Přihlásit se RYBICKY.NET »

Čištění akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Čištění akvária
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Bími Re: bulawaio
Já mám odkalovač od Sera a jsem s ním moc spokojený. A po shlédnutí videa k AQUA-VAC odkalovači jsem ještě spokojenější smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bími Re: Haimdol
No jestli jsem to dobře pochopil, tak princip je podtlak, který je způsobený tím, že během odkalování budu mít puštěnou vodu? Tak to je hodně "vymakaný" smich , to abych si ještě vykopal studnu! Ale pro dobrý pocit bych do kanalizace vypouštěl čistější vodu smich ...no myslím, že zůstanu u kyblíků palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: Haimdol
no pěkná věc, ale trocha si s tím pohrát a myslím, že se to dá udělat doma za pár korun :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bulawaio – Odkalovač
Dobrý den, jaký dobrý odkalovač mam koupit pro 60 litrové akva za rozumnou cenu? jakou značku by jsme mi mohli doporučit? děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent
Tady je video jak to funguje www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: grunda
Něco podobného jako je Aqua Vac od Hagenu vyrábí i JBL www.jbl.de/… www.jbl.de/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
to musím mít potlesk 20 kýblů se docela pronese :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Bími
Osobně ho nepoužívám, ale podle kolegů jsou na tento systém velmi dobré reference. Mně osobně to přijde zbytečné. Stačí mi normální odkalovač, kbelíky a nohy aby mně donesli od akvária do koupelny a zpět, ale pokud si chce někdo při odkalování užít určité pohodlí proč ne, že? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bími – Aqua-Vac
Máte někdo zkušenost s Aqua-Vac čistič vody? Jak to funguje?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Matyson
Zkus to pohledat tady rybicky.net/forum/3535
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Matyson – špinavé akvárium
Mám cca 50 litrové akvárium s filtrem.Při poslední výměně části vody se voda zakalila do zelena.A při dalších čistěních akvária a filtru se to stalo znovu asi třikrát.Zkoušel jsem přípravek Crystal water,ale je to stejné.Poradíte? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: ola
Já používám, třeba kus starýho dětskýho pyžama(máme slušnou zásobu) a ten hadr máčím do toho koncentrovanýho roztoku kys. citrónový. Je to výborný pomocník, třeba při čištění krycích skel a poprskanejch zářivek.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Bob66 Re: ola
Tu houbičku s hrubým povrchem používám běžně, pokud se mezi sklo a houbičku nedostane třeba písek, tak poškrábání nehrozí X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ola Re: Sid
Budu se ptát jako blb, ale co na to použít? Můžu takovou tu pěnovou hadřičku? Houbičku s drsným povrchem většinou nedoporučují, aby se neodřelo sklo. Tak čím tedy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: ola
Zkuste potravinářskou kyselinu citronovou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ola – Očištění skel
Čím vyčistit skla u použitého, vypuštěného akva (je jen písek na dně)? Na skle je zelená zaschlá asi řasa... Prosím o radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: romant
Ono jde totiž o to, že v tomto akva nic neměřím (radši), nic tam nedolévám a nechávám to žít svým vlastním životem. V momentě, když bych zaznamenal náznak nějaké hrozby, tak okamžitě zasáhnu. Je to takový super sedlácký způsob provozu akva :) . Nyní však budu muset asi zasáhnout, protože v akva není přes rostlinky vidět a již vylézají ven. Takže prostřih a uvidím jak se to vyvine.
Omluva byla myšlena jako přátelské gesto, protože v jiných akváriích pravidelně odkaluji i měním vodu dle Tvých rad a taktéž se mi to osvědčilo. Nehodlám na tom nic měnit. To pro ty , kteří neví, čím vším jsem si prošel, a jak mi romant pomohl. A nejenom on. Za to jemu i všem ostatním VELKÝ DÍK. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: HaDaS
Mě se omlouvat nemusíš. :) Trošku bych se u toho systému péče o nádrž zaměřil na Ph, ale pokud se alespoň občas odkaluje, tak hodně zdaru s tím pokusem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - HaDaSRe: deCORF.OBRAEN
Právě že jsem manželce uloupil jedny silonky (jsem původně napsal silikonky smich ), natáhl je, a viděl že i v těch natažených žádné místo, kterým bych nasál hovňajze od razborek, či krevetek, není. V mém miníčku příliš neodkaluji, spíše dolévám odpařenou vodu, ale když odkalím, tak vzduchovací hadičkou. Mám jemný křemičitý, bílý písek, takže vše vidím.
Ale zkusím to. Za pokus nic nedám, a když to bude fungovat, tak začnu doporučovat dál.
romantovi se omlouvám, že u takovéto nádržky neakceptuji správnou výměnu vody. :) Ale jedná se o pokus trvající cca 3 měsíce a vše zatím funguje. Žádné chcíplotiny a řasy. Rostlinky jedou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: sikula
Díky za vysvětlení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN – Re: HaDaS
HaDaS napsal: Se silonkami na odkalovači nemám žádnou zkušenost. Proto možná hloupí dotaz. Kudy se skrz ty pórečky dostane ten kal a jiné neřádstvo?
myslím, že ked silonku natiahneš tak sa tie oká zvačia a celkom by to mohlo byť v pohode..ja to skúsim taktiež aj v akva a uvidím ako to bude na Aquaclay ..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: sikula
Jsi pěkným příkladem těm co tvrdí to o těch výměnách. ano
 Reagovat na tento příspěvek 3  - sikula Re: romant
No, ono se tvrdí, že krevetky nemají rády prudký změny parametrů a velký měnění vody. Red cherry ale polovinu vody snášení naprosto v pohodě. U crystalek, blue pearl a white pearl měním spíš třetinu, a navíc vodu nechávám půl hodinky vorazit...
V akváriích nehnojím, respektive "hnojím" pouze výměnou vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: sikula
Měnit 15 litrů v 30 litrovým akváriu, bych považoval za velmi slušnej standart. palec Někteří zdejší účastníci by se od tebe mohli učit, jak na výměnu vody. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sikula Re: HaDaS
Zkus to a uvidíš.... :-)
Hrubý nečistoty samozřejmě neprolezou... pokud máš dno hodně za..... tak to možná nebude použitelný. Já to používám jen v krevetkáriích a v těch větších se občas stane, že se silonka zadělá, tak zmačknu konec hadičky, zvon dám do kýblu a proženu vodu na druhou stranu. Tím se zas vyčistí a můžu pokračovat. Většinou to jde najednou, ale někdy to dělám třeba 3x. Mám malý nádrže (do 30 litrů) a měním málo vody (max. 15 litrů)

Ale opravdu to zkus. 99% bordelu tím proleze.
Dřív jsem taky odkaloval normálně a pak kontroloval kýbl. Používal jsem takovej lavor, co má máma na prádlo - bílej, širokej, takže voda byla v malý vrstvě. Chce to rychle koukat, než se unaví oči a hodně světla. Silonka je ale lepší :-) palec
 Reagovat na tento příspěvek 3  - pajaman
Já kontroluju vypuštěnou vodu,myslim že hrubší nečistoty silonkama neprojdou.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: sikula
Se silonkami na odkalovači nemám žádnou zkušenost. Proto možná hloupí dotaz. Kudy se skrz ty pórečky dostane ten kal a jiné neřádstvo?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: sikula
s těma silonkama dobrý nápad :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - souky
jj kontrolovat kbelík, jednou jsem našel krevetu ve vodě na zalejvání a podle velikosti tam musela bejt celkem dlouho. Odkaluji vzduchovací hadičkou a malé krevety chytám stejným instrumentem(jen bacha na zlomenou hadičku)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sikula Re: Lucianetta
jo. mám na to fígl. Svojí holku jsem svlíknul ze silonek, tu přetáhnu přes odkalovač a zajistim gumičkou, a odkaluju.... malý krevetky přes tu silonku neprolezou. I přes to odkaluju hodně opatrně, odkalovačem nedloubu do dna, pouze ho lehce přikládám zvrchu na štěrk.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta – Odkalování v zarostlém akva s krevetkama
Když vidím tohle téma, taky se přiživím. Mám dotaz pro chovatele krevetek, jak odkalujete?

Jde o to, že mám krevetky v poměrně hodně zarostlém společenském akváriu. Snažím se dodržovat optimální počet ryb a moc nepřekrmovat, takže popravdě, odkalovala jsem zatím pouze jednou jedinkrát a to se strachem, abych nevcucla krevetu nebo nevytrhla nějakou z těch menších a jemnějších kytek. Jedná se o akvárko viz rybicky.net/nadrze/13423, ale dneska už je to opravdu prales, chystám se na předělání...

Máte na to nějakej fígl?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom Re: HaDaS
TAkže se to množí jako králíci. To zase nechci, aby jich tam bylo plno. Takže asi zůstanu jen u dvou helen, jedné neritiny a jedné ampulárky.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - HaDaSRe: Losky
To ti asi nikdo neřekne. Po měsíci ti to bude stejně jedno, protože jich bude prostě víc a víc. Já jsem začínal s deseti do 135 l akvária. Kolik jich tam je nyní, netuším? ;-)
Jenom aby nedošlo k mýlce. Tito živočichové nejsou vše spásní. Pouze mohou napomáhat. Odkalovat se musí tak jako tak. Až na výjimky. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom
kolik je ideální mít těch piskořek? Mám akvárko s cca 85L vody. Díky
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: HaDaS
A když bychom pokračovali ještě dále, tak bychom mohli říct, že při rozumný míře zarybnění, nepřekrmovaní a dostatečným množství těch pomocníků ve dně a taktéž (po)řádně osázeným akváriu rostlinama, to odkalování nebude téměř nutný, protože tam toho detritu moc nezbyde, jelikož ho rozloží bakterie a spotřebují rostliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - HaDaSRe: romant
... se lépe daří prospěšným baktérkám, a ty potvůrky poté lépe rozkládají detrit ... a lépe se dostávají živiny ke kořínkům rostlinek a ... a možná ještě něco. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: HaDaS
Klidně to i dopověz. :) Já se zlobit nebudu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: romant
A když to dno prokysličují, tak tím pádem ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Danila – Re: smik
smik napsal: Tady máš malou ukázku jak se odkaluje HC. Kdo nezná Markovy videa tak vřele doporučuju.

www.youtube.com/…

Dokonalé!!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Losky
Tak samozřejmě že i když piskořky nějaký ten detrit zkonzumují, tak mají zákonitě i výdej, ale jejich důležitější funkci bych viděl v prokysličování toho dna.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom
Já odkaluji tak 1x za měsíc. Spíš po měsíci a půl. K čemu teda slouží ty piskořky? Mám celkem velkou rybí osádku, ale teď mi pár kusů zhynulo, tak by se nemělo tvořit tolik bordelu. Jinak vodu nechávám odstát max 15minut a hned liju a zatím vše funguje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pooh
pekne akvarium. to se mi asi nikdy nepodari, ale snad se k tomu aspon priblizim
 Reagovat na tento příspěvek 10  - smikRe: Pooh
Tady máš malou ukázku jak se odkaluje HC. Kdo nezná Markovy videa tak vřele doporučuju.

www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pooh
díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mirlun – čistí, ale jen někdy a pořádně
ikdyž budete mít hodně hustě zarostlé nebo pokryté dno, musíte jednou za čas provést odkalení. části kalu se začnou hromadit mezi rostlinkami, mechy a začnou být vidět. pak stačí přiložit odkalovací zvon a vysát kal. odkalení nebude úplně dokonalé, ale co naplat.
také pod placatými dekoracemi, kořeny a všude bude kal.
na obrázku je aplikována ricie na podložce a kořenech. za nějaký měsíc ricie odroste, spodní části uhnijí a majiteli se odkryjí spodní díly dekorace i se síťkami a provázky... bude nutné dekoraci znovu vytvořit a počkat až zaroste.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - j0hny
Jedna vec je, ze tam maju trosku silnejsi prud vody nez je zvykom. Cast detritu teda odnese prud vody do filtru. Pri odkalovani staci prudsie zakruzit odkalovacocm nad kobercom a bordel sa dostatocne rozviri a nasledne ho odkalovac nasaje. Chce to pravidelnost a neni problem. Co sa neodkali, spolahlivo vyuziju rastliny.
Edit: Ja mam napriklad v predu same nizke kryptokoryny, akvarko dost vysoko a odkalovat je babracka. Placnem si dole cerpadlo, zapnem, a ten prud vody mi to krasne strhava z dna, rozviri mi to a odkalovat je jedna radost, cast z toho co nestiham odsavat, spolahlivo nasaje filter.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: katterinecka
Pro Pooh :

... ony totiž rostlinky spoustu těch vyprodukovaných živin využijí. Nemalým pomocníkem je např. takový plž jako je Piskořka věžovitá. V tzv. rostlinných akváriích, kde opravdu převládají rostlinky nad živočichy, není těch znečišťovatelů tolik. Chce si to rozmyslet, jací živočichové tam půjdou, aby to s tím zaneřáděním nebylo tak neúnosné.
Pro odkalování lze samozřejmě využít různých udělátek, které nemají velký zvon a tím pádem se mezi rostlinky dostanou. Myslím, že nějaké nápady jsem zaznamenal v tématu týkajícího se odkalovačů. Kde to ale bylo, netuším. Možná, že je něco i tady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Pooh
no zrovna ancistrus ti vyprodukuje víc odpadu než co by sežral (ale myslím že ani detrit moc nežere). Odkalujou se jen tak zlehka nebo vůbec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pooh – zarostlé dna
Fotka k příspěvku zdravim, jak cisti nadrze majitele akvarii s uplne zarostlými dny, napr. na obrazku?
samozrejme neprekrmuji, nemaji prerybnene, neco vycisti ancistrus a podobni, ale rekl bych, ze je to porad malo, stejne musi nadrz nekdy cistit. nebo se mylim?
aspon mne rostliny pri cisteni dost zavazi a to mam nadrz zarostenou jen stredne...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - souky
já myslim, že míň krmit, žrádlo by mělo bejt sežraný a ne aby se povalovalo po zemi

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 22

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22953x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7045-cisteni-akvaria?od=385