Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaký je to Echinodorus?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Copak je to za rostlinku? 

Přejít na předchozí stránku 6 Žádná další stránka   1  
Jaký je to Echinodorus?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 12:34 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: jozkablack
Konkretne echinodory se krizi ruzne, a pomerne dost, vznikaji z nich barevne zajimavi krizenci (akorat je to nekdy nevyrovnane, najde se lip i hur vybarveny). U echacu se pouziva treba ech. barthii, k tomu se prida dalsi echac a mas novou odrudu :-) Treba Red Flame je barthii a schlueteri Leopard, Red Diamond je barthii a horemanii red. Pak mas treba "Hot Pepper" ten vznikl z E. "Red Flame" and E. "Kleiner Bar" atd. atd. Dobri jsou v tom Rusove, Ukrajinci a Nemci (Kaliebe)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 12:09 Muž jozkablack [0] Re: Designer
Moc děkuji za odkaz. Ani jsem netušil že akvarijní rostliny se dají křížit stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 11:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jozkablack
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_uruguayensis_horemanii a krizenci. Z tohoto druhu je tech krizencu celkem pozehnane, sam mam 3, kazdy jiny, ale kazdy nese jeho znaky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2013 11:35 Muž jozkablack [0] – Jaký Echinodorus to je?
Fotka k příspěvku Mizerná fotka, ale lepší to asi nebude. Prosím poradíte co je to za Echináč? :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2013 20:29 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: baletka
Ozelot Red si myslim, vzhled/tvar listu je taky k tomu odpovidajici. A je uplne normalni, ze starsi listy vyblednou do zelene. Jestli mu chces prilepsit muzes mu zkusit ke korenum zamacknout jilovou kulicku (da se koupit v akvaristice) - zamackavej ji tam rychle a rozhodne, protoze jak se to ponori do vody zacne to poustet mlhu, jak se to zacne rozpadat (kdyby se ti to stalo, neboj, ze chvili se to rozplyne, ale fakt to zaryj do pisku). A taky muzes dat par kulicek hnojiva osmocote (da se koupit v zahradnictvi, sypany zluty kulicky, vetsinou vetsi baleni, nebo mensi, to ti v pohode staci na dlooouho - v baleni je nekolik homoli slepenych kulicek, homole rozbiju - pozor, lita to jak "svine kluzky" nebo jak byl ten citat z Pretty Woman, takze to rozbijim v uzavrenym pytliku. Staci tak tretinka homole. Kulicky vyplavavaj, musis je taky pekne zavrtat, nepousti mlhu, ale jak jsou lehky, tak vyplavavaj. No a tohle delat jednou za pul roku, jednou za tri mesice... Moje echace taky zkrasnely kdyz jsem jim pridala tekuty Rataj Color FE+, ale myslim si, ze to bylo tim, ze jim tenhle prvek chybel, a to je brzdilo. Moc dobre vysvetlovat neumim, a porad se ucim - napsala jsem ti co udelalo dobre tem mym, ty ale muzes mit v akvarku trochu jine podminky, a treba ti to taky zafunguje a treba taky ne. A zrikam se odpovednosti za pripadne zblazneni echacu a jejich prerod v monstrum :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2013 21:28 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, pomůže mi někdo s určením echináče? Koupila jsem ho jako Ozelot, ale listy se mi zdají mít jiný tvar. Krásné červené zbarvení mladých listů se brzy ztrácí, zřejmě by potřeboval malinko více světla, ale dávám jedno foto s čerstvým lístkem pro lepší identifikaci. Díky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 18:53 Usine Re: jaa
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_aschersonianus
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cordifolius
oprava :-)

Nenapsal jsi jak se rostlina jmenuje, až v tvé prezentaci jsem zjistil že jde o echinodorus macrophylus. Stačí zadat jméno do google a dozvíš se co chceš.
Pokud je rostlina ve stínu je menší ale při silnějším osvětlení vyrůstá z akvária. Z toho vyplývá že jsou všechny rostliny stejné, ale mají různé podmínky k růstu a proto je mezi nimi takový rozdíl.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 18:42 Muž jaa [5] Re: Usine
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku prave sa robi na tych fotkach,aj prezentacia celeho akva bude
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 18:33 Usine Re: jaa
To asi bude určitě něco jiného. Kdybys měl fotky bylo by to lepší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2008 17:58 Muž jaa [5]
zdravim! mam taky dotaz
kupil som si echinodorus normalne v aquaprodukte od rataje. Neviem uz presne aky to bol druh, ale v jednom kosicku boli tri korienky. Dva z nich maju vajcovite listy na malinkej stopke a tastu ako ruzica listov pri dne. No a treti korienok ma listky srdcovite, asi dva krat take velke a na stopkach 30az50cm dlhych (az po hladinu).
Je podla vas mozne ze sa jedna o ten isty druh? alebo ako si to mam vysvetlit?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 19:52 Usine Re: :-)
Pokud se jedná o osiris tak jsem měl dva . První byl přesně takový jako má Rataj ve své knize Akvárium a rostliny, bohužel se jednalo o emerzní rostlinu která šla nezadržitelně z akvária a já neměl trpělivost čekat poměrně dlouho na nějaké jiné listy. Druhá rostlina byla přesně to co má Ines Scheurmannová ve své knize Akvarijní rostliny, jen vlivem slabšího osvětlení šly listy kolměji k hladině. Barvou mě poměrně zklamaly . To co máš na prvním odkaze se ani jedné rostlině moc nepodobá.

Echinodorus Beauty Red je velice podobný osirisu Ratajovu až na to že je podstatně červenější a zůstává pod vodou. Z rostlinou Ines Scheurmannové nemá ale nic společného.

Echinodorus horemanii red na odkazu je podle mě zelený horemany. Jestli ale to co mám já je červený horeman je ve hvězdách

Souhlasím z tebou že dnes se to pomalu nepozná. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 08:57 :-) Re: AmorFati
Na Václavově fotce je Horemanii jestli se nepletu.
Tady je několik fotek z katalogu A-D
Echinodorus osiris: www.aqua-daho.cz/… má dlouhý řapík a kratší čepel s mírně zvlněným okrajem, podle mých zkušeností se časem ztrácí jak zvlnění tak červená barva a starší listy se sklání k zemi.
Echinodorus Beauty Red: www.aqua-daho.cz/… má naopak poměrně krátký řapík a čepel dlouhou. Všechny kytky zakoupené pod tímto názvem, které jsem měl možnost vidět, měli však morfologii osirisu.
Echinodorus horemanii red: www.aqua-daho.cz/… má v akváriích většinou výrazně červenější barvu ale na rozdíl od Wladysovi rostliny jeho emerzní listy jsou úzké, velmi tuhé a ne pohled připomínají listy jitrocele kopinatého.

Vzhledem k záplavě různých kultivarů a „profesionalitě“ prodejců si člověk nikdy není jistý jakou rostlinu tohoto rodu vlastně má. Na jejich určení se neshodnou ani botanici, Války pana Rataje se zbytkem světa ohledně názvosloví, zná každý kdo se o rostlinná akvária jen trochu zajímá. Ale pro radost z akvária není tak důležité jak se co jmenuje ale jestli to dobře roste. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2007 01:06 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: :-)
Tak nevím no, můj Osiris má přesně takto zvlněné okraje - ovšem listy červené nemá, což jsem ale přičítal nedostatku světla. Ale bůh ví, co jsem to vlastně koupil, i když štítek od Aqua-Daho tvrdil, že je to Osiris.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 21:33 :-) Re: Usine
Horemanii to nebude. Čepele emerzních listů jsou příliš vejčité. Hádat druh v této fázi vývoje je u echinodorů střelbou od boku. Ale to nemění nic na to, že to asi bude velmi pěkná kytka. To první by Beauty Red nebo Osiris být mohl, podle mne se pod tímto jménem prodává jedna a tatáž rostlina. Jak nakonec vypadá, závisí na podmínkách v akváriu. U Wladyse z toho bude evidentně Beauty. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 20:58 Usine Re: AmorFati
Fotka k příspěvku Osiris má tuhle barvu sice v názvu ale ve skutečnosti moc červený není. Nový list má hodně zvlněné okraje a to by mohl být Ech. horemanii red.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2007 00:23 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: wladys
Jj, druhého bych si bez nápovědy nevšiml :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2007 23:12 Muž wladys [291] - CichlidyRe: AmorFati
U toho druhého jsou submerzní dva..čerstvě vyrašený je takhle krásně rudý a ten starší je spíše do bronzova.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2007 22:38 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: wladys
To druhé bych tipoval na Osiris v přechodu na submerzní formu (přesněji s jedním submerzním listem) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2007 22:16 Usine Re: wladys
Z jednoho nebo dvou listů se toho moc nepozná Ten první bych tipoval Echinodorus Beauty Red ale druhý to bych ještě počkal. Tvoje přezdívka mě mate, podle ní bych tipoval ženskou. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2007 21:10 Muž wladys [291] - Cichlidy – druhy echinodorů
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím....na svých toulkách po republice jsem narazil na dva druhy červených echinodorů.Bohužel prodavač nevěděl co je to přesně zač a cedulky taky nebyly.Jelikož nejsem specialista na rostliny,chtěl bych požádát zkušenější o určení forem.Děkuji. ;-)
 
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 5 ...... [6]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7489x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4461-jaky-je-to-echinodorus?od=251