Živorodky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Voda, podmínky, voda, podmínky atd. atd. Jinak řečeno, když bude voda v richtiku, tedy budou pod kontrolou N látky, je šance, že to bude šlapat, takže měnit vodu a to klidně i vícekrát týdně, mít výkonnou a hlavně účinnou filtraci, to je u žovorodek základ.

0 28.01.2015 20:29 AAAAA Ahoj, chtěla bych se zeptat na radu. Mám 50ti litrové akvárium v nem živorodky a Dania. Jedna živorodka má už 3 dny stažený ocas a plave vždy na místě někde stranou od ostatních a nepřijímá potravu. Před týdnem jsem aplikovala Eshu 2000, kvůli úmrtí dvou dalmatin molyy na jejíž příčinu jsem nepřišla.
Nenapadá vás něco ?
Starší reakce
takže nič vážne. už riešim každú zmenu. ďakujem
Pigmentová záležitost.
Edit: Jinak aby to nebyla až zase taková selanka, tak bych byl maximálně obezřetnej v péči o předmětný akvárium, protože ta nádrž je a bude vcelku solidně zatížena odpadníma látkmama od osádky jenž tam pobývá, takže pravidelná a to klidně i 2x týdně, výměna vody by se měla stát samozřejmostí.
0 09.01.2015 18:15 PetraJ – čierne bodky

Ahojte, potrebovala by som poradiť, nikde so nič podobné nenašla. Mám živorodku Balloon Molly, ktorá bola čisto biela a zrazu sa na nej objavili čierne fliačiky na jednej strane tela, pri papulke a na chvoste. Správa sa úplne normálne ako ostatné rybky. Môže to byť nejaká choroba alebo sa zbytočne strachujem?
Prikladám aj fotku. ďakujem
Akvárko musí být v každém případě dobře zajeté, a na nějaké chemické sajrajtíčky zapoměň. Hlavně měnit, měnit vodu.
pročti si odazy od Romanta a dojde ti že ti nepomůže žádná dezinfekce ani zázračná vodička nabízená prodavači v akvaristice , dokud nebude akvárium biologicky v rovnováze ...
Matejqa napsal:A jeste mam dezinfekci kterou sem tam napil vždy při koupi novych rybák.
Jakou dezinfekci? Měnils tu vodu?
Rybky v sem v nem neměl 3 dny a pak sem si koupil safestart. A dva čichavec ty očka sem si tam pořídil az po 14 dnech. A jeste mam dezinfekci kterou sem tam napil vždy při koupi novych rybák.
Matejqa napsal: Údržba zatim žádná,to akvárko mám ani ne 14 dní. voda v akváriu se má měnit tak po měsíci. Akvárko má 120 litrů! Tak ten zdroj, odkud je čerpána tato "moudrost" rychle zapomeň a už nenavštěvuj, kdoví co zajímavýho by se tam ještě vyskytlo za rady. Když teď nezačneš s tou výměnou vody, příjdeš o ryby, možná ne všechny, ale zařve jich dost a budeš pěkně votrávenej a s akvaristikou třeba i praštíš a v akváriu budeš mít křečky, taky možnost, nemám s tím problém, protože budu chtít zachaňovat jenom to akvo, který má majitele, jenž ví že to zachránit chce, takže, znovu opakuju měnit, měnit, měnit vodu a to denně min. 1/3 objemu akvária a v mezičase studovat.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
A to jest všechno takříkajíc špatně. Ryby by v akvárku neměly bejt ještě čtrnáct dní a pokud opravdu nechceš, aby tam nebyly začni tu vodu měnit jako vo život!
a tyhle informace máš odkud ?
0 08.01.2015 19:28 Matejqa Údržba zatim žádná,to akvárko mám ani ne 14 dní. voda v akváriu se má měnit tak po měsíci. Akvárko má 120 litrů!
Stačí se kouknout na popis akvária a je to hned jasné: "Údržba: Žádná"
Takže jak píše Romant. Měnit, měnit a měnit.
Kor, když je to pár dní založené akvárium.
Vypadá to jako hniloba ploutví. Pokud ano, tak to spusobujou špatné hygienické podmínky v akva.
Slabší kusy jdou jako první. A přikláním se k romantovi - podmínky, podmínky, podmínky

no , máš v tom akvárku nevhodné(dost hrubé dno)v něm se rostlinám kterých máš hodně málo nebude dařit a nebudou spotřebovávat odpadní látky z ryb , na 120 litrů mi to akvo nepříjde jak uvádíš v profilu , zřejmě to bude taky hezky přerybněné což je další mínus pro kvalitu vody
Kdyby to bylo vodou tak proč to má jen jedna? Mám tam ještě dalších 5 březích pavích oček,ale ty jsou v pohodě.
Rozjíždějící se bakteriální rozpad ploutví, podmínky, podmínky, podmínky.
Edit: Měnit, měnit, měnit vodu.
0 08.01.2015 19:08 Matejqa – paví očka,divnej ocas

Ahoj,
Chtěl bych se zeptat jestli je ten ocas okousaný od jiných ryb nebo jestli jde o nemoc?
Rybka se drží od ostatních ryb a je březí.
díky
Starší reakce
Nechala bych je v té nádrži a přidala jim pro jistotu NaCl, a uvidí se, jak to dopadne. Dala bych jim prostě šanci a buď to vyjde a nebo ... .
ma cenu zachranovat poter,maji stejnou vodu z akva ale jsou v jine nadrzi
Při výměně filtru je ideální když nějakou dobu (cca 2-3 týdny) běží oba filtry současně. Sůl bych použil jednorázově a nebál bych se použít nějaký podpůrný prostředek pro urychlení nitrifikace.
no nevím navíc ten bublifuk byl fakt maličkej, skoro žádná filtrační hmota, vodu měnit bude ted často,tak uvidíme, jina muže nějak pomoci ta sůl? ..ještě mě napdalo, že jsem v poslední době začal krmit sušenými nítěnkami, muže to mít taky nějaký vliv ?
Snad to pomůže, držím pěsti !
Bude to až k nevíře, ale vypínací bublifuk byl účinnější než čistá kostka, takže měnit, měnit, měnit vodu, protože tam lítají N látky, jak na horský dráze. Určitě jsi i v dobré víře odkalil dno, když se měnila kostka.
diky moc za radu skusim to sehnat, v Hranicich je to slozitejsi... chcou prodat a vydelat...fakt dik
ta tam je od Vánoc,předtím tam byl bublifuk, který se navíc na noc vypínal takže nějaké nitrifikační bakterie se tam neměli šanci vytvořit. (nechápu jak to mohlo tak fungovat, akva už je starší ale starám se o něj teprve chvíli)
Jak dlouho tam je ta kostka biomolitanu, na fotkách z vánoc svítí novotou a jinej filtr tam nevidím, tady možná bude problém.
dvě (ty co se chovají divně) už tam mám přes půl roku,ale 2 jsem asi před 14ti dny dokoupil, tak jestli to nebude tím.
Jak dlouho máš ty mečovky v akvárku? Blbě se takhle radí, ale dala bych je bokem, lupla jim tam trochu NaCl a zvýšila teplotu, bude to nejspíš bakteriálního původu.
Krupičku nemají, reagoval na příspěvěk nadTebou, prostě včera sameček, dneska samička mečovky je stále v na jednom místě a nereaguje na krmení, na nic, jinak vzhledově vypadá uplně v pořádku
Ta zeleň mi vždy spíše uškodila. Vždy to dopadlo tak, že nemocné kusy odešly a zdravé to přežily. S tím RABOMED forte to bylo úplně o něčem jiném. Funguje na ichtyo ve sladké a costia ve slané vodě.
Dávkování je: 1.den: 20kapek na 100L vody,filtr nechat běžet, jen odstranit absorbční materiály.
2.den: 20 kapek na 100L. 3.-6. den: bez dávkování.7.den:20kapek na 100L vody. 8.den: vyměnit 30% vody, vložit filtrační materiály. Po léčení je doporučeno aplikovat přípravek na doplnění vitamínů a úpravu vody.Léčba má trvat minimálně týden.
diky moc za radu na komerci ser..u. jen jsem fakt nevedel a nawebu od vyrobce jsem nic nenasel ok tak ja pockam a koupim cos doporucil.jenze pred vyplatou

a poteru bude jeste dost ale je mi to lito
vyměnil jsem část vody a teď pozoruji uplně stejné příznaky na další mečovce.
Mám dobré zkušenosti s RABOMED forte od HOBBY.
Místo té malachytové zeleně bych sehnala eSHa EXIT, toto léčivo sice onu látku obsahuje, ale je velmi šetrné, můžeš nechat puštěný filtr, nevybije všechny nitrifikační bakterie a mohla by být šetrnější i k potěru, i když je mi známo, že potěr jiných ryb to s eSHou nedal, ale se zelení to nedá s větší pravděpodobností. Navíc očka se množej skoro furt a nejspíš nebudeš komerční chovatel, který by potřeboval i tu kvantitu potěru.
Do té doby než seženeš mnou navrhované léčivo lehce zvýšit teplotu a mírně zasolit.
Při krupičce je nutné přeléčit vždy celou nádrž. Karanténování nic neřeší, protože parazit je už v nádrži.
0 04.01.2015 17:27 tomasM – specha
Obevil jsem u pavich ocek, ne vsech, nejspis krupicku. Zakoupil jsem malachitovou zelen, zde pisou nefiltrovat, nesvitit a vzduchovat. uz ale nepisou jak dlouho ponechat rybky v akva do vymeny vody. a zda je lepsi do karanteny ci lecit cele akva. vcera se nam narodily pavi ocka a jeste tri samice budou rodit co nevydim nemam pockat az vrhnou. samice oddeluji pri porodu pote vracim spet do akva
V drtivý většině případů, jak začne vypadat, jak jsi popsal, nemá to moc cenu řešit, jde kukat tak jako tak. Chce se to zaměřit na podmínky v nádrži.
Tak bohužel, už si na něm ráno pochutnávali ostatní rybky, přitom večer už plaval i v jiných částěch nádrže a vypadalo to, že bude OK.
Muže to být nějaká bakteriální kožní infekce, už jsem se s podobnou věcí kdysi setkal. No ale střílim od boku. Koukni na to, jestli to odpovídá

Zdravím, všiml jsem si, že sameček mečovky už asi druhý den je stále v jednom rohu akva nad filtrem a nereaguje na klepání ani na žrádlo. Opticky vypadá uplně normálně i ostatní ryby, nevíte co by to mohlo být ? Dík
Starší reakce
Všichni radí v podstatě stejně. Turbínka, že vodoléčbou nic nezkazíš, naopak, prospěješ akvu... Roman to zaobalil, aby to nebylo tak tvrdé, ale také připustil, jako 0 (ten to jen napsal bez obalu), že ryba to nezvládne... Já bych ho také už netrápil a aplikoval vodoléčbu na ostatní osazenstvo v akva...
0 13.11.2014 15:22 Ptáčková Všem moc děkuji za odpovědi, ale ted nevim co dělat každý mi radí něco jiného.
Rovnou vyhodit, takováto ryba se neléčí. Myslím to fakt vážně.
Tak to bych si tipoval něco horšího a tím je plynovej měchýř, tedy jeho proděrevění z důvodu přemnožených bakterií v dutině břišní a to bejvá konečná. Ovšem třeba se pletu. Vyměnil bych dva, tři dny po sobě vodu a když se nezlepší, ulehčil mu trápení.
Výměnou 1/3 vody se nic zkazit nedá, ve vodoléčbě bych pokračovala další dny spolu se sledování stavem ryby. Možná mohla být podceněná aklimatizace, ryba něčím načatá už od prodejce či jsou špatné podmínky v nádrži. Jak častá je údržba, jak dlouho je založené, jaká je filtrace, jsou tam živé rostliny, jaké ryby tam ještě plavou, jaký je objem, má ryba na sobě nějaké útvary či povlak, žere? Tenhle křížový výslech by dost vyřešila prezentace podpořená fotografií ryby.
0 12.11.2014 20:11 Ptáčková Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat co mám dělat když: Asi před týdnem jsem si dokoupila rybičky(živorodky, 1 samec a 2 samice) a ten samec mi, už celý týden jen tak polehává na dnu akvária a když chce plavat nahoru tak ho ten proud zase stáhne dolů. Myslím si, že má asi něco s ploutví, tak se chci zeptat co sním mám dělat?!

Předem děkuji všem za odpovědi.
Starší reakce
Dodam ze existuji i zazraky, kdy jsem udelal kriz nad samcem bojovnice, pac padal po ocase ke dnu a mel problem si doplavat i pro vzduch. Byl to nevhodny darek a chudak si uzil studenou vodu pri prenosu, pac na to jaksi uz nikdo u darku nemyslel (navic darovat zivou rybu je fakt pekna pitomost). Nicmene za dva dny z nej byla krasna cila ryba, takze jak pise Roman, jeste vyckat, vetsinou je to spis konecna, ale nekdy...

Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 36
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 19812x