Květy akvarijních a jezírkových rostlin
tak poslušně hlásím, že mi kvete kryptoška(asi wendtii) pod vodou, zkoušel jsem to fotit, ale fotka nic moc, ještě bych si dělal ostudu

Krása

. Mne kvitol len Anubias barteri var. nana

Sagittaria subulata.
Starší reakce
Asi se u tebe má tak dobře, že se ani množit nepotřebuje.

Jinak mně ta mateřská rostlina taky dělá růžici tak 10 - 15 cm nade dnem, odnože se zatím drží dole.
Dceřinné rostlinky se vždy vytvořily těsně okolo té mateřské, spíš to dělá takový trs, který lze pak rozdělit na více rostlin. Ale já mám růžici těsně nad substrátem, nebo i pod ním. Od té doby, co jsem ji poslala, už jsem ji 2x dělila.
No, já sem jí ještě ani nerozmnožil. bojím se jí nařízkovat, aby mi nechcípla. Ale má 60 cm listy a růžici na stonku 20 cm nad substrátem. Jakmile udělá první oddenek, půjde do skleníku.
Také by mě zajímalo, co to mám v akvárku. Tento okruh kryptokoryn je dost složitý...

Nezkoušel jsi "donutit" ke kvetení tu kryptokorynu od "sivon"? Dlouhé úzké načervenalé listy, pravděpodobně nějaká varieta C. crispatula...
Do vázy to asi nebude, viď?

Starší reakce
Starší reakce
u mě už asi 3týdny kvete E. bleherae.... teda nechal jsem jen jeden první rozkvést, pak jsem všechhny 4 květní šlahouny hodil pod vodu a je na každém asi 6 nových rostlinek. Některé už mají pěkné kořínky.
Starší reakce

Ahoj měl bych dotaz, objevil jsem toto několikrát na rostlině Lindernia rotundifolia a myslím, že je to květ, ale chtěl bych, aby to bylo potvrzené i někým jiným.
Starší reakce
Doufám, že se mi to povede.. hodlám si v jezírku udělat malou zahrádku a stejně tak na okně na salát. Taky sem ho dlouho sháněl, protože ve všech sbírkách se to moc rozsemeňovalo a tak to vyházeli. =/
Zkuste to dotáhnout do semen. Je to super plevel, klíčí to všude.
Starší reakce
Starší reakce
0 16.12.2011 19:55 Fugee Mně kvete teď, takže to podle mě není nijak omezené na roční období. Květ je k pohlavnímu rozmnožování, množí se tak ale na suchu. Snaží se květ vytáhnout nad vodu.
kdy kvete anubias bateri? je to dáno ročním obdobím, teplotou vody, nebo čím? mě ještě nerozkvetl. Jo a naco to je? to mi v druhém rohu vyroiste další?

Dneska na mě při údržbě čekalo obrovské překvapení. Doufám, že ještě rozkvete.

Starší reakce

Anubias barteri
Starší reakce
Starší reakce

Já bych to nedělal, potřebují více světla a jak rostou můžeš je postupně dávat níž a níž.
Starší reakce

takto krasne vykvetl lotos
Starší reakce
5 02.08.2011 18:13 Usine
Starší reakce
O to větší je to bouda na kupující. Zvlášť, když pro ně to je akorát jít do skleníku (kde mají květy, plody, emersní listy) a podle DOSTUPNÉ!!! literatury to určit.
Když si neuměj kytku (je jedno, že nechtějí) ani určit, tak proč jim vůbec věřit v něčem co píšou.. A jak se pak my máme dorozumět, když si sdělujeme zkušenosti s pěstováním určitých druhů, když každý budeme mluvit o druhu jiném. (viz. např. rod Ceratopteris)
Jakýkoliv prodejci si z názvy dělají co chtějí. trochu si je upravují, aby se tvářili trochu jinak a rozšířili tak svou nabídku. S tím se ale asi nedá nic dělat. Pátrat potom co je co je příšerná práce.

Ale pak to dopadá tak, že prodávají tři druhy z jednoho truhlíku a když už tam napíšou novej název, tak ty staré zůstávají..
Mě by to třeba zas tak nevadilo, ale např. všechny se dají sehnat, ale chce to štěstí, protože jsou "špatně" určené (popřeházené), takže mě skoro až štvou.. (to se netýká jen echináčů, ale asi celé nabídku.. a např. u mechů? to je snad z 90% "popřeházeno")

Mě je také jasné že různé revize rodu Echinodorus z akvaristikou už nemá mnoho společného. Nakonec to říkal už i Rataj a má to i Hořánek dlouho na svých stránkách napsáno, že jsou to všechno už jen kultivary a že se drží Ratajových názvů jen ze zvyku.

No, Ratajovi názory sou dost zastaralé a druhy to mají mezi sebou jinak. Ratajovi druhy mají tu smůlu, že asi byly popsány z jednorázových sběrů a tudíž nebyla podchycena variabilita druhu a jednotlivé odchylky od normálu byly popsány jako samostatné druhy. Na jednu stranu dobře pro akvaristiku, na druhou to dělá nepořádek. Když teď někdo hledá informace o kytce, kterou si koupil, jde na net a hned mu něco vyleze. A třeba i ze zahraničí. U nás je tradice vše co nejvíc rozlišit, ale jinde svoji kytku najde pod jménem druhu zahrnující všechny ty drobné druhy. Takže má cenu jít proti proudu, když se stejně tyto drobné druhy vesměs v akváriu nedají odlišit? Kdysi, když byly dovezeny, tak možná ano. Ale za dlouhá desetiletí se to všechno prokřížilo a zahradníci vybraly vhodné typy a druhy rázem vypadají jinak a znaky už dávno nesedí.
Např. ten květ, aby to mohl být E. latifolius by musel mít víc čnělek a mnohem méně semeníků. Např. dole E. cf. quadricostatus má v odpoledních hodinách také často deštníkovitě sklopené okvětní plátky. Stejně byly popsány hlavně díky odlišnosti nažek, všechny jiné znaky se prolínají, hlavně pod vodou (od šířky listů, až po jejich délku)... Dík za souhlasné určení.

Záleží jakou revizí se chceš řídit. Jestli to mít postaru, podle p.Rataje, nebo podle těch dalších. V tom je ten problém. Jinak pokud jde o tvůj obrázek tak ten květ je typicky střechovitý a podle p.Rataje by měl být název správně.

Ale to vůbec ne.. vždy říkám, že je správné to mít dobře pourčované a správně zařazené, ale taky je nutnost pro pořádek mít to i v aktuálních druzích. Stejně jako kultivary, v kultuře jdou odlišit i různé formy druhů, které se dají rozepsat pod jedním druhem...
Kdybych obrátil, asi bych nepsal, jestli někdo neví, jak se od sebe tyto lišej... a prostě bych napsal Helanthium bolivianum.

Co ten obrat. Mě si vyčítal že jsem vžité názvy echináčú nepředělal a sám děláš to samé. Asi to není tak jednoduché do toho šlápnout a předělat to.

Helanthium není vžité a tak proč zatím motat hlavu...

To bych ani nemusel řešit, jak tyto podobné druhy od sebe poznat, protože to je jeden druh (a zcela oprávněně),ale to je myslím pro akvaristiku trošku nepodstatné.

Echináč to už není.

Ne, ten má květy 4četné a po jednom v úžlabí listů.
Je to Lilaeopsis brasiliensis. Docela mě překvapilo, že vykvetl růžově.
Starší reakce
Starší reakce

tak ta gibba se pekne rozjela

Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [35] 37 38
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 79425x