Květy akvarijních a jezírkových rostlin
To je fakt zvláštní, vůbec to nevypadá jako květ kryptokoryny.
Podobný květ mi vytvořila Cryptocoryne wendtii "tropica"
ale už je to dýl.
To je vlastně poupě ale pod vodou z něho květ nebude, (někdy ani nad vodou) když počkáš vytvoří se tam rostlina(y).
Bude to květ nebo mala rostlina?
A už ať bzučíš a pobíháš se štětečkem. Na jaře budeš vysévat.
Starší reakce
Starší reakce
No, když mohou z Ruska (a určitě i jiných zemí) posílat jako semínka, tak by to mělo nějak fungovat.
jeva to jsem nikdy nezkoušel...
to mam udělat jak?
ja ji sehnal v akvaristice za 75 kaček.
byla bez popisu....../evidentně šlo viďet že rostlina byla do košíčku sazena nějakým akvaristou/ - naše akvaristika vykupuje rostliny na další prodej i od akvaristů ale musí být v dobrém stavu a umiśtěna v košíčku.
názor že je to JANII možná za čas změním ale nyní to vypadá že je to skutečně ona.
Tahle rostlina se už dlouho neprodává dá se říci že jde sehnat jen od akvaristů.
vím že to bude boj, přesto jsem za šlahoun rád.
před časem jsi mi rostlinu pomohl identifikovat. Já její specifikaci mírně upravil. Domnívám se že jsem sehnal typ Janii. listy jsou dlouhé cca 23 cm.
co napsat......
ph 6,5
teplota - cca 27,5 s nočním poklesem (ohřev kabelem ve dně)
CO2 - ano
pmdd - ano
dno - profi soil o výšce 8-9 cm
eriocaulon malý cca 2 cm v průměru do takové viz foto tedy průměr 14cm výška po bambule 25cm) vyroste za 3 měsice pokud je na světle. Pokud nemá dostatek světla roste pomalu.
řasa se na ní žádna nedrží. jen jak jde do bambuli tak se se mi na ní chytá štětičná. To neřešim protože do měsíce ji ostřihám listy včetně bambulek a rozkraju ji střed na dvě půlky. Ty zasadím a z jedné rostliny mám tak dvě. a pořád dokola
Se šlahounem jsi teprve na začátku a poměrně hodně dlouho to trvá než na něm něco vyroste.
Jak ho máš dlouho, v jaké vodě, jak roste, zda se rozmnožuje...
Co chceš o něm vědět? Přijde mi jako nenáročná rostlina.
Copak echinodorus, ale ten Tvůj eriocaulon, to je věc!
Jaké s ním máš zkušenosti?
Starší reakce
Jak roste brácha.
Starší reakce
Ano Václave, je to Cryptocoryne retrospiralis (dle údajů na štítku při koupi).
Vím, že kvetou převážně emerzně, ale když už se rozhodla takhle, tak sem doufal, že vydrží
Myslel sem si, že jí něco chybí, protože ten stonek hodně zeslábnul a květ se asi neudrží.
Očekávám, že se to dnes ulomí
Škoda. Díky
Předpokládám že je to kryptokoryna a ty kvetou většinou nad vodou takže pod vodou nemusí toulec vydržet.
1 12.01.2018 19:19 Angus68 Kvete už podruhý za čtyři roky, ale nikdy nezůstane květ až do konce. Něco tomu chybí. Mohl by někdo poradit?
Blixa se celkem rychle množí takže pěstovat jí ze semen bude opruz.
Zdravím, každou chvíli mi kvete blyxa, ale teď jsem tam našel i nějaká semena nebo co, je to možné? Dá se to nějak využít?
Nikdy jsem to neřešil.
Osobně ho stříhám, když už není hezký
Čertovská to rostlina
20 09.01.2018 20:10 Angus68 – "Janii"
0 06.01.2018 20:26 - Práve mi kvitnú Bucephalandra sp. Deep Purple no s makrom som zachytil i pri zabiehajúcom sa akvárku riasu na kvetoch.Takže fotky nič moc.
Opatrně ten obal květu sundej nebo nařízni od světla ti zasychá.
Budeš bzučet.
Starší reakce
Nevím, zda potřebuji tak nízkou vodivost. Když tak koukám po údajích naměřených v biotopech, občas se tam (v echt jihovýchodoasijských blackwater vodách) hodnoty kolem stovky vidí. Je to přeci jen dost nekonkrétní parametr. I ty čistě organické výluhy zvyšují vodivost, jednak svými anionty (byť asi ne moc, jsou to velké molekuly), druhak protony (při snižujícím se pH logicky musí stoupat vodivost, nevím ale jak velký to má vliv, zda je to v tomto měřítku významné - nevíte někdo?). Každopádně je asi rozdíl mezi tím, zda tu vodivost dělají sole nebo organické výluhy. A vodivost musí zvyšovat i rozpuštěný CO2.
Když jsem do destilky hodil trochu SERA rašeliny, kleslo mi pH na 4 a vodivost stoupla k té stovce. Je v té SERA rašelině významná složka nějakých nechtěných solí, nebo je ta vodivost jen výsledkem huminových látek a protonů? Nevím.
Pro ryby je asi důležitější pH než vodivost.
Ale vím o tom celkově prd. S tímhle nemám žádné zkušenosti a i když se snažím číst, co najdu, moc těch informací není. Ale tím víc se na to těším, protože to bude něco nového a možnost objevovat a učit se.
ad 2) kultivar nemusí být hybrid, je to jak píšeš
ad 3) DNA při hybridizaci: pokud jde o F1 generaci (či z ní vegetativně odvozené generace další), tak je to jednoduché - v komplementárních úsecích genomové DNA to budou heterozygoti, jedna alela od mateřského a druhá od otcovského druhu. Když se vybere vhodný gen, ve kterém je mezidruhová variabilita výrazně vyšší než ta vnitrodruhová (nějaký gen vhodný pro barcoding), tak bude stačit osekvenovat tento jeden gen a víme na čem jsme. Pokud totéž uděláme i s podobně zvoleným mitochondriálním genem, zjistíme, ke kterému druhu patřila matka (mitochondriální DNA se u 99% zvířat i rostlin dědí pouze po matce).
Pokud by byl kříženec plodný a jednalo by se o další generace, bude to čím dál obtížnější a musela by se analyzovat větší část DNA z více jedinců a udělat nad tím statistika.
Já si dovolím ke Tvým plánům poznamenat, že udržet v akvárku vodu s vodivostí pod 50 µS není tak docela snadné.
Mně teče z osmózy 9 µS (chystám se pořídit lepší). Když ji naliji do akvária s čistým pískem, opravdu čistým, hned jsem přes dvacet. Kořeny udělají další siemensy. A nejvíc nové rostliny, protože jak jsou pocuchané, leccos uvolňují.
Pak měníš vodu, velmi střídmě hnojíš/mineralizuješ, a je dobrý výsledek, když jsi pod padesát. Jenže v tom rostliny přímo nehynou, ale bezmála stagnují, s tím je potřeba počítat.
Tak jsem týden hnojil důkladně, rostliny poposkočily, ale vodivost vylezla přes stovku.
=
Neříkám to jako dogma, určitě to jde. Jen sděluji zkušenost, že ty nízké vodivosti (které v přírodě opravdu často jsou!) nejsou v akváriu tak jednoduché.
Tak pokud začátečník chce pěkně prostředí pro tetry stříkavé, je asi na správné cestě. Pokud touží po načančaném "normálním" akváriu, tak holt měl víc číst nebo si musí projít své kolečko pokusů a omylů.
Tak kupují si je většinou začátečníci, ty do těch načančaných ne, ty to vědí.
Tož to si holt musí něco přečíst, než dají takovou kytku do načančaného "normálního" akvária. Pokud se naučí číst kvůli neposlušným kytkám, třeba to i zachrání nějakou rybu od týrání v nevhodných podmínkách. A nebo je to dokonce inspiruje dělat "nenormální" akvária.
Všichni co si je koupili do normálních akvárií, protože jsou to jedny z nejlacinějších asi nebudou sdílet tvoje nadšení.
Zaplať pánbůh za divoké echinodory, co vyrůstají z akvária. Určitě fajn kytka třeba pro tetry stříkavé. Nebo pro paludaria obecně.
Pokud si někdo myslí, že má echinodory z přírody tak tomu nevěřím, získat je je v podstatě nemožné. Pokud mluvím o přírodních echinodorech tak nemyslím nějaké dovozy ale ty z pěstíren které jsou tu už roky a stále i přes selekci dosahují velkých rozměrů, nebo vyrůstají z akvária.
No a já se právě chystám založit akvarium, kde bude pH určitě pod 6, možná až 4. Protože je to vhodné pro ryby, které mě zajímají. Takže ta dlouhodobá selekce akvabyznysu je mi spíš na škodu a kytky budu složitě shánět.
Tím chci říci, že ne každý má v akváriu běžnou vodovodní vodu a ne každý hledá nejjednodušší cestu k akváriu. Pořád jsou akvaristé co doma chtějí mít kus přírody a třeba zrovna takový, který neni úplně jednoduchý. Pořád někoho třeba zajímá chování vzácných a zajímavých ryb a ne jejich barevná kombinace v designovém akváriu. I když to přes tu masovou komerční akvaristiku možná není na první pohled vidět.
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 39
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 82757x