Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH metr

 

NápovědaFórum » Technika » Nástroje a pomůcky 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
pH metr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 13:44 Maq Re: vaclav
Ty čisticí roztoky jsou většinou silně ředěná HCl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2019 13:33 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
Čím starší sonda tím to trvá déle, jakmile hodnoty skáčou je po ní. Životnost je různá, ale déle než dva roky ty levné nevydrží a to ještě se s nimi musí dobře zacházet. V roztoku KCL by měla být namočená stále. Prodává se i čistící roztok, když jsem jí v tom zapnul ukazovalo to skoro 0. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 10:10 Muž PaJe68 [6] Re: Dzumigar
I tento bazénový PH metr se musí skladovat v roztoku? V návodu se nic takového nepíše. Zvýší se nějak moc životnost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 20:50 Muž imax [44] – ADWA AD11
Prešlo pár ďalších mesiacov a mám novú skúsenosť s pH metrom ADWA AD11. Používam ho približne dva roky. V poslednej dobe meranie až do momentu, kým sa ustálilo na pevnej hodnote trvalo približne osem minút. Ak meraniu predchádzala kalibrácia, bolo prvých pár meraní s rozhodenými hodnotami. Po kalibrácii sa mi podarilo po sebe namerať rovnakú hodnotu až po štvrtom až piatom meraní. Pripisujem to časom "opotrebenej" elektróde. Zo začiatku používania som robil meranie niekoľko krát týždenne. Aktuálne urobím tak dve až štyri merania týždenne, nakoľko meriam dve nádrže. Keď pH meter nepoužívam, elektróda je trvalo ponorená v 3 mol roztoku KCl vo vrchnáku pH metra. Možno raz sa mi podarilo mať vo vrchnáku menej roztoku ako bolo treba.
Dnes som namontoval novú elektródu. Po kalibrácii trvalo meranie asi 30 sekúnd a už sa hodnota nepohla. Kontrolné meranie v kalibračných roztokoch dopadlo úspešne hneď na prvý pokus a potvrdilo hodnoty 7,0 a 4,0. Chcel by som sa opýtať na Vašu skúsenosť s týmto pH metrom. Ako dlho Vám trvá bežné meranie kým sa hodnota ustáli?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2019 21:22 Muž DavFM [1098] - Corydoras&ApistogrammaRe: imax
I půl kapky bude stačit. Jde o to zvednout vodivost vzorku nad 100 µS/cm, pak už ten pH metr funguje líp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2019 19:39 Muž imax [44] Re: DavFM
Doslova kvapku? Merana vzorka vody z RO ma cca 50ml. Pred casom som sa snazil vygooglit pH hodnotu roztoku KCl, zial neuspesne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2019 19:14 Muž DavFM [1098] - Corydoras&ApistogrammaRe: imax
Pokud chceš měřit takhle měkkou vodu, tak do vzorku dej kapku právě toho konzervačního roztoku KCl. To pH to neovlivní a půjde to měřit spolehlivě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.01.2019 18:35 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
Tak ph se bude měnit vlivem vzdušného CO2 a běžné Phmetry měří spolehlivě tak od 100 mikro/s a i u nízkých Ph můžou trochu kecat. Pročti si starší příspěvky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2019 17:33 Muž imax [44] Re: vaclav
preco?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2019 17:29 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
V ve vodě z osmózy budeš mít s běžnými phmetry s měřením PH problémy. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2019 16:14 Muž imax [44] – ADWA AD11
Ahojte. Pouzivam pH meter ADWA AD11 uz nejaku dobu a v zasade som s nim spokojny. Obcasne kontrolne porovnanie s kvapkovym JBL meranim sa zhoduje. Kalibraciu robim kazde 4 tyzdne. Niekolko krat som vsak meral pH vody z RO a neviem co si mam mysliet. Vodivost tejto vody je pri par mesiacoch pouzivanych filtracnych naplniach 23 µS. pH cerstvo pripravenej vody ADWA vyhodnoti ako cca 7,6. Ked tu istu vzorku zmeriam hned po prvom teste, hodnota klesne na 6,8 a tak dalej. Pri siestom po sebe iducom merani sa hodnota ustali na 5,4 a dalej uz neklesa, co je hodnota, ktoru potvrdi aj kvapkovy JBL test. Kazde meranie trva 8 minut, kym sa merana hodnota dalej nemeni. Je to tesne pred intervalom, kedy sa pH meter automaticky vypne. Ked zmeriam pH kalibracnych roztokov 4,0 a 7,0 tak vyjdu spravne hodnoty. Date mi napovedu ako je to mozne? V krytke pH metra mam stale homemade 3 molovy roztok KCL, v ktorom je sonda pri uskladneni ponorena. Jeho pH je nieco nad 4.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2018 13:39 R Muž ctibum [4818] - Snažím se to nezahubit...Re: Dzumigar
Nebo v kuchyni ukradni silikonovou formičku na muffiny a vystřihni to ze spodku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2018 09:41 Muž Dzumigar [4] Re: vaaclav
Darmo, skúsenosti hovoria samé za seba. To ma vôbec nenapadlo že z duše. Na to som absolútne zabudol. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.03.2018 09:33 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: vaaclav
Tohle je Františkův (RoFr) vynález a to těsnění jde udělat z duše nejlépe z auta i když v době bezdušových pneumatik to může být pro někoho problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2018 09:13 Muž Dzumigar [4] Re: vaaclav
Tak nejako, mi skŕsla myšlienka v hlave len nájsť nejaké tesnenie v tvare obdĺžnika. :)
Musím sa vybrať do korunového obchodu a prehrabať sa tam. Ďakujem za motiváciu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.03.2018 07:54 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Dzumigar
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Musíš si vymyslet v čem to máčet, to co máš v tom to KCL dlouho nevydrží a vyschne zvlášť když to nakloníš nebo dokonce položíš. To co mám já ti sice nepomůže ale možná by to šlo udělat podobně. Důležité je na tom těsnění stačí gumové lépe silikonové.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2018 22:46 Muž Dzumigar [4] – Skladovanie
Fotka k příspěvku Celkom vhod, mi padla diskusia ako skladovať pH meter. Ja mam síce čínsky vid.fotka, keď dám do vrchnáku roztok KCL tak mám pocit, že to jednoducho nestačí. Máte náhodou nejakú fintu do čoho dať pH meter, tak že sonda bude skutočne namočena v KCL roztoku.
Nič normálne ma zatiaľ nenapadlo.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 13:10 Muž DavFM [1098] - Corydoras&ApistogrammaRe: vaaclav
Ono ho tam asi ani není 10ml, je tam toho míň. Já to spíš vyčabrám, než že bych cíleně měnil. Prostě pak vezmu do pipety, naberu, doliju, přebytek se sam vytlačí ven (bez těsnění, to dám až pak) a hotovo. Namíchat litr roztoku KCl je skoro zadarmo a je to na dlouho, i kdybych to měnil při každém měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 13:00 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
Tohle ti asi nikdo neřekne za jak dlouho musíš vyměnit roztok v nástavci to si musíš vyzkoušet sám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 11:28 Muž imax [44] Re: vaaclav
Ok, do krytky pH metru sa asi vojde o nieco viac ako 10ml. Roztok uz raz pouzity od posledneho merania treba vyliat a po merani pouzit dalsi zo zasobnej flase, alebo ho mozem pouzit niekolko krat? Snazim sa zistit ako dlho mi vydrzi 1L. O aky obrazok sa ma jednat?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 11:08 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
Tohle je roztok ve kterém je pH sonda namočená stále (mimo měření) Vydrží poměrně dlouho, to poznáš sám jak se v něm budou tvořit zákaly nebo měnit pH díky kontaminaci měřenou vodou. Je dobré máčet sondu jen do menšího množství jako je na obrázku pod tvým příspěvkem a zbytek mít schovaný. Píšou tam že vydrží dva roky. Těch 10ml je málo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 10:55 Muž imax [44] Re: vaaclav
Ako dlho vydrzi takto vyrobeny skladovaci roztok? Dajme tomu, ze vyrobim 1L a pH budem merat 3x tyzdenne pH metrom ADWA AD11. Roztok budem nalievat do krytky pH metra, do ktorej sa zmesti dajme tomu 10ml, co znamena 100 merani, cize 30 tyzdnov co je cca pol roka. Zachova si doma zarobeny roztok pol roka svoje parametre?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2018 08:33 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2018 23:01 Muž imax [44] – Roztok na skladovanie pH sondy
Mate niekto skusenost s tymto roztokom? www.hanna-instruments.sk/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   22.11.2017 13:34 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jinak vám můžu představit jednoduchý a hrozně praktický Františkův vynález pokud jde o pH sondu. Je konec rozlévání pufrů a kcl. Sondu lze poměrně lehce vyndat a zpátky zasunout a jak je vidět na obrázku neteče to. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 13:34 Muž Kubaa [715] Re: Maq
Asi půjdu teď do té ad11 za osm stovek a na tu hannu za 8000 budu myslet, až mi ta adwa nebude stacit :) K čemuž určitě časem dojde. Rozdíl v ceně je ale takový, že je v podstatě jedno, zda koupím postupně oba nebo rovnou hannu. A tu adwu můžu mít hned.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 12:56 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
U toho voltcraftu se píše, že má jednobodovou kalibraci. Mám dva a má samozřejmě dvou kalibraci. Bohužel ale nedoporučuji jeho koupi protože sonda která je k němu dodaná bývá stará a skoro nefunkční. 3 další jsem dostal po reklamaci a ty byly nefunkční. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.11.2017 12:49 Acinonyx - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Jednobodova kalibracia je na prd. pH meter v podstatie meria napatie a potom ho prerata na pH. Tato zavislost je linearna - priamka. Priamka je urcena dvoma parametrami - smernica a priesecnik s osou y. Pokial mas jednodbodovu kalibraciu, jeden z tychto parametrov je nastaveny v tovarni a ty kalibrujes len ten druhy. To je dost na prd, cez jeden bod totiz mozes prelozit nekonecne mnozstvo priamok, priamka je definovana dvoma bodmi. Preto aspon dvojbodovu kalibraciu.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2017 12:43 Maq - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Mám tendle:
hannainst.com/…

Ten z funchemu: Majitel je fajn člověk, poctivý, nevěřím že by nabízel něco nedobrého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 12:28 Muž Kubaa [715] Re: Maq
Který máš? Ten druhý je použitý, což je imho loterie a elektrodu bude nejspíš nutné vyměnit. Kdyby byl za 4000 skvělý stroj o kterém nebude pochyb, asi bych dokázal těch 4000 za něj dát, ale v těhle cenách je to všechno polovičaté a opravdové přístroje stoji tak dvacet :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 12:22 Maq Re: Kubaa
Já tenhle nemám. Ano, vypadá to jako nevýhoda. Ať promluví povolanější...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 12:19 Muž Kubaa [715] Re: Maq
U toho voltcraftu se píše, že má jednobodovou kalibraci. To je imho dost zásadní nevýhoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 12:14 Maq Re: Kubaa
Taky jsem to zvažoval a poptával se známých chemiků...
Je to řešení tak na půl cesty, jak ostatně napovídá i cena. Mnohem lepší než kapkové testy, ale přátelé chemici tvrdili, že s tou přesností a kvalitou/údržbou sondy je to dost otravné.
Nevím, abys nakonec nezjistil, že Ti to nestačí a nepořizoval tu drahotu...
Mrkni na toto:
www.funchem.cz/…
www.conrad.cz/…

EDIT: O setinách pH Ti můžu říct toto: Já to mám a stačí maličký pohyb sondou, často ani to ne, a ty setiny se mění. Zaokrouhluji na desetiny, setiny si nezaznamenávám ani do svých nejdetailnějších záznamů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 11:38 Muž Kubaa [715] Re: vaaclav
Sonda je právě výměnná a o ničem lepším v srovnatelné cenové relaci nevím. Místo pH metru za 5000 tu sondu můžu skoro desetkrát vyměnit. Jde mi teď spíš už o rozdíl mezi jednotlivými adwami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 11:21 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Je to trochu nešikovné jak na kalibraci tak na regeneraci. www.youtube.com/… Jak vidíš musí to pořád držet a ten začátek videa je hodně špatně sonda nesmí být na suchu to snižuje její životnost měla by být namočená v kcl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2017 10:14 Muž Kubaa [715] – jakou adwa?
Chystám se pořídit jednoduchý pH metr - požadavky, nízká cena, rozumná kvalita, automatická dvoubodová kalibrace, automatická teplotní kompenzace, výměnná elektroda.

Dle rešerše na netu i ze zdejších diskusí jsem dospěl k pH metru Adwa - AD11, AD12 nebo AD14. Otázka z ní, který z nich vybrat? Původně jsem směřoval k AD14, neboť ta umí i redox, což mi přišlo zajímavé. Jenže ten redox nelze kalibrovat a to je myslím tak nějak k ničemu. Navíc elektroda k ní se asi hůře shání. AD11 i AD12 umí jen pH, AD12 je dražší a měří na dvě desetinná místa, AD11 levnější a ukazuej jen jedno desetinné místo. Jenže mají stejnou elektrodu, takže reálná přesnost měření bude stejná, velmi pravděpodobně odpovídající jen jednomu desetinnému místu. Viz též tato diskuse:

Takže mi z toho nakonec vychází Adwa AD11.

Kterou máte vy?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2017 20:37 R Muž vaclav [10691] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kapr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2017 18:13 Muž Kapr [9] – Rada
Chtel bych si koupit www.co2supermarket.co.uk/… ma s timhle pristrojem nekdo zkusenosti? Diky za pripadne reakce ;-)
Reklama

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 16:40 Muž fiskaren [11] Re: elko
jak píše kolega "prasan" doporučuji taky měřák Adwa www.reverzni-osmozy.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 15:33 Muž Prašan [3311] Re: elko
Môj predchádzajúci príspevok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 13:30 Muž elko [30] - Sumci – ph metr
Poradí mi někdo spolehlivý ph metr do 2000kč?Dík

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2016 15:12 Muž Prašan [3311]
Používam ADWA. ano palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2016 14:16 Muž Fuchs [169] Re: Rakvista
Asi máš pravdu taky jsem na to koukal. Všem děkuji za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2016 13:56 Muž Rakvista [20] Re: Fuchs
Co jsem koukal tak všude jak tady např.Profiplants (což jsou větčinou přístroje z eBay nebo AlliEx..atd.) je cena kolem 2tis. pokud nechceš vyslověně profi od nějaké renomované firmy,ale tam jsou už ceny jiné.Koupit je tady ti ušetří různé peripetie s případnou reklamací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.01.2016 11:37 Muž matlala [791] - RostlinyRe: Fuchs
kontroler, hmm a co www.top-messtechnik.com/… je to vedle z Německa, za 3 dny doma a bez dalších poplatků.

Jinak měl ses ptát ve správném tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2016 09:48 Muž Fuchs [169]
Přatelé nedá se někde (aliexpress.com) koupit za slušné peníze ph controler? Měli by jste nějaké doporučení? Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2015 14:15 Muž saint21 [11]
Ahoj potreboval bych koupit pH sondu a teplotni cidlo k Jbl pH controller www.jbl.de/…. Myslim, ze pH sondu muzu pouzit jakoukoliv treba tohle www.aquario.cz/… popripade koupit original, ale nikde nemuzu najit teplotni cidlo teda krome ebay atd. Nemate nekdo tuseni kde koupit? Dekuji za info.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2015 21:25 hirafazel Re: hirafazel
Tak když už se to podařilo nalézt a nakousnul jsem to, tak si zkusím i odpovědět.
www.akvarko.cz/…
Dle článku kromě nulového bodu a strmosti by bylo vhodné zohlednit i teplotní kompenzaci. S ohledem na "stabilní" teplotu (pokud ji úmyslně neměním) +-0,2°C to snad není nutné...
Třeba to někoho bude taky zajímat nebo mě to někdo více objasní.
Pokud ne omlouvám se za OT.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2015 18:14 hirafazel – Kalibrace Ph sondy
Fotka k příspěvku Zdravím. Nevíte někdo jaký je princip dvoubodové kalibrace Ph sondy? Jde mě o to, jestli lze linearizovat signál z Ph sondy aby nedošlo k velké odchylce při měření. Bohužel mám pouze 2 druhy kalibračního roztoku a to Sera Ph4 a Sera Ph7, takže nejsem schopný zjistit skutečnou charakteristiku výstupního signálu z Ph sondy (logaritmická, exponenciální,...). Zatím bych rád použil tento postup:
1)Naměřit analogovou hodnotu (0-1024) kalibračního roztoku Ph4 - třeba 655
Naměřit analogovou hodnotu (0-1024) kalibračního roztoku Ph7 - třeba 528
2)Zjistit stupnici (počet analog jednotek na 1 Ph) (655-528)/(7-4)=42,33
3)Při vlastním měření Ph naměřit 10 hodnot a pomocí průměrování zpřesnit naměřené data třeba 529,7
4)Vyhodnotit Ph tak, že jako výchozí bod budu uvažovat naměřené hodnoty z kalibračního roztoku Ph7=528 a pomocí linearizované stupnice pouze připočítat aktuální rozdíl

Ph= (528-529,7)/42,33 + 7 = 6,96 (viz. Obr.)

Řešil to někdo, případně ví jakou charakteristiku mají výstupní signály z klasické Ph sondy? Zatím mě nic lepšího nenapadlo a nevím jak je to řešeno u komerčních produktů z dvoubodovou kalibrací.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2015 15:14 Muž matlala [791] - RostlinyRe: gabro83
koukám že pH nebo ORP nikoliv obojí.
Ale ty ostatní hodnoty, bych řekl že se hodí hlavně teplota a vodivost, jinak asi nemá smysl.
Spíš mrkni na PH-308, ten sám mám, a k němu teploměr z elektra kolem 100-200,- a elektrodu zasilikonovat a na vodivost jde sehnat taky neco kolem 500,-
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 11 12

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 14201x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/7323