Přihlásit se RYBICKY.NET »

Čištění akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Čištění akvária
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lojzalojzovic Re: romant
jestli můžu přihodit dotaz, píšeš že filtr čistit při poklesu jeho výkonu, jak mám poznat pokles? z rampy voda teče ale nevím jak to změřit nebo jak se to např. u mého aquabalu projeví?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: wewas
Teď bych neodkaloval a jenom měnil vodu a dno začal odkalovat až bude tzv. potřeba, až se tam vytvoří dostatečný množství bordýlku. Odkalování dna považuji v takto čerstvým akváriu za kontraproduktivní opatření. Neříkám mít zahumusený dno, ale nechat tam nějaký živiny se jistě bude rostlinám líbit. :-)
Edit: Vychytat výměny vody lze vcelku snadno. V čerstvým akváriu co nejčastěji a v zaběhnutým, zarybněným akváriu pravidelně jednou týdně min. 1/3 objemu akva. Den před i po postupném přidání ryb vyměnit vodu je dobrým postupen.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wewas Re: grunda
Na rybky nechvátám.. asi 2 týdny ještě žádná nebude.. pak plánuju Razborky Galaxy cca 5-6 ks

ty výměny vody musím prostě vychytat :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wewas Re: romant
ok to je dobré vědět, že neprovádět současně palec

Teď to provádím nejraději dost často..odkalování dna a výměnu vody.. mi přijde abych to právě nepřehnal a neměnil vodu po 3 dnech a neuškodil víc než pomohl.. :-)

Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: wewas
Jenom lehoučký doplnění kolegy stran toho čištění filtru. Jak napsal, je to odvislé od jeho zašpinění a to jestli je už nutno čistit si obvykle řekne sám a to tím, že se viditelně sníží jeho výkon, přičemž poloviční výkon filtru je považován za strandart a dobře zajetej filtr, takže až výkon bude klesat ještě více, potom zasáhnout. Čištění filtru nedělat nikdy společně s údržbou dna v podobě odkalování a tyto dvě činnosti rozložit v čase, třeba týdenního intervalu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: wewas
nic nekupuj, jsou to vyhozené peníze. Prostě měsíc počkej, pak postupně přidávej ryby, dělej častější výměny vody. Po pár měsících se akva usadí a najedeš na standardní režim výměny vody - 1x týdně 1/3
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wewas Re: Horác
Dusitany sem měl test od Dajany a ten mi nic nevyhodnotil.. musím koupit od Rataje:( Zatím mám v AQ 1ks Platy korálové aby se lépe zajelo.. Rybka se tváří spokojeně.
Takže jestli měnit vodu se nemůžu řídit podle hodnoty NO3..ok díky
 Reagovat na tento příspěvek 12  - Horác Re: wewas
Na filtr nesahat ... ještě pořád se zajíždí ... Spíš než dusičnany bych v nové nádrži sledoval dusitany ... ale ty (dle prezentace) měříš taky ... Jinak ... jak často čistit filtr a měnit vodu ... to je samozřejmě odvislé od druhu a množství ryb ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wewas – Čištění filtru
Mám AQ založené od 6.4.2013 tj. 3 týden. Kdy bych měl vyčistit filtr? je lepší na něj zatím nesahat?
rybicky.net/nadrze/17984

Některé rostlinky mi začali odehnívat od spoda - od kořěnů (Cyperus helferi)
Tu rostlinku mám asi špatně umístěnou, má málo světla a asi ji budu muset z AQ odstranit.

NO3 už se mi docela ustálila na hodnotě kolem 20mg NO3/l
Jak často tedy čistit(propírat filtr) a měnit vodu?
Vodu jsem zatím měnil nepravidelně podle testů NO3
 Reagovat na tento příspěvek 0  - melrok1
na biele usadeniny na skle ... ocelova vlna na cistenie hrncov ... vycistene za 10 s bez poskriabania skla (nepouzivat na akrilatove akvarka "plastaky" )je to paradna vec pouzivam to uz roky ... je to ako cistit ziletkou len 50x rychlejsie.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: jbml179
Kabel bych tedy neřešil, plast pak houbičkou s troškou octa (ale osobně bych to neřešil též). Jinak i přesto, že mám vodu přes dvacet, tak na plastu ani kabelu se mi nikdy usazeniny neudělaly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mispulin Re: jbml179
S uspechem pouzivam libovolny akvaristicky prostredek na snizovani pH vody. Ja konkretne "pH minus" od Sery, ale na vyrobci nezalezi. Nakapes par kapek na cistou houbicku a staci parkrat prejet pres misto s usazeninou a je vycisteno. Samozrejme provadet mimo akvarium. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: jbml179
Já to neřeším. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Uf, znovu, jak čistit filtraci a kabel (na plastu a kabelu) je bílá usazenina,dle všěeho vápenec z tvrdé vody, poradí někdo???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: jbml179
Jde o to jakého charakteru ty usazeniny jsou. Na sklo slouží různé stěrky.
Prosím poradí někdo jak čistit usazeniny na filtru a kebelu, posléze i skle akvárka? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Johan Re: jbml179
Já čistím jen přední stěnu.
Dobrý den,
potřebuji poradit jak čistit akvárium a zařízení (filtr). Dělá se mi na něm usazeniny po odpařené vodě. Jedná se nejspíš o vápenec (bělavé a nejde jen tak dolu). Čím nejlépe čistit a neohrozit živočichy a zářízení? (napájecí kabel k filtru,..). Díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jir007
tak to jsem rád odkalovač mám:-)
alespoň že v tý džungli co jsem si tam teďko vytvořil nebudu muset chytat rybky:-D
ani nevíš jak se mi ulevilo:-D
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: jir007
Nikoho nikam nelovit, pořiď si odkalovač a dle potřeby to dno odkaluj, tím že do něj ten odkalovač zaboříš a společně s vytékající vodou to s sebou bere i ten kal(detrit), vodu měň pravidelně jednou týdně min. 1/3 a filtr nech dělat svojí práci do doby než si řekne svým výrazně sníženým výkonem, krm střídmě a neměj moc přerybněno. Toť základní poučky stran očisty akvária. Prostě vždy za provozu, nikdy ne všechno ven a zase zpátky, to je špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jir007
Fotka k příspěvku mě by třeba zajímalo co budu dělat až budu muset všech 25 rybek vylovit...
to se asi oběsim ne? nebo jak se to nejjednodušejc dělá? existuje nějakej recept?:-D

Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
pokud jedeš do Brna, tak se stav do Sklorexu, nejen že ti poradí, ale ještě uvidíš nádherný zverimex: www.sklorex-akvarium.cz
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Afim – díky :)
Aha tak všem moc děkuju, v pátek jedu do Brna tak tam zkusím něco sehnat :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ivaha Re: Afim
Já mám tenhle obyčejnej a stačí mi, jsem s ním vcelku spokojená akvarijni-odkalovace.heureka.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Afim – :)
Jistě věřím, že domácí výroba bude nejúčinnější :)
PET láhev a hadice, třeba :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Afim – odkalovací zvon
Aha tak díky moc a nemáte tip na nějaký dobrý odkalovací zvon? :)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Afim
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ivaha Re: Afim
Jistě - odkalovačem :-)
Pokud budeš pravidelně měnit část vody a podle potřeby odkalovat, nemělo by docházet k nějakým potížím. A nebudeš-li překrmovat, nebude se Ti na dně hromadit nesnězený krmivo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Afim – dno
No třeba protože se na dně hromadí výkaly, nesnězené krmivo atd. nebo to stačí jen tím zvonem nějak "vyčistit"?
 Reagovat na tento příspěvek 9  - ivaha Re: Afim
Nějak si neumím představit, proč kompletně čistit a dezinfikovat normálně fungující a pravidelně udržovaný akvárium :-O
 Reagovat na tento příspěvek -3  - Afim – úplné čištění akvárka
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli by nebyl někdo ochotný(jestli to vůbec jde) a nenapsal mi podrobný postup při celkovém čištění akvária, protože já se snažím chovat živorodky, ale vždy za půl roku komplet chci vyčistit akvárium, což zahrnuje u mě oprání a vyvaření kamenů, "očištění rostlin", "vydrhnutí a umytý akvária zvenku i zevnitř, vyčištění filtru a taky omytí a vyčištění dekorací, ale když chci rostliny "vykořenit", abych mohla vše z akvárka dát pryč a vyčistit ho tak se voda úplně zakalí a ty malé se v tom schovávají a nejde je odchytit tak jsem se chtěla zeptat, jak to mám udělat díky moc za odpovědi :)
PS: při úplném čištění akvária je lepší napustit vodu z kohoutku už den dva předem a nechat odstát a potom nalít v mém případě všech 50 litrů nebo převařit 50 litrů?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Sid Re: jir007
...pro lepší bezbakteriové prostředí...
coze K čemu bezbakteriové prostředí?!
To jste tím Savem chtěl léčit nějakou bakteriózu a na nějaký k tomu určený prostředek v domácích akváriích nebyly prostředky? Savo je levné, ale umí se prodražit... :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jir007 – úhyn
čau:-)
chci se s váma podělit o mou důvěřivost a blbost...
dnes jsem měnil 1/3 vody v akva pro lepší bezbakteriové prostředí mi byla porazena sůl inu sůl jsem dal cca 1 čaj lžička na 30litrů vody...
paráda rybyčky si chrochtali...dle další rady zdejšího chovatele jsem na 112l vody přidal 1,5ml sava...
a doted se proklínám... rybky se začaly motat a plavat zmateně a do dvou hodin bylo hotovo...

přišel jsem o 5 kusů teter vláknoploutvých,6ks neonek červených,2ks pavích oček,1 ho pancéřníčka albína,1 oranžovou mečovku,
takže 15 kusů rybek je v háji no prostě bomba.. nějakej zbytek jsem zachránil.. kompletně vyměnil filtry a vodu a vida najednou jsou v pořádku:-) zaplať pánbůh...
zbyly mi 2 tetry fantomovy,1pancéřníček panda,1 pancéřníček panda,1měcovka oranžová+2 malinkatý cca 4mm rybky,1 ancistrus,5 pavích oček,1 pancéřníček zelenej.. joo holt mají tuhej kořínek:-(
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Bími Re: bulawaio
Já mám odkalovač od Sera a jsem s ním moc spokojený. A po shlédnutí videa k AQUA-VAC odkalovači jsem ještě spokojenější smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bími Re: Haimdol
No jestli jsem to dobře pochopil, tak princip je podtlak, který je způsobený tím, že během odkalování budu mít puštěnou vodu? Tak to je hodně "vymakaný" smich , to abych si ještě vykopal studnu! Ale pro dobrý pocit bych do kanalizace vypouštěl čistější vodu smich ...no myslím, že zůstanu u kyblíků palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: Haimdol
no pěkná věc, ale trocha si s tím pohrát a myslím, že se to dá udělat doma za pár korun :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bulawaio – Odkalovač
Dobrý den, jaký dobrý odkalovač mam koupit pro 60 litrové akva za rozumnou cenu? jakou značku by jsme mi mohli doporučit? děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent
Tady je video jak to funguje www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: grunda
Něco podobného jako je Aqua Vac od Hagenu vyrábí i JBL www.jbl.de/… www.jbl.de/…
to musím mít potlesk 20 kýblů se docela pronese :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Bími
Osobně ho nepoužívám, ale podle kolegů jsou na tento systém velmi dobré reference. Mně osobně to přijde zbytečné. Stačí mi normální odkalovač, kbelíky a nohy aby mně donesli od akvária do koupelny a zpět, ale pokud si chce někdo při odkalování užít určité pohodlí proč ne, že? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bími – Aqua-Vac
Máte někdo zkušenost s Aqua-Vac čistič vody? Jak to funguje?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Matyson
Zkus to pohledat tady rybicky.net/forum/3535
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Matyson – špinavé akvárium
Mám cca 50 litrové akvárium s filtrem.Při poslední výměně části vody se voda zakalila do zelena.A při dalších čistěních akvária a filtru se to stalo znovu asi třikrát.Zkoušel jsem přípravek Crystal water,ale je to stejné.Poradíte? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: ola
Já používám, třeba kus starýho dětskýho pyžama(máme slušnou zásobu) a ten hadr máčím do toho koncentrovanýho roztoku kys. citrónový. Je to výborný pomocník, třeba při čištění krycích skel a poprskanejch zářivek.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Bob66 Re: ola
Tu houbičku s hrubým povrchem používám běžně, pokud se mezi sklo a houbičku nedostane třeba písek, tak poškrábání nehrozí X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ola Re: Sid
Budu se ptát jako blb, ale co na to použít? Můžu takovou tu pěnovou hadřičku? Houbičku s drsným povrchem většinou nedoporučují, aby se neodřelo sklo. Tak čím tedy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: ola
Zkuste potravinářskou kyselinu citronovou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ola – Očištění skel
Čím vyčistit skla u použitého, vypuštěného akva (je jen písek na dně)? Na skle je zelená zaschlá asi řasa... Prosím o radu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 22

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22951x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7045-cisteni-akvaria?od=351