Živorodky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
0 11.10.2011 19:10 Nobody Yirka napsal: Podívej se. Bavíme se o jednom konkrétním léku a jednom konkrétním návodu. Já jen cituji co v něm stojí a v minulosti jsem si to v praxi vyzkoušel, že tomu tak je. Tak nezevšeobecňuj. A tvoje poznámka, že při JAKÉKOLIV léčbě je nutno vypnout filtr a jen vzduchovat je prostě zcestná.
Já jsem o konkrétním léku na začátku nehovořil.Na toto jsi to převedl Ty.
Při léčbě je nutné filtr vypnout - za tím si stojím a stát budu.Stejně jako o výměně vody.
Pokud ovšem věříš výrobcům - pak je to ovšem těžké Tě o něčem přesvědčit.
Že jen vzduchovat při léčbě je zcestné,no nevím...Pak mi nezbývá jen se zeptat,jaké zkušenosti s léčením rybek máš,a to i ne běžně dostupnými léčivy?i rybek z importu atd...
Podívej se. Bavíme se o jednom konkrétním léku a jednom konkrétním návodu. Já jen cituji co v něm stojí a v minulosti jsem si to v praxi vyzkoušel, že tomu tak je. Tak nezevšeobecňuj. A tvoje poznámka, že při JAKÉKOLIV léčbě je nutno vypnout filtr a jen vzduchovat je prostě zcestná.
Myslíš si,že víš víc než naši odborníci na léčbu a prevenci chorob tropických ryb?
Nemotám lidem hlavu.Ta výměna vody každopádně sníží množství škodlivých bakterií obsažených ve vodě.Léčba je účinnější!
Výměna vody po léčbě má také smysl-odstraní se zbylé léčivo-rybky už nejsou zbytečně zatěžovány.
Nepleť lidem hlavy. Přečti si návod:
rybicky.net/k/forum/190662.jpg
Vypínání filtru se nedoporučuje a výměna vody jen ve velmi specifikovaných případech.

Ani ne.Tímto léčivem jsem léčil před několika lety.Napsal jsem postupovat podle návodu.
Osobně bych dopuručil vyměnit 1/3 i víc(pokud to ryby snáší)vody před léčbou(sníží se množství baktérií obsažených ve vodě) a po léčbě taky.
Vypnout filtr při léčbě se doporučuje při většině léčiv.Proč,to jsem uvedl již v předchozím příspěvku.
Protiřečíš si. Při dodržení návodu šetrného léčiva eSHa 2000 právě vypínat filtr netřeba a rovněž výměna vody není potřebná.
Použít místo bactopuru přípravek - eSHa 2000,měl by být šetrný i pro rostliny.Postupovat podle návodu,dodržet dávkování.Po ukončení léčby provést výměnu vody,tak 1/3 - 1/2 za odstátou.Opět spustit filtr.Pokud je možnost dát do náplně aktivní uhlí-použít,naváže zbytky léčiva.
Já jsem ho použil v akva s neónkami červenými a pancéřníčky(ti jsou velmi hákliví na jakékoliv léčiva).Vše dopadlo dobře-baktérka vyléčena beze ztrát.
Při jákokoliv léčbě je nutné filtr vypnout a jen vzduchovat.Filtr pohltí dost léčiva,takže léčba není účinná.
Pokud to nebudou nějaké jemnolisté "cíti", tak se později vzpamatují.
A neublíží ta sůl kytkám tak jak píše Libor? Pokud ano, co vlastně mám dělat? Ikdyž dám ryby do vedlejší nádrže s baktopurem, nebo solí, a podaří se je všechny přeléčit, nebode to zybtečné? Když je potom zase vrátím do nakažené vody v 230Litrovce? A nalitím bakturpu nebo soli do 230ky si "zabiju" filt a zníčím rostliny. Takže jak to řešit?
Není pouze "bakteriální rozpad ploutví"...ale atak různých bakterií na živorodky je velmi častý a povětšinou se projevuje přesně takto. Takže to že má ploutve v pořádku neznamená, že by na rybu bakterie nezaútočily. "Sůl Maruško, sůl"

Ahoj. Tak opět píši ohledně úhynu mečovek. Baktopur jsem nepoužil, a vodu jsem též neosolil, protože momentálně nemám vedlejší prázdnou nádrž kde bych toho mohl aplikovat. Na radu Romana jsem prováděl častější výměny vody a odkalování. Nicméně to nepomohlo. Dnes jsem našel další uhynulou mečovku a druhý sameček je nakažený. Obě rybky mají/měly ploutve v pořádku. Tedy bakteriální rozpad to nebude. Ta na předchozí fotce měla možná ploutve okousané od ostatních ve fázi kdy byla nejpomalejším členem akvária. V odkaze se prosím koukněte na video nakaženého samečka KOI Mečovky. Vypadá přesně jako všechny předchozí nemocné rybky. Ohnutá páteř za hřbetní ploutví, kinklá se zprava do leva, divně pomalu a monotóně otevírá tlamu při dýchání.
wiku.rajce.idnes.cz/…
Čím to je? Nejspíš se to nepřenáší z ryby na rybu, protože se to objevuje i s měsíční odmlkou.
PS: toho zvířeného bince ve vodě si prosím nevšímejte. Před natáčením jsem přesazoval rostliny.
Starší reakce

Na 230 litrů by to bylo hodně a mohly by to odnést kytky. Jestli by šlo někde stranou, tak do šedesátky dávám asi půl kávové lžičky...no kecám, dělám to od oka...do dvoustovky, když se osypou meče, dvě polévkové lžíce necelé...ale já mám holé nádrže

Baktopur zničí bakterie ve filtru. Je to antibakteriální léčivo.
Kolik osolit? Mám někte léčivo Baktoru od Sery. Myslím že je přímo na rozpad ploutví. Nezníčí to bakterie ve filtru?
Bakterka je to zcela jistě...osolit a léčit....

Zdravím,podle mě se jedná o napadení rybky baktérkou.Ryba má stažené ploutve,Vaše(na fotce)má doslova"sežranou"ocasní ploutev-téměř až po ocasní násadec,ne od ryby,ale od baktérky.Doporučil bych koupi antibakteriálního léčiva(na bakteriální rozpad ploutví).Přeléčit celou nádrž.Velmi dobře zabírá Chloramfenikol(u živorodek),ten ovšem není běžně v prodeji.
Zdravím. Vodu jsem vyměnil, dno jsem řádně odkalil, ale i přes to ona divná mečovka dnes pošla. Od doby kdy jsem se ptal na tom byla pořád stejně. I po výměně vody se její stav nijak nezlepšoval ani nezhoršoval.
Nemohlo to být něco úplně jiného než špatná voda?
Starší reakce
Jenom doplním na filtr nesahat a nechat ho dělat svoji práci. Ve 4 měsíčním akváriu bude tak akorát trošku zašpiněnej. V souvislosti s tou krátkou dobou od založení bych doporučil tam nacpat co nejvíce rostlin, zvláště nějakých rychleji rostoucích, aby se to akvárko více stabilizovalo. Mečovky, byť se o nich traduje, že jsou velmi nenáročný rybky, tak právě velmi rychle dokáží indikovat nějaký problém podle toho jak tzv. vypadají a ta rybka na té fotce je toho příkladem. Ta dostatečná výměna vody by měla pomoci. Redukovat počty těch živorodek je taktéž k zamyšlení.
Rozmrazení a proplach patentek provádím. Dno odkaluji při každé výměně vody, tedy jednou za 14 dní. Zkusím tedy měnit vodu jednou týdně, jak říkáte. Děkuji za rady. Pokud to nepomůže, ozvu se.
Bohužel na kvalitu vody nelze pohlížet optikou rodících se ryb, to je špatný výklad, alespoň podle mě. Vzhledem k tomu, že jde o nádrž kde je velmi slušný množství živorodek a jejich výkaly dokáží velmi rychle vodu tzv. skazit, tak bych si myslel, že ty výměny vody v těch intervalech a tom množství, jak jsou praktikovány, jsou nedostatečný a ty rybky vypadá tak, jak vypadá právě proto. Vodu bych měnil pravidelně týdně, min. 30% objemu nádrže a společně s tím bych lehce odkaloval dno. Rostlin tam, jak jsem pochopil není mnoho a ta filtrace, byť je výkonná tomu tzv. nemusí stačit. Prostě bez dostečných výměn vody se neobejde žádný akva. Ty patentky je dobrý před podáváním nechat rozmrazit a řádně propláchnout studenou vodou, třeba je tak činěno, ale opakování je matka moudrosti. Právě krmení se na kvalitě vody může taktéž negativně podepisovat. Když je rybkám dopřáváno více než jsou schopny ve velmi krátkým čase skonzumovat, tak se posléze potrava může na kvalitě vody negativně spolupodílet.
Dobře. Pokusím se to trošku rozepsat. Stáří nádrže 4měsíce. Nádrž 230litrů, filtrace Tetratec EX 1200, teplota vody 27°, PH 7,5-8 stabilní. Voda studniční povrchová. Osvětlení dvěma trubicemi Osram lumilux 830 a 840. Doba osvětlení 14hod/den. Dno nádrže obsahuje nevápenatý písek, kameny jsou pískovce. V akváriu je jeden kořen, nesmolnatého dřeva, který se několik let válel v horském potoce. Aqa je středně osázené, jelikož rostliny ještě nedorostly do své plné velikosti. V akváriu plave pancéřníček, parmička černopruhá, tetra císařská, čichavec (žlutý) - to vše po jednom kuse. Dále pak mám hejno mečovek. Dále v nádrži žijí mladé mečovky a mladí ancitrusi. Mláďata nedokážu přesně spočítat, protože se schovávají. Krmím dvakrát denně vločkovým krmivem a třikrát týdně mražené patentky.
Vhledem k tomu že se mi neustále rodí mečovky a v podlední době i ancitrusi soudím že kvalita vody nebude z nejhoších.
Vzhledem k tomu, že nejsou známy žádný údaje o nádrži, kde se předmětná rybka nachází, tak doporučit častou výměnu vody, mě příjde jako základní rada.

To jestli stačí měnit 1/4 vody jednou za 14 dní bude ovlivňovat množství rybek(hlavně živorodek) v akváriu, velikost akva, intenzita krmení a v neposlední řadě četnost odkalování a kvalita filtrace v té nádrži.
Měním jednou za 14 dní 1/4 vody. To se mi zdá dostatečné.
Zkusil bych častější výměnu vody

Zdravím. V akváriu se mi u ryb opakuje jedna a tatáž nemoc. Vždy je nemocná pouze jedna ryba. Onemocnění se vyskytne cca jednou za měsíc. Ryba ze dne na den začne vypadat jako ta na fotce níže. Ploutve má stažené, je světlejší, drží se u hladiny (ale nelapá po dechu), pohybuje se pomocí předních ploutví. Pokouší se plavat pomocí kmitání celého těla, ale to jí nejde. Nepohyblivost se den ode dne zhoršuje, až po zhruba týdnu pojde. Dělo se to i v mém předchozím akváriu.
Poznáte někdo co jim schází?
Starší reakce

jestli to pomuze....
0 01.08.2011 11:55 Dlock – Gold Molla - Polehava
Zdravim,byl jsem 10 dni pryc vcera jsem prijel a vse bylo v poradku, vymenil jsem 50% (30l) odstate vody a jedna goldmolla mi polehava na dne, ne ze by lezela uplne bezhybne, stale kmita prednima ploutvickama , i se ji vlni zadni ocasni ploutvicka lezi treba 10 vterin pak se jakoby posoupne po dne o treba 10 cm a zase lezi , a takhle porad, dokud neprijdku k akvariu bliz , to se ke mne vsechny sjedou a cekaji ze dostanou krmeni, prida se k nim a loudi dokud stojim u akvaria, kdyz odejdu o 2 metry dale zase sjede na dno , vypada naprosto zdrave , mozna mi trosku prijde ze zrychlene dycha,ostatnich 6 goldmol je naprosto v poradku, tato samice je nejstarsi a v roslinkach se schovava poter ktery tu pred odjezdem nebyl,muze to s tim mit nejakou spojitost ? predem diki za odpovedi.
O Tvém akváriu nevíme vůbec nic, ale přesto zkusím poradit. Měň často, klidně i polovinu vody v akváriu. To co popisuješ může být nějaký plísňový onemocnění na který jsou živorodky velmi šasto náchylný, zvláště pak jsou-li v nevhodným prostředí, tzn. stará voda, přerybníno, překrmováno, nedostatečný odkalování, nedoststečná filtace.
0 31.07.2011 12:44 regiiiii – ?
Dobry den.Mela jsem orandzove molly(2samci,1samicka) a zacali mi jedna po druhe umirat po asi trech denni odstupech.meli na sobe par bilich flicku,ale ne moc.pak zacali byt apaticke,porad v ustrani a nakonec prestali zrat.potom umreli.mesic se nic nedelo a najednou mi onemocnila dalmatin molly asi jeden den mela flicky a uz ji zmizeli,ale je zas apaticka.nechci o ni prijit.prosim poradte.a nevite co delat aby to nedostali i ostatni....?mam jeste bile molly.danie a neonky ale tem se nic nedeje
Starší reakce
0 27.07.2011 00:37 Petr – Nemoc
Ahoj mám mečovku a je nějáká divná celá ohnutá po těle má bílé fleky má to jen ona.Nevíte někdo co to je a jestli se to dá léčit?
Starší reakce
0 06.06.2011 23:46 Katy – Živorodky
Ahoj,
mám asi 14 dní živorodky v akváriu nově koupené. Jedna má na tlamě červené skvrny jako kdyby vnitřně krvácela. Tak jsem ji přendala do malého akvária (od ostatních živorodek). Nevíte co by to mohlo být? Děkuji za rady.
Starší reakce
Ja tim myslel neco ve smyslu odchoven. Akvarko muze byt silene namackane, kdyz se kazdy den vymeni voda. A to mu da ten cas popremyslet... a porozdavat

.
Já bych řekl, že akvárium 54 l s tím přeobsazením kloudně fungovat nebude nikdy, i když si majitel bude myslet něco jiného. Skoro 30 rybek (a skaláry v tom!) je do těch cca 45 litrů čistého objemu skutečně moc.
Dokud bude kazdy den menit tretinu vody, bude to fungovat i tak, a zatim muze premyslet

.
Lehce Tě Jirko poopravím, o těch dusíkatých látkách to chce pouvažovat hned, protože když se podívám na tu rybí konzervičku, tak to radši nebudu komentovat.
Jako chovatel Plat koralovych vsechny palce romantovi nahoru, opet, nemohu si pomoct, ale ma tak casto pravdu. Ted menit vodu, den co den tretinu, az se Platy srovnaji a pak pouvazovat o dusikatych latkach ve vode. Ony jsou to odolne ryby, ale jako prvni rikaji, ze ta kristalova voda neni dobra, zacnou rychle trpet vylozene invazi bakterii. Mam je u Tercovcu, ac se to nedoporucuje, ty Platy mi rikaji jako prvni, ze ta voda neni O.K., Tercovci, ac jsou na vodu mnohdy narocnejsi to tak rychle neukazi.
Jako první bych aplikoval vodoléčbu. Myměnil bych 50% vody v akva a sledoval bych reakci těch tzv. postižených rybek.
0 27.04.2011 17:44 genetikus – Platy mají podivné chování, prosím POMOC!
Ahoj, mám 54L akvárium. Je společenské - mám v něm 3x molly, 1x paví očko, 10x tetra žhavá, 5x mečovka, 3x krunýřovec, 2x pancéřníček a 2x platu červenou... Jo a ještě 2x skalára. Jsem si jistý, že vše funguje v naprostém pořádku - biofiltr si hezky filtruje, vzduchování si hezky vzduchuje, voda je čistá, všechny rybky zdravé (až na ty platy) - dokonce i skalárám a tetrám žhavým je na pohled dobře. Teplotu udržuji kolem 25°C.
Teď k těm platám - mají divné chování - buďto se drží u dna za rostlinkou, nebo za topítkem a když je u zeme, tak se jakoby ,,tře´´ bokem o štěrk a nebo si jakoby ,,lehne´´ a leží tam, dokud ji někdo nevyžene... Jo a taky by bylo možná dobrý se zmínit o tom, že jedné nahnědla ocasní ploutvička. Obě dvě platy se chovají jakoby neohrabaně, vysej zadkem dolu a zběsile kmitaj ploutvema... Fakt nevím co jim je

a přitom ostatní rybky (dokonce i tetry!) jsou v pořádku...
Krmím krmivem SERA živočišné, SERA rostlinné, dafnie atd...
Prosím poradtě!!

Starší reakce
Sam jsem akvarista, ktery zacinal pred 30ti lety. V te dobe jsem mel jen bublifuky, a vlastne do nedavna nic jineho nez bublifuky. Jenze pak zacala rasa, zelena vlaknita. A ja zacal studovat, co maji jini akvariste jinak nez ja, a jak jsem to mival drive, kdyz jsem takove problemy nemival. Clovek si rika, vzdyt to delam dlouho, co bych menil na tom co znam, jenze vsechno jde dopredu a poucit se, to nezaskodi. Takze jsem zjistil, ze jsem mival mene svetla. A co dalsiho jsem zjistil, ze mam mnohem mensi objem filtracnich hmot a mnohem mensi prutok, nez maji ostatni. Nechat pres filtr protect vsechnu vodu z akvaria 2x za hodinu (i vicekrate), navic s objemem filtracni hmoty 2% objemu akvaria, je dnes uplne bezne. Takze jsem udelal zmenu. Tedy zmenu, tech zmen je vice, momentalne jsem jeste dost stahnul svetlo (nedokazu uz co jsem nainstaloval bez CO2 rostlinami vyuzit, do popisu akvaria to jeste doplnim), zmenil barevne spektrum (smerem k vice cervenym slozkam) a poridil ohledne filtru to cerpadlo At-201 a Bioakvacit, protoze do vnejsiho filtru se mi nechtelo, je to prece jen zase nejaky peniz, co si budeme povidat, a pokud toto bude stacit, za velikym Echinodorem to videt neni... zkratka zvolil jsem toto levne vnitrni reseni.
Nejake velke vysledky asi jeste nepopisu, ale kdyz vetsina lidi neco nejak dela, hlavne se divam na to kde se mi to libi a vidim ze lide vedi co delaji (bez ohledu na vek a jak dlouho to delaji), asi k tomu bud dospeli, nebo se podivali k jinym, jako ja, ackoli jsem si puvodne rikal, proc delat neco jinak, nez jak jsem to delal driv.

Tiež už som o tom bioakvacite premýšľala...Tažko povedať no, niektorí, hlavne starí akvaristi tvrdia, že bublifuk stačí, že pred 30 rokmi neboli vymoženosti ako dnes...Na druhej strane je fakt, že lepší filter by určite neublížil...
Mimochodem, cerpadlo At-201 stoji okolo 160Kc, 10x10x24cm Bioakvacit kolem kila, takze v cene do 300Kc je filtr jako vino. Kdyz si vypoctes objem tech houbicek co tam mas, a porovnas s 2.4l kostkou Bioakvacitu (klidne bys mohla i vetsi, vejde se do akvarka), plus k tomu prictes konecne rozumny prutok, ne to bublani, zjistis, ze jsi to mela udelat davno a ze by mozna par problemu zmizelo samo - ze ta filtrace nebyla dostatecna.
Ja vim, v akvariu tolik rybek nemas, takze i co tam mas by stacit melo. Ja jen aby ses casem nemlatila do hlavy jako ja, kdyz jsem si rikal, proc jsem si za tech par drobnych nekoupil popsany filtr hned kdyz jsem to akvarium zakladal. Co je na tom krasne, je to hodne tiche reseni, vzduchovaci motorky (co jsem tak potkal a mel), jsou hlucnejsi.
Je zcela jasne, ze po lecivu Multimedical je potreba co nejdrive dostat lecivo z vody, a je jedno zda proto, aby se mohlo pouzit jine lecivo, a nebo proto, ze se chce akvarium zase rozbehnout, osadit nitrifikacnimi bakteriemi.
Jiste ze ne kazdy musi nutne menit vsechnu vodu, soupne do filtru aktivni uhli:
www.nasezahrady.cz/…
a vodu necha prefiltrovat, uhli pak vyhodi. Jenze v tomhle akvariu je bublifuk, to se takhle dela hur. I kdyz mozna by se dalo to uhli dat do kosicku, vystup filtru dat nad hladinu, a nechat to tim uhlim protekat... myslim, ze zustaneme u vymeny vody, ze?

Jasně nemocná rybka musí ze spol.akvaria co nejdřív.Jestli do karantény,která může být malá a pár dní i na stole,nebo rovnou +++.
0 04.04.2011 16:55
Žabka [387] No, problém je, že multimedical nikde nemá poriadny návod, ani len v blbej krabičke, ani na nete...Niektorí ľudia doporučujú aplikáciu ako u FMC (či jak sa to píše), tak som to aj urobila..Je pravda, že liečba bola možno unáhlená, ale chcela som to podchytiť čo najskôr:( Karanténu nemám, do akva som kúpila všetky rybky naraz..Ale asi by nebolo od veci si nejakú zriadiť no, ale nemám ju kam dať:( Skúsim pár krát vymeniť vodu a uvidíme no...Aj tak tie molliny sú náchylné úplne na všetko...By som povedala že sú ako "kanárik v bani", keď chcípne, každý hneď zistí, že je niečo špatne...
Ta vymena vody i 2x denne proto, aby se rychle dalo pryc pouzite lecivo.
Ono i jen to takhle zkouset odhadovat z popisu vede k tomu, ze s tim co pisu musim budit dojem, ze sam nevim, jednou tak, pak zase tak... A opravdu jen pisu varianty, ktere mne tak napadly a nebo jsem v rychlosti nasel, i kdyz co jineho by se zde cekalo, lepe to z textu urcime dost tezko.
Nicmene, kdyz jsem mel problemy s Platami koralovymi, za dva dny meneni vody byl pokoj, a take to bylo po leceni, sice jinym lecivem (Baktopur) a ploutve jeste otrhane nebyly, ale nejaky ten povlak se nasel a co se delo s vodou mohlo byt dost podobne.
A ryby sledovat, no jiste, rozhodne bych to nepodcenoval.
Na velikost nadrže nemáš moc ryb aby byla nutná výměna vody až 2* denně.Taky dost rostlin,jen jestli se všem daří dobře a nezahnívají.Živorodkám prospívá přidavek soli a tvrdší voda a pH lehce nad 7.Mladé molly v měkké vodě mívají stříbrné fleky,průhledné ploutve a výrazné bílé oko.Kvůli jedné rybce léčit celé akvárium bylo asi unáhlené.Jen měla příjít rychle do karantény a tam zkoušet léčbu a zjistit co ji může být.

Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [21] ...... 36
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 19812x