Anubias - pěstování
Asi takový, jako je rozdíl mezi živorodkou a např. živorodkou trpasličí
0 30.01.2014 09:25 pokojove – anubias
dobry den.Jaký je rozdil mezi anubiasem a anubiasem nana?
Starší reakce
List ne, ale toho oddenku muze stacit i hodne malo. Jeden Anubias nana mi pred casem vyhnil v oddenku (netusim proc, druhy vedle bezvadny) a tak jsem ten oddenek zkracoval a zkracoval, at se dostanu na nevyhnile misto... a zbyly mi dvakrate 3 listecky jeste ve stredu oddenku s vyskrabnutou hnilobou. Chvilku se nic nedelo, ale ted uz maji oba ty kousky nove listy. Tedy nad znesvecenym Anubiasem nelamat hul, zkusit ho nechat muze stat za to.
Pokud máš jen samotný list bez kusu oddenku tak ho klidně vyhoď.
Samotný list nestačí, je třeba oddělit i část oddenku, z něhož listy vyrůstají.
Ahoj chtel bych se zeptak jak rozmnozit Anubias barteri 'Coffeefolia' pri odkalovani sem si uthr list a nechtel bych je vyhodit prosim poradte. Navod k rozmnozeni sem tady na strankach neochopil a nikde jinde sem to nenasel.
Dekuju Pavel
Starší reakce
Horác napsal: Tak to je mazec ... a to se živíš množením ryb? To měsíc co měsíc zlikviduješ jednu reverzní osmózu, ne? ...
No trochu jsem změnil sortiment proti horám a jinak mám tři odvlhčováky...
to je "destilky" docela dost za den...
Stimulovať poškodením som napísal, teda napríklad narezať... Samozrejme, aby rástol rýchlo, musí mať podmienky. U mňa vyháňa nový list tak do týždňa. Pred poslednou veľkou režbou (kedy mi zvýšila plná igelitka použiteľných) môj A. barteri vyháňal list snáď každý deň na niektorom konci. Ale to už bola taká spleť koreňov i podzemkov, že som to musel strihať záhradnými nožnicami.
Tak to je mazec ... a to se živíš množením ryb? To měsíc co měsíc zlikviduješ jednu reverzní osmózu, ne?
...
Aha ... tak to už asi opravdu bude nejlepší pustit ho "na vzduch" :o) ...
Horác napsal: sofro napsal: S tvrdostí by problém nebyl (teda v tomto případě ). Vodu mám celkem dost tvrdou.
No ale to bys měl mít ty anubisy (podle toho, co napsal Libor) zakrnělé ... a voni ti zatím rostou z akvárka ... to je teda bordel ...
No v atlasu píšou 45-90 cm, tak ten můj, když ho nepřiplácnu sklem, má tak 50 až 60 cm.
Aby nedošlo k mílce. On ten anubias rozhodně nevypadá, že by se mu bůhvíjak dařilo.
sofro napsal: S tvrdostí by problém nebyl (teda v tomto případě ). Vodu mám celkem dost tvrdou.
No ale to bys měl mít ty anubisy (podle toho, co napsal Libor) zakrnělé
... a voni ti zatím rostou z akvárka ... to je teda bordel
...
To ja pako udelal kvuli rase, ze dostal masaz listku, nuzkama. Pak mu par mesicu trvalo, nez vypadal co k cemu
.
slavko napsal: Odstrihnúť špičku, aby sa rozvetvil a potom znova a znova. A potom som ho musel zo skaly pomaly odeskávať...
Kdesi som čítal, že vyhnanie bočných výhonkov možno stimulovať poškodením podzemku (ktorý pod zemou nie je), ale neskúšal som.
jj rozstříhl jsem ho v místě kde chci aby se rozvětvil a zhoustl tak uvidím
stimulovat?že bych mu dal masáž lístků?
Odstrihnúť špičku, aby sa rozvetvil a potom znova a znova. A potom som ho musel zo skaly pomaly odeskávať...
Kdesi som čítal, že vyhnanie bočných výhonkov možno stimulovať poškodením podzemku (ktorý pod zemou nie je), ale neskúšal som.
S tvrdostí by problém nebyl (teda v tomto případě
). Vodu mám celkem dost tvrdou.
LiborSprysl napsal: Jirko pokud budeš mít tak tvrdou vodu jako já, tak barteri bude vypadat jako hodně malá nana
Tak samozřejmě ... velmi tvrdá voda nedělá dobře spoustě druhům rostlin ... ale jak má tuhle informaci využít sofro? To má jako přitvrdit vodu? To se asi může s tím svým zarostlým akvárkem rovnou rozloučit :o) ...
Já jsem to vše promíchal 1:1 a to dal do květináče a ten umístil do truhlíku s 2-4cm vody.
Dik všem za reakce. Se světlem si hrát nebudu, protože konečně řasa neroste a kytky jo, tak na to nechci šahat. Přesazovat budu. Kam a jak ještě promyslím.
Kryštofe kombinace hlina, pisek, rašelina, liapor. Předpokládám, že liapor na dno a zbytek promíchat? V jakém poměru? 1:1:1?
A ty 2-4 cm vody máš v misce pod květináčem nebo přímo v květináči (jakože rostlina je zaplavena) ?
Horác napsal: Žádný fígl na zakrslý růst velkých druhů anubisů neznám, s emerzním pěstováním mám bohužel také špatné zkušenosti - asi potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost ... www.horacovoakvarium.cz/…
Jirko pokud budeš mít tak tvrdou vodu jako já, tak barteri bude vypadat jako hodně malá nana
S přesazováním akvarijních rostlin můžeš začít vesměs vždycky, aspoň u mě to tak funguje
no a když sazím emerzně, tak si udělám směs písku, hlíny, rašeliny a liaporu, mě to v tom bezvadně roste.
Já mám na jižním parapetě truhlík s emerzama a nemusím ani rosit, ale pravidelně dolévám vodu
a dolévám tak aby měli vždy třeba 2-4cm vody. Pokud bude chtít tak napiš a i nějaký návod bych ti zhotovil
Rostliny vyuzivaji svetlo o vlnove delce 730nm k tomu, aby vedely, zda maji rust vice nahoru. Jde o to, ze kdyz rostou pod necim, pod listy jine rostliny, tahle cast spektra se k nim dostane, takze jak je, a neni cervena okolo 660nm, rostou nahoru, aby se vytahly nad to, co jim stini.
Takze pomoct by sis mohl jinym svetlem.
Tripasmove zaricky mivaji kolem 730nm mensi vrcholek, takze to v rostline muze vyvolavat stav, ze ji pripada toho svetla kolem 660nm malo v pomeru k 730nm, specialne kdyz zarivky na 660nm moc nesviti, vrchol mivaji o neco nize, treba tady na konci je graf:
download.p4c.philips.com/…
Jenze kazda rostlina nejaka je, takze se neda jen tak udelat z 10m vysokeho stromu par cm vysoky zakrsek jen tim, ze se mu jinak sviti. Prace se svetlem (jeho zmena) by spis mohla pomoct tam, kde prerustaji Sipatky do velke delky a nechce se to. Nekdo je ma male, nekdo dlouhe, a pritom jde o stejne rostliny, ktere se po presazeni do jineho akvaria takhle zmeni.
Zdroj presne neuvedu, kdysi jsem to nekde cetl, i zde uz se o tom psalo, a na webu se to da dohledat.
Žádný fígl na zakrslý růst velkých druhů anubisů neznám, s emerzním pěstováním mám bohužel také špatné zkušenosti - asi potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost ...
www.horacovoakvarium.cz/… Ahoj
rád bych si od Vás nechal poradit.
Mám v akváriu
rybicky.net/nadrze/9700 anubias gigantea. Ale akvarium je na něj příliš malé. (Listy vyhání vysoko a ty jsou pak připlácnutý krycím sklem. Zářivky jsou blízko hladiny a asi kvůli tomu listy po čase odejdou.)
Můj první dotaz. Znáte nějaký fígl, jak ho donutit vytvořit list pod hladinou?
A jelikož se domnívám, že to moc nepůjde, tak uvažuji o přesazení. Mám představu, že ho zasadím do akva 20x20x20 cm a položím na parapet k oknu. Půjde to? Mám trochu obavu, že ve štěrku nebude pořádně držet a bude se třeba kácet. Nevím. Co myslíte?
Nebo je lepší zasadit do květináče s hlínou? Jak často a právidelně se pak musí zalévat?
A můžu ho přesadit ted na podzim?
Dík, jestli si někdo udělate čas na odpověď.
Starší reakce
No pokud se bojíš tak zkus oddělit jen jeden od zbytku
Jenom 3 kořeny?
To asi není v dobré kondici.
A nebo kořenem nazýváš oddenek ze kterého rostou dolů kořeny a nahoru listy?
ono to má ty kořeny tři, ale nerad bych tu kytku zabil
Já jsem nedávno vzal A. nana a oddenek přeřízl napůl. Přední část roste dál a ta zadní si vypustila nový vrchol a taktéž pokračuje v růstu. Myslím že to bude u všech Anubiasů obdobné ....
Starší reakce
Starší reakce
Vendo to záleží jestli na té dvojce je očko nebo není...je-li, pak poroste i dvojka...
Poroste ti 1. a 3. jen trochu jinak než máš nakresleno.
Na neandrtálce jsi to namaloval moc pěkně. Přesně takhle jsem rozdělila svůj starý anubias který po léčbě úplně zošklivěl. Jak píše Libor rostou potom nové listy velice brzy a anubias se krásně omladi.Brzy se odstraní pár starých listů a je na světě hnedle několik nových pěkných rostlinek.
Pokud jsem dotaz správně pochopil, pak všechny zbytky z hlavního oddenku, které přišly o vrcholový pupen po rozdělení oddenku, neporostou nikam "dál". Všechny se budou snažit z nějakého očka, (nebo více oček), vytvořit nový vrcholový pupen, (nebo více pupenů), na novém oddenku. Mateřská část rostliny, tedy ten zbytek, posléze zanikne.
0 08.06.2013 00:22 dome [6] - Rostliny chci se zeptat zda-li když z annubiase odloupnu část tak v tom místě se začne dělit,nebo poroste dál jednim oddenkem. a ta odloupla část(tedy nová) z které strany začne růst.Zda-li z té kde jsem ji odloupl,nebo té původní,kterou rostl předtím...
Přidam "obrázek"
pro lepčí orientaci.
Ptám se jestli porostou všemi třemi variantami,nebo 1+2,nebo 1+3???
No snad to je srozumitelné....jsem totiž neandrtálec
Starší reakce
Díky za zkušenost. Mně se jednalo o fešáka anubiase kopinatého (
rybicky.net/fotogalerie.php… ) a tomu se už v kýbli začly kroutit listy. Nana mi přijde, že má tužší lupeny.
Mám oba a oba jsem si přivezl emerzně pěstované.
Jeden kousek anubiasu nana uz mam mesic a pul na emerzu a docela v pohode i tri nove listky vyhnal, a to je jen na parapetu a ted teplomer ukazuje obcas i 18 stupnu
, tak nevidim duvod, proc by to nemelo jit.
Anubias je perfektná rastlina na emerz pod sklo(musí mať dostatočnú vlhkosť).Stačí mu zaliať koreňovú časť.
Toho jsem se bál. Než jsem vypustil vodu, až vadnout začal. Díky za radu, tak hold půjde zpátky. Aspoň jsem ho probral a dal na lepší šutry.
Musí být pod vodou celý jinak se ti seschne.
Je nějaký problém, když anubias půjde na týden, dva z akvária? Petřeboval bych ho vyčistit a dostat z dosahu breberek způsobující zahnívání kytek. Pěstoval bych ho v misce bez substrátu, jen ve vodě s liaporem a osmocote (ponořené jen kořeny).
Starší reakce
Není málo dusíku? Ani po květech nepozoruji menší listy.
Dobrý večer, znamenají květy na Anubisu menší listy?
Alespoň mě se to tak zdá. Vykvetly mi obě rostlinky. Jedna už podruhé. První květ jsem po nějaké době odstřihla, a hned vyrazil na té samé rostlince květ druhý. Květ je pěkný, ale listy moc nerostou.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13514x