neodráží. Dá se koupit nová? Děkuji
Starší reakce
Mám nerez kryt v něm zářivky 2x a těleso a kryt je navrtaný kvůli tepelnému odvodu a boční strany ze vnitř jsem vylepil chromovanou folií. Tzn že to není lepené 100% rovně , utvořily se pod tou páskou bublinky a osráží se to všude možně
nej věc co sem udělal.
Když se tu již opět vynořilo toto téma, napadá mne jeden dotaz pro zkušené. Jaká odrazová plocha je asi nejlepší? Bílá, alobal (fólie), zrcadlo, nebo jiné? Díky za vaše příspěvky.
0 19.08.2009 15:20 Bart – Re: xxsharkxx
Juwelácké reflektory mám na 90cm zářivkách, postupně se ulámaly ty umělohmotné uchytky na zářivku, (působením tepla ztvrdly a při výměně zářivky praskly), tak jsem to nakonec přišrouboval natvrdo do dřevěného krytu akvária - a je pokoj. Určité to má efekt je to znát.
Starší reakce
pro představu jak to vypadá když myslím nahusto tak tady je to podobný ale komerční a tam jsou tedy i solo reflektory na tu šířku uspusobený
www.vltava2000.cz/…
mám taky použité T5 zářivky a tak zpětnej svit tolik nebrzdí.Ta odrazová plocha je v tomto případě dost duležitá.Puvodně jsem měl v záměru udělat rampu z leštěnýho hliníku.To by pak nebyl problem.Bohužel jsem tady u nás nesehnal a tak jsem zvolit ten nešťastnej zrcadlovej nerez plech
xxsharkxx napsal: ...pokud jde o folii tak tato by měla odrazit víc než bílá ne?..
Tipuji, ze mene. Mam ji doma. Extremne spatne se s tim pracuje, z ohnutych povrchu se odlepuje, polepeni nerozvinutelnych tvaru s ni nejde (neni pruzna).
Zkus z toho tematu precist o odrazivosti vic.
Mam takovy pocit, ze davat zarivky tak nahusto vedle sebe, ze se na ne nevejde ani reflektor, je skoro zbytecne, stejne tak resit, jaky material reflektoru nad nimi bude mit o trochu vetsi odrazivost. Vetsinu svetla odrazi stejne zpet na zarivky.
jde o to že ten reflektor je jako celek pro ty trubice protoře jich je hodně nahusto vedle sebe a to mi neumožní tam nastrkat jednotlivý reflektory.Proto řešim jeden velikej kerej je už hotovej jako světelná rampa.
co toto
www.tapety-folie.cz/… ??
pokud jde o folii tak tato by měla odrazit víc než bílá ne?
případně toto
www.vyfuky-katalyzatory.cz/…
v tomto případě by to mělo vydržet i teplo a vlhko ne?
Hezke, jen se trochu bojim najit si to i s cenou
...Řeším momentálně jak zvednout učinnost reflektoru...
Co pořídit kvalitní reflektor?
dennerle.eu/… Jak se to zahriva, jak je to blizko zarivkam?
Ja bych na zkousku zkusil nekam doprostred na par dni bilou samolepici folii (kousek). Pokud teplo vydrzi, sla by na cele. Levne reseni. Matnou, lip se lepi (vetsinou pruznejsi). Pripadne ve fotopotrebach koupit mylar folii, ale nevim, jestli se dela samolepici, a pracovat se s ni bude asi hur.
Nerez odrazi opravdu blbe.
tak já jsem si nechal naohýbat nerez plech do jednoho velikýho reflektoru pro více zářivek nad AQ.Něco jako světelnou rampu.Přez to že je to dělané z nerez zrcadlového plechu tak je odraz o dost nižší než jsem měl puvodně v samostatných reflaktorech z hliníku originál k zářivkám nad AQ.Řeším momentálně jak zvednout učinnost reflektoru.Je mi jasné že tvar už zustane plochý a ne tedy ideální na odraz ale čim zvednout reflefivitu povrchu?
máte nějaké nápady co by bylo reálné?
někdo tady uváděl toto
www.pestitel.cz/…
to by mohla být jedna možnost
další se nabízí podlepit zrcadlem
a další třeba nástřik nějakou barvou-což bych asi nerad-nevěřim že by se to extra zlepčilo a stálost kvality při kontaktu s neustálým vlhkem to asi žádná barva dlouho nevydrží
Přidat reakci
1 ...... [6] 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2317x