Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zářivky

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Zářivky
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 13:42 Muž karelpavel [18] Re: invalida
Co na paticích poohnout dosedací plíšky ? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 13:37 S Muž invalida [3881] – nevědátorskej dotaz
Dostal jsem světlo který je sice zánovní ale zlobí... občas je potřeba pootočit zářivkou...nemáte tip radu? Nebo koupit nový patice? Václav
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 13:07 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Malapa
:-)
Jen dodám, že pokles svítivosti u těch lineárních (8xx) dělá ke konci životnosti cca 10%, což je určitě "snesitelné".
U širokopásmových (5xx, 6xx, 7xx) je pak životnost výrazně kratší (uvádí se podle typu rok i méně), a pokles svítivosti ke konci životnosti se pohybuje kolem 50%. (Pro lidské oko tedy taková zářivka ještě svítí, co to znamená pro kytky si každý představu udělá.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 13:02 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: Sid
Takže minimálně 3 roky by 8xx měla v pohodě svítit, bez znatelného zhoršení vlastností, což mi přijde velice slušný výsledek.
Úsporky mění, když zhasnou, trubice ještě nějaký rok taky řešit nemusím, děkuji za informace. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 12:56 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Malapa
Neškorpíme se. Je mi cosi podsouváno, tak se jen bráním.
Navíc se kolega Petrucianni dopuští jistých "poplašných" zpráv, které nemá relevatně podloženy.
To jen pro pořádek. :-)
Životnost značkových lineárních třípásmových zářivek se pohybuje v souvislosti s použitým předřadníkem někde mezi 15.000-23.000 hodinami při 12tihodinovém cyklu svícení. (Jsou speciální 8xx zářivky s prodlouženou životností kolem 70.000 hodin, ale ty se běžně v akvaristice nepoužívají.)
U kompaktních zářivek jsou doby životnosti kratší, "řádově" poloviční ve srovnání s lineárními. (Konkrétní čísla si můžete dohledat v katalozích výrobců.)
Co se týče kombinace jednotlivých typů, je v podstatě na vás, kterou zvolíte - jde spíš o podání barev pro vás, než zářivé energie pro rostliny. :-) (Jistě - dá se sáhodlouze diskutovat o parametrech jednotlivých typů zářivek, ale výsledek bude, že je v podstatě jedno, jaké zvolíte.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 12:30 Muž Malapa [494] - Afrika
Takže aby jste se tu jen neškorpili, rozvinu jinou nekonečnou diskuzi. Jak je to aktuálně s životností 8xx záživek, klesá třeba po roce jejich účinost nějak aby to stálo za výměnu?
Nyní mám kombinaci 830+840+dvě "úsporky" s teplotou 2700K, při výměně je nějaká vhodnější kombinace? Teda rostliny nejsou u mě prioritní, ale proč jim trošku nedopřát, když budu kupovat nové trubice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 11:49 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Petrucianni
...Jen mi vadí, když mi někdo podsouvá, že jsem udělal chybu... Když tolik obhajujete 640ku...
Tomu se říká "chucpe", pane kolego! :) Tak já vám něco podsouvám a vy si dovolíte napsat: "Když tolik obhajujete 640ku..."
Obávám se, že nerozumíte tomu, co čtete... hmm
"Ani já moc "640" nedoporučuji, a to jak z důvodu barevného podání, (subjektivní pocit), tak z důvodu krátké životnosti..." Kde tady "tolik obhajuji 640"?! Pokud jste někdy četl nějaké mé reakce na dotazy stran vhodnosti zářivek k ozařování rostlinných akva, nemohl jste přehlédnout, že jsem "zarytým" zastáncem třípásmových zářivek, a to z důvodů, které jsem dostatečně a nejednou popsal.
(Debaty v podobném duchu obvykle rychle ukončuji, ale na zbytek vašeho příspěvku ještě zareaguji.)
...divím se, že ji (640) nepoužíváte ani v jednom svém akváriu. To o něčem svědčí...
Jste na omylu. Nad jednou svou nádržkou mám osvětlení osazené 2x T8/15W/640. Kdyby mi to stálo za to, sednu do auta, zajedu do práce a pořídím vám fotku. Ale nestojí mi to za to - mám jiný program. :)
Tyto zářivky jsem pořídil jako východisko z nouze, protože jsem potřeboval něčím svítit (to mé nové osvětlovací těleso se prodává bez zářivek), a v mém oblíbeném Elektrocentru jiné neměli. Až budou mít, pak je vyměním. Můžete zkusit hádat, za jaké. ;-)
Na adresu těch "640" jsem se vyjádřil už dvakrát, pro vás zopakuji: moc tento typ nedoporučuji, a to jak z důvodu barevného podání, (subjektivní pocit), tak z důvodu krátké životnosti.
V závěru k této části se ještě jednou pokusím získat vaši odpověď na otázku, jak jste přišel k té souvislosti mezi "640" a řasami?!
Nebo jsem toto pochopil špatně?
...Zářivku 18W-640 bych ze zkušenosti jednoznačně nedoporučil (tedy pokud zrovna nejsi pěstitel řas)...
Trvám na tom, že jestli máte podobnou zkušenost, pak je třeba hledat chybu jinde - ne v zářivce. Nebo si myslíte, že v dobách, kdy nebyly jiné zářivky než širokopásmové, všichni, kdo nesvítili kytkám standardními žárovkami, byli pěstitelé řas?! :)

...Když se Vám tak líbí její (840) spektrum, proč ji kombinujete s 830kou???...
Pletete si barevné podání se spektrální křivkou, Petrucianni... :)
Zeptal jsem se vás: "Co máte proti "840"? Nelíbí se vám její barevné podání?" a dodal: "Mně samotná taky nevyzní tak, jako změkčená kombinací s "830"..."
Kde tady zmiňuji spektrum? Konsistentně v každém podobném tématu uvádím, že se mi opticky líbí "teplejší barevné podání", než to "namodralé, studené"... :-) Se spektrální křivkou to souvisí, ale ta není důvodem mnou zmíněných kombinací barevné teploty; tou je vnímání akva mým okem, ne rostlinnými pigmenty. ;-)
...Doporučuji vyměnit 830 za další 840ku. Výsledkem budete "ohromen". Pokud tuto kombinaci 2x840 doporučíte nedejbože nepoučenému člověku, co čerstvě zakládá své první akvárium, budou se zde dál množit neustálá témata o zářivkách a přeřasených akváriích...
Můžete mi, prosím, napovědět nebo ještě lépe - objasnit, co mě čeká, resp. proč mě čeká přeřasené akvárium, když budu do akva svítit 2x T8/15W/840? (Pokud bych se třeba rozhodl, že jimi nahradím ty stávající "640".)
Velmi ocením, když to vaše vysvětlení bude poněkud "vědečtější", než pouhé konstatování, že vám při takovém osvětlení rostly řasy. :-)
Děkuji, i vám pěkný den!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2010 09:02 Muž Petrucianni [3] Re: Sid
Side, při vší úctě k Vám, nechtěl jsem na to Vaše popíchutí ani reagovat. Jen mi vadí, když mi někdo podsouvá, že jsem udělal chybu. Všechna tvrzení, které jsem napsal, mám vyzkoušeny nejen osobně, ale i z podobných zkušeností mého okolí a snažil jsem se toho nebožáka vyvarovat zbytečným počátečním chybám a marným investicím. Když tolik obhajujete 640ku, divím se, že ji nepoužíváte ani v jednom svém akváriu. To o něčem svědčí. Co se 840tek týče, napsal jsem, nepoužívat je "samotné", nýbrž v kombinaci!!! s 865 či 830. Nikoli, že ji nedoporučuji. Když se Vám tak líbí její spektrum, proč ji kombinujete s 830kou??? Doporučuji vyměnit 830 za další 840ku. Výsledkem budete "ohromen". Pokud tuto kombinaci 2x840 doporučíte nedejbože nepoučenému člověku, co čerstvě zakládá své první akvárium, budou se zde dál množit neustálá témata o zářivkách a přeřasených akváriích, kterých už je zde až chorobně mnoho. I když dle nadprůměrné četnosti Vašich příspěvků k jakýmkoli tématům o zářivkám tipuji, že Vám každé nově založené téma vykouzlí lišácký úsměv na rtu a vzbudí neuvěřitelně dobrý pocit z toho někoho popíchnout :-))) Nic proti Vám. Hezký den přeji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2010 16:41 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Petrucianni
...Zářivku 18W-640 bych ze zkušenosti jednoznačně nedoporučil (tedy pokud zrovna nejsi pěstitel řas) a samotnou 840ku taky ne...
Ani já moc "640" nedoporučuji, a to jak z důvodu barevného podání, (subjektivní pocit), tak z důvodu krátké životnosti. Ovšem - kde jste přišel k té souvislosti s řasami?! coze
Jestli se vašim kytkám pod tímto osvětlením nedařilo, neznamená to, že tato zářivka "je vhodná jen pro pěstitele řas" - chyba bude u vás...:)
Co máte proti "840"? Nelíbí se vám její barevné podání? Mně samotná taky nevyzní tak, jako změkčená kombinací s "830"... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2010 08:29 Muž kortezhugo [983] Re: TraumaZero
to som tusil ze to bud nieco "taketo" :-)
ak chces nieco podobne ako "Narva Oceanic Colour 18W /750 lumenů"
kup 865 - tie maju 1350lm a tie fakt "svietia" X-)
alebo 950 - 965 tie su sice drahsie ale maju "super" spektrum...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2010 07:14 Muž Petrucianni [3] Re: TraumaZero
A pořád dokola jak o červené punčošce. Je několik důležitých faktorů ovlivňujících prosperitu rostlin v akváriu. Osvětlení je bezpochyby jedno z nich. Jen mám pocit, že se tady přeceňuje jeho vliv a až moc se to řeší. Celek je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. (a to v mnoha případech nebývá osvětlení, ale úplně jiný faktor) Na fóru obvykle nedostaneš jednoznačnou radu, protože v té změti příspěvků a rad se do toho stejně zamotáš. Někdo ti zatratí speciálky, doporučí třípasmovky, někdo zase vyzdvihuje GLO GLO apod. Záleží pouze na tobě, na prioritách, jaké kyti chceš v akváriu pěstovat, kolik financí chceš zbytečně vyhodit oknem. Já mám ve svém 130 litrovém akváriu 3x18W třípasmovky 865+840+865. Rostlinám se daří velmi dobře a to tam mám i na světlo poměrně náročnou heterantheru. Zářivku 18W-640 bych ze zkušenosti jednoznačně nedoporučil (tedy pokud zrovna nejsi pěstitel řas) a samotnou 840ku taky ne. Tu je vhodné používat v kombinaci s 830 (máš-li rád teplý odstín) nebo s 860 či 865 (studenější odstín). Pokud máš finance, zkus jít do kombinace 950+965. Ale myslím, že pro tvoje účely stačí obyčejné třípasmovky (60-100Kč/ks). Tečka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2010 02:20 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vodRe: TraumaZero
Sanca, ze sa "zbavis" hnedej "riasy" (rozsievok) pri takom osvetleni je jedine taka, ze si kupis 2-3 prisavnikov, ktori ju budu kazdy den pozierat. Samo to neodide. A ak nemas na ziarivke poriadny reflektor, tak zacni rozmyslat o chove cichlid :-)
Zhodou okolnosti mam setove akva rovnakych rozmerov, a dal som si na to spravit novy kryt so silnejsim osvetlenim (podla hesla - viac svetla, menej starosti). Za cca. 4000 Kc ti vedia vyrobit kryt na mieru, s elektronickym predradnikom na 2x24W ziarivky T5, vratane ziariviek, s poriadnymi reflektormi a este aj v takej farbe (dekore), aky chces. Takze sice do 590mm T8 patice uz nic silnejsieho ako 18W nedas, ale mozes stale pridat dalsie ziarivky alebo rovno vymenit ten nepodareny kryt a dat tam poriadny :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2010 02:08 GP Re: TraumaZero
6xx je tusim jednopasmova trubice, to se pak neni cemu divit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2010 00:51 Muž TraumaZero [2] - LabyrintkyRe: kortezhugo
Philips TI-D 18W 33-640 1200lumenů. Prodavač mi to prodával jako 1500lm asi se spletl. I kdyby jak, barvu světla to má otřesnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 19:04 Jardax Re: doonio
A je takovy problem tam proste dodelat patice a reflektor na druhou trubici? Misto tam obvykle byva. Taky mne to ted ceka, kluk dostal 60l set a v nem jednu trubku ... samozrejme na tlumivce :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 18:08 pardalin
ešče jeden dotaz; máte někdo prosím zkušenosti s těmito rampami, respektive e-shopy???
www.e-akvaristika.cz/…
akvaristikaeshop.cz/…
ptal jsem se ve třech obchodech a všude mi řekli, že tyto rampy se už nevyrábějí, protože prý nesplňují normy??? díky za reakce!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 17:53 Muž kortezhugo [983] Re: jaa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 17:41 Muž jaa [5] Re: Sid
zbeznym prehliadnutim tejto stranky mi akosi vyslo ze by som mal dat jednu 827cku a druhu 860az880......spravne alebo trepem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 17:23 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: jaa
Napište do vyhledávače "teplota chromatičnosti" a bavte se. :-)
A můžete mrknout třeba i sem: www.e-light.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 16:38 Muž jaa [5]
tiez by som mal otazku..........tie ziarivky 8xx.......ake je miedzi nimi rozdiel....napriklad rozdiel medzi 820, 840, 860 a podobne. Co vlastne to XX znaci? Mam nad akva dve rovnobezne trubuce po celej dlzke a budem ich vo dohladnej dobe menit. Nebudem kupovat ziadne speci akvaristicke trubice ktore su niekolko nasobne drahsie. Ale potreboval by som poradit ake konkretne 8xx trubice by som mal kupit aby som spravil co najlepsie rastinam a tiez aby som podla moznosti vylepsil farbu v akva(aby svetlo nemalo zlty alebo zelenkavy odtien-a tym aj cele akva) proste aby akva vdaka "odtienu"svetla z trubic krajsie ukazalo............dakujem za odpovede a odporucania
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 16:11 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: doonio
vykon zarivky je podle delky a prumeru, takze kdyz mash 15W tak tam jinou nez 15W nenarvesh (nehlede ze elektronika je tu zarivku prizpusobena)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 15:21 doonio
Nechci zakládat nový dotaz, s tímto to trochu souvisí.Dělá se zářivka délky 45cm většího výkonu jak 15W?
Mám 72l akvárium, ale jen 1 trubici(když jsem byl ještě enzušený, tak mi v akva řekli že to bude stačit, dal jsem an ně, ale nyní co tady tak čtu, tak že je to málo). Reflektro zatím nevedu(ale v nejbližší době vyrobím, nebo koupím)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 12:29 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: kortezhugo
Když to tak vezmete - ono dát za takovou trubici 550,- Kč je tak trochu od věci... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 12:14 Muž kortezhugo [983] Re: Moucha
ono ked si zoberes...aj trubicu za 550Kč davat na tlmivku je trochu "odveci" nie??? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 12:07 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: radous
ano je to tlumivkou, dochazi k poklesum napeti, elektricky predradnik toto daleko lepe vyhladi (oboji dela ze stridaveho proudu stejnosmerny, ale v ruzne kvalite)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2010 12:01 Jardax Re: radous
Je to kus od kusu, videl jsem uz (pravda, pres filtr, pouhym okem ne) jak kmita, resp. vlni T5 zarivka (jedna z mnoha) v originalnim telese s elektronickym predradnikem. Takze si nevyberes. Zaklad je asi drzet se kvalitnich vyrobcu - Philips, Osram ...
Vsechny ty zvasty o specialnich trubicich jsou vesmes marketing, ktery je proste nutny, aby nekdo zaplatil za celkem beznou trubici 10x tolik nez za klasiku ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:56 Muž kortezhugo [983] Re: radous
to ju musis "reklamovat" ale v podstate nemas co...ked "ide"...
proste si kup 8xx za par korun a neries to...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:46 radous Re: Jardax
mam klasickou tlumivku a strarter tak to bude asi ono
ale ta 840 nekmita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:43 Jardax Re: radous
Jestli tam mas klasicky elektromechanicky predradnik + starter, tak vyhodit a nahradit elektronickym. Zarivkou to s nejvetsi pravdepodobnosti nebude.
Pokud elektronicky predradnik uz mas, tak asi vyhodit vsechno :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:39 radous Re: Sid
mam 840 philips 36w a tu seru takze bych tam mnel dat este jednu 840 36w a jit do kramu vratit (specialni zarivku)a za vracene penize koupit kiticku a neco dobreho pro ryby
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:32 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: radous
Co s tím? Vyměňte ji za normální zářivku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:21 radous – dotaz
mam taky malej dotaz ja koupil asi pred 1m zarivku sera blue sky a kdys sem koukal vecer do akva tak sem si vsim ze zarivka za cca550kč strasne kmita tak nevim jestli ji mam vratit a nebo co stim?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 11:10 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: TraumaZero
Vzal jsem ji jen kvůli dvounásobnému světelnému toku...
Když on je ten světelný tok pro potřeby kytek "nic moc parametr", jak právě váš případ dokazuje...
Lidské oko je nejcitlivější právě na vlnovou délku 555nm, zatím co rostlinné pigmenty jsou na ni citlivé minimálně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 10:57 Muž kortezhugo [983] Re: TraumaZero
nechcem sa hadat ale 1500 Lm - urcite nema...a hovoris ze svietila do zelena? ak ju budes mat po ruke "mrkni" sa presne co to je zac...

Edit: fakt - na daco som si spomenul - videl som trubku 18w co svietila do zelena ale X-) to bola daaka "specialka" na teraria...a svietila na "na oko" 2-3X menej ako 8xx...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 10:45 GP Re: TraumaZero
mate reflektor? pokud je ten kryt ciste plastovy a cerny, dost pomuze alespon vylepit necim odrazivym kryt, idealne poridit reflektory, ale 18w na 100l je docela dost malo. mozna zkusit pouvazovat o novem krytu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 10:25 Muž TraumaZero [2] - LabyrintkyRe: kortezhugo
nemám ji teď po ruce, stála 35kč, takže žádná ztráta, barevné podání měla zelené, akva s ní vypadá jako rybníček brčálník. Vzal jsem ji jen kvůli dvounásobnému světelnému toku abych měl alespoň teoretickou šanci se řasy zbavit ale nedá se na to dívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 09:57 Muž kortezhugo [983] Re: TraumaZero
"Philips zářivku 18W/1500 lumenů"??? coze :) -aku presne???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 09:51 Muž TraumaZero [2] - Labyrintky
Též v tom mám trochu hokej. Potřeboval bych poradit. Akva 100L, 80*40*30, kryt Diversa bohužel jen jednopaticový, takže je možnost vložit jen jednu zářivku délky 590 mm. Mám tam Narva Oceanic Colour 18W /750 lumenů. S barevného podání jsem nadšen, překrásně opticky "vytahuje" ryby a rostliny svítím 12hodin + nulový podíl slunečního světla). Problém je že po dvou měsících provozu akva se mi rozrůstá na dně a rostlinách (kryptokoryna +anubis) hnědá řasa. Všude čtu zvýši intenzitu osvětlení. Ptám se jak ? V prodejně mi řekli mi že do 590mm se nic silnějšího než 18W nedělá. Zkusl jsem tedy koupit obyč Philips zářivku 18W/1500 lumenů a zděsil se barevným podáním. Je nějaká šance s touto mou konfigurací akvária se nějak dobrat úbytku hnědé řasy nebo to dle některých akvaristických pramenů "odejde samo" ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 09:36 Jardax Re: pardalin
Pokud jde o wataz, je rozdil mezi 21W - 18W v podstate nezajimavy, obzvlast vzhledem k ruznym spektrum a jejich efektivite.
Pokud jde o fyzicky rozmer, tam s tim nic nenadelas, kdyz chces trvat na konkretni rampe.
GLO nejsou spatny samy o sobe, jen proste oproti klasickym trubicim jsou drazsi, mene efektivni a mene vydrzi. Jinak odvedou plusminus stejnou praci :)

Nasroubuj tam dve klasicke E27 patice a kup si v Ikea za stovku 3x11W kompakt. Jedna ti zbyde do foroty.
Spektrum maji slusny, efektivita skoro jako u T5 trubice. A je to jednoduchy, zadny slozitosti s predradnikem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 09:21 Muž kortezhugo [983] Re: pardalin
...neda sa povedat ze su vyslovene "zle" - ale zla je cena,zivotnost,svietivost...
...su "sirokospektralne" - a tuto "sirokospektralnost" dosiahnes aj pouzitim roznych "obycajnich" trubic
ide o to ze toto "siroke" spektrum nie je az tak dvolezite pre rastliny

a k tomuto - "který by výrazně méně podporovalu růst a fotosyntézu rostlin, než například Osram 840?" - na toto si poloz opacnu otazku...tak za ani vyrazne viac... X-) a za co potom platis? -trochu si to prerataj...zoberes si trubku za 300 a vymenis ju dajme tomu za pol roka to mas 1200 za 2 roky ked to porovnas z cenou a zivotnostou...tak to mas 1200:50 dajme tomu...a pri tomto cenovom rozdieli bi mali rastliny rast "niekolkonasobne" lepsie...

moja rada je ale ak chces nieco "dobre" cenovo,vykonovo,a aj spektralne... tak tu mas radu 9XX palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 09:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: pardalin
v podstate proc kupovat zarivku za 500,- kdyz ti obdobnou praci odvede zarivka za 100,- dokonce tu nekolikrat probehl odkaz na stranky kde se porovnavaly spektra

jeste bych zauvazoval jestli nevzit dvojzarivku 2x15W nebo 2x20W, to se odviji jaky kytkych chces
ja mam 2x15W na 30L akvarku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 09:03 pardalin Re: Moucha
dik za odkaz, jeste jej prostuduju; akva mam 45l, delku 55cm; na vlastni vyrobu nemam cas, chci si koupit 20W rampu za 455Kc,- , ta by mela delkou vyhovovat ... akvaristikaeshop.cz/… ; vsichni tady Glo velmi haní, tak se chci zeptat jestli je to opravdu takovy šunt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2010 08:48 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: pardalin
mozna ti napovi tohle pmdd.mrp-cz.com/…

v podstate jde o to jak dlouhou zarivku potrebujesh to se odviji od rozmeru akvarka... a pak se rozhodujesh jestli T8 nebo T5 (maji mensi prumer, vic topi) pripadne se da pouzit i DPZ do lampicek coz u 10-11W je daleko lepsi volba nez liniove zarivky (ty vydrzi tak pul roku az rok a pak odejdou samy)

pokud nechcesh delat kryt tak existuji cenove prijatelna svetla cinske provenience
pokud chcesh kryt tak nejlepe zhotovit samodomo a zde mas tri moznosti
a) koupit nejaky set pri zarivky (predradni+patice)
b) koupit kuchynske svitidlo a to upravit
c) nakoupit si soucastky v elektro obchodu a sestavit sam (ci za neci pomoci)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.01.2010 08:31 pardalin – zářivky po sto poprvé, aneb co je tak zlého na Glo?
Zdravim,
prolézal jsem všechny možný diskuze, ale stejne v tom mám chaos. Rád bych, kdyby mne nekdo poradil! Chci si koupit osvětlovací rampu na 45l akva a podle ceny a výkonu jsem dospěl k 20W osvětlení(1 zařivka). Bohužel kvalitní zářivky jako Osram, Narva, nebo Philips jsou jen 18W, nebo 21W. A osvětlovací rampy na 18W, 21W zařivky jsem nikde nenašel. Proto otázky: Jsou zářivky Glo (který jsou 20W) opravdu tak hrozný jak tady všichni píší, byly by pro moje akva opravdu takovou tragedií? A jaký mají např. spektrum (např. Flora Glo)? V čem konkrétně jsou horší? Asi v ceně a svítivosti, ale mají i jiný spektrum, který by výrazně méně podporovalu růst a fotosyntézu rostlin, než například Osram 840? Díky moc!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2010 17:01 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: čichavec
Kromě Osramu můžete zvolit i Sylvanii, Philips, Narvu, GE... Prostě tu značku, ke které se zrovna dostanete. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2010 14:36 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: čichavec
huz se to tu nekolikrat resilo... moc velky vyber nejni...
zkus sehnat osram Lumilux a pak je na tobe jestli si koupis 830 (teple bila) nebo 840 (studena bila) ci 865 (studene denní světlo)
dost lidi se schoduje ze staci tyhle tripasmove zarivky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2010 14:26 PetrF Re: čichavec
Dobrý odkaz na srovnání zářivek je na saurama.aqua-web.org palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2010 13:36 Muž čichavec [0] - Živorodky – zářivka
dobrý den chtel bych viměnit zářivku v mém osvětlení za nákou dobrou jak pro ryby tak pro rostliny potřebuji délku 45cm a 15w ted tam mam sera brilliant daylight nebo jestli tahle je dobrá dyžtak posílejte klidně i odkazy díky ;-) ahoj :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2010 18:58 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: invalida
Ne všechno pocházející z P.R.C. musí být nutně šmejd, ale v tomto případě máte pravdu. Některé věci jsou i zadarmo drahé... :)
Ty 8xx zářivky vám ale pasovat budou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2010 17:41 S Muž invalida [3881] – taky dotaz
Zářivky mám od výrobce ale špatný spektrum..... Když koupím 8xx a na netu je uvedena délka trubice o několik mm jiná půjdou mi tam? Osvětlení je hailea yz1000 a třípásmovky jsou tuším osramky jestli nekecám. Mimochodem tohle světlo sem koupil narychlo a celkem levně. Moc ho nedoporučuju občas zhasne. Stačí pootočit zářivku nebo překlapnout vypínač a ok. Mám chut ho reklamovat. Řekl bych že tam je někde blbej kontakt ale eště sem ho nerozebral takže nevím konkrétně kde. Někdy stačí ho vzít do ruky a zhasne případně se rozsvítí. Asi je to klump. No mejd in čajna no Václav
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 19 20

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 30505x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3991-zarivky?od=551