Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Anubias - pěstování

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Anubias - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.07.2023 22:13 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: marran
Zjisti si co ti teče za vodu a na netu si najdi příznaky nedostatku některého prvku ně spíš přijde že nadbytku protože do tohle akvária bych žádné hnojivo nelil jen měnil týdně 1/3 vody. Tekuté co2 je zředěná desinfekce a moc uhlíku z toho není a při delším používání to taky nebude nic moc. Dobré tak na ruduchu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2023 19:27 Muž marran [1] – Podtáčení listů
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj chtěl bych se zeptat zkušenějších. Donedávna rostli a vlastně i rostou anubiasi nana mini a anubias paxing docela dobře. Černá řasa zažehnána, ale poslední dobou jsem si všimnul že se na některých podtáčejí listy. Nevím jestli je to nějaká nemoc a nebo normální stav.

Vzhledem k tomu, že jsou problémi se ztrátou listů i ostatních rostlin asi se něco děje, neměl by někdo radu nápad?

Předem děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2022 10:29 Muž ajajak [228] Re: MARTIN HORÁK
Přesně tak. Já ho nemohu z akvária vytáhnout, kořeny z Anubiasu mi z kořenů na které jsem je kdysi přivázal prorostli do substrátu a to již nevyndám. Tak výhon zhruba o délce 10cm ustřihnu, ten vyndám a naporcuji ho na 2-3 listy pokrátím kořeny a nabídnu je. Popřípadě je navážu na nějaké kořeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.05.2022 07:59 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pro ty co rádi anubiasy.
Omlazení velkého trsu, který jsem pořídil z druhé ruky. Následovalo odtržení všech nevyhovujících listů, jemné zastřižení kořenů, protrhání mladých výhonů a důkladná kontrola rhizomu. Pak už jen umístění do zadní části 360ky. Mějte prima den! ahoj
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2022 19:11 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Passenger77
Mně Nana bonsai zatím také nekvete. Pokud jsi stáhl proud, výsledek časem uvidíš, jen to není hned. Ale pokud nesytís uměle CO2, je slabý nebo žádný proud ideální. Už máš testy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2022 23:00 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
Díky za typ, tyto testy jsem ještě nikdy neměl. Ano, Anubias nana bonsai roste slušně, byť nekvetl. A tam nastává na některých listech ten zmiňovaný problém s Ruduchou.
Stáhl jsem ten proud a uvidíme...zatím brzo hodnotit. Taky nepěstuju zdaleka jen Anubias, tak to musím nějak vybalancovat :-)
K tomu právě potřebuji nové testy, abych živiny vhodně doplňoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2022 22:49 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Passenger77
Fotka k příspěvku Já v Brně takto množil kytky. Holé dno a kelímky :-D Bez hnojiv, jen živorodky a nějaký skaláry pro zpestření.
K těm testům. Kup si kapkové od české firmy Aquar. Skvělý poměr cena/výkon.
Anubiasy mi v tom rostly a kvetly také. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2022 21:05 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
Též zdravím. Tak brněnská voda je ta moje, tak asi sám víš, že NO³ ke 40mg/L + vysoká tvrdost není zrovna vhodná voda pro většinu akvárií. Ostatně kvůli tomu jsem ji začal míchat s RO vodou. Momentálně mi dochází papírkové testy a tak zvažuji, čím je nahradit, abych zvolil případně správné hnojivo pro moje podmínky. Ale to už je na jiné vlákno ;-)
Ono je pěkné říct, že je třeba studovat zdroje (a děkuji za odkaz), ale ta implementace a převod té teorie do praxe je leckdy docela problém, protože těch proměnných je v každém akváriu hromada ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.04.2022 20:13 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Passenger77
Zdravím tě. Neboj, taky jsem testoval a kdysi zkoušel hnojiva. Bydlel jsem za život na 4 místech v republice, vždy měl několik nádrží a vždy byly parametry vstupní vody úplně jiné. Od velmi tvrdé brněnské s velkým množstvím dusičnanů, přes vodu naopak velmi měkkou, s dusičnany jen kolem 5, až po nynější vodu na Vysočině, kde mám středně tvrdou vodu s dusičnany kolem 20. A to samé se samozřejmě týkalo i pH.
Na základě parametrů vstupní vody by se měl akvarista umět rozhodnout, kterým směrem se vydat. Jestli spíše množit ryby nebo pěstovat rostliny. Jestli dělat low-tech či hi-tech. Ale to je samozřejmě sci-fi :-D
Voda je zkrátka základ. Můžeš mít světlo za 20.000, výkonou filtraci, automatické hnojení apod., ale bude ti to k ničemu, když nebudeš vědět, jakou máš vodu vstupní a jakou v nádrži. A hlavně vědět, co ovlivňuje změny chemismu. Chce to číst a číst a číst.
Přikládám jeden ze zajímavých odkazů.
maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2022 19:51 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
...pak filtr a teprve potom osvětlení, hnojiva, testy na vodu apod. Přitom by to mělo být úplně naopak. Koukám na Tvé velmi zajímavé akvária a nezdá se, že bys testoval nebo hnojil, nebo se mýlím? ;-)
Zajímají mě zrovna tyhle věci, protože je aktuálně teď řeším. Díky za typy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.04.2022 18:21 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: lhajek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Je to přesně jak napsali kolegové přede mnou. CO2 je potřeba pro všechny rostliny, ale dávkovat plynné CO2 není u většiny rostlin nutnost, pokud jsou parametry vody vhodné k pěstování rostlin. Bohužel většina akvaristů řeší v prvé řadě filtr, pak filtr, pak filtr a teprve potom osvětlení, hnojiva, testy na vodu apod. Přitom by to mělo být úplně naopak.
Další věcí je co je to zdravý anubias. Když se porozhlédneme po nabídkách z fb, ifauny či bazoše, tak až na naprosté výjimky je jejich kvalita velmi špatná. Schválně jsem zkusil během posledních 2 let několikrát anubiasy koupit, ale to co přišlo bylo na velké protrhání a kolikrát zůstal pouze oddenek.
Anubiasům se věnuji intenzivně posledních asi 5 let (mám v nádržích zhruba 500-800ks) a jsou to právě anubiasy, které ukážou kvalitu akvarijní vody pro pěstování rostlin.
CO2 nepoužívám, nehnojím, vše doháním rybama a šneky) Pohyb vody v nádržích mám minimální nebo vůbec žádný. Svítím led žárovkou, obyčejnou starou zářivkou i led rampami Sinkor či Chihiros. Vše klasika, nikdy ne wrgb.
O anubiasy se pravidelně starám, kontrolují, stříhám a selektuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2022 16:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
aby mě to nenutilo svítit jako blázen a cpát do akva CO2 CO2 se ale dá přidávat i do hůře osvětlených nádrží dělal jsem to tak roky a rostliny rostou potom lépe a opravdu stačí jen trochu. Světelné zdroje jsou dnes podstatně silnější než dříve, a to je dnes dá se říci ten hlavní problém. Každý chce koberec a červené rostliny a anubias pak má problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2022 15:56 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: skypi
Nejsem jen teoretik. Možná si musíme ujasnit ten pojem rychlost růstu. Také mám anubias nana roky, taky jsem ho několikrát rozdělil a podaroval další akvaristy. Rozhodně ale neroste jako třeba Limnophila nebo Egeria a rozhodně neroste ani tak rychle jako řady Cryptocoryn. A když mě i ty ostatní rostliny rostou bez CO2 a rychleji než Anubias tak je pro mě Anubias nenáročná pomalu rostoucí rostlina, která "žádné CO2 nepotřebuje" (nepotřebuje ho přidávat z bomby apod.). Takže se s tím rozhodně nehodlám zlobit. A i akvárium s CO2 z bomby jsem provozoval nějaký čas a vím, že mě to krajně nevyhovuje a proto volím skladbu rostlin tak, aby mě to nenutilo svítit jako blázen a cpát do akva CO2.
Jinak poslední anubias mám v akváriu asi 6 let za tu dobu je asi trojnásobně velký, neztratil ani jeden list a není zařasený a nemusel jsem ho nikdy ani koupat v savu nebo podobné věci, jak jsem tu četl.
Rozhodně, ale pro pěkný vitální Anubias není podmínkou sytit akvárium CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2022 22:54 Muž kofejn [963] Re: skypi
Nikdy jsem do akvárka CO2 nepřidával, ostatně bych si to ani kvůli pH v nádrži netroufl. Anubias barteri barteri mám skoro deset let, jde pořád výborně a jak se dostane ze šutru až ke sklu, zakrátím ho a starou část někomu daruju či vyhodím. Barteri glabra mám stejně dlouho a první dva roky šel taky jak splašený. Další tři roky se zmenšoval a tak jsem jeden odenek dal u do protější části akvária k barteri barteri a tam zase ožil. No a teď se zase poslední dva roky horší. Někdy před čtyřmi/pěti roky jsem dostal asi anubias nana a ten je splašený stejně jako barteri barteri.
Kvůli anubiasu mi fakt přijde přidávat CO2 zbytečný.
V prezentaci mám složku "Tak jde čas", kde ten vývoj anubiasů je dobře vidět. rybicky.net/nadrze/15921-kofejnovo…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.04.2022 19:10 Muž skypi [248] Re: lhajek
Ty to, co tvrdíš o růstu Anubiasu máš prakticky ověřeno nebo jsi teoretik? :-) Já mám původní Anubias barteri var. nana v nádrži cca 18 let, trs jsem opakovaně zmlazoval a rozdával, dotáhl to na rozměr 80 x 40 x 38cm, možná bych dohledal i fotku. Menší velikosti je na foto v mé prezentaci.
Od určité velikosti, při optimálnich podmínkách, kam patří i optimum CO2, roste trs překvapivě rychle.
To co píšeš je přílišné zobecnění, záleží na set-upu konktrétní nádrže. V řadě nádrží, co jsem měl možnost vidět, Anubiasy "přežívají" , díky tomu že jsou poměrně odolné, ale rozhodně ne v "kondici".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.04.2022 13:55 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: skypi
Ano dostatek CO2 urychlí růst anubiasu, ale abych ho tam musel tlačit z lahve je zbytečný. Roste natolik pomalu, že se spokojí s tím co ve vodě běžně je. A že má masu hmoty? No jasně, ale za jak dlouho k ní přijde? Nikam nespěchá a proto mu stačí běžné koncentrace nejen CO2, ale i všeho ostatního.

skypi napsal: Když někdo ví, co dělá, jako např. Martin Horák nebo kolega Larix, může to fungovat i bez sycení CO2. => tzn. když někdo neví co dělá tak ať tam tlačí CO2? Je to napsané tak, že mě to z toho přímo vyplývá a rozhodně to není pravda. CO2 mě přijde, že tlačí hlavně obchodníci, protože je potřeba prodávat. Naopak je potřeba to umět s CO2, respektive umět množství CO2 uměle přidávané do vody využít. S CO2 si mohu dovolit rostliny které potřebují i silné osvětlení, vše pak rychleji roste a musí tomu odpovídat i ostatní výživa. Nic z toho ale neplatí pro anubiasy - stačí jim slabší osvětlení, běžné množství CO2 a minimální ostatní živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.04.2022 08:19 Muž skypi [248] Re: lhajek
Anubiasy- CO2 má stejný vliv, jako u ostatních rostlin-dostatek resp. mírný přebytek urychlí růst. Nevím, jestli si uvědomuješ, kolik je na větších trsech Anubiasu rostlinné hmoty-a ta rostlina ji z něčeho musí vytvořit.
Bilanci CO2 je účelné řešit jen ve vztahu ke konkrétní nádrži a jejím parametrům.
Když někdo ví, co dělá, jako např. Martin Horák nebo kolega Larix, může to fungovat i bez sycení CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 22:51 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
Trochu se to tu zvrhává v diskuzi jestli čeření vody vyhání CO2 z akva nebo ne, ale myslíte si, že u pomalu rostoucích Anubiasů je obsah CO2 ve vodě tak zásadní? Mě přijde, že je to zrovna u téhle rostliny spíše podružná záležitost a problém bude jinde.

Jinak s tím CO2 si myslím, že čeření ho vyhání pokud je ho ve vodě víc než ve vzduchu a pokud ho budou rostliny ve vodě spotřebovávat, tak by se mohl ze vzduchu rozpustit. Prostě obsah plynů rozpuštěných ve vodě by se měl vyrovnávat se vzduchem nad hladinou, ne? Ale vím, že to nebude tak jednoduché a bude záležet na dalších faktorech, třeba s rostoucí teplotou ubývá ve vodě kyslíku ať se čeří nebo vzduchuje sebevíc (nebo tohle se týká všech plynů?). Takže jak to je doopravdy fakt nevím, přijde mě, že se jen opisuje co se někdo někde dočetl, ale nějaká tvrdá data z měření jsem neviděl. Asi špatně hledám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 21:23 Muž kofejn [963] Re: Buldr
Bakterií je strašně druhů, třeba zrovna nitrifkační CO2 spotřebovávají, při fermentaci CO2 vzniká. V akvárku bude asi bilace CO2 od bakterií šul nul, co s koncentrací zahýbe budou kytky v závislosti na světle.
Kdysi jsem si chtěl dát do akvárka test na CO2 a dělat pokusy s jemným vzduchováním. Ale nakonec jsem se na to vyprdnul a rampu na čeření hladiny a proud v akvárku mám od začátku. A nemá to vliv na to, že kytky jdou/nejdou.
A zrovna mám podezření na malý (či velký) proud, že mi jeden druh na jedné straně akvárka jde a na druhé ne.
Jestli chcete poradit, může te mrknout na příspěvek z 08.04.2018 22:45 v problémovém vlákně rybicky.net/forum/10376…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.04.2022 21:03 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: kofejn
Rostliny i při fotosyntéze (tedy v době kdy přijímají světlo) produkují určité množství CO2. Dále CO2 produkují ryby, šneci, bakterie apod. Přikládám zajímavý odkaz ;-)
planta.aquariana.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 18:10 Muž kofejn [963] Re: MARTIN HORÁK
No kde by se tam CO2 pořád bral? Jako po ránu, kdy fotosynteza nefunguje a kytky jedou na kyslík, ho tam asi bude víc jak v okolním vzduchu. Ale jak se rozední, CO2 kytky začnou spotřebovávat a když moc svítím, měl bych kysličník uhličitý dodat. Na jak ho dodám, když nebublu flaškou ani burčákem?
Ale třeba mi něco zásadního uniká a rád se nechám poučit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 17:54 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: kofejn
Tak to jsi hodně na omylu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 17:25 Muž kofejn [963] Re: MARTIN HORÁK
Jasně že jo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 15:16 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: kofejn
Nemyslíš to doufám vážně, že ne? smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 13:49 Muž kofejn [963] Re: MARTIN HORÁK
Silný proud může vytlačovat CO2 z pouze v případě, že ho tam uměle dodávám. Takže když budu svítit jak blázen bez bublání, CO2 čeřením hladiny spíš dodám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 11:02 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: skypi
Žádný "styl Addidas" neprovozuju smich
Ale možná popřemýšlím nad úhlem rozstřikovací rampy vůči hladině. Teď mám osu rozstřiku v mírném úhlu nad hladinu, možná bude výhodnější ji směřovat mírně pod hladinu...? Zase se bojím, že výměna plynů bude dost omezená :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 10:30 Muž skypi [248] Re: Passenger77
Ne. Žádné, "čím větší proud, tím víc Addidas". Optimální je velmi mírné proudění nad celým povrchem substrátu a v nádrži. Nemusí toho být jednoduché vždycky dosáhnout, zvlášt pokud je nádrž hodně zarostlá. Pomoci pak můžou třeba proudová čerpadla-s regulací výkonu-např. Tunze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 09:42 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
Myslel jsem to tak, že silný proud plyny (a další živiny) distribuuje do větší hloubky a dálky, ke kořenům v substrátu atp. Samozřejmě nahoře na hladině dochází k většímu úniku, to souhlasím. No každopádně si nechám poradit, proud jsem stáhl na minimum a čekám, jestli se něco v nějaké dohledné době změní. Zatím mám v části AQ dál od rampy slepou hladinu... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 09:27 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Passenger77
Co ti jde proti sobě? Silný proud přece vytlačuje CO2 z vody, tak proč to dělat? Nebo jsi to myslel jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2022 18:45 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Před nějakými osmi lety (možná více) jsem získal anubias snad by to měl být nana. Měl malinké listy tak kolem 2-3cm. Od té doby má listy stále větší a větší nyní už jsou čepele nějakých 8-10cm. Řapíky má také strašně dlouhé - ještě delší než čepele. (zrovna mě vykvetl v 44L akva a jeho původní fotky jsou k dohledání ve zrušením 25L akva) Jak přimět aby listy rostli jen do původní minivelikosti?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.04.2022 12:30 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Muhyng
Ano, je to naprosto v pořádku. Anubiasy z obchodu jsou pěstovány emerzně a jsou větší a tmavší. Pod vodou (submerzní pěstování) pak vyrůstají menší listy a bývají i výrazně světlejší. To už je ale ovlivněno množstvím světla a živin, včetně CO2 ve vodě.
Bohatý kořenový systém je taktéž v pořádku, kořeny mohou zarůstat i do substrátu, to ničemu nevadí. Pouze oddenek (rhizom) je lepší míti vždy nad substrátem, připevněný třeba ke kořenu či kamenu.
Máte prostě krásný anubias nana gold ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2022 11:27 Muž Muhyng [1]
Ahoj, v akvariu mam jeden Anubias barteri nana (gold?). Ked som ho kupil, mal o dost vacsie listy. Po case sa zvacsoval pocet listov a zmensovala ich velkost az na taku, ako vidno v prezentacii - dlzka listu cca 2-2,5cm. Rastlina ako taka vyzera byt v poriadku, len sa chcem spytat, ci to tak ma byt. Nie je zasadena na dreve alebo kameni a vsimol som si, ze pusta smerom spod listov do substratu dlhe korene, z ktorych je tam uz slusny prales.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2022 13:50 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Beastie
Ahoj tobě i ostatním.
Anubiasy jsou kytka jako každá jiná a pokud dojde k poškození pletiva, je to nevratný osud. Stejně jako u pokojovek, kde se odstraňují fyzicky poškozené nebo třeba žluté listy platí toto i pro listy/stonky pod vodou.
Respektive v nádrži bychom na to měli dbát ještě více a odstraňovat co nejdříve a nečekat, až je rostlina ve vysokém stádiu rozpadu. Co se týče listů anubiasů, pravidelně odtrhávám u oddenku poškozené listy. Rostlině to jen prospěje a vyhání o něco rychleji nové listy. K poškození pletiva dochází buď z nedostatků prvků, které rostliny potřebují nebo kvůli fyzickému poškození od bíložravých ryb či šneků.
Co se týče například černé štětičkové řasy, ta vzniká hlavně díky silnému proudu, který vytlačuje CO2 z vody. (něco jiného je silný proud u dopování nádrže plynným CO2 z bomby).
V mých nádržích je proud naprosto minimální nebo vůbec žádný. Co se týče výměny vody, toto nelze paušálizovat, jelikož každý máme trochu či více jiné parametry vstupní vody.
V mém případě mám vstupní vodu jemně tvrdou, dusičnany kolem 20. Vodu měním zhruba po 2-4 měsících dle nádrže, zarybnění a počtu rostlin. Doba svitu v letních měsících minimálně 9-10 hodin, v zimních měsících 11-12 hodin. Zdroj světla obyčejná zářivka i led osvětlení značky Sinkor a Chihiros. Nepoužívám wrgb, ale klasiku, tedy pouze bílé světlo.
Hnojení defacto nepoužívám, respektive 2x ročně přidám třeba ferox, pokud vidím, že jsou nové listy až moc světle zelené.
Odstraňování černé štětičkové řasy: lze aplikovat tekutý uhlík přímo v nádrži nebo anubiasy vykoupat ve vodě se savem, ale pokud zůstanou podmínky v nádrži stále špatné, ruducha se vrátí zpět a často i ve větší míře.
Základem je tedy upravit podmínky v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2022 10:33 Žena Beastie [318] Re: MARTIN HORÁK
Tenhle kousek zrovna mám už 12 let nebo spíš všechny anubiasy co mám jsou potomky/odřezky starého kousku, takže prošel hodně nádrží a proudu a světel a dokonce i koupelí v savu vloni v létě :) řasa a nános na něm mi nevadí, to zvládnou krevety snad, pěstovala jsem to pro ně. Ale to odumírání listů mě překvapilo a někde jsem četla že kroucení listů to vroubkování že je nedostatek magnézia nebo čehosi.
Teď je v nádrži s bublifukem s minimálním proudem a nulovýma živinami krom vstupní vody. A tu teď u krevet hodláme měnit mnohem méně často pokud vůbec.

Ale nevěděla jsem že se listy už nikdy nespraví, u pokojovek to do nějakého stádia kytka opraví sama. Odstříhám to tedy kde to vypadá napadeně. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2022 22:57 Muž skypi [248] Re: Passenger77
Při mírném proudění je distribuce živin i výměna plynů dostatečná. Pro užitečné bakterie je to optimální prostředí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2022 22:49 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
A když tak přemýšlím, co proudění a distribuce živin a O2 /CO2? Nějak mi to jde proti sobě... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2022 16:05 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Passenger77
Zdarec. Já mám všude minimální, někde téměř nulový proud, tak ruducha nemám. Ruducha jde sice dolů za pomocí tekutého CO2 či lázně ve vodě se savem, ale pokud se nezmění podmínky v nádrži, tak se ruducha vrátí zpět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2022 09:30 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Uwe.T
Ano, já vím, sám jsem kdysi použil. Jenže to se dá udělat, pokud Anubias máš izolovaně třeba na kamenech. Pokud to máš na ústřední dekorací jako já na velkém kořenu, tak bych musel prakticky totálně restaurovat layout...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2022 18:10 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Beastie
Jakou máš nyní v nádrži filtraci? Stále ten bublifuk?
Jinak poškozené listy se nikdy nespraví, takže cokoli poškozeného odstraňovat a to platí nejenom pro anubiasy. Vodu bych měnil daleko méně, klidně jednou měsíčně maximálně 1/4 objemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2022 09:38 Žena Beastie [318]
Fotka k příspěvku Jak s anubiasem, kterému něco chybí. Na pravé straně vyhání nahoru nové listy i tu dřevnatou část, ale na levé starší straně listy žloutnou a rozpadají se, lodyha je ještě pevná a dobrá.
Co je lepší, doufat, že se to spraví, nebo ho radši štípnout a netřepit mu síly?

Zatím jsem na něj posunula světlo, byl schovaný pod hustým kobercem riccie a světlo šlo doprava, teď jde na tu stranu doleva.
Foto nic moc, ale pro představu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2022 23:15 Muž Uwe.T [34] Re: Passenger77
Fotka k příspěvku Já předevčírem musel vyráchat anubiasy v savu,
1:30 po dobu tří minut,
veškerá řasa zmizela. Bylo to poprvé co jsme to použil a dlooouho jsem se k takové metodě odhodlával, ale jsou jak znovuzrozený.
Přikládám foto ošetřených kytek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2022 22:19 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: MARTIN HORÁK
Ahoj, máš to luxusní potlesk
Zaujalo mě, že tam nevidím žádné řasy :-)

Se Tě tedy zeptám, jestli řešíš někdy častý problém s Anubiasem a to je Ruducha na starších listech... a pokud ano, tak jak?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.04.2022 18:19 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy. – Anubiasy Nana a Nana bonsai
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Kdyby chtěl někdo radu jak na ně, rád poradím. pivo
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.04.2022 19:54 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy. – Anubias Nana Bonsai
Fotka k příspěvku Venku sněží a já čistím anubiasy. Mám ponětí, že je tak prosinec a ne druhého dubna :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 15:39 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: ds
I nyní se přikláním k tomu, že by to mohl být Anubias Gilletii. Samozřejmě emerzní forma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 14:21 Muž ds [53] Re: MARTIN HORÁK
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady jsou snad detailnější
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 11:39 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: jisyko
Gilletii by to být mohl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2022 09:10 Muž jisyko [48] Re: ds
Podle mého je to buď An.gilletii, nebo An.stripeed, chtělo by to detail listu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2022 16:11 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: ds
Dobrý den,

to co Vám přišlo není Anubias barteri var. Nana ani omylem a je jedno, zda-li mluvíme o formě submerzní či emerzní. Zkuste mi poslat lepší a detailnější foto, mrknu na to co by to mohlo být.
Co se týče množení: anubiasy se množí dělením rhizomu, na žádnou odnož se čekat nemusí.
Invital opět dělá z lidí blbce, není to bohužel poprvé.
Co se týče pojmenování rostlin, to je kapitola sama o sobě, to ani nemá cenu řešit.
Až budete chtít kupovat submerzní anubiasy, napište mi. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2022 12:50 Muž ds [53] Re:
Objednal jsem si i malé košíky nana mini a ty byly oproti téhle opravdu mini 3-5cm. Poslal jsem i dotaz na Invital a odpověděli mi toto:

Váš dotaz (Anubias nana):
Dobrý den, objednal jsem si tuto rostlinu ve variantě mateční. Jsem poněkud překvapen, že ač má být rostlina veliká 10-15cm, listy mateční rostliny mají přinejmenším 25cm. Je to dáno emerzní formou , nebo mohlo dojít k záměně při vyřizování objednávky? Štítek v košíčku byl správný, v druhém chyběl. Druhá část dotazu: doporučujete mateční rostliny pro získání více trsů pro osázení nového akvária. Tedy předpokládám že je nutné rozdělit odenek. Smím se zeptat jaký je doporučený postup? Děkuji

Odpověď na dotaz:
Dobrý den,
mateční rostliny mají běžně velké listy, navíc se jedná o listy emerzní formy. Již v popisu produktu jde vidět rozdíl. Rostlinu nedoporučuji dělit, k dělení by mělo dojít až bude rostlina tvořit nové odnože.

Navíc odpověď že odének nelze dělit dokud se nerozroste mi přijde v rozporu s jejich zavádějícím popisem (Mateční rostlina je větší košíček, ze kterého lze použít více trsů rostliny. Pokud, tedy zakládáte nové akvárium je výhodnější použít právě tyto mateční rostliny. ), když místo více trsů dostanu jednu velkou kytku jako kráva. :-O

Podle fotek to odpovídá. Jen jsem původně jaksi nevyhodnotil správně měřítko na té fotce. Holt další cenná lekce. Zatím je umístěná provizorně, ale budu muset vymyslet něco stálejšího. Tímhle mi prostě úplně nabourali zamýšlený layout.


+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13228x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5275-anubias-pestovani-sazeni