Reflektory
Nevíte někdo kolik místa musí být nad zářivkou? Jesti se mi to tam vleze. Kdyby to někdo věděl budu vděčnej. DÍK
Starší reakce
Ahoj,
šířka je 60mm.Ale dá se dle potřeby přihnout.
0 13.05.2009 12:15 kincmar Neví někdo jakou šířku má reflektor od Juwelu?Potřeboval bych to vědět, protože nevím jestli se mi vejdou dva vedle sebe.Kdyby to mohl nekdo změřit byl bych moc rád.
Starší reakce
Reflektory jen usměrní světlo jedním směrem. Tak se ho více dostane do akvária.
Vím,že se ptám zřejmě stupidně,ale pokud mám zářivku 15W a k ní reflektor o kolik se přibližně zvětší osvětlení?
Starší reakce
Dokonce bude mozna i lepsi, kdyz do dobre ohnes. Mozna bych ho pouze natrel rozumnou barvou nabilo, folie bude asi blbe drzet (a mam jiste pochybnosti, jestli bude lepsi)
0 09.03.2009 12:01 martin Co když místo kupovaného reflektoru si zohýbám pozink.plech do tvaru paraboly a vylepím ho odrazovou folií...myslim že výsledek odraženého světla se nebude až tak moc lišit od drahých kupovaných reflektorů...
Starší reakce
jj, zkus si sahnout na T5 high output.
Tak tomu bych moc neveřil že nehřejou. Osobně mi 4x 18W trubice fungují lépe než topítko. Samozřejmě jen do určité teploty okolí, ale již sem musel nasadit aktivní chlazení trubic. Jinak byla voda v akva 28-29C coz bylo hodně.
zářivky moc nehřejou ruku na nich udržim v pohodě
Alobal ti nebude drzet ten spravne ohnuty tvar. Muzes ohnout z tlustsiho plechu, pripadne plastu, nebo z neceho slepit a natrit na bilo. Pozor jen, aby to bylo dost "teplovzdorne"
a co takhle udělat reflektor z alobalu dočasne jelikož jse mi nechce dávat 5tikilo za ten co koupiv Akva shopu
Určitě reflektory, ale pokud by jsi zamýšlel vysadit nějaké náročnější rostlinky tak by se ti třetí trubice hodila. Já osobně svítím 4x18W na 110L akva.
Jestli se dari rostlinkam a jde ti asi o to aby bylo akva vice osvetlene, tak jak psal filipsi, opatrir kryt bilou barvou (ta odrazi nejvice svetla, nepohlcuje) a nad zarivky reflektory (ohnuty leskly plech).
A nebo staci misto zrcadla vylepeni krytu bilou folii. Je to ten samy efekt, jako zrcadlo. A hlavne instalace reflektoru, pokud v krytu nejsou.
rostliny jsou v poho přidávám CO2 a rostou pěkně ...
Setova akvaria byvaji vetsinou vybavena nedostatecnym osvetlenim. Jsou i vijimky ...
Tve akvarium by potrebovalo aspon 3x18W. To zrcadlo pomuze, staci leskly plech. Ale tvuj problem s nedostatecnym osvetlenim to nevyresi. A co rostlinky? Jestli se jim dari, tak neni duvod na zmeny.
0 12.02.2009 11:54 Fogi – osvětlení AQ
zdarec lidi mam takovej dotaz kdysi jsem koupil AQ set 100 litrů a jsou k tomu 2 zářivky T8 18W
zdá se mi to docela málo tak jsem dostal nápad možná trochu blbej ale....
co kdyř bych nad zářivky namontoval zrcadlo aby bylo více světla neim zkoušel jsem alobal all nic moc poradte jak by jste to udělaly vy?
Starší reakce
Urcite, ale meris odraz v urcitem rozptylu (kolik jde nastavit maximalne, kuzel 90 stupnu?). Matne povrchy maji difuzni odraz i ve vetsich uhlech. Proto pristroj u matu nameri mene. Presto ta energie (paprsky) existuji, odrazeji se dale, nez jsou pohlceny nebo nam "utecou". Schvalne zkus zmerit bezne sklenene zrcadlo, a superwhite (v tomto pripade lesklou, at mame srovnani) folii. Tipnu si vysledek, zrcadlo na nastavenych 90 stupnu 88 procent, folie 86 (ale netusim, jakou najdes)
V této polemice se asi na těchto stránkách neshodneme a nejlépe by bylo stoupnout si s oběma přístroji do laboratoře a měřit.
Ten mnou jmenovaný reflektometr(glossmeter) pochopitelně měří množství odražených paprsků a ne odrazy předmětů a jiné jmenované. Píšu o tom jenom z toho důvodu, že s tím mám vlastnoruční zkušenosti a odrazové hodnoty jsem měřil u tisíců vzorků.
Ale samozrejme, jen zde nejde o hodnotu odrazu 60 nebo 75 stupnu. Nezajima nas odraz predmetu, zrcadleni, ani jine efekty. Co nas zajima, je celkove mnozstvi odrazeneho svetla. To jednoduchym reflektometrem nezmeris, na to je treba nejlepe BRDF.
A toto celkove mnozstvi prekrytim konkretniho bileho nateru jakymkoli lakem zhorsime.
Dobrý večer Václave toto akva již nemám, ale podívejte se jak to bylo vyřešené. Vše šlo lehce. Na akváriu bylo samozřejmě krycí sklo a samotné světlo bylo na 2 vodících tyčích od stojanu. Výška se nechala nastavovat libovolně. Měl jsem to takhle asi rok a čistil jsem skla asi jednou. Do světla mi nešlo vůbec vlhko tudíž se nerosilo.
Když si představíš bílou plochu s normálním nátěrem-je jakoby částečně matová a tudíž její schopnost odrazit paprsky je dle měření nižší až o 10% než plocha ovrstvená vysoce lesklým lakem.
Odvozuji to z polygrafie, kde se právě různými kvalitami povrchu laků od matových přes normální po vysoce lesklé dosahuje vizuálních efektů. Pokud měříš množství (%) odražených paprsků pod určitým úhlem (většinou 60 nebo 75°) jsou tam ty 10ti i více procentní rozdíly.
A jak to dela? Kdyz pominu paprsky, ktere se odrazi primo od tohoto prusvitneho laku. Cim dokaze zlepsit reflexi to, ze paprsek projde vrstvou laku k podkladu, tam se odrazi, a zase poputuje skrz vrstvu laku zpet?
Dobře vytvrzený lak s vysokým leskem znásobuje reflexní vlastnosti podkladu. Tomuto zadání nejvíce vyhovují UV High gloss laky.
Proc by musela byt leskla a prekryta lakem?? UV filtr chapu, i kdyz dnes casto je UV ochrana integrovana do pojiva barvy, starne s uv filtrem pomaleji. Ale zrcadlo take "slepne"
Na absolutni hodnotu reflektivity prece nema zadny vliv, jestli je barva leskla nebo matna. Pouze na to, jak moc bude reflexe zrcadlova, a jak moc difuzni.
Ta bílá barva ovšem musí být překryta vysoce lesklým lakem, nejlépe UV.
Reflektivita beznych sklenenych zrcadel 85-90%, lesteny nerez cca 60%, lesteny hlinik 85-95%
Nedelam si iluze o srovnavani kvalitne opticky lesteneho hliniku s alobalem, ale nekde ve srovnatelnych mezich to bude. Stejne jako prosta bila barva.
To že zrcadlo odrazí méně paprsků než normální alobal nemůžeš myslet vážně.
Ještě dodám, že jsem tu někde na fóru psal o odrazu paprsků včetně použitého laboratorního měřidla na změření těchto paprsků (přístroj Dr. Lange). Zrcadlový odraz zajišťuje v laboratorních podmínkách cca 99%.
To, že by sklo kryjící reflexní vrstvu pohltilo až několik procent je možné tak v koupelně když se zamlží.
Jde o to aby reflektor soustředil co nejvíce světla a nasměroval ho do akváriu proto ten prohnutý tvar. Se zrcadlem to bude drobet problém. Další potíž nastane až ho budete čistit.
Je pravdou, že koupelnové ani benátské to nebude.
Ale JAKE zrcadlo, a votom to je
Normální skleněné zrcadlo pohltí několik procent světla protože světlo musí projít sklem než a potom co se odrazí od odrazné vrstvy. Používat normální zrcadla k odrážení světla nemá smysl, jsou těžší, dražší a odrazí méně světla než obyčejný alobal.
Zrcadlo je na rozdíl od bílé barvy schopno odrazit 100% paprsků. (Reflektometr Dr. Lange používaný na měření lesku.)
Prosta bila barva odrazi svetlo lepe nez sklenene zrcadlo.
zrcadlo v permanentním horku a vlhku moc dlouho nevydrží ... ikdyž třeba i nějaký ten rok, záleží na jeho kvalitě. Každopádně další sklo nad akváriem ... nebezpečné v případě spadnutí a těžké - nepraktické.
doporučuji použít nerezové, například juwel
www.zbozi.cz/… Zrovna něco podobného mě napadlo.
V ikei mají sadu 4 čtvercových zrcadel 30x30cm s tloušce pohých cca 2-3mm (nemám pravítko) (tedy velice lehkých), mám je doma nalepené na zdi, za směšnou cenu 99Kč
www.ikea.com/…
Bude mít stejný efekt, když kryt se zářivkami podlepím zrcadlem?! Za myšlenku to stojí, už cenovou.
Starší reakce
Když zajistíte kytkám i ostatní podmínky, jak připomíná Zrada, neměl by být problém i při stávajícím osvětlení bez reflektorů. Ovšem co se týče vybarvení R.r. a L.r., jistý rozdíl oproti použití reflektorů se dá předpokládat.
Pro Hemianthus c. bude vhodnější použít reflektory.
no, zatím jsem si vybrala tohle:
Hemianthus callitrichoides
Hygrophila corymbosa
Rotala rotundifolia
Ludwigia repens
a dál nevím
Pomůžou a pro většinu běžných rostlin bude taková intenzita osvětlení dostatečná.
Velmi pravděpodobně i bez reflektorů.
Co chcete pěstovat za kytky?
0 12.12.2008 08:10 Ivca – reflektory
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jak moc účinné jsou reflektory. Mám akva 160l (100x40x40) s osvětlením 2x30W (což je nějakých 0,375W/litr). Rostlinky co si chci pořídit, vyžadují 0,4-0,5W/litr. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli mi reflektory nějak pomůžou, a zda bude osvětlení pro takové rostliny dostačující. Předem děkuji za odpověď
Starší reakce
Ze žárovky, to v odkazu je žárovka...
Re a flekce to je zpátky a ohyb, neboli od raz.
no v podstatě je to taky reflektor, odráží to světlo z tý výbojky do jednoho směru. reflektorem je vždycky míněno něco co usměrňuje světlo ze zdroje určitym směrem. takže cokoliv co odráží světlo a připevníš to v akva nad zářivku je reflektor, pak už jen záleží na tvaru a odrazuschopnosti jak bude učiný a kolik světla ti nasměruje dolu do vody.
Princip je ten, že snižují ztráty - soustředí světlo do akvária. Připevňují se přímo na zářivkové trubice.
www.akvarista.cz/… Předem se omlouvám za asi hloupý dotaz, ale nerozumím,jak přidáváte k osvětlení akva reflektory.Mám 2 oblé akva s plastovými kryty,přidat zářivku je prý problém,mám pocit, že je tam pořád málo světla.Jaký je princip přídavných reflektorů a kam je umístit? A čím svítit? díky za odp., jsem skoro začátečník.
Starší reakce
Barvy jsou ruzne, odolavajici vysokym teplotam, na kov, drevo, podkladove, plnice ..... Je to docela veda a umeni, stejne jako lepeni. Zvlast trvanlive natreni nejakeho plastu. Zde je velmi dulezite vybrat barvu spravnou, a casto i plast spravne pripravit (cistota, aktivace ...). Taky mam radeji folii, je blbuvzdornejsi a kdyz se nepovede, cesta zpet je jednodussi.
S reflexni folii se pracuje hur, je zpravidla docela tuha a odmita kopirovat zahnutejsi tvary. Proto mam radsi bilou, zvlast, kdyz je to pro odraz svetla skoro vzdy lepe.
No vzdyt, jsem to blbe napsal, ta zrcadlovka z OBI je samozrejme samolepici
Alobal na bokach mam pac uz nezbylo
Nebo. Podle mě by to tam i líp drželo, myslim tam samolepící fólie. To lepidlo se vlivem tepla ještě líp přilepí, kdežto barva by mohla za chvilku oprýskat...
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2317x