Zářivky
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Zdravim co bude lepsi do 54l akvarka za zarivku aqua klo nebo flora glo?
tak si sypu popel na hlavu. Ty os Juwelu co mám nejsou 54w ale 45w a mají i s paticemi 93 cm.
ale dělají, mám doma darovanou rampu od juwelu, zářivky jsou v ní 54w a délka není delší než metr. Večer změřím a napíšu.
mam to pres glo-mat 54w, takze bych potreboval 54w zarivky, ale max do 1 metru...to se nedelaji nejake specialky?
Co jsem tak viděl, tak 849 mm je 39W. Nejde tam narvat více W do stejné délky.
Existují zářivky T5, 54 W o délce 849mm? Pokud ano, kde se dají sehnat?
Starší reakce
Tak už to mám. Úpně jsem přehlédl fórum o tomtéž problému. Jinak mám T5 24W 438 mm Dennerle. Asi zbytečně drahej luxus, ale jsou v rozměru, který se mi vejde pod kryt. Koupil jsem "zářivky", tedy celkem tři, ale také do tří akvárií. Jedno je moje a ty dvě jsou děcek.

Jinak vodní sloupec 37 cm a jedna 15W zářivka je bída. Udělám výměnu právě za tu 24W.
A vlezou se tam ? 15W T8 mají nějakých 45cm, ty T5 24W budou mít s paticemi 60+.
Určitě bude nutné koupit předřadník. Píšeš, koupil jsem zářivky, kolik jich tam chceš dát ?
Už jedna 24W mi příjde na těch pár litrů moc.
T5 24W jsou HO trubice a ty celkem hřejou, aby nebyl ještě problém s tím plastovým krytem.
Vhodné předřadníky od OSRAMu..
QTi 1X14/24/21/39
QTP5 1X24-39
Mám akva Juwel Rekord 700, to jest akva 60x30x45 72 litrů. K tomu byl kryt s jednou zářivkou T8 15W, což je žalostně málo. Koupil jsem nové zářivky T5 24W, což by mělo stačit, jenže nejsem elektrikář a nyní řeším to, jak "naroubovat" Té pětky na kryt, kde byly Té osmičky. Jasná je výměna patic. Ty jsem našel zde:http://www.akvarista.cz/web/shop/item-arcadia-patice-t5, jenže nevím, co dál. Bude třeba předělat i předřadník, či co to je? A jak se dostat do krytu, je asi zatavenej nebo zalepenej (ale s plastem si poradím a slepím, to se dá). Kupovat celý nový kryt se mi nechce, to bych si ho mohl rovnou udělat nový ze dřeva. Tak jen prosím o radu, zda někdo neřešil podobný problém, nebo se ve věci nevyzná tak, aby mi mohl poradit. Děkuji za každou radu vedoucí ke kýženému výsledku.
Zkusit vrátit špatně koupené trubice a koupit správné, nebo..
pokud bylo světlo nedostačující, předělat jej celé na T5.
Což obnáší nákup vhodného předřadníku, patic, kabelu a nezanedbatelná zručnost..
aby to někoho nezabilo.
Prosím o radu.
Vážení, koupil jsem si silnější zářivky 438mm 24W T5 pro akva Rekord Juwel 700, když původní byly T8 15W. Jenže ty 24W T5 mají jinou patici. Poradíte mi někdo, jak mám předělat (sehnat jiné patice a snad i elektroniku)kryt tak, abych mohl používat nové výkonější zářivky T5? Jsem si vědom, že budu za vola, ale chtěl bych co nejlevněji více svítit na ty moje šupinatý mršky a rostlinky. Díky za konstruktivní radu.
Starší reakce
tak uvidim, jestli je sezenu nekde v Plzni v obchode koupim do kombinace 3 zarivek jednu..nechce se mi platit za postu.Druhou philips ozn. 865 a treti bude ta 39w T5.
Tady jde o jinou vec. Ty GROLUX se trefuji rostlinam co nejpresneji do spektra pro fotosyntezu, takze rostlinam staci mene takovehoto svetla aby uz rostly. Je to proste metoda, jak si dopomoci k vice svetlu pro rostliny (na pohled to vypada mene, oko vidi smerem od zelene na obe strany spektra cim dal hur), kdyz je ho malo a nechci predelavat osvetleni, ale jen vymenit zarivky. Navic ty zarivky stoji jen 2x tolik co bezne zarivky, takze zadne drama ohledne ceny, dal jsem 210Kc za kus 30W.
www.sylvania-pro.cz/…
Barvu toho svetla muzete videt treba zde:
www.zoolight.pl/…
Sam mam 2x30W GROLUX nad akvariem 200l. Mohu rict, roste to pod tim lepe, ale pro 200l uz je to na hrane, stale je rust pomaly. Nicmene mnohym nenarocnym rostlinam i tohle dobre staci. Na setkani jsem donesl kbelicek plevele, a to bylo jen to co vyrostlo za tyden, protoze tyden pred tim jsem to musel taky protrhat. Navic akvarium ma teprve nejake 3 mesice, na dne cisty kremicity pisek, v nem jilove hnojivove kulicky, takze to take chvili trva, nez se takove dno zabehne.
Jinak u Sylvania GROLUX se bavime o zivotnosti 10000h, tedy pri sviceni 10h denne je to zhruba 2 roky a 9 mesicu, coz je v pohode. Vymena zarivek casteji je zbytecna, moderni zarivky dva a pul roku vydrzi (i dele, pri sviceni 10h denne) s tim, ze snizi svitivost na zhruba 90%. Takze nez menit zarivky casteji je fajn je obcas zbavit prachu a necistot, proste je obcas utrit.
Ted jsem pridal 20W LED, a je to hodne znat, rostliny zrychlily, bylo to videt prakticky hned, jak rychlerostouci rostliny pribyvaji ze dne na den (je to par dni, co jsem to namontoval). Navic jsem se tim zbavil toho ruzoveho zbarveni svetla, proste ho ty LED prerazily, takze uz to neni ani znat, konecne to nemam jak na Marsu.
Tomiino napsal: ...nechci zahradnicit jen dat rostlinam neco vice nez obyc.zarivky...nebo mi poradis jinou variantu??diky
No matlala to napísal dobre.Ta 9** rada trubíc je "neco vice nez obyc.zarivky"

Majú dobré podanie farieb a zároven je tam aj dobrá životnosť oproti GROLUX.
Taky by s to dalo napsat, že čím nižší to dvojčíslí, tím více svítí do žluta a vyšší do bíla, takže je to tak trochu podle vkusu každýho jedince, na jaký akvo se líbí dívat jemu.
ted jsem nasel u osram 13000 hod.a u stejne 30 w delky 895 mm 20000 hod. a jeste o 10 kc levnejsi

je pravda ze sylvania je zbytecne draha a nevim jestli muzu mit jistotu ze budou lepsi nez ty klasicke. Kdyz si dam oznaceni 830 a 840 tak budu mit jak pod zarovkou na psacim stole ne? kombinace 865 a 840 je mozna pro me lepsi ale jeste k tomu jednu T5

Philips nebo osram to bych řekl že je prašť jak uhoď a chybu ani jednou neuděláš. Ano bavíme se o té přípásmové klasice třeba od těch zmíněných výrobců a budou mít životnost cca 2 roky, což bude odvislé od doby svícení, lehce dohledatelné. Osobně bych šel do osvědčené kombinace v číselných označeních 830 a 840, s tím že jiná čísla jsou taktéž možná třeba 827(830), nebo 865(840).
Rikal jsem si ze by mela mit zivotnost stejnou jako jine zarivky kdyz stoji 200 a vice..na strankach sylvania jsem nenasel zivotnost u techto zarivek...myslel jsem ze je potreba menit zarivky po pul roce vetsina. ?Jestli daji rostlinam neco navic nevim no

co vlastne znamena tripasmova klasika?bavime se o T8,ok? je lepsi zarivka philips nebo osram?
Ono je otázka co dají více rostlinám ty speciálky. Možná i něco jo, ale jejich životnost je v nepoměru k pořizovací ceně. Jinými slovy za hodně peněz máš docela málo muziky, takže bych se podíval po té třípásmové klasice. Ovšem kdo chce měnit speciálky co půl roku a mít dobrej pocit jak rostlinám přilepšuje nic proti tomu.

Mam nad 300 l akvariem 2x30 w.Budu porizovat pridavne osvetleni na 1 T5 39w ale ty 30w co mam juwel budu nahrazovat jinymi.Designer mi tady poradil prave tyto zarivky,protoze chci nejake zarivky pro rostliny..protoze bych se nechtel poustet do velkeho hnojeni ani pridavat osvetleni treba na 0,5 w/l...nechci zahradnicit jen dat rostlinam neco vice nez obyc.zarivky...nebo mi poradis jinou variantu??diky
proč zrovna sylvania a tahle speciálka? každé elektro a 8**/9**
Nevite nekdo jestli se tyto zarivky daji sehnat v nejakych prodejnach jako globus,obi,hornbach v Plzni?SYLVANIA - GROLUX T8??v hornbachu jsem je nasel ale bud pres 1 m dlouhy a nebo kratky..potreboval bych 895 cm

Starší reakce
tak to pochybuju, navíc to je T8 s tlumivkou, raději EP.
Tj 2*39w minimálně, spíš by to chtělo 3-4 takové trubice. Osobně považuju tak 0.4W T5/l jako minimum pro akvárka bez hnojení a sycení.
tak jsem zacal premyslet uplne nad jinou verzi...jestli by ten kryt nekdo koupil poridil bych nejspis
www.akva-tera.cz/…#
v T8 2x38...staci tyto dve zarivky na 300 l akva,kdyz nechci zrovna zahradnicit?
jasny...to sezenu snad v kazdem elektru...
Mam tam 2 x 30w zarivky..ale jedna funguje bez problemu ,kdyz na misto te co sviti dam jinou tak take v pohode.Kazda zarivka ma teda svuj starter??takze starter na 30 w ?
jaká wattáž zářivek to je? stačí koupit, většinou se dělaj startéry nějak 4-60W, nevím přesně, takže brát to do obchodu netřeba, furt je to startér v jednom a tom samém pouzdru.
ja prave nejsem doma ..takze staci vyndat z krytu mrknout na vyrobek a zajet koupit

zkousel jsem tam dat i jinou zarivku a delalo to na vsechny
Od 7Kc nahoru, podle obchodnika. Je to stejny spotrebak, asi jako zarovky, ke koupi v elektru

.
aha tak starter..ja si nemohl vybavit nazev...ten sezenu jednoduse ne?nemusim kvuli tomu reklamovat cely kryt snad

kolik stoji takovy starter?
chtel bych se zeptat na jeden problem z niceho nic mi prestala svitit zarivka a v jednom zapojeni,prendal jsem ji na druhe misto zarivky a zarivka je funkcni,Kdyz s ni pohnu sviti,jakmile vypnu a zapnu uz nenaskoci a po krajich blika,nenaskoci jako by byl nekde spatny kontakt ale celou dobu byl kryt bez problemu a najednou...mohla by to bit pojistka?jak se pozna ze odejde pojistka?
Starší reakce
Zarivka se znaci mimo jine cislem, ktere uvadis. Prvni parametr je prvni cifra, udavajici index barevneho podani. Zde je 6, tedy 60%. Rika to, jak dobre pod tim rozeznas barvy. Druha dve cisla rikaji barevnou teplotu bileho svetla, zde 40, tedy 4000K.
Takovou zarivku bych nepouzil ani do kancelare a to proto, ze videt pod ni dobre neni (nerozeznas dobre barvy a tak se pod ni spatne pracuje, namahas se a netusis co Te tak desne stve), a take to neni zadna specialka, ktere bych tohle odpustil za cenu toho, ze je treba dobra pro rostliny.
Zarivka znacena 6xx nema zadnou vyhodu, snad jen cenu, ale rozdil k 8xx bude v desetikorunach, coz fakt nema vyznam pri ostatnich nakladech na akvarium. Pokud chces slusnou zarivku, zamer se na cisla 8xx, pripadne pokud si chces priplatit i 9xx (ale tam vyznam ta cena navic uz moc nema, jedine ze jsi fajnsmekr).
Co se tyce tech cisel, ktera jsem popsal xx, daji se rozumne pouzit prakticky vsechny, tedy 830,840,860,865 i 880, ale po zkusenostech s libivosti akvarii (a nekdo rika ze i pro rust rostlin) bych volil 860, nebo i vyse.
Starší reakce
Do koše je určitě nehažte a zkuste obě varianty jejich umístění. Velmi pravděpodobně nepoznáte rozdíl.
Až vás situace donutí zářivky vyměnit, můžete vyzkoušet levnější (a obvykle trvanlivější) "obyčejné" (třípásmové) zářivky. Mezi nimi třeba i tu "840".
Umístil bych je do koše a koupil bych si klasické 840

Zdravím,koupil jsem si v akvaristice dvě zářivky,jedna je bílá a druhá do fialova,jak mám tyto dvě zářivky umístnit v akvárium? Do popředí fialovou a k zadní stěně bílou? nebo naopak? Děkuji M.
Starší reakce
Dík, už jsem se lekl, že ani ne po měsíci jsou na hraně s funkčností.
To je normální, zkus po tmě přejet po trubici rukou.

Chci se zeptat, dnes jsem dopoledne sundal jednu rampu se zářivkama a položil na zem a večer koukám, ze se v trubicích něco děje, jakoby světélkovali, nebo tak něco. Je to normální, nebo to je nějaká vada? Nejsou ani měsíc staré. Narva 30w 840 a 865. Díky za vysvětlení.
Edit: Ještě ve čtyři ráno, když jsem vstával do práce, tak to světélkovalo.
Starší reakce
Da. Treba ti bud elektronicky alebo klasicky predradnik. Zapojit a spojazdnit. Ale podla tvojich otazok by som to nechal pre niekoho v elektrike skusenejsieho. Elektrika a voda je nebezpecna kombinacia

No ja jsem měl možnost to obědnávat z této stránky a kamoš na mne tlačil a ve spěchu jsem to vybral a nestihl si přečíst na co vlastně je, že je to v podstatě náhradní díl

ale co nevíte? dá se vyrobit rampa nebo něco podobného
Zkusil bych ji využít na svícení, třeba ryby by se s ní lovily blbě, na to je lepší síťka

Nechápu nákup, když nevíš proč a na co

Dobrý den, zakoupil jsem si na e-shopu:
www.spokojenypes.cz/… poradte co bych měl udělat když jsem si koupil poze zářivku? a nebo jak by se dala popřípadně využít? Děkuji
Starší reakce
Sám jsem nyní již LEDkař, ale jak píšete vypsal jsem to pro duverivce glo. Měli tam 4ks.
Na speciálku s nízkou životností a diskutabilní užitnou hodnotou stále ještě zbytečně moc peněz...

(Zejména v porovnání s osvědčenou klasikou, např. Osram 840.) Ale pro důvěřivce, kteří se nezdráhají obětovat nějakou tu korunu v domnění, že dělají dobře, zajímavá informace.

Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8×× (830, 840, 865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... 19 20
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 30507x