Drápatečky
Žabky krmím každý den Larva sticks pro Betty anebo patentkama, stačí pro každou třeba 4-5 kousků krmení, nejsou moc chytré, než něco spolknou 10krát skočí do prázdna, takže nějaké rituálu jako s rybkama čekajícími na krmení moc nepočítej, ale jsou roztomilé a je hezké je sledovat jak krouží po nádrži.

Starší reakce
0 20.04.2019 00:13 Míša 22 – Nové akvárium pro drápatečky
Dobrý den, rada bych vás poprosila o pár dobrých rad do začátku, koncem února jsem založila novou nádrž o objemu 30 litrů a ráda bych do nich dala drápatečky malé. Přečetla jsem si o jejich chovu, odchovu, krmeni, atd. Přemyšlela jsem že do tohoto objemu dám 3 drápatečky. Nádrž je poměrně hustě zarostlá, ještě dodám plovoucí rostliny a ukryty pro žabky. Zajímá mě zda mate nějaké rituály krmení popřípadě kolik krmení dáváte a jak často. Díky všem za odpovědi.
Starší reakce
Starší reakce
Proto je dávám jen do koulí.
Tak např.u mě Drápatečky rády mizely z akvária. Nejednou jsem je našla hopkat po zemi. A to jsem měla na akváriu kryt a otvory pro vývod kabelů jsem měla zadělané...takže se asi holky moje teleportovaly.

0 07.02.2019 18:29 Andaska – Nemoc?
No a dnes koukám, že jedna drápatečka má na sobě buď plíseň nebo to taky vypadá jakoby se jí odlupovaly částečky kůže. Když vyplave k hladinę, tak ty části vlají na povrchu těla a jsou bílé. Co to je?

Vyfotit to nejde, hned mi zdrhne.
Já mám krycí sklo seřízlé tak, aby z kraje byl cca 1-2 cm volný prostor, protože se mi to předtím taky zapařovalo. Drápatečky mi ven nezdrhají

0 07.02.2019 17:52 Radim26 – Víko
Jak jsem již psal s těma drápatečkama, tak mám ještě jeden dotaz, na akváriu mám skleněné víko a nevím jestli ho tam mám nechat, zapařují se mi kvůli tomu květiny a nemohou růst nad akvário, což nechci. Jenže na druhou stranu nechci, aby mi žabka utekla.(již dříve jsem to měl bez víka a nic se nestalo, ale nechci riskovat...

)
Starší reakce
0 03.02.2019 18:50 Elzička Dobrý den, chtěla bych si pořídit drápatečku malou a chovat jí v akváriu s rybami. Ale chtěla bych se vás zeptat, jestli se s následujícími rybami snese. Mám: skaláry, black molly, čichavce a sumečky. Kladu důraz na ty sumečky, protože jsem někde četla, že si drápatka se sumečkem moc nesedli.
Zároveň kvůli drápatce budu tak trochu přestavovat akvárium a chtěla bych se zeptat, jaké květiny a dekorace jsou vhodné i pro drápatečku i pro ty rybky a ještě čím a jak mám drápatečku krmit, aby jí to ty ryby nesnědli.
A ještě jako poslední otázku bych se vás ráda zeptala, jestli si mám koupit jednu, nebo více drápateček. Byla bych ráda, kdyby jedna stačila, ale nechci, aby byla nespokojená tak si to ještě ověřuji.
Moc děkuji všem, kdo mi poradíte.

Oni sú aktívne hlavne v noci a vyžadujú nádrž s úkrytmi takže si myslím, že je to úplne normálne že ich nevidíš tak často, tie moje sú tiež väčšinu času ukryté v anubiasoch alebo valisnerii, ale zvyknem ich pozorovať hlavne pri kŕmení vo večerných hodinách aj v predných častiach akvária.
Je jich dost, ale do těch 12 litrů co máš v prezentaci bych žádné nedával.

Ja mám Hymenochirus curtipes napríklad s razborami a všetko je v poriadku.
0 03.02.2019 08:46 Radim26 – Snášenlivost
Mám drápatečku boettgerovu, tak se chci zeptat, které rybky jsou k této žabce snášenlivé?
Starší reakce
Možná tomu žabímu muzicírování neprospěl návrat té bety - hlídá si svůj rajón u hladiny a žabáčci z ní jsou asi trochu nervózní...

Naposledy jsem jim měnil vodu 13. 7. 2018. Od té doby jen doléváno.
To dělám furt a nebziká a nebziká

Netuším, kdy. Nemám vypozorované. Ale víš co, zkusím dnes vyměnit vodu.
Mi už ale dlouho nebzíká. Máš to nějak vypozorovaný? Stres, samice v přechodu, nebo tak něco?
Jo, je to takové tichounké vrzání. Já si je po letech pořídil znova právě kvůli němu. Scházelo mi.
Já nejdřív myslel, že mi probíjí světlo, jak začal bzíkat

Mě se to líbí

Takže do spálne by ste mi to asi neodporučil ? (som celkom citlivý na zvuky a rád by som sa vyspal)
Samečci v noci jemně vržou. Občas.
Sú schopné drápatečky vydávať zvuky ?

Starší reakce
Hm, tak s touhle variantou jsem moc nepočítal, i když mě taky napadla... No nic, co nadělám, Elegansky budu muset pořešit jinak...
Nikdy jsem jim nedal šanci, ale nepřekvapilo by mě to.
Starší reakce
Koukám na tvé akvárium, založené před 2t a říkám si, že na drápatečky zatím absolutně nemáš podmínky.
Pokud nebude akvárium úplně zakryté, nechal bych hladinu tak 10 cm pod okrajem akvária. Ony sice netouží lézt na kořeny, ale občas dokáží vylézt přes sklo ven z nádrže a pokud se to včas neodhalí, vyschnou.
Tipuji, že drápatečky netouží vylézat a pokud, pak spíš na bahno, než na kořen.
Kořen bych neřešil.
0 28.04.2018 13:24 Radim26 – Drápatečka Beottgerova
Zdravím, mám takový dotaz. Mám Drápatečky a chtěl bych se zeptat, jestli se dá výška vodního sloupce snížit, aby v horní části akvária vyčníval např. pařez a žabky na něj mohli vylézt nebo jestli musí být vodní sloupec až k hornímu okraji.(četl jsem, že na suchu mohou být až 10-15 min., tak jestli by jim to vyhovovalo

)
Předem děkuji za odpovědi.

Starší reakce
Na první pohled drápatecka.
0 08.04.2018 07:25 Radim – žába

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaký druh žáby mám, hledal jsem na webech a žáby se podobají více žábám.
Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce
0 06.02.2018 16:48 VeFa – Esha Exit
Nevíte někdo, zda drápatečkám vadí Esha Exit? Je v ní malachitová zeleň
Starší reakce

Kořeny nevadí, ale bez kořenících rostlin by to mělo jít také.
Mé drápatečky docela dobře žijí ve spleti kořenů, kterou vidíš na fotce. Doba záběhu koule pro drápatečky: 13 let. Otázka zní, za jak dlouho jsi schopna něco podobného vytvořit

.
Prostě, je jedno, co použiješ, ale mělo by to být přiměřeně odolné a mělo by toho být velmi moc. V reálu budeš zabíhat alespoň dva (spíš 3-4) měsíce. Potřebuješ jistotu, že se rostliny drží.
P.S. Aktuální teplota v mé kouli je 20°C. Takže ano, 20°C zvládnou (píše to i atlas).
Opakuji link:
rybicky.net/nadrze/25221-koule-na-severnim-okne-ii 12l, 7 drápateček, žádná technika, severní okno. Ok, nerozmnoží se mi (asi to není dost prokysličené na vývoj vajíček a pulci by byli rychle "na ráně"), ale žáby jsou v tom fajn.
Přečti si, co psal v marci 2016 v této diskusi Shimamoto o drápatečnách a filtru. Prosím, nechtěj, ať stále píšeme to samé.
P.S. Ale pozor: Nejprve z toho musíš 3-4 měsíce udělat rostlinnou džungli (ok, za 3 týdny, když použiješ velkou masu vláknité zelené řasy místo rostlin).
Díky za názor. Žabky se mi líbí a hlavně nadchly synka, ale nebudu je tedy pořizovat do tohoto akva. Opravdu jim stačí tak málo prostoru? Řídila jsem se atlasem na rybičkách, kde píšou těch cca 40l. Zbude mi 12l hranaté akva, kde je teď běťák, tak bych ho možná takto využila. Ale nebude to dvěma žabičkám malé? A nepotřebují žádnou techniku (filtr, topítko)? Děkuji předem za rady.
Já bych to neriskoval. Stačí trochu průvanu a průšvih je na světě. Ty ancistrusy bych taky vypustil (viz. Ctibum). K bettě se nehodí.
Díky za názor. Příspěvky jsem si teď pročetla a žabky nebudou, aspoň ne teď a do tohoto akva

A ještě k té bettě. Vím, že dýchá vzduch, ale v bytě máme i v zimě teplotu cca 23°C, to by nestačilo i bez krytu?
Viz zdejší atlas "Stačí pro ně malé akvárium cca 40 litrů. V nádrži by měly být rostliny i plovoucí a možnost úkrytu, substrát na dně není nutný. Akvárium je dobré zakrýt, aby nemohla vylézt. Bez vody vydrží v průměru 10-15 minut."
Taky bych doporučil pořádně si přečíst tohle vlákno, pokud možno celé, se zvýšenou pozorností na příspěvky z února a března 2016 (JirkaŠčobák, Shimamoto)...
Každopádně pokud chceš mít v akvárky Bettu, tak je kryt nutný, protože Betta dýchá atmosférický vzduch nad hladinou a bez krytu hrozí její nachlazení...
EDIT
Navíc ancistrus je čuně a Betta ráda čisto... Ale to už je do jiného vlákna...
Můj názor: Jakkoli je dáš s rybami, nebude to dobře.
Choval jsem v minulosti 5 let drápatečky v takovéto kouli a posledních 5 měsíců je tak chovám znova
rybicky.net/nadrze/25221-koule-na-severnim-okne-ii Neregistruju úhyn (ale nedovedu je v té džungli pořádně spočítat). 7 žab na 12l koule. Nezakryté. Bez filtru. Nikdy nevyskočily ani nevylezly. Samečci v noci vržou. Pochybuju, že ti v akváriu s rybami takto vydrží. Ať bude velké jakkoli a dáš podmínky jakékoli.
Drápatečky jsou v porovnání s rybami pomalé na žrádle, ale současně nežerou tak často. Silný potenciální zroj problémů.
Drápatečkám "tmavá" džungle, kterou mám v kouli, podle mě vyhovuje líp, než jakékoli rostlinné akvárium. Z nezakrytého akvária sem tam nějaká vyskočí (z koule nikdy).
Drápatečky v zásadě nepotřebují 65l.
Edit. Ctibum: Díky.
0 27.11.2017 14:15 Marlim – Drápatečky a akvárium bez krytu
Ahoj, máte prosím zkušenosti s chovem drápateček malých v akváriu bez krytu a krycích skel? Dají se takto mít, nebo by vyskakovaly? Jinak v akva cca 65l budou beťák, ancíci, razbory klínoskvrnné a šneci. Kytek tam bude myslím dost, i plovoucí. Děkuji za názory.
Starší reakce
všechno je jinak! Dnes jsem objevil jednu drápatečku jak si vesele zobe něco ze dna! Doufám, že obdobně přežívá i ta druhá !(?)
Chci se zeptat zkušenějších.Mám měsíc založené společenské akvárium 450l,neonky, pancéřníčci Panda, ancíci, paví očka, rostliny celkem obstojně rostou, velmi kvalitní filtrace, každý týden měním cca 1/5 vody, Te cca 25stC, CO2 ne, chemické rozbory jsem zatím nedělal. voda per voko perfektní , rybky zjevně bez problémů.
Akva je hodně členité, spousta břidlice a tedy i úkrytů.
Přinesl jsem z burzy Horáčkova dvě drápatečky, vel. cca do 15ti mm, vypadaly OK ( i ty další co měl prodejce).
Asi hodinu jsem je postupně přivykal na vodu z akva, byly v pohodě. Pak jsem je tam vypustil a od té doby jsem je už neviděl... Je to asi 10 dnů..
Číhal jsem jestli nevyplavou k nádechu - nikolivěk...
Jak to vidíte? myslím, že to mají za sebou - ale takhle rychle!? To nechápu? Nevhodné chemické složení vody? Jsou na to až tak citlivé? Je to možné? Myslím, že z akva neutekly, ale nemohu to zaručit.
Koupím asi další dvojici a budu je sledovat v oddělené "sádce" v tomtéž akva.
Děkuji za vaše názory a případné rady. Martin alias Jablečník
EDIT- Ještě bych chtěl dodat, že mám pražskou vodovodní vodu, Podolí.
A chtěl bych se zeptat - cca jak často vyplave drápatečka k hladině - se nadechnout? Díky J.
Starší reakce
Tak drapatecka se stastne nasla

Prezila tyden ve filtru. Nevime jak se tam dostala, a jak to mohla prezit, filtracni system jsme cely prohlizeli snad 5x a nikde jsme ho nevideli. Ted je z nej trosku vyzablinka ale snad se da do kupy. Nozicky ma v poradku ale ma neco jako bilej zavoj, nebo odloupnout kuzi na vsecj tlapkach, nevite co by to mohlo byt? Chut do zradla mel slusnou

Starší reakce
Přesně tak. Mně drápatečka vylezla otvorem pro kabel 1x1cm. Našel jsem jí jen díky kočkám, který s ní hrály fotbal...
Jestli není akvárium zakryté,tak prohledej pořádně jeho okolí.
Přidat reakci
1 ...... 12
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 7897x