Silný proud z filtru
nasadit do výstupní trubky užší trubičku, nebo kousek hadičky..prostě zúžit výstupní trubku
Díky konstrukci tohoto filtru nemáš vatu kam nacpat, takže tudy cesta nepovede.
Ja vim,je tam modra packa na regulaci,tu mam na malej prutok,ale myslel jsem jestli jde filtr utlumit jeste vic

nejakou vatou atd...ale to by asi neklaplo co?
Jak jsem už psal. Průtok se reguluje, jak to je v návodu. Filtr tu fyzicky nemám, ale jestli si dobře pamatuji, tak se reguluje modrou páčkou pod hlavou čerpadla. Čeření hladiny většinou dostačuje. Vše ovšem závisí na množství ryb a rostlin v nádrži, případně na ploše hladiny.
Jasny,ja to cetl,ale prislo mi to silny.A kdybych si chtel zmensit nejak proud vody,je nejaky zpusob?jeste bych se chtel pozeptat..jsou důlezite bublinky (vzduchovani u filtru) nebo postaci jen cereni vody??
Pro 200 litrovou nádrž je tento filtr výrobcem přímo určen. Průtok se dá zregulovat pokud se vám zdá velký, nicméně podle mně má malý objem filtrační hmoty. Pokud je v nádrži relativně málo ryb je dostatečný. Pokud je ovšem přerybněno (jako u většiny nádrží) kapacita bývá nedostatečná. To už je mnohem lepší Fluval U4 který pracuje se systémem vnějších filtrů.
0 16.12.2010 07:31 Tomas – Fluval 4 plus
Prosim o radu,mam nove zarizene 200 l akva a mam tam vnitrni filtr zatim Fluval 4 plus.Chci se pozeptat je v hodný na toto akva?ma stim nekdo zkusenost?jestli neni mooc silný...dekuji za odpovedi
cezarmilan napsal: Jedine keby ešte dokázal vnútorný filter nasávať vzduch z miestnosti, ked je ponorený vo vode, nezmysel
Slušně vychované vnitřní filtry dokáží bez problémů nasávat vzduch z místnosti i když jsou ponořené.

S tímto způsobem zkušenost nemám. Nové akva bude mít externí filtr TetraTec 700 a v tom 50l co jsem míval byl AquaClear mini se kterým jsem byl naprosto spokojený. Jeho Biopower 200 je určený pro akva 200l a v tak malém prostě bude dělat neplechu. Z fyziky víme že proud protékající tenkou trubicí má vyšší tlak i rychlost proudění. V široké trubici je to naopak tlak klesne a rychlost proudu rovněž. Přidáním trubky s otvory sice proud pomalu rozdělujeme na větší plochu hladiny, ale musíme počítat i s nasávacím proudem v okolí filtru, který žádným způsobem regulovat nejde. I když je tento mírněn nasávací plochou filtru. Toť fakta. Další otázkou jsou možnosti jak něco vyrobit. Nechci hanit teleportovu inteligenci nebo manuální zručnost, ale já třeba dílnu nemám, a doma bych si binec z vyřezáváním nějaké vhodné trubky, kterou ani nemám, nedělal. Mnohem jednodušším řešením pro mě by bylo se stavit cestou z práce v Hornbachu (mám to při cestě) a kopit bublifuk, který nainstaluju a funguje. Navíc mi pak zůstane v záloze, kdyby se vyskytl další problém s filtrem, nebo až udělám léčebnou nebo odchovnou nádrž.
Každý dáváme rady ze svého pohledu a proto je každá rada jiná. Je na něm, co si vybere a zvolí jako nejlepší řešení pro svůj problém.
máš už niejakú skúsenosť s týmto spôsobom? mám tento systém v akváriach nielen pre tíšenie filtra,( mimochodom to jemne čerí hladinu po celej dlžke), ale aj kvoli CO2, ked dáš difúzor pod takto upravenú trúbku dôjde k rapídne lepšiemu rozpúšťaniu a netreba uvažovať o žiadných mixeroch, či fliperoch. Chcem len poukázať, že riešením silného prietoku filtra, čo mimochodom je otázka tejto témy sa dá využiť aj niečo iné.dodám, že som spokojný s týmto riešením už dosť dlho. tu je problém v tom, že výrobcovia vyrábaju filtre tak, ako by sa pretekali kto vyrobí filter s najvyšším počtom litrov za hodinu s nedostatočnou, alebo nijakou reguláciou. takéto filtre sú lacné a začiatočník sa "chytí" na toto a chce poradiť, tak mu radím a neprikazujem a ani nikomu inému

- bublifuk by byl jeste levnejsi nez 200,-
- mel jsem na mysli neco jako Atman At-F301/302 - tiche, molitanu se tam da nacpat taky dost
To samozřejmě ano, ale jde o krátkodobé řešení než vyreklamuje filtr. Prezentaci nemá, takže těžko říct, kde je akva umístěné.
PS: osobně bych vydržel trochu vrčící motorek (když se dá na molitan, tak se vibrace a tím i hluk přenášený na dřevěnou polci stojanu sníží) než vymýšlet harakiri s nádstavci a rybám dělat v akva průvan.
Veľa záleží od toho, kde akvárium je. V spálni, obývačke by som teda bublifuk počúvať nechcel, hlavne ked musí byť poháňaný vzduchovacím motorčekom, ktorý tiež nieje najtichší
Jedine keby ešte dokázal vnútorný filter nasávať vzduch z miestnosti, ked je ponorený vo vode, nezmysel
Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě, že? Jak psal SEIC koiupit bublifuk a je klid. Různé superúpravy s pochybným efektem stejně nakonec povedou k tomuto závratně primitivnímu řešení. Je to skoro to samé jako by jste chtěli nacpat do trabanta motor z náklaďáku. Budete upravovat a nadávat a upravovat a nakonec stejně kopíte jinýho trabanta.
Přeji hodně zdaru..
PS: Chce to používat mozek!!
takže jestli jsem to dobře pochopil tak vyrezy jsou do v jo ?
Rúrky dobré. Ale "kyslíkový deficit", způsobený větší hustotou filtračních médií, slušně řečeno, nesmysl. To bychom se museli bavit o uzavřené soustavě a expanzi rozpuštěných plynů za nízkého tlaku. V akvárijním otevřeném systému nepodstatné.

Nedoporučoval by som riešiť silný prietok natlačením filtračných hmôt pred nasávaním. Vzniká tam totiž podtlak a ten spôsobí kyslikový deficit v akváriu. Vyskúšal som x spôsobov ako znížiť prietok filtra, a ako najlepší spôsob sa ukázal tento na obrázku, Je na vás akú dlhú hadičku či rúrku tam dáte a rovnako koľko otvorov tam narežete
koupit za 200,- obyc vnitrni filtr vhodny pro tento rozmer aqua a nasledne po reklamaci si ho nechat jako zalozni ?

Vata vždy jako poslední filtrační médium.
a kam ji mam nacpat do prvniho kose nebo do posledniho kose .... nezatizim tim vic moturek nespalim filtr
Zkus do filtru nacpat na husto filtrační vatu, to by taky mělo ubrat na výkonu

tak s nitrivcem mám dobrou zkušenost, je to jediná komerční chemie, kterou jsem po létech použil při zakládání 200l. Ten drcený zeolit dost pomůže, jen trvá než se usadí.
nasadil jsem bakterie nitrivcem. z puvodniho filtr nic neslo pouzit je to tetra easy crystal 300.
otrava?
Jestli jsi nepoužil aspoň část filtrační hmoty z původního filtru. Nitrifikační bakterie sice osidlují každý povrh, ale ve vhodném filtru jich je nejvíc. Neměl bych ale strach pokud je akva nepřerybněné.
ja vim ale je to nouzovka tak na 20 dni nez bude vyreklamovany ten puvodni ... co hrozí akvárku
No každopádně na 40 litrů je Biopower 200 hrozně moc i při plně staženém výkonu, i s rampou máte pěkný mixér...je to filtr do větších akvárií

Rampa právě rozprostře proud do větší plochy a ten tím pádem není koncentrovaný do malé plochy a není tak prudký. Navíc rozvlní hladinu ve větší ploše a tím zlepší provzdušnění nádrže.
koukám že tomu rozumíš nevíš k čemu je dobrá tato rostr. rampička vypadá že je delší ale ppis u ni nemaj.
Až se filtr zaběhne tak se průtok ještě sníží. Pokud používáš rozstřikovací rampu tak se nic moc neděje. Pohyb vody životu v akvárku nevadí.
ten uz mam davno stazeni na minimum a stale se mi zda moc velky proud
Průtok se upravuje regulačním kohoutem ve výpustní části čerpadla.
nemá někdo skušenost jak utlumit tento filtr odešel nám filtr ve 40 tak jsem koupil tento nebot tamten je v reklamaci .. a po reklmaci se vrátí do 40 a eheim pukde do plánovaného 200 l akva ...
mam tam ted rostrikovaci rampicku a zda se mi velký proud rostlinky se hýbou ... škodí to nějak životu v akvu a rostlinkám
Starší reakce
Ale ta voda proudí, i vzduch. Ryby a kytky se stále vyvíjí, on je jen zmenšený. KDybys viděl jakej proud to dělalo předtim, se ty rybky točili skoro dokola.. no, to přehánim, ale byl veliký. Teď je akorát. Nejsem zas tak tupá (doufám teda) abych to ubrala úplně. Teď je proud akorát, bublinky jsou taky, kytky se pomalu pohupují, rybičky vesele plavou, žerou i spí.
Nechcem byť na teba zlý, odpusť, ale čo ti to robí s rybičkami, rastlinkami? Mne sa zdá, že len prestal prúdiť vzduch a tým pádom nieje vidieť prúd vody
Už jsem proud vody zmenšila a mám ho v 17litrovém akva a zatim si nemůžu stěžovat

Je to zvláštní, vlastně se to stalo samo. Jak vede z toho filtru ta gumová hadička nahoru, aby tam šel vzduch, tak se mi stalo,ž e se mi ta hadička hned u filtru, kde je zapojená trochu zlomila. A proud samotnej se prsotě zmenšil. Když hadičku natáhnu proud se zvětší.
Ten filtr Elite mini, bych do většího akvária nedával. Má velmi malý objem filtračního materiálu. Jediné co se s ním dá dělat je zkusit k němu připojit nějakou větší filtrační nádobu, ale já osobně bych ho zkusil vrátit, nebo vyhodit. Rozhodně ne darovat dalšímu nešťastníkovi.
Mám podobný filtr v nádrži 100 litrů, v podstatě jede dobře, ale znamená to ho každý den čistit a to fakt nestojí za to.
Dobré tozhodnutí, pro takovou nádržku a pro daný účel - ideální řešení.

Díky. Já si ho nechám, on neni špatný, jen na malé akva moc silný. Pujde do většího.
Jinak, bublifuk právě pořizovat budu, už jsem s tím byla seznámena

Jen aby bylo jasno: vždyť on není zlý. Sám to říká, med kolem huby mazat neumí a tak ti prostě poradí jak uzná za vhodné. Ty ho zase popichuješ za to, že na tebe není milý. To prostě letití akvaristé nemají zapotřebí, nechodí sem kvůli tomu aby byli milí.
Jinak k filtru - pokud ti prodavač prodal filtr s tím, že se ti do toho akva hodí (čili ti kecal) tak ten filtr zkus vyreklamovat, ať se ti vrátí penízky, myslím že bys mohla uspět. Pokud by to bylo bráno jako vrácení zboží tak by si už asi použitý filtr nevzali, ale vyreklamovat to, nebo alespoň vyměnit za jiný...zkus se tam v tom obchodě domluvit. No a poté zkus bublifuk, nebo co ti zkušení poradí. Jediné o čem vím já je dennerle nano eckfilter, má regulaci průtoku a všechny možný serepetičky ale je neskutečně drahý a jako provizorium se asi nehodí. Na rybičkách jsem viděla snad i návod k sestrojení bublifuku? Jestli si to s něčím nepletu...věřím že je to ta nejlepší varianta. Doufám že od toho filtru máš ještě účtenku. Přinejhorším ho zkus prodat na inzerát, ať se ti vrátí aspoň část peněz.
Díky za radu, tenhle filtr už mí zabíhá doma přes měsíc, ale v jiném akva. Jak píšu, mám teď momentálně tři, než se mi udělá jedno velké a chtěla jsem prostě dopřát a zabíhat jiné filtry. Bohužel jsem prostě koupila špatný.
Akvárko co mám v prezentaci patří žebrovníkům, jak ses jistě dočetl, to do toho nepleť. Mám jiné 10L akvárko, ve kterym mám momentálně 3 rybky, protože mi prasklo 30L akva a já teď mám rodzělený rybky ve 3 menších akváricíh, než mi sklenář vyrobí nové a narychlo jsem koupila, po doporučení prodavače (bohužel špatně) tento filtr, který se jmenuje ELITE MINI (jak jsi se nejspíš určitě dočetl!), prý do 20L. Bohužel, přesto dělá velký proud.
I kdybych měla akvárko o pěti litrech a byla naprosto dementní a šla jsem s otázkou, že mám velký proud, stále nechápu reakce, že mám malé akva, to je snad má věc, já bych byla ta zlá a nedopřála rybkám hezký život. Naopak, snažím se co je v mých silách, o tomto filtru jsem se dozvěděla tohle, na netu to tay přečetla, ale i přesto má velký proud, pak mi tady bylo porazeno, abych pořídila bublifuk, že do 10L avkva EL. filtr ne. Píšu tady úplně o něčem jiném., o jiné radě, tak si ty popichovačky už nechte. Snažím se dělat cokoli mi poradíte, řeknete, mám vás jako svátost, tak nebuďte zlý.

Pak jen že akvárium 10 lt ? co to je ? zavařovačka ? k tomu by přece měl být dimenzovaný nano filtr..jo to je tak když si někdo míst obyčejný kytky přinese roky pěstěnou bonsaj a kouká jak tele na nový vrata co najednou s tím...pardon ale mazat med kolem huby neumím...chtělo by to aspoň fotku toho filtru, nějaké jeho ttd...aby to nakonec nebyl jen problém natočení směru vody...
Fisulka - pokud chceš ten filtr do jiného akvárka než tady v prezentaci, můžu doporučit Atman HF-0100, je závěsný, takže mimo akvárko, vevnitř je jen nasávací trubka. Vyndala jsem origoš aktivní uhlí a vycpala molitanem,když ho zaškrtím na minimum, voda zpátky do akvárka skutečně jen kape, žádný proud. - ale jasně se dá "pustit" víc.
Stojí dvě stovky, za ty prašule jsem fakt spokojená.
Omlouvám se, jsem začátečník a ve zverimexu mi ho prodali se slovy, že je prý do 12L. Nevím proč hned urážet, každý se učí, šla jsem se pro zkušensoti, radi a jistotu zeptat, taky už tam neni a dám tam bublifuk.

Tiez som riesil problem ako nemat v akva pračku. Idealne je kupiť rozstrekovu rampu, mali by ju mat v kazdej akvaristike ako nahradny diel aj s prisavkami. Ako tu uz niekto radil, ponorit ju nejaky ten centimeter pod hladinu a nasmerovat hore. Krasne sa čerí hladina... Takto to vyzera pri vymene vody

prud vody je krasne rozlozeny.
Ano, akorát regulátor je zepředu filtru. Ano průtok by se měl snižovat pootočením ve směru hod. ručiček. Ať to mám úplně zatáhlé nebo téměř otevřené, tak voda teče pořád stejně.
Předpokládám, že reguluješ průtok regulátorem na boku filtru. Nemám tento filtr po ruce, ale mám za to, že průtok se snižuje pootočením regulačního kruhu po směru hodinových ručiček. Pozor ale větší otočení, otevírá rotorovou komoru.
0 28.11.2010 21:21
kmara [10] - Cichlidy Zdravím taky bych potřeboval nějak poradit, co se silným proudem z filtru.
Mám filtr
www.jezirka-akvaria.cz/… , průtok 1000 l/h a akva 200l. V návodu mám napsáno, že je tam regulátor průtoku, ale ať točím jak točím pořád to fičí stejně.
Jen upřesním. Filtr Elite Mini je podle výrobce do nádrží o objemu 20 litrů. Nikoli 40. nicméně průtok je opravdu zběsilý. Typický honič vody.
Přidat reakci
1 ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 11822x