Anubias - pěstování
on "darebák" vyplavával, když neměl oddenek pod pískem...
A ten druh? určí někdo? Děkuji moc;)
V písku zasazený být může, ale neměl by být v substrátu "utopený" ten oddenek. V písku by měly být pouze ty kořínky.
Zdravím.
1/ Prosím mrkněte na moji prezentaci, potřeboval bych určit přesný druh anubiasu.
2/ mám celkem 4 rostlinky namnožené z jedné (z předchozí - nyní zrušené - nádrže). Tam jsem je míval v hrubším křemič. písku (cca 2-4mm) bez uhnívání kořínků. Prosperovaly! Teď mám 2 na kořeni, a dva zahrabané pod křemič. pískem (0,8-1,2mm). Nerad bych aby mi uhnily, kořeny jednoho jsou lechce nahnědlé, ale může to být i nasáknutím barvy dna předchozí nádrže (byl tam substr. pro pokojovky - neptejte se proč
, odpovědí je nově založená nádrž;))... Nechci si celý kořen zakrýt anubiasy. stejně by se na nějčasem nevešly;)
myslíte, že může fungovat i pod pískem? Díky
Starší reakce
Pokud se podmínky hodně změní, někdy to kytka udělá. Mám teď Golden, který poshazoval většinu listů. Má to ale výhodu že hodně obráží a dělá spoustu bočních odnoží. Za rok, dva bude vypadat zajímavě.
Oddenek vypadá dobře, nechám tomu čas, díky.
Nahnilý oddenek se pozná že zapáchá a je měkký, případně se rozpadá. Možná to bude změnou podmínek, kdy část listů uhyne. Je oddenek v pořádku.
Ano, je čerstvý ze ZOO Braník, mám ho 14 dní. Listy nežloutnou, odpadávají, možná nahnilý oddenek?
To je čerstvě přidaný Anubias do akvárka? Pokud ano, odkud ho máš?
Já jsem teď na dvakrát vyhazoval Anubias. Ještě ho mám plnou 4litrovou zavařovačku, co jsem vyhodil při druhém sestřihu. Řeším opačný "problém" - co s ním, když se až moc rozroste
Listy se mně začínají rozpadat jen ty hodně staré, které jsou pod takovým trsem, že na ně skoro vůbec nesvítí světlo. Pak po čase žloutnou a rozpadají se.
Filtry, dokonce hned 2, mrkni do prezentace.
Jakým způsobem je zajišťován pohyb vody v akvárku? Vzduchování, filtr?
Zdravím, u mých rostlin začaly opadávat listy, prostě řapík u báze uhnije a list odpadne. Přitom jinak rostliny vypadají dobře, vrchol dorůstá. Napadlo mě, zda to není tím, ze jsem oddenek příliš utáhl ke kameni (pomocí nitě).
Starší reakce
No jsme fakt v blbém vlákně, ale pravdu máte oba ... anubiasy rostou především v příbřeží, ale pochopitelně v období dešťů se dostávají i velmi hluboko pod vodu. Stejné je to třeba se spoustou kryptokoryn... mimochodem... (V dávnějších časech se kopaly na březích řek a exportovaly v bednách ve vlhku jako oddenky a až v Evropě se nechávaly vyrůstat.)
Tady si dovolím nesouhlasit. Pokud jsem viděl záběry Anubiasů z přírody, rostly v potůčcích a říčkách jak poloemerzně, tak i submerzně. Dost důležitý je tam pohyb vody. Proto se jim v akvárkách daří i na kořenech a kamenech.
LiborSprysl napsal: Ono záleží v jakém substrátu...
Tak to beru, to bude asi nejpřesnější.
A díky za zajímavý popis emerzního pěstování anubiasů. Že rostou líp emerzně mě nepřekvapuje. Anubiasy vlastně pod vodou nerostou rády, ani se neumějí přizpůsobit - nepřelistovávají, špatně se brání proti řasám, někdy pod vodou "omylem" vykvetou, aj. Je to bahenní rostlina, a v přírodě roste zřejmě v "pralesní hrabance".
(Dovolím si opět jednou publikovat moji zkušenost, že Spatiphyllum wallisii se chová stejně. Dá se pěstovat pod vodou, podobně jako anubiasy.)
Vším čím jsem byl, byl jsem rád... a protože jsem byl na hodně hnusné vodě, musel jsem dělat kytky, které v ní půjdou, a protože akvárek bylo hodně, musel jsem si kytky dělat sám, jinak bych přišel na buben...
... Ale mimochodem, to pěstování anubiasů jsem okoukal u Pepíka Brádlera z Vrchlabí...abych si nepřivlastňoval zásluhy sám...
Na druhou stranu, je to důkaz toho, že tak lze fungovat na různých vodách. Ve Vrchlabí teče občas i 0...
A to jdou o Tobě drby že se vyznáš akorát v rybách.
Maq: Přidávám fotku
.
Pokud jsem někoho popudil, že je anubias pomalá kytka, sorry. Ono závisí na podmínkách a jak kdo co umí. Já mám stejné pocity, když někdo řekne, že kryptokoryna je pomalá kytka.
Ono záleží v jakém substrátu... mají-li kořeny dost vzduchu, nehnijou. V písku do bazénových filtrací, jak to zná hodně afrikářů, jdou blbě. Líp se jim vede prostokořenně...
JirkaŠčobák napsal: Anubias je fajn, ale udělat z něj akvárko, jako má Pepan, zabere dva, tri roky (jeho funguje 14 let). Je to pomalá rostlina a asi ti jí nikdo neprodá tolik, aby se na ní dalo okamžitě zásadně stavět.
Anubias vůbec není pomalá rostlina, pokud je rok s příznivým počasím, což v posledních letech bývá velmi často.
To se takhle vezme jedna hodně silná kytka, zasadí se do většího hrnce v němž bude v podstatě jen vyzrálý hnůj (kompost) smíchaný s trochou hrubého písku. Toho se dá tak do půlky a zbytek se zaleje vodou. Do tohoto substrátu se zachytí kořeny anubiasu. No a pak je potřeba najít ideální prostředí... kdo má skleník, má to jednoduché. Ale podobného efektu se lze dosáhnout třeba v zádveří terasy, pokud je na slunečnou stranu. Do podzimu máte z jedné kytky i třicet dalších...Nelekejte se toho, že anubias povětšinou vyrazí nad hrnec, pokud bude mít pořád pod sebou dost vody...
Anubiasy pěstuji už dlouho, "postaru", tj. v substrátu, a vždycky mi rostlou relativně svižně a nikdy nehnijí.
Ano, oddenek musí být nad povrchem substrátu. Když anubias roste dlouho a bez akvaristova zásahu, právě tak po povrchu substrátu se plazí a je spokojený.
JirkaŠčobák napsal:
P.S. Anubias. Traduje se vázat ho na dřevo. Někde jsem četl, jak to vzniklo, ale realita je, že nejlépe roste, když má kořeny v substrátu. Oddenek 1 cm nad substrátem, kořeny uvnitř.
To bych teda určitě netvrdila, že anubias roste nejlépe v substrátu, tam ti může tak akorát začít hnít. Navázaný na dřevo nebo kámen poroste pěkně, tak potom si případně nějaký kořínek do substsrátu sám spustí.
Ono se mezitím ještě překopalo ale zhruba máš pravdu Ty.
U Pravé šedesátky máš rok založení 2003.
Přehnal jsi to. Jenom sedm let.
0 03.01.2017 00:42 JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky Anubias je fajn, ale udělat z něj akvárko, jako má Pepan, zabere dva, tri roky (jeho funguje 14 let). Je to pomalá rostlina a asi ti jí nikdo neprodá tolik, aby se na ní dalo okamžitě zásadně stavět.
Není zlá kombinace ohromný trs například Najas guadelupensis a pod ním nasázené anubiasy. Obě kytky si vzájemně nepřekáží a anubiasu nevadí být ve stínu. Viděl jsem takové akvárium na videu a bylo moc pěkné.
P.S. Anubias. Traduje se vázat ho na dřevo. Někde jsem četl, jak to vzniklo, ale realita je, že nejlépe roste, když má kořeny v substrátu. Oddenek 1 cm nad substrátem, kořeny uvnitř.
P.P.S. Nedá se ti poslat zpráva, takže jedině takto: Pokud jsi z Bratislavy, mohu poradit, kde nakoupit, případně něco poskytnout. Nevnucuju se, ale permanentně mám nějaké přebytky plevele.
Starší reakce
Zdá se mi, že A. cofeeifolia je náročnější na světlo a neroste tak rychle.
No, vzhledem k tomu, že jsem je jednak pěstoval a taky mám internet, takže vzhledově vím, že se liší. Že kávovníkolistý má výraznější "vrásky" na listech.
Mě spíš šlo o pěstování a
o vaše poznatky z pěstování.
Obyčejný anubias jsem měl dlouho a tomu se u mě velmi dařilo - téměř každý druhý den vyrašil nový list. Měl jsem ho přes půlku akvárka - fakt velká rostlina to byla.¨
Kávovníkolistý jsem tak dlouho neměl, takže nemám vlastní zkušenost s tím, jak je na tom s růstem, s nároky, atd. ...
Starší reakce
Já nevím v čem vidíte problém, když ta kytka roste furt dopředu, no tak když ji zkrátíte, zadek vyhodíte,zarazí, no a pak budete zase za rok dva řezat...To co je nad vodou se dostane pod vodu...Nebo nechápu v čem máte problém...
no prave, ale k cemu mi to pomuze, kdyz vsechny nove rostou v te horni casti
)
Brzo se v tom budu moct hrabat, vcera mi umrela predposledni razborka, je jen otazkou casu, nez to ta posledni vzda taky, babicka jedna
No logicky vždycky nechat mladší...
A ty nove nahore, nebo ty starsi dole?
Ostrým nožem, aby se co nejméně třepila tkáň rostliny
Jak resite prerostle anubiasy? Ten muj staricek uz je ctvrtinou nad hladinou, korenovy system zbaira vetsinu dna a 54litru je mu malo. Uz jsem ho rozsazovala dvakrat a ted uz bych ho nemela kam dat. Muzu dodat foto. Dekuji
Starší reakce
Mrkni ke mně,já už nic stříhat nebudu.
Někde jsem tady dokonce viděla akvárium, kde byly téměř samé anubiasy a vypadlo to úchvatně.
Tohle sice není ono, ale je tam také hodně anubiasů.
rybicky.net/nadrze/11722
Můžeš tam mít jednu nebo jich tam můžeš mít třeba dvacet. Záleží na tom zda je máš kam připevnit a jaký zamýšlíš celkový vzhled. Já mám třeba ve 20 l 3 kusy a v padesátce jich mám 7, ale kolik rostlin použiješ je jen na osobním vkusu, místu a prostoru pro rostliny.
Starší reakce
Jestli máš tak hnusnou vodu jako já - teda tvrdou - tak nestříhej! Lépe se jim vede s kořenama venku.
No, moje zkušenosti jsou, že to většinou bez následků přežije... občas.. ty zastřižené kořínky začaly uhnívat a výjimečně se mi stalo, že ta hniloba pokračovala dál v oddenku, který se pak rozdělil na dva kusy.
Jinak nejlíp mi rostly v hrubém štěrku.
V písku měly zase zajímavé kořeny, kratší a jakoby nabobtnalé, na nich pak držela jemná vrstva písku. Něco jak hmoždinky s lepidlem do drolivého materiálu
Já osobně moc zkušeností s rostlinkama nemám.Když jsem si ho přinesla z obchodu,zastřihla jsem mu většinu kořenů (jako u všech nových rostlin) jen jsem u něj nechala dva,tři kořeny dlouhé,neporušené.Nic se mu nestalo a jak už jsem psala,dařilo se mu lépe v písku než teď na kameni.Možná je to jen dočasně,než se opět vzpamatuje.Delší kořeny jsem zastrčila pod kámen,ke kterému je přichycený.Je pravda,že ve většině případů se stříhání kořenů nedoporučuje.
0 31.10.2014 06:34 radim jen jsem chtěl vědět, jestli tím rostlinu třeba nezlikviduju. Ptam se, protože o tom nikde nic nepíšou a sem chodí hodně rostlinkářů. Našel jsem jen, že se to při přesazování nedoporučuje. Ostatní dva mají kořeny normální kratší a rozvětvené. Tento je pouští hodně nadivoko a nechytá se s nimi oproti ostatním k podkladu.
Ahoj.Taky jsem potřebovala radu,ale musela jsem nakonec hledat na netu,na vše jsem nenašla odpověď.Ale ohledně kořenů....prý by mělo zůstat aspoň pár kořenů neporušených,jinak se dají zakrátit.Já měla anubias "b.var. nana" celý čas ve dně,oddenek nad substrátem a dařilo se mu lépe než teď na kameni.Měl lepší barvu.Takže podle toho usuzuji,že kořeny může mít klidně v písku
0 30.10.2014 20:28 radim ahoj
můžou se střihat kořeny anubiasu, nebo je mám nechat volně a nebo raději směrovat do písku (něčím zatížit,překrýt apod...)
Asi dva týdny tomu jsem připevnila anubiasy na kámen,pořád se mi šplhaly ze dna.Anubias Lanceolata měl asi 8 nových malých lístků.Teď ovšem ztrácí barvu,je světloulince zelený,jako by měl díky tomu málo živin.Přidala jsem tekuté hnojivo,které jinak nepoužívám.Pouze jílové kuličky do dna,nejsem zastáncem chemie
Uvažuji,že ho ještě nějakou dobu nechám tak a pokud se to nezlepší,půjde zpět do dna.Druhý Anubias je zatím ok.(barteri var.nana)
Druhá věc je ta,že původní nit záhadně zmizela,zůstal jen ten kousek,který byl pod kamenem.Není nikde v akváriu,celé jsem to důkladně prohlédla včetně filtru.Rozložit se během tak krátké doby snad ani nemohla. Že by moje ryby byly tak hladové a pochutnávaly si i na niti???
Byla nahrazena pevnější silonovou nití,vlasec bohužel nemám.
Starší reakce
jo, taky sem si říkal že hned u zářivky by listy moc dlouho nepochodili
Jak jsem koukal na tvou prezentaci, máš kryt, tak nad hladinou budeš mít listy spálené od zářivky. Rostlinu bych zkrátil
.
Zdravim. Můj Anubias v akváriu pouští list za listem což je super, ale teď ten nejnovější list je položený na hladině, a zajímalo by mne jestli vůbec může růst nad hladinu ?! Neumím si moct představit jak poroste ten další list, natož pak další
Nevím jestli to tedy vadí, popřípadně zda_li mám anubias někde zkrátit (což se mi nechce). Nemáte někdo nějakou zkušenost či nápad co stím? Nebo to řešit nemusím
Starší reakce
Anubias je pojmenování rodové a anubias nana je pojmenování určitého druhu toho anubiasu.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13514x