Přihlásit se RYBICKY.NET »

Řasy na rostlinách

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Řasy na rostlinách
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Robo
No kdyz si myslis ze je vsechno OK a stejne tam je, proste uz nevis, pak uz mas jedinou sanci, stahnout svetlo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo
CO2 dávám a Dropchecker je světle zelný a hnojit taky hnojím Profito 2ml denně, PO4 je 0,4mg/l FE večer když změřím tak je 0,1 mg/l ráno dodám ferro Draslík po výměně dávám 10 ml a ještě denně 2 ml. Tak že by eště málo
Jestli to dobre chapu, pak jde o Jeleni paroh. Objevi se kdyz mas moc svetla (proto je casty na vrchnich castech rostlin) a nemas k tomu dostatek hnojeni a CO2.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: Designer
A dá se tomu nějak zamezit? Co je to vlastně za řasu.
Je tam nejvic svetla a jeste tam prinasis rase vsechno co potrebuje v dostatecnem mnozstvi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo
Začala se mi tvořit u výtoku z rozstřikovací rampy na rostlinkách řasa. Ty rostlinky co jsou v tom proudu mají na sobě takové šedé řasy ty co jsou mimo ty výtoky z rampy jsou ok. Valisnerka co má špičku u toho výtoku měla na sobě ty šedé štětiny a začla ta špička černat a teď už je úplně světlá jako by uhnila. To samé Růžkatec ten má na těch jemných listech takové šedé štětiny. Proč se to tvoří jen u těch výtoků z rampy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vendy – proč se tvoří řasy na této rostlině?
Fotka k příspěvku Ahoj máti má založené akva asi půl roku, známá asi 3 měsíce a mají stejný problém, tuto řasu na této rostlině. Obě hnojí a mají plně zarostlé akva. Jak se toho zbavit? Je problém v osvětlení?Nebo na to tato rostlina trpí? ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: maikiss
Pokud rozumis psane anglictine tak si tady muzes neco o boji z Ruduchou(BBA) precist :-) www.barrreport.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: maikiss
fotka akvárka v tvem profilu je aktualni? jestli ano,mas podle me malo roslinek,nepisu to jako lek,ale protože si to myslim :-D pekna rasa ne,taky ju mam a zkousel jsem vse,ted jsem udelal poslední věc a to,ze jsem zasypal jsem akvárium kytkama a prijdou ještě další,takze uvidim :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: maikiss
Těch 12 hodin tam svítíš čemu? Tomu echináči a mechu? Já bych hledal problém v té délce osvětlení. Postupně po týdnu po půlhodině bych to snížil na 8 hodin, ale uvidíš co k tomu napíše někdo další. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maikiss
Mám akvarium 250 l s terčovci, filtr fluwal 405 teplota 28-30 C Ph 6,8 přidávám co2 přes co2 reaktor z 3kg bomby,hnojím easy life carbo a profito.Vodu měním 1/3 asi co 10 dní + odkalení..svítím 12 hod denně. Na rostlinách hlavně na anubiasech a kořenu se mi vytvořila černá štětičková řasa. Už s ni bojuju asi 3 měsíce a zatím bez uspěchu. Přestal jsem hnojit - nic, měnil jsem vodu častěji,častěji odkaloval dno. vyrobil roztřikovací rampu, snížil průtok filtru, zvýšil průtok filtru,ostříhal rostliny A stále nic, řasa pořád roste. Poslední možnost byla koupit tablety na řasu Tetra Algo Stop Depot ale jelikož jsem se bál o terčovce tak jsem tablet do akvaria dal málo a čekal co bude a bohužel nic. Ted mám nachystane tablety na druhou várku s větším dávkováním ale ještě vyčkávám na Vaše rady ... Tak co Vás napada???????
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: amrtin
jj to je mi jasny,jen podavam veskere informace :)
amrtin napsal: Během dvaceti minut se řasa rozhodně nestihne vytvořit no X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: acik
Během dvaceti minut se řasa rozhodně nestihne vytvořit no X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: vaaclav
ale věřím vaclave,jen uz premyslim co s tím dál... :) dnes jsem nakoupil první varku rostlin v tom vidim taky podporu :) a ještě jedna věc na kousek akvária mi sviti cca 20min podvecerni slunicko
vaaclav napsal: To je určitě náhoda, pokud tomu ale nevěříš zkus to dělat jako dřív. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: acik
To je určitě náhoda, pokud tomu ale nevěříš zkus to dělat jako dřív. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: acik
ještě jeden dotaz na tuto řasu(stetku),jak tak přemýšlím,tak když jsem měnil vodu za odstátou,tak tato řasa v akva nebyla,jak jsem zašal davat vodu přimo z kohoutku,tak se začala objevovat,je to možne nebo ne? jen se ptám,páč je to možná jen náhoda :)

acik napsal: tak hlasim,ze rasa ruducha stetinkova stále roste grrrr,svitim 7 hod denne,menim vodu 2x týdně skoro 1/2 vody,snížil jsem průtok vody,ten tam skoro už žádný není a neustále roste roste a roste,ale nevyroste pač hned vše trhám,takže buď to vzdát a nebo poslední možnost zasypat akvárium rostlinkama,to je poslední možnost co jsem nezkoušel
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: vaaclav
Urcite je svetlo jednim z faktoru,ktere prispivaji k tvorbe ras,to je bez debat.A pak se podivam na nekterou nadrz od Dr.T.Barra,kde je nekdy i 100 Par na dne(o tom kolik je u hladiny ani nemluve)a nadrze ma virtualne bez ras a to pouziva i 6 az 8 zarivek ve svetle(i kdyz pouziva dimmer samozdrejme).Ja mam problem ukocirovat 50-60 Par na dne a 100+ mam u hladiny,je proste potreba to vychytat,at uz pomoci zkusenosti nebo stesti! :-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - exit
Taky bych přisuzoval světlu největší podíl viny na vzniku řas. Založil jsem 2 akvarka.V jednom svítím,hnojím,ceočkuju,měním vodu a je tam poměrně dost rostlin a tvoří se řasy. V druhém vůbec nesvítím ani nehnojím,vodu už jsem měsíc neměnil a mam tam jen pár anubiasů a microsorium a po řase ani památka :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Kamilstrom
Já bych v tom neviděl až zas tak velký problém. Většinou je to hodně způsobeno světlem, trubice bývají jen pár cm nad hladinou a tak je v horní třetině akvária příliš mnoho světla. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - leliziRe: Mrosko12
Ano tu sem měl na Cryptocorinach, jeden pán my poradil že musí být více zaroslá nadrž tak jsem to skusil... a vyšlo to :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtin
Já bych řek,že hodně taky záleží na vstupní vodě...(jé,to zas ze mě vypadlo moudro hmm :-D ).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: romant
Souhlasim, u me v africe nemam od zacatku rasu, at uz tam byly ci nebyly kytky, svitim jak magor od 6 do 22 a pohoda jazz... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: amrtin
amrtin napsal: Na tohle by musel odpovědět někdo fundovanější :-O Tak to každopádně, mě jde jenom o to, aby se neopakovalo pořád to samý "moudro" a trochu více se u toho přemejšlelo. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: romant
Na tohle by musel odpovědět někdo fundovanější :-O Kamilstrom to tak nějak vystih ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Kamilstrom
No jo,to souhlasim.U mě to zatim zdá se funguje,ale jestli to je náhoda...kdo ví X-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Kamilstrom Re: amrtin
Kez by to bylo tak jednoduche,hodne rostlin je sice spravny smer,ale v boji s rasama to az tak nepomuze,je to jen jeden z mnoha kroku v boji s nema,spravny pomer mezi vsema slozkama a dostatkem vseho co rostliny pro rust potrebuji a aby vse prosperovalo,to by mela byt cesta k uspechu,takze otazka(za miliony) zni jak tomu dojit a hlavne jak to pak udrzovat dale aby ten uspech pokracoval.A i kdyby si na to kapnul,tak to co funguje u tebe nemusi(a asi i nebude)fungovat v jinych nadrzich,protoze kazda(nadrz) ma jine podminky a jine potreby.Takze (skoro)neresitelny problem,univerzalni rada neexistuje! :-)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R romant Re: amrtin
Njn, to je sice hezký, jak se to pěkně neustále opakuje, že ty rostliny sežerou řasám živiny a voni pak nerostou, ale jak to teda může fungovat v akváriích hnojených třeba metodou EI, tam je živin že to rostliny nikdy nestihnou za ten tejden sežrat. Von v tom bude asi nějakej háček. :)
To,že jenom ve dně je správně.Ale chtělo by to tedy obnovit a přitvrdit.A jak jsi správně naznačil-přidat kytky-já apeluju na to,že když bude hodně rostlin,tak seberou řasám(ruducha je taky řasa)živiny a ty to vzdají.Ale není to krátkodobý proces.CO2 je správně(je to taky druh hnojení).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik
amrtin: hnojivo jsem měl i ve dne,ale ucinost uz bude u konce... Takže teď momentalne jen co2

grunda: co se tyce filtru na max,tak bych to mohl taky testnout :) jen aby mi ten filtr neudelal z kytek salat :-D :-D

díky za radu,vyzkouším
 Reagovat na tento příspěvek 3  - grunda
bez proudu to nepůjde, živiny se ke kytkám nedostanou, filtr na max. ;-)
Vyzkoušejte
Aha.A jiný hnojení?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: amrtin
co2 dávkuji
amrtin napsal: Zkus co2 v nějaké podobě(mě pomohlo PMFE(flourish excel).
Zkus co2 v nějaké podobě(mě pomohlo PMFE(flourish excel).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik
tak hlasim,ze rasa ruducha stetinkova stále roste grrrr,svitim 7 hod denne,menim vodu 2x týdně skoro 1/2 vody,snížil jsem průtok vody,ten tam skoro už žádný není a neustále roste roste a roste,ale nevyroste pač hned vše trhám,takže buď to vzdát a nebo poslední možnost zasypat akvárium rostlinkama,to je poslední možnost co jsem nezkoušel

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom
to vypadá slibně, zkusím ho někde sehnat a uvidím:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Losky
Fotka k příspěvku Rohatec se drží pod hladinou,ale né pořád-některé listy vystrkuje ven(tak se holt popálí,no hmm ).

od té doby jsem změnil ledky za výkonné Cree, kde jedna dává asi 700 LM a je jich tam 11, druhá rampa jsou čínské 3w léčky,které dávají tak 120 LM. Tu druhou rampu jsem vypnul.
Teď mám v akváriu jeden velký anubias a 5 malých a jednu hnědovku. Anubiasy rostou, TL je vidět podle nových lístků a kořenů. Krmím v menším množství, tak zkusím něco na hladinu, problém je, že mezi rampou a hladinou je 5 cm místa. Ale ton rohatec vypadá, že je nízký. Měl jsem tam plovoucí taky, takové kulaté květy, ale spálily se o ledky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtin – Růžkatec
Ten růžkatec je fakt dobrou volbou,dokáže divy,i já na něm začínal X-) A sázet se taktéž nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Losky
Podle fotky ze 17.7. Ti tam nedokaze rust ani rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_gigantea . A to je rostlina, ktera to vzdava az mezi poslednimi, nebo az po nich. Zminku o hnojeni jsem nenasel. Takze co tak v te vode bude? Dusiku asi dost, neco z vodovodu, neco nadelaji ryby. Fosforu by z krmeni a naslednych produktu ryb mohlo byt taky dost. Draslik neni kde brat, stopove prvky na tom budou podobne. Takze ve vysledku mame 2 prvky z toho co rostliny potrebuji a posvitime si na to. A jedine co to ze zelene nejak unese, takovouhle potravu, jsou rasy...

Proste v tehle nadrzi se zcela paradoxne zbavis problemu s rasou prihnojenim, ovsem za predpokladu, ze do toho akvaria das poradne rostlin. Ze je Cichlidy znici? Treba rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_pteridoides Ti jak zastini akvarium (nemusis nic delat s osvetlenim), tak nadherne vypumpuje ty prebytky zivin. Dokonce Ti i vetsi rostliny to akvarko ozvlastni, mohutne koreny trcici z hladiny mi prijdou zajimave. Dale je spousta plevele, ktery Ti muze vyrazne pomoct a pritom se nemusi ani sazet. Pokud tam chces rostlinu, ktera neco vydrzi, pak rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus , protoze rostouci na necem se da jen tezko vyhrabat a listi s konzistenci kreditkarty je take ohledne znicitelnosti jednou z lepsich veci, ktere priroda nabizi ;).

Proste to zahazej plevelem a prihnoj.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: romant
To je fakt hmm ,tak snad jedině šnečky:neritiny a clithony.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: amrtin
Tak jestli se jedná o tu tazazelovu nádrž s cichlidama, tak je to zbytečně drahý krmení, moc toho nestihnou skonzumovat, dříve budou zapojeni do potravního řetězce. ;-)
I na těch ledkách jde ubrat.Ale zkus zkrátit tu dobu.A dej tam pár krevetek,ony se o ty řasy postarají ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom Re: Toník
mám tam několik anubiasů a to je vše, ostatní zničily ryby a nebo ancistrusy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michael281 Re: Mrosko12
Znič ji tak že si pořídíš krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Toník Re: Losky
Svítíte v podstatě do prázdného akvária, a to se řasám líbí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom Re: amrtin
svítím ledkama, tak tam moc ubírat nemůžu a co se týče krmiva, krmím méně. Svítím 10hod a ve 13hod mám hodinovou pauzu. Takže mám zkusit svítit třeba 8hod? Mohu ještě jednu osvětlovací rampu vyřadit, ale kvůli rozprostření světla to asi ideální nebude
Zelené se dělají právě z nadbytku světla(tedy z nadbytku živin,které nedokáží vyšší rostliny spotřebovat).Uber dobu svícení,nebo wattáž.A nebo přihnojuj,nejlépe cočko(stačí PMFE).
taky se mi začaly dělat řasy na kytkach a sklu, asi 2 mm dlouhé zelené štětinky. Světla je snad dost nebo až moc?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: Kamilstrom
jedina rasa která se mi libi je zelena,vypada jak mech,tak tu myslim,jinou bych v akva nechtel ac ji tam mam :)
Kamilstrom napsal: Proc ne,nektere rasy jsou hezke a dekorativni!(proc ty skarede mrchy jsou vzdycky prvni vyrostle!!!) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: acik
Proc ne,nektere rasy jsou hezke a dekorativni!(proc ty skarede mrchy jsou vzdycky prvni vyrostle!!!) :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 21

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 38113x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6965-rasy-na-rostlinach?od=401