...Jen mi vadí, když mi někdo podsouvá, že jsem udělal chybu... Když tolik obhajujete 640ku...
Tomu se říká "chucpe", pane kolego!
Tak já vám něco podsouvám a vy si dovolíte napsat: "
Když tolik obhajujete 640ku..."
Obávám se, že nerozumíte tomu, co čtete...
"
Ani já moc "640" nedoporučuji, a to jak z důvodu barevného podání, (subjektivní pocit), tak z důvodu krátké životnosti..." Kde tady "tolik obhajuji 640"?! Pokud jste někdy četl nějaké mé reakce na dotazy stran vhodnosti zářivek k ozařování rostlinných akva, nemohl jste přehlédnout, že jsem "zarytým" zastáncem třípásmových zářivek, a to z důvodů, které jsem dostatečně a nejednou popsal.
(Debaty v podobném duchu obvykle rychle ukončuji, ale na zbytek vašeho příspěvku ještě zareaguji.)
...divím se, že ji (640) nepoužíváte ani v jednom svém akváriu. To o něčem svědčí...
Jste na omylu. Nad jednou svou nádržkou mám osvětlení osazené 2x T8/15W/
640. Kdyby mi to stálo za to, sednu do auta, zajedu do práce a pořídím vám fotku. Ale nestojí mi to za to - mám jiný program.
Tyto zářivky jsem pořídil jako východisko z nouze, protože jsem potřeboval něčím svítit (to mé nové osvětlovací těleso se prodává bez zářivek), a v mém oblíbeném Elektrocentru jiné neměli. Až budou mít, pak je vyměním. Můžete zkusit hádat, za jaké.
Na adresu těch "640" jsem se vyjádřil už dvakrát, pro vás zopakuji: moc tento typ nedoporučuji, a to jak z důvodu barevného podání, (subjektivní pocit), tak z důvodu krátké životnosti.
V závěru k této části se ještě jednou pokusím získat vaši odpověď na otázku,
jak jste přišel k té souvislosti mezi "640" a řasami?!
Nebo jsem toto pochopil špatně?
...Zářivku 18W-640 bych ze zkušenosti jednoznačně nedoporučil (tedy pokud zrovna nejsi pěstitel řas)...
Trvám na tom, že jestli máte podobnou zkušenost, pak je třeba hledat chybu jinde - ne v zářivce. Nebo si myslíte, že
v dobách, kdy nebyly jiné zářivky než širokopásmové, všichni, kdo nesvítili kytkám standardními žárovkami, byli pěstitelé řas?!
...Když se Vám tak líbí její (840) spektrum, proč ji kombinujete s 830kou???...
Pletete si barevné podání se spektrální křivkou, Petrucianni...
Zeptal jsem se vás:
"Co máte proti "840"? Nelíbí se vám její barevné podání?" a dodal:
"Mně samotná taky nevyzní tak, jako změkčená kombinací s "830"..."
Kde tady zmiňuji
spektrum? Konsistentně v každém podobném tématu uvádím, že se mi opticky líbí "teplejší barevné podání", než to "namodralé, studené"...
Se spektrální křivkou to souvisí, ale ta není důvodem mnou zmíněných kombinací barevné teploty; tou je vnímání akva mým okem, ne rostlinnými pigmenty.
...Doporučuji vyměnit 830 za další 840ku. Výsledkem budete "ohromen". Pokud tuto kombinaci 2x840 doporučíte nedejbože nepoučenému člověku, co čerstvě zakládá své první akvárium, budou se zde dál množit neustálá témata o zářivkách a přeřasených akváriích...
Můžete mi, prosím, napovědět nebo ještě lépe - objasnit, co mě čeká, resp.
proč mě čeká
přeřasené akvárium, když budu do akva svítit 2x T8/15W/
840? (Pokud bych se třeba rozhodl, že jimi nahradím ty stávající "640".)
Velmi ocením, když to vaše vysvětlení bude poněkud "vědečtější", než pouhé konstatování, že vám při takovém osvětlení rostly řasy.
Děkuji, i vám pěkný den!