Přihlásit se RYBICKY.NET »

Zářivky

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Zářivky
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - kubasan Re: muťa
to svetlo 2krat 39W ta mozem ubezpecit ze ti kraje akvaria neosvetlia ,Ja mam 2krat 54W a kraje su nedostacujuco osvetlene ,Kraj trubice asi tak 6 az 7cm svieti strasne slabo a po case je to len a len horsie.kryt budes mat z lamina?ked ano tak tam kludne daj 2krat54 ,a zrobis ho na kazdu stranu o 1cm dlhsi.a mas pokoj.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sollik Re: muťa
Pak bys měl asi nejlepší nakoupit jednotlivé díly a poskládat si světlo sám. Výjde to levně a hlavně si to uděláš vše podle svých představ ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - muťa Re:
Díky za reakce.

Akvarium bude společenské - zaměřeno ale na neonky a skaláry. S tím souvisí i rostliny k nim vhodné.
Já mám právě obavu že těch 2 x 39 bude málo a chtělo by to asi 3 x 39. S těmi 54w to nepůjde, jelikož jsou jen v délkách, které se mi do 120cm nevejdou. Trubice maji 114,9 cm + patice.
To světlo z těch PL stránek vychází cenově dobře, ale..... takové si nepředstavuji. Nechci rampu - potřebuji jej nainstalovat do krytu ( vlastní výroba ).

Kdybych dal teda 3 x 39 - co ta délka trubic těch 85cm - myslíte že to osvětlí až do těch 120cm délky akvaria?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: muťa
pozeram ten RUWAL....ono to nie je 2x lacne

nebude lepsie toto?
www.akwarystyczny24.pl/…

a pouzit 2x54 alebo 4x54

alebo tu -to je rovno v Kč
www.aquario.pl/…

ked zoberes ze ten RUWAL je "polotovar"? v PL mas za tu cenu "komplet" osvetlenie...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: muťa
A co v tom akváriu bude? 2x39W stačí na nenáročné kytky, ale pro spoustu druhů to bude málo. A pokud budeš mít třeba Malwi bez kytek, tak stačí i 1x39W.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Deathbull Re: muťa
Určitě bude vhodnější 2 x 54w T5, ale na délku to bude knap.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - muťa – délka trubic
Zařizuji akvarium 120 x 40 x 50 - cca 240 litrů(hrubého). Hodlám použít osvětlení RUWAL 2 x 39W T5 - délka trubic je ale jen 89 cm. Myslíte že to stačí?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - gregyRe: invalida
Štartér nie je problém, obyčajne je jeden typ pre 4-65W. Problém je v tlmivke ktorá je určená len na JEDEN výkon. Toto platí pre všetky klasické magnetické predradníky.
JEDEN výkon ale znamená, že na 36W tlmivku je možné zapojiť aj 2x18W a podobne.
Ak by si potreboval schémy zapojenia, daj vedieť.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - S invalida
Když upravím starý dílenský osvětlení (ještě se startérem) na kratší trubici je potřeba jinej startér nebo to bude fungovat hmm je tu dráteník co poradí? Dík Venca
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: HWS
prumer trubice T5 jsou tenci
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: HWS
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HWS – T nebo T
Nějak jsem zaspal dobu, ale jak to tady pročítám tak zjišťuji, že vůbec nevím jaký je zásadní rozdíl mezi trubicema T5 a T8 sad
Může mi to někdo osvětlit :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pája6Re: Afinko
Na barevné teplotě (barva světla zářivky) opravdu nezáleží. Význam však má světelné spektrum- v něm však chybu neuděláte, pokud si koupíte zářivky 8xx nebo 9xx.
Doporučuji vám tento článek: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Zbytečně řešíte detaily, na kterých úspěch/neúspěch s pěstováním rostlin vůbec neleží.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - trodat Re: Afinko
Fotosyntézu ovlivňuje spektrum a intenzita světelného záření.

Světelná křivka fotosyntézy – závislost rychlosti fotosyntézy na intenzitě světla.

Spektrum vhodné pro fotosyntézu (FAR) je v rozmezí 380–760 nm. Přechodem od červených k fialovým paprskům se kvantový zisk snižuje, i když se snižující se absorpce chlorofylů částečně kompenzuje doprovodnými pigmenty. Jejich efektivnost je však menší než u chlorofylů. Minimální intenzita světla pro začátek fotosyntézy je u různých rostlin různá. Některým stačí již intenzita petrolejové lampy, řasy (Algae) fotosyntetizují v hloubce vody, kde má záření intenzitu měsíčního světla.

S přibývající intenzitou světla se rychlost fotosyntézy zvyšuje. V okamžiku, kdy se příjem a výdej CO2 vyrovná, nastává tzv. kompenzační světelný bod. Rychlost fotosyntézy pak dále roste až do bodu světelného nasycení, kdy se ustálí. Při vysokých intenzitách světla vzniká velké množství kyslíkových radikálů, které by mohly porušit fotosystém II, a tak zastavit fotosyntézu. Rostliny proto obětují bílkovinu D1 (OEC – bílkovinný komplex s manganem, který vyvíjí kyslík), aby zamezily vzniku nebezpečných radikálů. Tuto bílkovinu mohou rostliny při zlepšení podmínek velmi rychle opět nasyntetizovat, protože gen pro její vznik je uložen v DNA chloroplastu. Rostliny se proti vysoké intenzitě světla brání tím, že na čas přeruší svůj fotosyntetický aparát.

Rostliny se podle požadavků dělí na světlomilné a stínomilné.
Stínomilné (sciofyty) vyžadují nižší intenzitu světla. Obsahují více zelených a žlutých pigmentů (chlorofyly, xanthofyly), intenzivněji využívají modrofialové světlo. Odpovídá
Světlomilné (heliofyty) mají vysoké požadavky na intenzitu světla. Obsahují méně karotenoidů a intenzivněji využívají červené světlo. Jejich světelná křivka fotosyntézy má menší úhel a delší podíl „lineární části“. Kompenzační bod a bod světelného nasycení leží při vyšších intenzitách záření.
cs.wikipedia.org/…

záleží nejen na intenzitě světla a i na světelném spektru jaké zářivky vyzařují, proto volíme vhodnou kombinaci pro daný druh námi pěstovaných rostlin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Afinko
huz se to tu probiralo ze vsech stran... staci si najit, ktere vlnove delky jsou treba pro ruzna barviva podilejici se na fotosynteze a pak porovnat se spektralnim diagramem jednotlivych zarivek (treba osram je ma v katalogu).... (omlouvam se za zjednoduseni)
ale prakticky plati, ze svetlo je jen jeden z faktoru ovlivnujici rust fotosyntetyzujicich organismu

znam akvaria, kde rostou i velmi narocne rostliny s minimem svetla

proste prakticky, empiricky, kdyz pouzijes tripasmovky (rada 8xx) ci lepsi neudelas chybu...
a kdyz budes mit dostatek prosperujicich rostlin zvitezis i nad treba cladophorou (vlaknita rasa majici stejne naroky jako rostliny, napr. rasokoule, ale existují i neprijemnejsi a agresivnejsi druhy)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AfinkoRe: Paja6
Toto je podla mna silne tvrdenie a nechce sa mi mu velmi verit. Viete sa k tomu niekto odborne vyjadrit?
 Reagovat na tento příspěvek -1  - Pája6Re: Afinko
Barva osvětlení nemá na rostliny žádný vliv. Řasám i rostlinám je jedno, jestli je to zářivka 830 nebo 865. Jde jim jen o množství světla a o dobu osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tris Re: Afinko
830 + 865 :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miluška Re: Afinko
Růstu řas nezabráníš určitou kombinací zářivek, pokud budou mít řasy vhodné podmínky, porostou pod čímkoliv. Jde spíš o to, co se ti víc líbí za světlo. Osobně mám kombinaci 2x18W 840 a 1x18W 865 a jsem spokojená. 830 je dost do žluta a mě osobně se to nelíbí, ale to spíš záleží na vkusu každého z nás.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Afinko – 830 + 840, alebo 840 + 865
Mam akvarijny set 112L s krytom v ktorom su 2x20W T8 zarivky, nejake sity noname.
Chcem si kupit OSRAM LUMILUX 2x18W, ale neviem ci dat prednost 830 + 840, alebo 840 + 865.
Niekto radi tak, niekto tak.
Co je lepsia kombinacia pre bezne rastlinky?
Viem ze s 865 to bude viac do biela a s 830 viac do zlta, to mi je jedno, ide mi oto aby sa menej darilo riasam.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - avast Re: avast
Tak jsem to našel. Kdybyste to náhodou někdo potřeboval, tak je to na 4tý stránce www.osram.cz/… a na 4tý www.osram.cz/… . U toho druhýho odkazu je ještě graf za jak dlouhou dobu budou mít pravděpodobně učinnost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - avast – Graf účinnosti
Zdravím, někde jsem viděl graf s porovnáním účinnosti zářivek v závislosti na teplotě a teď ho nemůžu najít. Vlastně tam bylo naznačeno jak hodně svítí při určitých teplotách. Nemáte ho náhodou někdo, nebo nevíte kde se dá najít?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - j0hny Re: ra100
Predovsetkym to nemusi zvladnut predradnik, preto ma kazda wataz inu dlzku. Nahradit trubku slabsou by slo, ale namahaju sa zhaviace vlakna v trubici.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GPRe: ra100
u t8 je k dane delce dana wataz, alespon podle toho, co jsem videl...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ra100 – Nahradne trubice do osvetlenia Aquanova NDL-600
Dobry den.
Kupil som si osvetlenie Aquanova NDL-600. Zhanam nahradne silnejsie trubice, ako su tam standardne dodavane - 2x10W.
Nasiel som Sylvaniu Osram ziarivku GRO - LUX 360mm/14W. Neviem, ci by v skutocnosti pasovala do toho osvetlenia, kedze na nete pisu, ze to osvetlenie je pre 35cm ziarivky. A takisto neviem, ci by to zvladol starter.
Nemate nahodou niekto skusenost s tym svetlom?
Dakujem.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: Tokuschew
I pan Rataj ví, že třípásmovými zářivkami nic nezkazí. :)
Jen ta cena je v elektroobchodě poněkud jinší, než u něj... hmm :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Tokuschew Re: Spycee
áno. Prebalený osram. Ale za dobrú cenu. Dokonca v pripade profilux aj výborne spektrum. 865 day light.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - chicko Re: Spycee
Nevim jestli přebalený Osram, ale když koupíš přímo Osramky, tak to asi vyjde kvalitou nastejno co sem tak slyšel :-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Deathbull Re: Spycee
Tuším přebalený Osram ale ať to raději někdo potvrdí :)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Spycee
Ahoj nevíte někdo jak je to se zářivkami od rataje ?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: luk
Jasně, přeci tu co máš nevyhodíš. :) Ty čísla jsou spektrální označení, více do žluta(830), do bíla(840). Až budeš ty zářivky přidávat, tak postupně, tak po týdnu, ať to není pro akvárko takovej světelnej šok.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukRe: romant
takze kdyz koupim obyc zarivku k te co mam tu flora glo tak je to jedno???moc se v tom nevyznam takze ty cisla me nic nerikaj jsem laik palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kortezhugo Re: luk
no ak chces nieco dobre? co aj dost vydrzi a ma aj pekne spektrum tak skus radu 9xx trebars 940
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: luk
Já bych tam dal dvě obyčejný třípásmovky. Třeba v kombinaci 830 a 840. Udělají určitě stejnou a možná i lepší službu v podobě delší životnosti. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - luk – rada
Zdravim potrebuji trochu rady mam akvario 140li.70x50x40.delam svetlo na 2 zarivky 60cmdlouhe mam1 zarivku flora glo 2.800k t8 20w 9000h.650 lumenu.a nevim co k tomu koupit jako dalsi tarivku diky za radu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Linduš
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Linduš – zlatíčka
loni jsem se ptala na barvy zářivek a někdo hodil odkaz na jedno akvárko osvětlené různými spektry (nebo jak to říct)
zaboha to nemůžu najít, nemáte to někdo, prosím pěkně?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - beowulfx Re: honzales
O kompaktech už se tu rovněž vedlo více diskuzí, budeš muset využít hledání. Obecně nejsou tak vhodné jako zářivky a to z mnoha důvodů, pokud se však nejedná o světlo nad např. nano, či nějaké 10L akva, zde je to celkem fuk... X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honzales – male zarivky 5-14watu
Ahoj vsem.jaky mate zkusenosti s kompaktnima malyma nastrcnymi zarivkami.pouzivam ho kratce.a chtel bych vedet vas nazor.zda jsou vhodne.barva svetla atd.dik za reakce

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: hf
Nejspíš se nejedná o vodu odpařenou, ale "naprskanou". :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hf Re: seic
Dotaz, jak se může usazovat vodní kámen na zářivkách a krycím skle když se jedná o odpařenou vodu (kondenzát), který je logicky velice měkký a soli asi obsahovat nebude?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jurasek Re: seic
Díky. Zatím na akvárkách krycí skla mám. V jednom svítím podlinkama, na jednom mám obyč. patice. Takže u tohohle řešení zůstanu i nadále.
Nedávno jsem někde viděl cenu za 24W něco málo přes 200, teď se do toho e-shopu dívám a je tam cena kolem 110 korun. Asi jsem se díval na 940, moje chyba, omlouvám se.
Za odkaz děkuju, sice tohle značení jsem nenašel, ale aspoň jsem o něco moudřejší.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - seic Re: Jurasek
Fotka k příspěvku 1. pocitej s tim, ze pokud budes mit zarivku s voduvzd. patici primo na volno nad hladinou, kamen se ti bude usazovat nejen na zarivce, ale i na zbytku krytu, zkusil jsem vyfotit cca 2roky jetou zarivku na svem malem aqua, trochu jsem ten kamen odskrabal :-) vodu mam ale z verejneho vodovodu, takze tvrdost neni extremni...
spise bych sel do krycich skel a pak muzes osvetleni udelat z cehokoliv za rozumnou cenu, napr. www.e-light.cz/…
2. dnes bych sel do T5, zivotnost bez problemu a ta cena urcite neni 4x vetsi.. napr.
www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/…
3. jakesi pojednani o barvach od Osram
www.e-light.cz/…
4. uplna hovadina to neni, zkousel jsem to s LED osvetlenim v trubici, svetla opravdu bylo vice
;-)

at se dari...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jurasek – 4 dotazy :-)
1) Mám na akvárku krycí sklo, na kterém se mi usazuje vodní kámen, takže čas od času ho sundám, lehce naoctím, a pak umyju. Když bych pořídil voděodolné patice a měl akvárko bez krycího skla, nebudou se mi pak hodně zakameňovat trubice? Ty bych asi tak snadno neočistil. Přes den se toho nebojím, to budou zářivky teplé, takže by na nich nic kondenzovat nemělo, ale jak to bude v noci? Máte někdo zkušenosti s hodně tvrdou vodou a usazováním na zářivkch?
2) Chci dát do provozu akvárko 160l (80x50x40). Uvažuju o osvětlení 4x18W (klasika T8). Na těchto zářivkách se mi líbí dobrá sehnatelnost, životnost a cena (cca 50,-Kč za trubici, 20000 hodin). Ale trošku mi v hlavě vrtají i T5, třeba 3x24W. Výkon bude stejný, cena trubice 4x větší. V tom akvárku bych se chtěl konečně vyblbnout s rostlinkama, stvořit nějaký kulturní vzhled, tak bych Vás prosil o názor, do čeho spíš jít, nebo jestli to zkombinovat, napadá mě 2x18 a 2x24 (ty dvě 18W doma mám). Rostlinky až tak náročné nechci, ale rád bych něco drobného do popředí. Kryt chci vylepit alobalem, nebo nějakou stříbrnou, nebo lesklou bílou tapetou, či fólií.
3) Je někde přehled staršího značení zářivek? Mám jednu 18W/29 - 530. Někde jsem viděl tabulku, kde bylo to starší značení, ale nebyl jsem ji schopný najít. Nebo tomu mám rozumnět tak, že je to 530? Ra 50?
4) Hypotetický dotaz: Kdybychom měli osvětlení IPX8, nebylo by nejlepší to tělšso ponořit třeba do půlky trubic? Odpadl by tak problém odrazu světla na vodní hladině, ne? Nebo tohle jsem napsal úplnou hovadinu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - beowulfx Re: maxo
S předřadníky klesá účinnost rovněž pomalu je to jen pár procent ročně, jak jsem řek i po těch 3 letech je účinnost na tolik dostačující, že to kytky v akva které máš hezky zaběhlé příliš nepoznají, někde se to tu řešilo i podrobněji stačí si zadat hledání a ti toho vyskočí spousty. Osobně jsem zkoušel i aqua speciálky, které vydří míň a běžné Osramy, a musím uznat že Osramky jsou o dost lepší avšak účinnost i těch speciálek po dvou letech klesla na tolik málo, že kytky rostou spíše spokojenějí než že by si stěžovaly ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo Re: beowulfx
Nejedna sa o cenu, to naozaj nie je problem. Len ma zaujimala ta kvalita svetla.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - beowulfx Re: maxo
Bez problému několik let, ten úbytek není tak enormní abys to musel často měnit, běžné kvalitní Osramky se zapojením na předřadník, ti bez problému budou svíti 3-5 let, pak si je můžeš pro klid v duši jen tak vyměnit, těch 100 - 150 Kč za ks není zas až tak za ty roku hodně ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxo
Aqva mam zalozene nieco vyse roka. Chcem sa spytat aka je optimalna zivotnost ziariviek? Viem ze dokedy nezhasnu, ale co sa tyka kvality svetla. Predpokladam ze casom sa straca ucinnost alebo ako to nazvat. Pouzivam standartne 840 a 865 s predradnikom, svietia cca 7hod denne s prestavkou cez den.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Urgy Re: Sid
Hm, aj som si to myslel, tak to vymením. Díki ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Urgy
Coral Blue není určena pro sladkovodní kytky. :-)
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 19 20

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 30507x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3991-zarivky?od=270