Zářivky
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
A úplně bílá v řada 9.. je jaké označení????
Tak sprav kompromis daj dopredu 860ku a dozadu 840
Žlutá je 830. Skoro bílá je 840. Namodrale bílá je 860.
Úplně bílá je 5600K ale ta se v řadě 8xx nedělá, jenom v dražší řadě 9xx
Jsem asi natvrdlá. booooože, já se v tom vůbec nevyznám. Nchci, aby mi to svítilo dožluta
chci bílé světlo.
tie posledné 2 čísla udávajú chrom. teplotu. 840 = 4000K ...
Tvoje dojmy jsou jedna věc a používané značení jiná! ;)
840ky mám ja nad akvárkom a pozri sa či je studená (teda do modra)
Ne! Studená bílá je 4000K, 6000K je denní bílá, teplá bílá je 3000K.
tak teď jsem z toho uplně blbá. .....je tam napsáno na 840 coolwhite, což je chladná bílá pokud se nepletu
Studená biela je 865ka 840 je teplá biela, ale na žiarivkách je to inak písané, každopádne bližšie k slnku má tá 865ka
Cim vetsi dvojcisli tim vic to bude do modra
. 840 je je te podle do zluta
, ale je to jen muj pohled.
Chci studenou bílou a bylo mi v obchodě řečeno,že ty philips 840 jsou studená bílé..tak doufám,že mají pravdu
...
Moc díky
Zda je to narva, osram, philips je takrikajic sumak. Temi podlednimi cisli se urcuje odstin, podle toho jak se ti akvarko libi takovou si vyber
.
U nás jsem narazila na osram lumilux 30 w ale 865......je také vhodná? Nebo ji mám raději zkombinovat s tou 840 nebo ji tam nedávat?
A pak mají Philips 30w 840.....co tady ty? Můžou také být? Jinak mi asi nezbyde nic jiného než si je objednat
Koukala jsem na ty stránky
Raději se tě zeptám....našla jsem - Lineární zářivka T8, L30W/21-840 bílá 4000K Ra80-89, OSRAM 2350 lm, L=895 mm, d=26mm.....je to ta správná?
To jsou nejobyčejnější zářivky jaké jsou a hodí se tak maximálně na úřad na chodbu... To x40 značí že jsou chladně bílé, pokud chceš ještě více bílé tak se dělají x65. Více do žluta jsou až x27. osobně používám 830 (svítí 12 hodin) v kombinaci s 840 (svítí jen 9 hodin) abych se aspoň malinko přiblížil tomu jak svítí sluníčko
Byly mi doporučeny
tak to je smůla
Nehodí - tedy pokud chceš od nich něco jiného než abys pouze něco viděl. Poohlédni se po zářivkách s označení 8xx, např 840. Hned sám poznáš, ale hlavně rostlinky, ten rozdíl.
No nejsou to specialky,ale mam je v akva take
0 12.09.2007 17:05 Zdeňka – zářivky
Prosím,poradí mi někdo:
Hodí se k osvětlení akvária zářivky Philips TL-D 30W/33-640 :smile: Moc děkuji za odpověď
Starší reakce
Můžeš. Jak už bylo napsáno T8 má průměr 26 mm a T5 je tenčí - jen 16 mm ...
Roman
Starší reakce
Při použití krycích skel bez problému...
Petrys,
ochranné plexi zásadně z tohoto tělesa odstraňuji - stínítko netřeba!
Svítidlo je vybaveno elektronickým předřadníkem, teplotu uvnitř krytu zvyšuje přiměřeně.
(Kryt akva v prezentaci mám osazený 6 podobnými svítidly. Vzhledem k tomu a zejména tradičním tropickým teplotám v průběhu letních měsíců akva ochlazuji ventilátorem.)
Zářivkové trubice se zahřívají (jen) natolik, že vás při doteku nespálí, a neprasknou, když na ně kápne voda...
Slabším článkem mohou být NO NAME trubice,(made in PRC) - stalo se mi, že ve svítidle osazeném dvěma zářivkami tyto "odešly" cca po půl roce. Byly nahrazeny značkovými a ty svítí dosud - cca tři roky.
Netvrdím, že tohle osvětlení je zázrak techniky, ale pokud plní požadovanou funkci, proč ne?!
Děcka, POZORTE! Tento druh osvětlení není určen pro zabudování do akvarijních krytů!!!
Následování mého příkladu nedoporučuji!
já vím, na to jsem koukala, ale jak už jsem psala, moc tomu nevěřím, u setu, který mám, se dělalo stvětlo tak, že zářivky byly v plexiskle, jenže po několika týdnech plexisklo nevydrželo žár zářivek a rozpadlo se, zářivky pak většinou spadly do vody, proto kupuji jen to, co do akva patří
Já mám asi dobře udělaný kryt, protože doteď se kopu do hlavy, že jsem dával tokové šílené prachy za Glomaty, když ty zářivky nejsou ani vlhoučké. Stačilo obyčejné světlo za 1/4 ceny...
no jo, s tím nic nenaděláš, ale kdo to chce si to koupí, taky jsem uvažovala o levnějších variacích, např. nějaké zářivkové koupelnové osvětlení, ale moc sem nevěřila bezpečnosti
To slušné není... to je ještě mnohem horší než na tu jednu zářivku. Na tom už maj zisk aspoň 700 korun.
no, ale zase glomaty jsou za podobnou cenu, ale ty bych si nekoupila, když sem je viděla ve skutečnosti, tak mě to moc nenadchlo.
ale mají tam i arcadie na dvě 18w za 1150Kč a to už je slušné ne? jen škoda, že já bych je tam nenacpala.
3 stovky za to bych to taky koupil
. No neco das i za tu znacku
, jak jinak.
no sama si to poskládat ze součástek bych nezvládla a doma mě v tomhle koníčku moc nepodporují, takže to raději koupím v jednom
Já vím, že je to praktický, vše v jednom, vodotěsný patice, kdyby to stálo tři stovky tak mlčím...
je to ale asi nej značka na trhu, a já už se párkrát spálila na "neznačkách", takže teď už kupuji jedině kvalitu, je to i vodotěsné
Ty patice jsou opravdu pekne, zase na druhou stranu. Cimz, nepopiram slova Stepana.
Jenom varování pro lidi, co by si chtěli tohle koupit - je to obyčejný elektromagnetický předřadník v hodnotě asi 50-100 korun v pěkné plastové krabičce s pěknými paticemi. Kdo netouží po doopravdy pěkné krabičce, koupí si za ty peníze raději předřadník elektronický...
nejspíš Narva colorlux plus LT 18W/60cm - 860 - denní bílá
no mám ty 840 a ty jsou do žluta, raději bych trochu do modra, takže tu 860?
T8 znamena, ze to je trubice o prumeru 26mm. 18W cca 60cm trubice je T8, takze ji tam dat muzes
.
Co se tyka barvy trubice, rostlinam je to sumak (nikde jsem se nedocelt o zadnem opravdu prokazatelnem dukazu), spis zalezi na tom jaka barva osvetleni se ti vice libi. Spise do zluta 830, 840 modra je zase 860. Znacka je opet jen na vas
osram, narva, atd.
díky, a jaký typ a značku denní, studená, teplá bílá,...
Ano můžeš, zase kup buď 830,840 nebo 860. Já se přikláním spíše k té 840. Zdá se mi že pod ní rostliny rostou lépe než pod 830
Ahoj, objednala jsem si tuto předřadnou jednotku
www.akvarista.cz/… a ještě potřebuji koupit vhodnou zářivku. Je to pro akva na mé prezentaci, tj. 112l akva, rostliny převážně anubiasy a echinodory. Již zde mám dvě zářivky osram lumilux 840 cool white a teď další zářivku doplním. Potřebovala bych vědět, jaká zářivka by s k těmto hodila, aby vyhovovala rostlinám. A ještě jeden dotaz, k té předřadné jednotce je napsáno, že je pro trubice T8
, takže pro ty, co tomu rozumí víc než já. Můžu tam dát normální 18w zářivku(např. tu co už mám-osram lumilux)?
Děkuji za odpovědi.
Starší reakce
Pravděpodobně by jste chtěla jen vyměnit stávající trubice za výkonnější. Předpokládám, že používáte typ T8 (o průměru trubice 26mm). Bohužel u tohoto typu a rozměru se výkonnější myslím nevyrábí. Pokud chcete zvýšit intenzitu osvětlení je zde možnost přidat další zářivku (viz jiné téma zde v diskusi), nebo komplet osvětlení odborně předělat například na tento typ trubic: LT 39W T5/840 HQ. Ovšem první varianta se mi jeví schůdnější.
Je zde ještě řešení, ovšem pouze pro "osoby znalé s vyšší kvalifikací"... Pořídit si pouze patice uvedené firmy, k tomu EP a to všechno odborně zabudovat "do úhledné krabičky". Ale jak píši, vše záleží právě na té "odborné způsobilosti"...
Nejspise trvate na tom prumeru trubice a jeji delce?
Nevíte náhodou někdo, jestli se vyrábí zářivky dlouhé 900 mm event. 895mm s výkonem větším než 30W? Díky.
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... ...... [18] 19 20
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 30505x