Drápatečky
Drápatky, drápatečky a pipy mají po stranách těla orgán funkcí podobný rybí postranní čáře, zvlášť na hladké kůži drápatek rodu Xenopus je dobře vidět, jsou to takové "švy" na bocích. Tato sekundární adaptace na vodní život slouží k orientaci v zakaleném vodním prostoru, vnímá vibrace a pohyb vody, pomáhá v detekci potravy i nepřátel. Já jsem si myslel, že ty poučky o nedoporučování filtrace a jakéhokoliv pohybu vody při chovu vodních žab zase tak "horký" nebudou a dal jsem obyčejný bublifuk ke skupince drápatek vodních, prostě abych si trochu ulehčil práci. Během několika dnů žáby začaly být neskutečně plaché, lekaly se úplně všeho, takže nakonec snaha o větší čistotu byla kontraproduktivní, protože vynervované drápatky při každém šustnutí kolem akvária rozvířily dno. Po měsíci jsem filtr vyndal a žáby se do týdne uklidnily. Takže za sebe můžu říct - ano, je to pravda, fakt to nemají rády. Nicméně z bublifuku moc silný proud vody nejde, ovšem zato dost vibruje, takže si myslím, že ty vibrace jsou větší problém, než samotný pohyb vody.
Na anglickojazyčných stránkách o chovu drápatek a drápateček ovšem filtraci zpravidla silně doporučují, ale jen filtry s co nejtišším chodem a přiškrceným výtokem. Takový filtr ovšem nevlastním a ani pořizovat nehodlám - určitě nebude nejlevnější a kdyby žábám také vadil, byly by to zbytečně vyhozené peníze.
Komáří larvy jsem jim dával, tomu buchanky (cyclops?). Žraly to všechno v pohodě, i když jedna larva byla tak dvě minuty, než to požvejkaly...

Prostě nikdy nic nenasvědčovalo tomu, že by měly zemřít. V sobotu cajk, cpe si do huby larvu a druhý třetí den mrtvola...
Jinak, existuje mražené žrádlo Černý komár. Minimálně jako doplněk k patentkám fajn a hymenochirům se do tlamky vejde. Pro budoucnost

.
Shimamoto: Zajímavé. Co píšeš o vibracích, jsem nevěděl.
Škoda, že jste se pánové nezapojili do nějaké diskuze dřív

Proud z filtru byl minimální, to spíš ty vibrace v kombinaci se špatným prostředím. A budu se trochu utěšovat tím, že přišly načaté už z Hornbachu, kde živořily (alespoň přes den) v krabičce cca 10x6x6cm zavěšené u hladiny v nádrži s rostlinami. Vždycky jich měli alespoň 10-15.
Flintu do žita zatím hodím. Budu muset dětem žáby relativně rychle nahradit v tom, co mám a dokud nebudu moudřejší, tak to nechci pokoušet jen tím, že vyndám filtr a odlovím Razborky. Krevetky snad budou menší začátečnický oříšek

Ale asi se k Drápatečkám časem vrátím, líbí se mi

Tak ještě jednou díky za rady ;)
Jj, právě ta hypotetická MOŽNOST chovat drápatečky s rybkami jim vydobyla nemístnou popularitu a kdo touží po nějakém tom zajímavém doplňku k čudlám, může je sehnat v každém druhém zverimexu. Tato poptávka ovšem vyvolává nadměrnou produkci, zcela jistě na úkor kvality nabízených jedinců, odchov pulců není náročný a zkušený množitel může žabky "sázet" jak Baťa cvičky. Dovedu si představit, že většina drápateček z obchodů pochází z bůhví kolikáté generace sourozenecké plemenitby a jsou zdegenerované, až běda. A když takové podražené mrzáčky personál prodejen dorazí svou ignorancí či pohodlností třeba nevhodnou stravou nebo stresujícím prostředím, někdy ani ty nejlepší podmínky v akváriu kupujícího nejsou zárukou přežití. Souhlasím s JirkaŠčobákem, že menší druhové akvárium je nejvhodnější, filtrace nejen že být nemusí, ona je pro drápatečky přímo škodlivá a silně stresující - pipovité žáby jsou přecitlivělé na vibrace a silný proud vody. Krmení nejlépe živé vhodné velikosti, ale nikdy ne nitěnky v jakékoliv formě - i patentky jsou rizikové, kvůli parazitům. Jinak když se žabky cítí bezpečně a v klidu, ani se moc neschovávají
Neházej flintu do žita, zkus se poptat chovatelů žab na teraristických burzách, i kdybys nesehnal hned, třeba ti poradí někoho, od koho později seženeš kvalitní žáby

Je to asi jak říkáš. Lidi to sice chovají v akvárku s rybí osádkou, ale za úspěch berou, že jim drápatečka žije dva roky (což se píše i tady v atlasu jako standard). A od toho se odvíjí i diskuze na fóru, která není moc informačně rozsáhlá.
OK, nebudu to dál pokoušet. Hlavní důvod pro žáby byly děti a (snadno) dostupné informace říkaly, že by to mělo jít. Počkám tedy, až si děti všimnou, že už tam žádná žába není a udělám z toho krevetárko. Zkusím je nalákat na to, že krevetky se (doufám) budou množit. Lákat je na to, že budeme mít zarostlé tmavé akvárko, kde sice budou žabky, ale nikdy je pořádně neuvidíme, asi ani zkoušet nebudu

Tak díky za vyvedení z omylu...
V přírodě se Hymenochirus korýši živí. Když je koupíš, nejsou ještě moc velké, ale když vyrostou, krevetka se jim do tlamky vejde. Uvědom si, že lovecká technika žabky může být vůči krevetce docela účinná.
Ano, přežijí v tvém akváriu, pokud je nebude nic moc obtěžovat. Stejně si ale myslím, že speciálně nádrž pro ně je lepší. Akvárium, co máš, je na drápatky škoda a stejně není úplně ideální (žádné bahnité nebo alespoň jemné dno). Nechal bych ho rybám.
Má koule:
rybicky.net/fotogalerie.php…
2004, Chováme pipovité žaby, Fridrich Szalay
1986, Chov terarijních zvířat, Vergner-Vergnerová
(ještě něco bych v knihovně našel, kdybych víc hledal)
No já bych si i knihu koupil, ale když vidím, co dnes občas píšou v knihách třeba o zakládání akvárek.. A to jsem prakticky úplný začátečník... A nikde jsem nenašel "Hele, tahle kniha o drápatečkách je fakt dobrá"
S tím krmením máš pravdu. Dlouhá hypnóza larvy, než ji vezme do huby... Řešil jsem to nakrmením rybek sušeným, které žáby nezajímá a chvíli před zhasnutím jsem dal žábám mražené (to někde někdo radil). Dával jsem jim to na stejné místo, už tam chodily.
Ale dobře. Vyjdu z toho, že to dělám blbě a jsem vrah. Asi nejsem jediný, kdo tak začínal.
Razborky odlovím do velkého, to není problém.
Šneci předpokládám nevadí. Co krevetky Cherry? Můžou být?
Můžu i vyndat filtr, aby třeba nerušil vibracemi.
Můžu i ubrat na světle, ať už odebráním jednoho LED modulu, nebo přenastavením hodin.
Může to pak ve stávajícím akva fungovat?
Akva není sice na severním okně, ale na trochu temnějším místě ano.
I já jsem si kupoval knihy

.
Ukaž mi člověka, který chová jednu populaci trpasličích drápatek společně s rybami alespoň tři roky. Tolik realita.
Neříkám, že to vůbec nejde. Problém je, že lidé dělají už tak dost chyb při péči o ryby a rostliny. Žába do toho všeho je nový prvek - takový, co akváriu vůbec neprospívá, protože přidává sajrajt. Naopak trpasličí drápatky, kdyby mohly hlasovat, chtěly by nádrž zarostlou, zatemělou, spíš bahnité dno (koule na severním okně, kde je příšeří, jim vyhovuje). V takové se cítí dobře. Pozná se to podle toho, že samečci občas v noci jemně vržou.
P.S. Praktický problém je, že Hymenochyrus je většinou dost pomalý živočich (neříkám, že se neumí hýbat), který kouká na kus žrádla a než se rozmyslí, ryba jí ho často sežere. takže aby se ti žáby dobře nažraly, musíš překrmovat, což bude v 12l docela drsné.
Než jsem drápatečky pořídil, pročetl jsem atlas i fórum křížem krážem a podle dostupných informací, byť jich není mnoho, se chov drápatečky v akvárku (i s rybami a filtrem) nejevil jako větší problém.
5ks razborek mi nepřišlo jako velká rybí zátěž, ani co do znečišťování vody, ani co do obtěžování žáby. Údržbu nezanedbávám a ryby a žáby se nijak viditelně neobtěžovaly.
Jediná moje obava byla velikost nádrže.
Každopádně díky za reakci. Zvážím co dál. Asi tam nasadím jen krevetky a bude.
PS Na vrzání nedošlo. Ani nevím, jestli jsme kdy měli samce. Kupoval jsem velikost 1-1,5cm a nikdy jsem nestihl vypozorovat pohlaví...
Taky v blízké době chci koupit trpasličí drápatky. Na rozdíl od tebe jsem je ale už v minulosti víckrát měl, naposledy jednu skupinu asi pět let (možná déle, odhad).
Bydlení jim zařizuju už měsíc a půl (dva?). Koule asi 12 litrů, severní okno, technika 0. Zakořeňuje v tom a roste saururus cernuus (+ kousek mechu). Pět saururů ze sedmi vyrostlo nad hladinu, dva už rostou z koule ven (koule je naplněna asi do poloviny). Čekám, až všechny rostliny vyrostou nad hladinu, přihnojuji.
Za měsíc, měsíc a půl, až bude saururus dost velký a bude si dělat na okně co chce (v minulosti jeden výhonek zakořenil v blízkém květináči a rostl jako pokojová rostlina), mohu přidat drápatky. Finálně mám solidní šanci na fungující biotop se spletí kořenů pod hladinou. Drápatky sice dělají bordel, ale saururus si roste mimo, potřebuje živiny a co se děje pod hladinou je mu docela jedno (bonus - saururus občas kořeněně zavoní).
Zítra dám nějaké obrázky.
Akvárium s rybami (ještě takto malé) není vůbec vhodný biotop pro trpasličí drápatku. Nikdy mi v tomto nepřežila (poprvé jsem to zkoušel asi v šestnácti). Filtr doopravdy nepotřebuje, ryby ji ruší. Uvažuj o ní jako o do jisté míry bahenním živočichovi. A krm ji živým nebo mraženým žrádlem.
Finálně můžeš napsat, jestli taky v noci slyšíš jejich jemňounké vrzání (pouze samci).
Dej dotaz na Terárka.net, měl by to být specializovaný portál na obojživelníky a plazy.

Zdravím
Tak jsem to zakřiknul. Drápatečkám se stále nedaří. Sice už vydrží déle, než původní nebožky, ale i tak se mi 3-4 týdny zdá málo... Pravda, jedna žába zalezla za filtr, kde se zasekla, druhá vylezla dírou na kabely z akvárka ven, kde ji našly kočky, ale další dvě sešly (ne)přirozenou smrtí...
Zdroj žab je stále stejný, Hornbach. Velikost akva, vlastnosti vody i životní podmínky se prakticky nemění (jen semtam nová kytka). Ostatní obyvatelé prospívají (razborky, krevetky). Krmení cyclop + komáří larvy, obojí mražené.
Poslední nebožka měla na břiše takovou jako podlitinu. Viz foto. Stejnou měla i jedna z prvních mrtvolek. Úraz bych ale asi vyloučil.
Nemáte někdo nějaký nápad? Může je hubit velikost akva (12 litrů)?
Zaráží mě, že jeden den si vesele plavou a žerou a druhý den jsou mrtvé...
Můžu je zkusit do většího (60l), ale mám tam bojovnice a nevím, jestli jí nebudou prudit.
Díky předem za rady, je to už zoufalství a na webu moc fundovaných informací není...
Starší reakce
Tak jen aktuálně doplním. Nové žáby jsou ok, aniž bych jakkoli cokoli v akva měnil . Tak asi byly nebožky jen rozbitý...
Starší reakce
POZOR!!Rozlišuj drápatku a drápatečku

Drápatka je predátor, drápatečky jsou s rybama v poho. Samozřejmě malinkou živorodku nebo rozplavaný potěr si zkusí ulovit.
0 19.12.2015 10:47 12369nula muze drapatka sezrat malou rybu
Mě žerou vše krmení pro ryby, čečkají až se rozpostí tableta pro krunýřovce atd. připkrmuji dvakrát týdne patentkami

0 19.12.2015 09:37 12369nula – drápatka
Můžu se zeptat jak často krmit drápatečku.
Můžu se zeptat sežera drápatečka malou rybku.
Díky za názor.
No četl jsem, že hlístice jsou spíš žrádlo než škůdce. Ale myslel jsem, jestli se třeba hlístice nelíhnou za nějakých podmínek, které zabíjí žáby...
Objevily se chvíli po tom, co jsem začal žáby krmit těmi buchankami, tak se asi přistěhovaly s tím.
Jinak mražené nesmrdí. Je to koupené platíčko, trvanlivost do 2017. Navíc ho žerou i Razborky a Bojovnice ve velkém akva a nehynou.
Žáby i krmení jsou z Hornbachu (Praha Černý most).
Žrát jsem je neviděl, což ale nemusí neznamenat, že nežraly.
Úplní lazaři to nebyly. Ne že by hýřily pohybem, ale nějaká aktivita tam byla.
No, dneska jsem koupil nové. V zájmu zachování duševního draví svého tříletého syna, který pohřeb první bezejmenné nebožky profňukal a o smrti paní Žábové neví. Řekl jsem mu, že je zalezlá a že se určitě objeví. Což nastane dnes, hned potom, co jsem jí přistěhoval kámošku. Tak doufám, že to fakt byla jen smůla...
Ti červíci za tím rozhodně nejsou, ne každý hlíst je parazit. Ti, co jsi popsal, se objevují hodně v nově založených akváriích, živí se detritem a porosty řas. Když dáš například sklenici s vodou z akvária a nějakou rostlinkou za okno, za chvíli jich tam budeš mít spousty. V akváriu je ale rybky časem vyzobou.
Úhyn tvých drápateček je pro mně taky záhadou. Napadla mě otrava nějakými chemikáliemi (například ten antichlor), ale když krevetky jsou ok, tak to asi bude něčím jiným. Už mě napadá jen zkažená potrava, třeba ty mražené buchanky byly zasmrádlé, zkus přičichnout. Pokud teda žabky vůbec žraly, také je možné, že jsi pořídil prostě už polomrtvé lazary.
Buďte zdrávi
Mám problém. Druhorozené akva (viz prezentace) je mrtvolná past. Nejprve zemřela paní Rybová (Bojovnice pestrá, samec). Pořád dobrý, najednou ze dne na den lehla ke dnu a chvíli na to mrtvá. Řikám si, že to bylo celkovou situací, kdy nejprve v betárku přežila vlastní smrt (něco ji asi rozežíralo zevnitř, což jsme vyléčili), pak se stěhovala do druhorozeného, ale asi moc brzo po založení. Pak jsem nakoupili dvě drápatečky (minulýá týden, cca měsíc po založení akva), jakože to bude lepší, než Bojovnice. Ano, píše se, že drápatečka do 40l, ale v diskuzích se zase píše, kdo je kde chová, tak jsem usoudil, že 12l bude OK. Do tří dnů zemřela ta větší (cca 2cm), další den zemřela i ta druhá. Nezdá se mi, že by velikost akva byla tím hlavním důvodem tak rychlé smrti.
V akva je filtr, topení, teplota 24-25°C, na akva kryt s větrací mřížkou, LED osvětlení (obojí vlastní výroby, viz prezentace).
Testy vody (papírky eSHa 6v1): NO2: 0, NO3: 10-25, KH: 6, PH: 7, Cl2: 0-0.8, GH: 7. Měřeno 3x během dvou týdnů, pratkicky beze změny.
Výměna vody 5l každý týden, s přídavkem antichloru. Bez hnojení, bez přídavku CO2.
Halda kytek, kořen.
Spolubydlící Razborky (4ks) a krevetky (3ks) vypadají spokojeně.
Krmení denně vločky Razborkám a obden mražené Cyclops nebožtíkům.
Světlo 6:30-10 / 15-23.
Tak mi někdo prosím řekněte, že jsem diletant a vrah a co dělám blbě, nebo mám jen smůlu.
Nechci tohle akva vzdát, mám ho rád, ale ani tam nechci sypat žáby a čekat, jak to dopadne a s každým úmrtím vysvětlovat dětem, že to ještě nedopadlo...
V plánu mám jednu až dvě drápatečky, rád bych tam nechal krevetky a Razborky, ale není to nutné. Jsem i připraven koupit větší akva, ale ne víc než 20-25l.
O zakládání akva jsem tu četl spoustu, i o Bojovnicích, i o Drápatečkách. Čtu tady každou chvíli. Pravda, ve finále to nakonec nejak profiltruju, protože co člověk to názor, ale fakt nevím, kde je chyba...
Díky předem...
P.S. Jo, taky se tam objevily hlístice. Alespoň myslím. Bílý, cca 2mm dlouhý červík, leze to po skle... Časově výskyt odpovídá úmrtí první Drápatečky. Náhoda...?
Starší reakce
Také mám jednu drápatečku bez prstů a je naprosto v pohodě...

Zdravim, drapateckam se dari v mem malem akvarku (bohuzel ho nemamm v profilu) skvele, ale pred par dny jsem si vsimnul, ze jedne chybi prsty a plovaci blany na prave predni noze. Sice se pohybuje a zere, takze ji zatim nechavam. Ale chci zeptat, jestli ma nekdo uz s timhle zkusenosti. Ma sanci s timhle zraneni nejak rozumne zit? Diky za rady.
P.S. mam 4 kousky v 25l akva, kazdy tyden menim 15-20l vody a filtruju. Krmim prevazne suchymi patentkami, naucil jsem je na zive vodni blechy a ted, vlastne poprve, jim davam zive patentky.
Starší reakce
Jj, to máš pravdu, pohyb je zajímá. Mladé rybky s nima nemám, takže nevylučuju, že se žabky můžou bavit lovením, ale tipnu si, že celou populaci nezdecimují, je to spíš jen přilepšení

I když jsem měl malé neonky, tak ty byly stále ve střehu a bez problémů stíhaly uhýbat. Jinak žabky mám rád, jsou prima a zábavné. Jsem rád, že se jim u mně daří, už je mám min. 4 roky a pořád jsou aktivní.
dřív jsem měl drápatečky u plat a často jsem pozoroval, jak žabky loví pár dní staré rybky. Ony se totiž schovávají do skulin u dna třeba mezi hrubší štěrk a žabky tam na ně číhaly. a co se týká toho tvého postřehu s patentkama...podle toho co jsem vypozoroval já tak žabky k "útoku" na potravu vyprovokuje pohyb potravy..když se patentky nebo kousíček file jen válí na dně tak na něj nereagují tak jako když se lehce pohybuje třeba pohybem vody v akv nebo tím že tu hromádku rozvíří ryba...
Já mám dvě žabky, víc jak ty tři bych asi nedával. I když čtyři by při dobré péči o akva taky podle mně mohly být. Moje žabky jsou docela družné, jsou často spolu. Co se týče lovení rybek...neviděl bych to tak dramaticky. To by jim snad ty mláďata musely samy vlézt do tlamy. Moje žabky jsou asi retardovaný, jsou schopný lézt okolo hroudy patentek několik minut než do ní konečně padnou tlamou a pak jsou nadšený, že našly žrádlo

Ryby je sice někdy zajímají, ale nikdy jsem nezaznamenal vážnější útok. Co se týče rozdílu mezi druhy drápateček, v tom nejsem odborník, sám popravdě nevím, co přesně mám

Před lety jsem je koupil jako pidižabičky, protože se mi líbily a měl jsem volné akvárium

No já bych zůstal tak u dvou max tří žabek. A počítej s tím že pokud se ti elegansky rozmnoží tak drápatečky půjdou po mladých..Co se týká otíků tak tam bych začínal na šesti kusech, ale můj názor je že na ně je 30 litrů málo.
Akv. je určitě lepší zakrýt.
Děkuji za reakci

.
Kolik by těch žabech šlo do toho akva? Čtyři, šest?
Šlo by osazení: xx drápatečka, 6x elegansky, 3x otíci?
Potřebují teda to víko?
A jaký je rozdíl mezi Drápatečkou malou a Beottgerovou?
Mám podobné akva jako ty...mám v něm 2 drápatečky už cca 4 roky (samce a samičku) a hejno neoek modrých (14ks) plus několik otíků. Akvárium provozuju bez filtru s minimem rostlin (žáby všechno vždycky časem vyrvou), jednou týdně měním cca 30-40% vody. Žabky krmím mraženým obden, něco si urvou i ryby, ty ještě maličko přikrmuju vločkama. Zbytky zužitkují šneci (piskořky a okružáci). V akva nemám žádné problémy, úmrtí...i otocinklům se daří dobře, jsou aktivní, často je přistihnu jak luxují žabkám záda. Akvárium se žabkami doporučuju mít dobře zakryté. Pokud mají na čem (rostliny rostoucí k hladině, kořen...), odpočívají rády blízko hladiny, ideálně že si jen vystrčí nos nad hladinu a spí

To by mě ani nenapadlo je dát dohromady

. Ty CPOčka byly jen další z možnost....
Asi se mi nejlépe zamlouvá akvárium:
1) xx drápateček a nic
2) xx drápateček a 1x samec bojovnice pestré
3) xx drápateček a 4-6x elegansky/formosky
Napište prosím kolik ks drápateček do tohoto objemu

?
Ještě se rozhoduji mezi těma CPOčkama a trochu mě zaujal ten čolek...
Jakou by teda (drápatečky) měly mít teplotu?
A je nějaký rozdíl mezi
rybicky.net/atlasostatnich/drapatecka_kratkonoha a
rybicky.net/atlasostatnich/drapatecka_beottgerova ???
Ale vzhledem k tomu, že máš jen 30 litrů tak bych zůstal jen u žabek. ...
No nevím nevím... ony to nebudou "žabky" napořád...

Já mám akv. s drápatečkami radši přikryté,topítko používám, mají rádši teplejší vodu takže jim topím na nějakých 24-25 stupňů,samozřejmě pokud jim jsi schopný zajistit rozumnou teplotu bez velkých výkyvů tak ho používat nemusíš. K drápatečkám rybky jdou,ale musíš při výběru zohlednit jednak to , že drápatečky jsou čuňátka, což se tím spíš projeví v malém objemu a musíš zajistit,aby se drápatečky,dostaly ke krmení,resp. aby na ně něco zbylo. Ale vzhledem k tomu, že máš jen 30 litrů tak bych zůstal jen u žabek.
CPOčka jsou taky super,taky jsem je měl, ale já bych je s žabkami dohromady nedával,protože oni se snaží ulovit vše co se jim přiblíží ke klepetům takže by žabky rušily.
Dobrý den, mám prázdné 30 l akvárium s rozměry 40x25x30 cm, a z výbavy navíc mám pouze filtraci a teploměr, zbytek dokoupím. Uvažoval jsem nad:
Axolotl mexický - ale pro toho je to akva asi malé
Žebrovníkem waltlův - ale pro toho je to akva asi malé
Čolek ohňobřichý/východní-ti potřebují teplotu do 25°C a já mám v létě přes 30 a nemám kryt
Drápatka vodní - moc velká do tohoto akva
Drápatečka malá/Beottgerova - asi vhodná
dále jsem uvažoval nad raky, ale šly by asi jen CPOčka, ale ty potřebují 25°C
a krevetky nechci
Chtěl bych se zeptat jestli jsou moje úsudky správné, aby jste je opravily, vyvrátily nebo potvrdily. A kdyžtak napsaly další živočichy, kteří by tam šli (kromě ryb).
A chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi Drápatečkou malou a Beottgerovou?
Potřebují drápatečky víko, topení?
A šly by k nim i ryby nebo něco jiného?
Děkuji,
Michael281

Starší reakce
Drápatečky dokážou "vrzat" neskutečně. Já je musel přestěhovat z ložnice do kuchyně. V atlasu je uvedeno, že zvuky vydává jen sameček. Mám dvě a obě vržou, ale spářit se pokoušejí neustále tak nevím...
Kdybyste si, než jste napsala svůj dotaz, přečetla příspěvek hned pod vámi, zjistila byste, že žáby se zvukově projevují při sexu. Jak moc je to k nesnesení, to nedovedu posoudit. Spím sice již kratší dobu, s ohledem na věk, ale pořád docela dobře. Osobně bych hodnotil chrápání vašeho spolunocležníka mnohem negativněji, než zvukové projevy žab...

Koneckonců vy jste při sexu zcela zticha?

0 02.07.2015 03:05 Lucie – drápatečky - zvuky
Zdravim! Uz nekolik dni nemuzu spat,v noci se mi z akvaria linou strasne piskave,specificke zvuky,jsem z toho na prasky,jelikoz mam akvarium hned vedle postele. Nejdrive jsem myslela,ze se mi pokazil filtr,ale ten jsem vypla a porad to dela,prevazne v noci. I ostatni (svetlo atd)jsen vypojila a porad nemuzu spat!! Poradte,opravdu mohou drapatecky vydavat tak silne zvuky?? V akvariu mam uz jenom par neonek - drapatecek mam 7. Dekuji za rady
Starší reakce
0 12.05.2015 20:26 Michal – Drápatečka
Ahoj,dostávají vločkové krmivo protože žijí s rybičky,ale ty si žabek nevšímají a patentky.
Ahoj, jestli se nemůže potopit, tak to normální není. Čím krmíš?
0 12.05.2015 12:32 Michal – Drápatečka
Ahoj,mám již nějakou dobu dvě drápatečky,ale jedna z nich ač je čilá plave druhý den po hladině a připadá mi ,že se nemůže potopit.Jinak na ni nic zvláštního nepozoruji.Je to normální nebo ji něco je???Díky za info.
Starší reakce

Ahoj,už druhý den se mi moje dvě drápatečky pohybují po akv.v téhle pozici. Myslíte,že by mohlo jít o páření? Myslel jsem, že mám dva samečky,protože obě žabičky v noci vydávají pískavé zvuky...
Starší reakce
0 05.02.2015 19:56 cvilinek – Nafouklé bříško
Hezký večer, naše drápatečka má už druhý den nafouklé bříško. Z krmení to není, několik dní předtím jsme ji nekrmili. Ledaže by něco sežrala v akvárku (šneka? jikry?), Nevíte co to může být?

Starší reakce
Občas se, sice většinou u starších žab, vyskytuje zadržení lymfy, neproudí tak jak má, ale zadržuje se v podkožních vacích. Žabka je pak oteklá, když plave, tělo se jí vlní (jako pytlík s vodou). Může s tím snad normálně žít. Mám jednu takovou drápatečku, je hodně stará, jako kulička je už rok, ale u žrádla je vždycky první a chová se úplně normálně. Počkala bych, nic jiného se s tak malou žabičkou asi dělat nedá. Teprve kdyby přestala žrát, asi bych uvažovala o utracení.
0 30.01.2015 23:41 jato – drapatecka mala
prosim o radu. Mam dve drapatecky, samecka a samicku, je jim asi rok. Samecek je v pohode, ale samicka se mi nelibi. Puvodne jsem myslela, ze je tak tlusta, protoze ma v sobe vajicka. Ale zda se mi cela jako by otekla. Normalne zere, ale opravdu nevim jestli je to normalni. Mate nekdo zkusenost? Divala jsem se na anglicky web o tech zabickach a tam zminovali tu oteklost snad z jidla a ze se to neda lecit a je lepsi ji utratit. Fotky tam byly male tak jsem nemohla srovnat s moji zabkou. Diky
Starší reakce
Diky. Jasne, ze jim nedam vic, nez obvykle.
Deset dnů vydrží v pohodě. Hlavně jim tam před odjezdem nenasypte víc žrádla, aby se to pak nekazilo, ale to je asi jasný

Zdravim, ma tu nekdo zkusenosti (EvaR

) jak dlouho vydrzi drapatecky bez zdradla? Teda jestli vubec. Chystame se na dovcu asi na 10 dni a mame trochu obavy. Drapatecky jsou v separatnim akva bez ryb a je jim tam moc dobre

Starší reakce
Vždycky dám víc patentek, aby to rybky hned nevysbíraly, a těsně před zhasnutím. Pořád na stejné místo, časem se dráptečka naučí a bude tam už čekat. Když jim chci dát kousek žížalky nebo mouchu, tak většinou z pinzety přímo do tlamky

0 05.05.2014 20:11 cvilinek Tak drápatečka už vypadá dost čile, snaží se dostat ze sklenice tím, že plave proti sklu, tak už bych ji pomalu chtěla vrátit do akvárka. Akorát nevím, jak zajistit, aby se v akvárku dostatečně najedla. Když ji krmím ve sklenici, tak jde po tom, co se hýbe, tedy po špejli, ne po patentkách. Ty nechává padat ke dnu. Další den jsou sice patentky snězené, ale nevím, jestli ji to v akvárku rybky všechno nesní.... Jak to děláte vy?

Přidat reakci
1 ...... 12
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 7851x