EPOXY 1200
Urcite bych tam nedaval veci ktere patri do potravin a podlehji zkaze, taky ne veci ktere budou vodou bobtnat atd

Existuje spoustu pisku, beznych stavebnich, dekorativnich atd. Ja si zvolil prirodni rickni. Mel jsem to "stesti" ze jsem alespon driv nebydlel v panelaku a znam par mist, kde se kazdy rok naplavuje na jare pekny pisek z reky. Ten jsem jeste prosel a propral. Pouzivam ho i jako dno v akvariu.
Ahoj, pořád vymýšlím své první epoxy pozadí... Jako správné panelákové dítě nemáme doma písek a ani nevím, kde jej kilo na sídlišti sehnat. Ano, je to trochu nehospodárné řešení, ale pokud to budu zasypávat do epoxy za vlhka, pak mohu použít cokoliv, ne? Třeba kafe, abych dostal černou barvu. Je to tak? Nějaké nápady na šedou?
Díky
Ta LH210 nevim co je, s pozadim se uz delsi dobu taky patlam a je to otrava.
Kazdemu kdo muze, bych do akvaria doporucil spis bridlicove, ktere jsem taky delal a nesrovnatelne jednodussi a asi i hezci.
Z5 k pryskyrici, co jsem tu cetl ja tak 1200ku tu delaji vicemene dve firmy, ta KM+ ci jak to bylo tj ta co je v hornbachu.
Jednak ze v hornbachu je predrazena (u nas stala 1kg temer 600kc) a pak je udajne mene kvalitni a nepise se o ni nic pro pouziti s pitnou vodou, potravinami atd.
Pak je tu epoxy 1200 od kittfort, ktera byla uprednostnovana pro tohle pouziti, v navodu ma popsano i moznost styku s potravinami atd po neutralizaci.
Tu jsem koupil v
www.osman.cz 0,8kg za 240kc.
Redit bych to neredil, ja se tu o to jednou pokusil, pryskyrice podezrele zbelala.
Kdyz delam v teple, kolem tech 25° tak jde znatelne lepe roztirat nez pri 10° kdyz jsem stim delal v garazi, na roztirani se mi osvedcily zubni kartacky.
Zkratit tomu stetiny na 2mm a pohoda.
Stetce jsou nepouzitelne, moc meke a lepici pryskyrice znich taha stetiny.
Spachtli to zas nerozetru tak jemne.
Bohužel ani s jedním materiálem z uvedených odkazů nemám osobní zkušenost,
já pracoval pouze s
t2.gstatic.com/…
Každopádně to chce pryskyřici důkladně rozmíchat, používám na to silný ohnutý drát a vrtačku, teprve poté přidat činidlo a znovu řádně míchat, pak se s tím dá pracovat.
0 20.12.2011 02:54 olwy Chystám se vyrobit si pozadí z polystyrenu a epoxy. Šel jsem do Hornbachu a koupil si toto:
www.akvamalawi.com/…
Po vaší diskuzi (pavel.bartek, NASREDDIN) mi vychází, že je to chyba a že ideální by bylo jít jinam a koupit si toto:
www.havel-composites.com/…
Je to tak? Pokud bych chtěl dělat přeci jen s tím, co jsem si koupil - epoxy 1200, pak je třeba hodně a dlouho míchat a poctivě dodržet poměr + nepoužívat technický líh. Je to tak? Děkuji za radu.
Petr (chci se s tím rýpat o Vánocích doma, takže nakupování nového už asi nestihnu)
Starší reakce
Natírám 3D pozadí z polistirenu. - postupoval jsem tak,že jsem pol.
1. natřel šedým balakrylem
2.natřel epoxi 1200 a přikryl šedým pískem
3.vybraný místa jsem natřel epoxi 1200 a nato dal normální písek
ted je na řadě ,to celé přetřít epoxi 1200
máte někdo nějáký fígl jak udělat ať se to tolik neleskne
dík za každou radu
Starší reakce
No,a potom vznikají problémy,máte pravdu.Pokud někdo neví co dělá,může se právě stát,že zrovna ani neušetří a bude mít potíže

Použití lepidla k povrchové úpravě je možné,dělám to,ale doporučovat to nemůžu.
pavel.bartek napsal: ...také sem nikdy nekoupil epoxy,které by i po naředění jen z tužidlem bylo možné vzhledem k hustotě natřít štětcem a v tenké vrstvě...
No a to prave kazdemu ze srdce doporucuju, takove koupit a nezlobit se s pouzitim lepidla k natirani.
Navod k lepidlu 1200, pripadne po novem 324 drive opravdu jakekoli redeni primo a vyslovne zakazoval. To ze to lide delaji neznamena, ze je to spravne a ze to nikdy k problemum nevede. Nekdy muze (a to ani kdyz nejde o pevnost spoje).
já používám epoxy soupravu(lepidlo) a to z důvodu ušetření peněz,opravdu mě nenapadlo,že mohl použít epoxi(nátěrovou hmotu)když píše epoxy a líh,ale mohl a tady by opravdu nastal problém.
Máte pravdu ,já o té 3.
že tam bude rozdíl a to v tom,že jedno je tmel a to druhé nátěrová hmota???
Já své první pozadí také lihem ředil, jelikož to na netu kdekdo radí.
Druhé už se obešlo bez lihu.
Pokud se důkladně promíchá, tak se natírat dá.
Já si nejdříve rozmíchal jen epoxy a to ohnutým drátem upnutým do vrtačky a to opravdu dlouho, takovéto "míchání" klacíkem není moc účinné. Teprve poté jsem během soustavného míchání přidával tvrdidlo do požadovaného poměru, natřít to šlo opravdu bez pomoci lihu.
Pokud jde o ten poměr, tak na plechovce od mého EPOXY 1200 (výrobce KITTFORT) je jasně uveden
hmotnostní poměr: 100dílů EPOXY a 6,5dílu činidla.
Což neodpovídá použitému poměru 100ml EPOXY a 7ml tvrdidla.
Proto jsem psal o špatném poměru.
Každopádně možnosti, že by byla pryskyřice nějak znehodnocena se nebráním.
Výrobce DCH-SINCOLOR u své ECO-EPOXY 1200 324 (CHS-EPOXY 324)uvádí toto:
Mísící poměr:
100 hm. dílů ECO-EPOXY 1200 324 : 7 hm. dílů Tvrdidla P 11
100 obj. dílů ECO-EPOXY 1200 324 : 8,5 obj. dílů Tvrdidla P 11
Nejnižší doporučená teplota zpracování: 15 °C
Zatuhnutí: 24 hodin při teplotě 23 ± 5 °C
Vytvrzení: 7 dní při teplotě 23 ± 5 °C
1–2 dny při 23 ± 5 °C a dotvrzení 3 dny při 50–60 °C (infrazářiče)
uzavřené nádoby: po 7 dnech vytvrzování se dotvrzuje při teplotě
23 ± 5 °C naplněním nádoby vlažnou
Bohužel nevíme, kterou EPOXY 1200 tazatel použil.
pavel.bartek napsal: Napadla mě jedna věc,bavíme se vůbec o jednom a tom samém? Tak teď jste mi zrovna sebral slova z úst

.
Ono,poměr epoxy a tužidla se musí řádně rozmíchat a naředit(dle návodu) máte pravdu,jako další a běžně provozovaný(nejen u epoxy)je způsob dalšího rozředění(již namíchaného epoxy k použití) pro lepší natírání a tady je vhodný tech.líh(nezapomínejme,že se to bude potápět do akvária).Vždy to ztvrdne stejně jako nezředěný.Tento problém,že to nevytvrdlo se na různých diskusích už několikrát řešil,šlo o jak ředěný tak neředěný,kdy nevytvrdl a to i při dodržení správného postupu jak poměru složek tak důkladného promíchání.Mě se to nikdy nestalo a doufám že nestane.Napadají mě jen tři možnosti-1.Někdo kecá a beztak dal špatný poměr-2.Také kecá a nerozmíchal to důkladně.-3.znehodnocení složek blbým skladováním(mráz...)K tomu ředění lihem,je toho plný net a své první pozadí jsem dělal podle těchto návodů,kde se právě všude tím lihem ředit doporučuje,nikdy se mi podobná věc nestala a pracovalo se s tím moc dobře,také sem nikdy nekoupil epoxy,které by i po naředění jen z tužidlem bylo možné vzhledem k hustotě natřít štětcem a v tenké vrstvě.
Edit: Napadla mě jedna věc,bavíme se vůbec o jednom a tom samém?Já používám CHS epoxy souprava 1200.Potom existuje ještě třeba Epoxid pryskyřice 1200 KM -a tady u tohoto výrobku se opravdu zakazuje ředění,dokonce se mám pocit trošičku liší poměry mísení,ale s ním nemám žádnou zkušenost.CHS epoxy souprava 1200 se dá ředit i acetonem?
Můžete zkusit použít k dotvrzení infrazářič, bohužel výsledek vám nikdo nezaručí.
Příště to chce držet se návodu výrobce. Dodržet přesně misící poměr a neředit.
Jen pro ukojení mé zvědavosti.
Proč, když si tu leckdo stěžuje, že je EPOXY 1200 strašně hustá, je s ní nakládáno jako třeba s vodou?
Ten, kdo četl návod výrobce jistě ví, jaký přesný poměr výrobce udává.
Toto : " 100ml epoxy,7ml tvrdidla a 100ml lihu.." tam rozhodně není . (a nejde jen o ten líh)
Poměr je v pořádku,u toho přetírání si nejsem jistý,hlavně co by to udělalo ve vodě??
Takze je tam 100ml epoxy,7ml tvrdidla a 100ml lihu..A neslo by treba tu nezaschlou vrstvu pretrit znovu a udelat na ni novou,ktera uz snad zatvrdne?
Nebyla by fotka? Určitě nejsem sám kdo by to rád viděl

To je dobrá rada

O penězích to je také,děláme to abychom ušetřili a vlastní výrobek je vlastní výrobek

U toho epoxy-pokud se tam jak píšeš dostane vlhkost tak zmléční-to je prvotní náznak,že nemá cenu pokračovat.Nedávno jsem koupil černý polystyrén o šířce 1,5cm(2x tabuli)Jedna tabule byla jako základ v celku,na tu druhou jsem rozkreslil kameny,vyřezal je a brusnou houbičkou zaoblil,poté jsem je nalepil na tu první desku(lepidlem na polystyrén),v nejširším místě má pozadí 3cm šířku a přitom vypadá opticky robustně.Hlavní je,že jsem je ničím už nenatíral,jen jsem jej nechal přirozeně zajít a porost řasou a vypadá hodně podobně jako totožné dělané dříve a natírané epoxy(a posypáno lávovou drtí).Chci tím říci,že už raději koupím ten černý(fasádní) a natírat jej nebudu ničím
Ano, spatne tvrdnuti a belani muze byt i pouzitim lihu, napr. s vyssim obsahem vody, pripadne vodou v pryskyrici (docela rada vlhkost pritahuje, kdyz se necha pootevrena). Navod myslim vyslovne uvadi "nicim neredte", alespon to tak byvalo. (edit - samozrejem i spatnym pomerem tvrdidla nebo spatnym michanim)
No nic, cekej a cekej, treba se za par dni vytvrdnuti dockas.
Neda mi to, a opet v tomto tematu pripomenu moznost pouzivat na natery pozadi atp. jine veci, nez hodne medovite lepidlo. Co treba podivat se do sortimentu naterovych hmot a niskoviskoznich laminovacich pryskyric? Cena byva vyssi, ale spotreba je diky nizke viskozite nekolikanasobne nizsi, a komfort prace uzasny. U naterovych hmot pouze pozor na pouzita redidla, aby neleptaly polystyren, kdyz ho pouzijeme na pozadi.
Tobe to uz asi nepomuze, ale treba alespon par lidi zachranim.
Příště zkopíruj celou větu,včetně dodatku "snad to nebude tento problém" a o tom,že bych někomu radil ,aby tam lil cokoliv nevím,ale vím,že se to tam lije, tak se ptám zda to nebude tento problém.A zde můj návod mimořeč:Je dobré si epoxy namíchat ve správném poměru dle návodu epoxy s tužidlem(hodně dobře promíchat!!!),pokud ovšem a to si sakra umím představit je třeba toto naředit je možné to udělat technickým lihem a to nejlépe v poměru epoxy již s tužidlem(dobře promíchané) s lihem 1 ku 1 a opět pořádně promíchat!
pavel.bartek napsal: Ten líh se tam lije ,pokud je třeba epoxy naředit a mnohdy vzhledem k jeho konzistenci si umím představit,že ho někdo ředí.Navíc jsem se tázal,zda nedošlo k této chybě!NE dával radu "řeďte epoxy lihem"Celkem názorný příklad o tom čtení,a tak se určitě čtou i ty návody,že
No nevím kdo tu neumí číst.
pavel.bartek napsal:Je důležité rozmíchat epoxy s tužidlem v daném poměru a poté ředit lihem,pokud nejdříve rozředíme a pak dodáme tužidlo nemusí vytvrdnout!
Ten líh tam není vůbec potřeba a vůbec tam nepatří.
To, že spousta lidí nechápe, co znamená rozmíchat, je největší potíž.
Důležité je řádně rozmíchat samotné EPOXY (to není otázka 2 minut míchání nějakým klackem), poté přidat tvrdidlo v předepsaném poměru a ještě jednou pořádně promíchat.
Pokud to neuschne(asi ne,tak dlouho jsem to ještě tedy nikdy nezažil)tak vyhodit.Nic jiného mě nenapadá.Mohl bys prosím napsat jak,čím a v jakém poměru jsi to tedy dělal,dík
ano lih jsem dal jako posledni.Takze tim to nebude.Je to lepsi redit lihem protoze bez neho by to neslo rozetrit.Musim se zastat pavel.bartek
Ten líh se tam lije ,pokud je třeba epoxy naředit a mnohdy vzhledem k jeho konzistenci si umím představit,že ho někdo ředí.Navíc jsem se tázal,zda nedošlo k této chybě!NE dával radu "řeďte epoxy lihem"Celkem názorný příklad o tom čtení,a tak se určitě čtou i ty návody,že

Špatný poměr tvrdidlo-pryskyřice. Nikdy se mi nestalo, že by už 3 hodiny po nátěru pozadí lepilo. Vždy si pořídím takové balení které celé spotřebuju, abych mohla celý obsah tvrdidla vylít do pryskyřice. Neriskuju tím, že mi pozadí nevytvrdne.
Lihem nikdy neředím.
A proč tam lít líh, když tam nepatří a není potřeba to ničím ředit?
Jediné co je potřeba, je číst návod a dodržet ho.
Vsechno je tak jak ma byt.Tvrdidla bylo dost tak nevim vcem je chyba.

a jinak co ted stim kdyz je to porad vlhke?
Je důležité rozmíchat epoxy s tužidlem v daném poměru a poté ředit lihem,pokud nejdříve rozředíme a pak dodáme tužidlo nemusí vytvrdnout!Snad to nebude tento problém
A natřel jste ho čím?
EPOXY 1200 namíchanou dle předpisu?
0 09.03.2011 16:49 Hando88 – Epoxy
Natřel jsem polystyren před 3 dny a je to pořád mokre.Nevíte čím by to mohlo být? Díky
Starší reakce
dá lepší je vinylesterová ,nejlepší je epoxidová ona se vytvrzuje nejpomaleji.
Tak Lamit 109 je nejobyčejnější polyesterová pryskyřice kterou bych nepoužil.V llaminátovnách se používá protože je velmi laciná cca 40 kč/kg.Dělají se z toho nádrže na vodu ,ale toto pryskyřice se používá na poslední vrstvy laminátu kdy nedochází se stykem s vodou.Pro první vrstvy se úpoužívá vinylester a to pro její vlastosi.To pokud by někdo chtěl vyrábět třeba bazen.Nejlepší je epoxidová pryskyřice ona se mnohem déle a vytvrzuje a pak se v komorách dotvrzuje .To pro 3d pozadí není nutné.Pokud se někdo chystáte dělat něco většího mrkněte třeba havel composite tam odlejí ze sudu a myslím vyjde nejlepe i cenově. Je tam několik druhů pro 3d stačí ta nejlevnější.
Pryskyřice se hodí ,jen jí měj v chladu a klidně i v mrazu, vydrží déle.
Ano četl,nic o tom nebylo napsáno,tak jsem se zeptal prodavačky.... Ale chtěl jsem se jen zeptat, jestli se to dá použít.
Ano ,koupil... stálo to jen 100kč,cesta dom(abych se podíval o co jde ) a zpátky by vyšla skoro nastejno... tak jsem to vzal,a k tomu mi i prodavačka řekla,že v tom nevidí problém.Ne-e nepoužil,nejdříve jsem se zeptal... a ani používat teda nebudu.Děkuji za odpověď.
A když jste to kupoval, tak jste si nepřečetl co je napsáno na obalu?
Trdej napsal:Nikde jsem se nedočetl,že to má nějaký atest ...
A přesto jste to koupil

.
Jen tak mimochodem už jste to použil?
Pokud ne, tak není co řešit, prostě si to schovejte na něco jiného.
No protože mi paní prodavačka řekla,že v tom ,,nevidí problém,,.... tak jsem trošku naletěl...Toť vše,navíc,to je trošku z ruky,na to abych si ospal název,jel se mrknout dom na net a pak zase zpátky

.. a proc si to kupoval, kdyz nevis

??
Minimalne se priprav na dlouhotrvajici zapach teto polyesterove pryskyrice. Ja bych se asi u neceho vetsiho bal dat to po par dnech do akva.
(muj Boze, proc lide stale experimentuji bez toho, aby si informace zjistili, a pouzili neco rozumneho)
0 21.12.2010 15:41 Trdej Zdravím,mám dotaz... koupil jsem pryskyřici Lamit 109,může to jít do akvárka ? Nikde jsem se nedočetl,že to má nějaký atest ...

Ale píšou,že je to do bazénu,tak nevím.... Prosím,poraďte...
Starší reakce
Ahoj ano mate pravdu v Hormbachu ho mají zamčený ale pozor je pěkně předražený...563,-Kč
ja jsem ho 1 taky koupil a pak mě došel tak jsem se poptal v drogeri. TETA A koukam 199,-Kč
toď je velkej rozdíl...

Kupovala jsem ho měsíc zpátky, byl tam nějakej mladej kluk a nemohl ho najít, pak přišel dědula zpucoval kluka a šel pro něj do skříně.
od kdy ? kupoval jsem ho tam loni a normálně byl v regálu...
0 29.09.2010 10:49 Lulito Koluje tu informace, že se epoxy 1200 už nedá koupit. Pokud je to na výrobu 3D pozadí (jako jsem to použila já), tak Hornbach na Černym mostě to má. Řekneš si o epoxid 1200 a oni ti dojdou do uzamčený skříně. Nemají to volně v regálech.
0 29.09.2010 10:18 JuraS na polystyren jsou i jiné povrchové hmoty tak proč zrovna epoxy 1200 ? V lodní modejařině se od něj upouští protože po letech používání na vodě (a to modej není na fodě furt) dochází k jeho odlupování od podkladu ke kterému je nalepeno. používá se na laminování a to tak že se jím napouští skelná tkanina která po vytvrdnutí epoxy je laminátem..to tvrdidlo k epoxy bývá čpavek..
Starší reakce
tak v tom pripade az ve ctvrtek, az zas budu doma - diky za upozorneni
i kdyz stejne mam obavy o vysledek, tedy ze se zase neco posere. Minule to tvrdlo pres tyden a stejen to zbelalo:(
Rexistens napsal: ... zitra, az do bude 24 hodin od nateru.... Prilis brzy.
no ted jsem to uz neredil(sice to stalo znicene 4 stetce) a vytvrdit to nechavam za pokojove teploty. zitra, az do bude 24 hodin od nateru) to zkusim asi 1-2 cm (proste to co nebude videt pod piskem) ponorit do vody na vyskouseni jestli to zase bela a pak uvidime co dal...
Byl jsem dlouho mimo, a tohle tema mi uniklo, ze jsem po chvilce potrapeni nedopovedel.
Ano, nejbeznejsim duvodem zbelani je prilisna vlhkost, v prvni rade z redeni lihem, pouziti lihu s prilis velkym obsahem vody. Ale take zasychani ve vlhkem prostredi, samotna nevytvrzena pryskyrice "saje" vlhko take rada ....
Proto (a jenen proto) doporucuju k podobnym vecem pouzivat jine, nizkoviskozni pryskyrice.
NO ja doufam,ze dlouho uz zadne pozadi delat nebudu

Jinak nekdy priste budu spis zkouset udelat otisk nejake prave skaly;)
tiez si myslim ze to robi nepresny pomer tvrdidla a epoxidu. mozno zle rozmiesane.mne sa to tiez stalo.ale ako tu uz niekto vravel po posipani pieskom by som to uz asi nezatieral. mne sa dokonca stalo ze niektore casti boli aj po niekolkych dnoch nstvrdnute.(zle premiesanie) inak to pozadie je vcelku super.v akvarku to bude vyzerat dobre ked sa zabehne.ale v buducnosti by som asi robil pozadie z real kamenov.
Přidat reakci
1 ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 12277x