Jaký je to pancéřníček?
Čím víc jich vidím, tím míň mám důvod měnit názor. Stoprocentní shodu nevidím ani s jedním druhem, což může být dáno jak přirozenou variabilitou, tak informačním šumem na úrovni předloh Iana Fullera, ale nejpravděpodobněji mi z toho vychází pořád Corydoras bilineatus. Posléze by bylo ještě zajímavé dát sem pár fotek dospělců, ať už ryb z chovné skupiny, nebo těchto mláďat tak v půl roce (budete-li v té době ještě nějaké mít). Jestli jsem na nějakou fotku nezapomněl, tak dospělce jste sem dal zatím jen jediného. Nemyslím, že by byli všichni vzhledově naprosto identičtí...
4 08.12.2013 19:36 JoKa – To Rudolf

A tady se přišli dva kluci také vyfotit...
4 08.12.2013 19:34 JoKa – To Rudolf

A jeden sympaťák v detailu...
4 08.12.2013 19:32 JoKa – To Rudolf

Zdravím pane Hofmann. Jedna fotečka pro další identifikaci... Je jim dnes přesně měsíc a tři dny...
0 08.12.2013 19:28 JoKa – 1 měsíc

Ahoj, tak už je nám měsíc. Poslední fotka z této "vytíračky", zítra se stěhujeme do 90l rozplavky. Tato fotka je pro "vědecké účely" nepoužitelná (je moc tmavá-to iso mě zničí

), tak jí dám alespoň sem... Jinak totální mraveniště, při přelovu je spočítám, ale hádám tak 50...
PS.: hajzlíci okružáci nám dlaští tabletky, ale nevadí, ráno zase naběhne ten blázen a dá artémku...

Starší reakce
Vím, tento druhý výtěr mě nachytal na švestkách a nepřipraveného. Tak jsem je nechal tak jak jsou, nechtělo se mi dno likvidovat, abych si nepozlobil nitrifikační bakterie...
Jinak máš samozřejmě pravdu...

Tak pokud se jedná o vytíračku,tak ta hrubost toho štěrku není úplně ready..ale to jen tak aby řeč nestála....každopádně gratuluji k potomstvu.
7 01.12.2013 15:53 JoKa – Pro Rudolfa

Na této fotce je krásně patrný, přímo ukázkově, ten zmiňovaný pruh přes oko...
4 01.12.2013 15:51 JoKa – Mraveniště

Zdravím, při dnešním focení se mi povedlo zachytit totální mraveniště, tak se podělím... Ještě týden a jdou do většího, tady se začínají pomalu, ale jistě mačkat...
PS.: okružáky se snažím vybírat a nechat si jen pár dělníků, ale vzhledem k tomu, že se jedná o vytíračku (kde krmím pod tlakem a o 106), tak se přemnožení dá pochopit...
Starší reakce
hlavní je to, žes fotil, co tu teď chybí, takže:

nic proti superfotkám, ale úplný základ je vyblejskat před focením sklo

22 22.11.2013 16:57 JoKa – 2.týden

Zdravím, dnes se mi povedla super fotka, musím se pochlubit...
Začínám se s tím foťákem zžívat...
Díky Libore. Já ho na netu našel, dokonce i na některých stránkách. PSko bylo, že není v místním atlase...
Rexi, posloucháš?

OK děkuji za upřesnění. Přiložím posléze 1. výtěr, jak jsme domluveni a pak už nebudu "otravovat".
Časopisu škoda, ale to už jsme probírali jinde.
PS.: koukám, že v místním atlasu ani není, nebo jsem slepý a neumím hledat?

Ty fotky jsou perfektní

Vždycky, když něco takového vidím, tak mi přijde dvojnásob líto, že nemáme pořádný český akvaristický časopis, ale to sem moc nepatří. No, budeme sledovat ještě první výtěr do té další výraznější změny kresby, jak jsme o tom mluvili dřív, ale když vidím tyhle týdenní prcky, tak bych řekl poměrně jistě Corydoras bilineatus. Asi ne na 100 %, ale minimálně 85, možná 90 % bych tomu dával

č.4

č.3

č.2

Tak jak jsem sliboval dávám fotky druhého pokusu první týden věku. Doufám, že z těch fotek půjde něco vyčíst. Oni jsou fakt prťaví a když je ostřím, tak ne a ne chvíli posedět...

No jo, takhle plave u nás, a nejenom u nás, spousta špatně určených ryb. A nikdo za to vlastně nemůže, protože dojít na začátek té řady už není možné. Akvarista A prodává ryby z nějakého důvodu (který občas nezná ani on sám) pod nějakým názvem, akvarista B je koupí, rozmnoží, prodá dál - a už to jede.
Ne ne, povedlo se. Mam fotky 1,2 a 3 den a pak 1 a 2 tyden. Jenom jsem informoval o vyvoji situace, ze jsem se na to nevykaslal. Tak ja je odpoledne nahraju... Neupnul, jenom asi slepe verim akvaristovi, kde jsem dospelaky kupoval...
Moc rád bych vám udělal radost, protože cítím, že jste se z jakéhosi důvodu upnul na toho nanuse, ale nemůžu. Nesouhlas. Přerušovaný pruh ve středu těla vidím, tmavý pruh spíš k oku než přes oko vidím taky (možná, že opravdu jde dál přes oko k rypci, ale na fotce to zřetelné není), ale co nevidím, je jakákoli kresba v hřbetní nebo ocasní ploutvi. Začínám mít pocit, že jsou oproti "tabulkám" trochu zpoždění ve vývinu a že to je bilineatus nebo napoensis. Oba dva tyhle druhy nemají v jednom měsíci žádnou kresbu v hřbetní ploutvi, nanus tam má dva pruhy (v měsíci, ve dvou měsících už tři). Vzhledem k tomu pomalejšímu vývoji, který se mi zdá docela aktuální a reálný, je vyfoťte tak za dva týdny až za měsíc, prostě ve chvíli, kdy budou vypadat už jinak než na této fotce, tj. když se jim na těle objeví minimálně dva podélné pruhy. U toho druhého výtěru jsme se bavili, že ideální věk na první fotku je týden, ale to se asi nepovedlo. V 2. týdnu věku předpokládám, že už mají diferencované ploutve? (V jednom týdnu mají ještě hřbetní, ocasní a řitní spojené.)

Zdravím. Po dvou týdnech jsem tu zas. V tuto chvíli jsou chlapákům 2 měsíce. Vidím zřetelný tmavý pruh přes oko a přerušovaný pruh ve středu těla. Takže nabývám jistoty, že mám nanuse. Souhlas?
Čichaváků a Superredíka si nevšímejte, ty s nima jenom dospívají...
PS.: zmiňovaná druhá šance je ve fázi, že zítra budu fotit 2.týden věku. Fotky sem dám, až bude 3 a 4 týden.
Starší reakce
albínek

Při vší úctě jste to spíše zamotal vy, většina tu přenesenost pochopila bez komentáře.
Ale díky za potvrzení, že se skvrnitým rodičům mohli narodit bílí potomci.

Jestli jste to myslel v přenesené podobě na lidstvo, budiž, ale taky to kulhá. Ale pokud zůstaneme u pancéřníčků skvrnitých, tak nemotejte Anonymce hlavu víc, než je zdrávo. Pravda je přesně opačná. Bílým rodičům se nemůže narodit tmavý potomek. Tmavým rodičům se může narodit bílý potomek.
Jaroslav Hofmann
I bílým rodičům se může narodit tmavý potomek. Stačí, když se babička kdysi spustila.

Buď v klidu, oni se vybarví

Máš to teprve plůdek, ten ještě ani nevypadá jako rybka. A jinak gratuluju

Já tam teda nic nepoznávám, ale podle toho co píšeš, je to bílá forma-albín

ahoj, potřebuji poradit. narodili se mi pancéřníčci. když se ale vykulili bylo tam několik bílích a několik normálních skvrnitých. rodiče byli oba skvrnitý. co se tedy stalo?

přikládám obrázek. (kvalita snímku není moc dobrá

) předem díky za odpověď.
Starší reakce
Ahoj, jasně že Pygmej jak vyšitej, ale jsou moc fajn, takový čiperkové, když jsou v pohodě krásně plavčej ve vodním sloupci a v kombinaci s Heterandria formosa skoro splynou

. Habrosus je zde :
www.nettaigyo.com/…

Poradí mi někdo co je tohle za pancéřníčka.
Já si je pořídil jako C.Habrosus, ale ve zdejším atlasu ryb mi více připomínají
C.Pygmaeus. Je možný ,že to co mám doma je Pygmaeus.Dík za každou radu.
Starší reakce
Gratuluju

Kdyby to trošku šlo, tak první zajímavé období z hlediska identifikace je věk jednoho týdne. Ale to by v ideálním případě chtělo makro. Zkuste to, uvidíme.
JH
A nejen diplomat, ale i vědec. Ty fotky jsou super a jestli uděláš ještě lepší a budou se hodit i k publikování, tak děláš opravdu záslužný skutek. Za mně díky moc už teď, tvoje debata s rudolfem pro mne zase moc zajímavá.
Paráda, dostaneme druhou šanci na lepší fotky. Dnes se mi vytřel ten samý pár znovu.
Foťák už mám také lepší, tak je asi zdokumentuji pěkně od začátku...
Zdravim. Ano vek sedi od rozplavani, +/- tri dny. Fotky jsem se snazil udelat co nejostrejsi, ale byl to nadlidsky vykon. Jak jich bylo hodne v malem prostoru, tak se to hemzilo jako mraveniste a na fotku mi ne a ne postat na miste... Podle vasich znaku se nejvice klonim ke svemu puvodnimu nanusovi, ale mate me skvrna na hrbetni ploutvi dospelce... Kdyby byly potreba jine fotky, mam od kazdeho veku tri az ctyri fotky. Za 14 dni nafotim 2 mesicni pubertaky... Docela me zaskocil i pocet mladych. 76 jsem jich necekal...
To je cenná série fotek. Z hlediska publikačního škoda, že nejsou ostřejší, ale to je život. No, nevím. Ani jeden. Tedy kompletně to neodpovídá ani jednomu druhu. Od 4. týdne tam bohužel nějak nevidím do ploutví, zda tam je nějaká kresba nebo není. Kresba na těle je nejbližší k C. nanus a na druhém místě k C. bilineatus. I z toho, co nevidím, se ale bojím, že kresba v ploutvích C. nanus neodpovídá vůbec, to už spíš bilineatovi. Ujistím se - věk sedí? Tedy - je to počítáno od rozplavání? Jinak počkejme ještě dva týdny a vyfoťte je ve dvou měsících, to je ještě poslední věk, ve kterém jsou k dispozici srovnávací kresby mláďat. Pozitivní je, že tyhle obrázky v podstatě vyloučily C. napoensis. S přihlédnutím k vzhledu dospělce mne to nejvíc táhne k C. bilineatus, ale zkusme se na to podívat ještě jednou v těch dvou měsících.
Jaroslav Hofmann

A dnes, už přeloveny do 90l odchovničky. 6 týdnů.
Přelovil jsem jich 76.

5 týdnů.

Zhruba měsíc.

Zdravím. Před časem jsme debatovali o určení pancéřníčka. Radil jste mi rozlišovací znaky, nejlépe patrných u potěru. Pro jistotu je připomenu i pro ostatní:
Charakteristické znaky jsou zhruba tyto: C. napoensis: tmavý pruh přes oko, tmavý podélný pruh táhnoucí se od zadního okraje skřelí středem těla až do ocasní ploutve; C. bilineatus: nemá zřetelný pruh přes oko, podélný pruh ve středu těla končí před ocasním násadcem, za ním následuje na ocasním násadci okrouhlá tmavá skvrna zasahující až do ocasní ploutve; C. nanus: tmavý pruh přes oko, ve střední linii těla není nepřerušovaný pruh, ale řada proužků směrem k ocasu stále se zkracujících a získávajících tvar skvrnek; C. elegans (ten to ale zřejmě opravdu není): podobné znaky jako u C. nanus, ale kresba ve střední linii těla je méně zřetelná.
Poctivě jsem je měsíc každý týden fotil. První fotka by měla být věk 3 týdny a další vždy s týdenním odstupem. Podle řečených znaků ale rozumnější nejsem. Prosím tedy o pomoc s identifikací. Děkuji
Starší reakce
Ano, je to klasický pancéřníček zelený (Corydoras aeneus) ve formě tradičně označované jako "pancéřníček zlatopásý - Corydoras schultzei".
Starší reakce
Jo jo, doufám, že už rozumím... Takže v podstatě u dospěláků nemám šanci poznat rozdíl a u mládeže se to dá, ale i tak to není 100%. Takhle jsem to pochopil...
Tak přibližně za týden je nafotím a poprosím o pokus o identifikaci. Fakt mě zajímá, co mi to doma plave.
Děkuji.
Píšu, že rozdíly mezi druhy nebyly vymezeny při jejich vědeckém popisu. (Ona to není 100% pravda, protože Knaack se v popisu C. bilineatus, který byl v r. 2002 chronologicky poslední, pokusil nějaké rozdíly vymezit, jenže jsou jednak poněkud obskurní, jednak nějak vymezují C. bilineatus vůči všem ostatním, ale už ne třeba C. napoensis vůči C. nanus. Týkají se počtu kostěných destiček na bocích v horní a dolní řadě a počtu nepárových kostěných destiček před tukovou ploutví. Potíž je v tom, že u každého druhu pocházejí známé údaje od různého (a nevelkého) počtu jedinců a že existuje variabilita - u řady druhů corydorasů je známo, že zrovna v těchto znacích se o jeden dva štítky počty u různých jedinců liší. Vzniká tak otázka, pokud někdo prohlédl třeba 10 jedinců, jak by to vypadalo u jedenáctého.) A píšu, že na základě akvaristické praxe existují určité zaznamenané rozdíly, s kterými je třeba zacházet jednak opatrně a jednak v souvislostech. Takovým znakem je třeba to, že pro C. napoensis je typická (převládající, častější...) skvrna v hřbetní ploutvi (i když existují i jedinci s čárkovanou kresbou), zatímco pro C. nanus je typická čárkovaná kresba (i když existují jedinci se skvrnou). Pro C. bilineatus je typická kresba na bocích tvořená dvěma stejně širokými zlatými proužky rovnoběžně probíhajícími prakticky po celé délce těla (i když existují jedinci, kteří mají za hlavou skvrnky a rovnoběžné pruhy začínají kousek dál) atd. K tomu přistupuje otázka, odkud se ryby vozí pravidelně, odkud vzácně, odkud vůbec, což se v čase mění, co platilo před deseti, patnácti lety, nemusí platit dnes.
Právě proto, že u C. napoensis existují kromě většinových ryb se skvrnou v hřbetní ploutvi taky jedinci s čárkovanou kresbou a že u C. nanus existují kromě většinových ryb s čárkovanou kresbou taky jedinci se skvrnou, nedá se použít kresba v hřbetní ploutvi jako univerzální rozlišovací znak obou druhů - vždycky se musí hodnotit v kombinaci s dalšími údaji. Už si trochu rozumíme?
Kresba mláďat je z hlediska rozdílů nejvýraznější kolem čtyř týdnů věku, řekněme věk čtyři až pět týdnů. Pak už začínají rozdíly pomalu mizet a kolem dvou měsíců už si jsou všechny druhy podobné.
Ach jo...
Problém je, že jednoznačné rozlišovací znaky mezi druhy Corydoras nanus, Corydoras napoensis, Corydoras elegans a Corydoras bilineatus nebyly při jejich vědeckých popisech stanoveny
Píšete, že rozdíly nebyly u dospělců stanoveny a vzápětí, že nanus nemá černý flek na hřbetní ploutvi, což mi (teď už) připadá jako docela jasný rozlišovací znak. Nemyslím to zle.
V jakém věku mám tedy nafotit ten potěr, ať vím, co opravdu doma mám? Ten měsíc??
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 12
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 12143x