takze je to sinice
1) odstran javsky mech a rasokouly (hodne blbe se z nich ta sinice dostava)... momentalne delam pokus kdyz jsem na tejden dal rasokouli a javskej mech napadenej sinici do uzavreny nadoby, do tmy a nekolikrat denne protrepaval, vcera jsem to vytahl - u javskyho mechu silnej puch pac pochcipaly maly sneci co tam byly, cekam jestli se ten mech a ta rasokoule vzpamatuji(trosku zplstnatela)
2) sinice se da odsat - ja pouzivam vzduchovaci hadicku a na saci kone dam spojku
shop.miga.cz/… - dobre to odsava a neposkozuje listy, dolejvej odstatou vodou
3) porid si okruzaky
4) prohlidni filtr a pokud je na nem sinice vycistit ve vode z akvarka (treba po odsati sinice), taky je dobry pokud je uz na skle seskrabat ji sterkou ze skla
5) zkontroluj parametry vody (pH,NO3, fosfor, alkalitu)
sinice vytvari povlaky na cemkoliv, je slizka na povrchu a vsecko pod sebou udusi, je schopna si delat zasoby fosforu a dusiku, muze byt toxicka proto se nediv kdyz ti zacnou umirat ti okruzaci ci jini sneci
dulezite pravidlo pokud ti jdou kytky sinice nema sanci - takze je treba najit pricinu, ale pokud mash akvarko kratce jak pises tak je to jen dusledek zabehu akvarka a sinice casem zmizi
taky si prostuduj
www.klub.akva.sk/… v nedavnem cisle vysel pomerne obsahlej clanek o ruznych zpusobech boje se sinici
treba ja jsem vypatral ze sinice se mi udelala kvuli preplym spinacim hodinam, takze mi svetlo jelo 24hodin + premnozena egerie + nizka alkalita + prekrmovani
takze dodavam co2, zkratil jsem sviceni, krmim kvalitnim krmivem - casto v malych davkach a kazdej den odsavam, odstranil jsem egerii (kdo by se s ni cistil) - po tydeni kure sinice jasne ustupuje, aklalita odpovida tabulce a pH