Kančík - chov
0 29.09.2016 12:12 Mira24 –
Re: RAP Asi si pořídím tech 320l od kamaráda a udělám tam prostředí pro ne,ale jiné ryby by se tam už asi nehodily co? Třeba 2-3 druhy po 1 kusu
0 29.09.2016 12:06 Mira24 –
Re: RAP A asi by se hodilo vyměnit třeba čtvrtinu nebo polovinu dna, protože tam mám kačirek a ten je na ně nejspíš moc hrubý, už jsem sehnal křemičitý písek 1-3 mm a ještě jemnější do 1 mm
0 29.09.2016 12:04 Mira24 –
Re: RAP No jak jsem to tady tak četl, tak jsem začal přemýšlet, že si nechám menší samici a ostatní prodám, ale teď jsem přišel domů a vypadá to, že se tu že dvou největších ryb tvoří pár. Samec hrabe díru do kamení a samice ostatní odhani. Co teď s tím? Prodat zbylé 4?
2 29.09.2016 11:00 RAP Carpintis může dorůst 30cm, ale většinou se zastaví max. na 20. Dvěstěčtyřicet litrů na funkční pár stačí, vlasní zkušenost.
Jinak u kančíků a velkých akar záleží hlavně na zařízení akvária úkryty, možnosti vytvoření teritoria a účinnosti filtrace.
Ancistrus a pancerníček som mal iba s americkými cichlidami, ktoré dorastajú do veľkosti max. 15 cm. Tam problém nebol. S väčšími už pravdepodobne problém bude. Ak sa im niečo zmestí do pusy, tak to tam aj pôjde. Zas môj osobný názor je, že ani sumčeky by nemali byť menšie, ako polovička cichlíd. Teda v tomto prípade >15 cm fungovať môže, ale nemusí.
Carpintis vyrastie do dlžky 30 cm (podľa rôznych databáz na Internete). Tak si to predstav aké veľké je v porovnaní so šírkou akvária. Akurát sa dokáže otočiť. Tak si predstav, že dva 30 centimetrové rybičky sa poháňajú a subdominantný musí vedieť ujsť a skryť sa. Ak tam dáš kryt pre také veľké ryby, tak neostane miesto na plávanie. Takže je to podľa môjho názoru fakt na hranici. Je možné, že aj pre pár budeš musieť pridať nejakú sieť, ktorou dočasne rozdelíš akvárium na polovičku, aby samec nezabil samičku. Ja píšem, čo najhoršie sa môže stať. Nechcem ťa odlákať. A je to silne iba podľa môjho názoru.
Ano, o té první variantě jsem přemýšlel, podle všeho jsou tam 4 samci a 2 samičky. Více už by jste nepridával? Mám tam ještě ancistruse a přemýšlel jsem, jestli by byli konfliktní třeba s pancéřníčkem nebo nějakým sumečkem.
Bohužel tu ten problém s velikostí akva vidím, myslíte že nebude stačit ani to 320 l akva? Kdyby se mi pak dal dohromady jeden pár, tak by to pro ně stačilo?
Ja by som čakal, aby sa vytvoril pár a ostatné ryby by som predal. A ďalšie rybky by som nepridal do nádrže. Ďalšia možnosť je predať 5 a nechať si iba jednu (možno niektorú menšiu, aby s najväčšou pravdepodobnosťou bola samička, teda menšia). A prikúpiť 3-4 ďalšie rybky, ale rôzneho druhu, aby sa nevytvorili páry a tým boli menej teritoriálni a agresívni. Vhodné kandidáty je octofaciatum, salviny, meeki a pod.
0 28.09.2016 20:38 Mira24 –
Re: RAP Joo bude to Kančík Texaský
dostal jsem je od kamaráda a ten nevěděl co je to za druh a jako mladí vypadali na toho perleťového
, budou pro ně lepší kameny nebo kořeny?
To jsem neřešil
máš pravdu...myslel jsem že jsou to staré fotky...
Ale na těch fotkách nejsou perleťáci, jedná se o Herichthys, buď modroskvrnný či texasani.
To se musí zkusit... já to moc rád nemám...budou se přetlačovat mezi sebou i s jiným druhem
Zhruba jako pro všechny kančíky... dostatek místa k hrabání a dostatek úkrytů. Kytky nejlépe v květináči obložené kameny...
0 27.09.2016 11:47 Mira24 – Kančík perleťový
Zdravím, chtěl bych se zeptat na pár rad ohledně chovu kančíka perleťového případě jak by měla vypadat nádrž
Starší reakce
NHKG napsal: ........Důležité bude hlavně kdy bylo akvárium napuštěno a kdy vypuštěny ryby, tady by mohl být problém...
Taky bych to viděl předčasné vypuštění ryb.
Musíš si založit prezentaci, vše vypsat a doplnit fotky. Podle kusých informací co jsi zatím napsala ti poradí jedině věštec.
Důležité bude hlavně kdy bylo akvárium napuštěno a kdy vypuštěny ryby, tady by mohl být problém...
0 20.09.2016 20:53 Katka – Prosim o radu
Dobrý den, v neděli jsme si koupili Kančíky červenohrdlé a za poslední dva dny nám uhynuly dva ze tří, a netušíme co jsme udělali špatně, rostliny nasazeny, filtrace funkční a krmení vločkovou stravou i granulky. Poradí někdo abychom nepřišli o toho posledního? Moc děkuji za pomoc
Starší reakce
hlavne ako sa tu vravi doraz na cistu vodu, ak nemas ziadne testy na NO2/NO3/amoniak tak si nejaky kup a men denne vodu, inak to dlho nevydrzi, obzvlast ak sa tie ryby trochu udomacnia a zacnu zrat (a s*at)
, bude to 20x vyssia zataz ako tie zvysne ryby co tam mas dohromady (a filter tomu tiez nezodpoveda). Takisto hrozi ze tie zvysne co tam mas padnu casom za obet, ci uz ako potrava, alebo kvoli teritorialnej/agresivnej povahe tych kancikov. Dekoraciu by som tam nedaval nech nepodporujem ziadne taketo spravanie kym neni vacsie akvarko a sledoval by som pozorne, ci sa samec nepusti do samice, kedze tam nema kam utiect a v takych podmienkach moze byt za hodinu po nej, ak dostane chut na parenie a ona bude odmietat. Takze tych 200L isto potrebujes a zaroven potrebujes zapracovat na filtracii.
Začni s denní, či obdenní výměnou min. 1/3 vody, jinak pá-pá rybí osádko. To akvo bude, tedy ono už velmi zdatně produkuje škodlivý N látky a ty ryby se vlastně utopí ve svých výkalech. Odpovídající nádrž a nebo jinou osádku a to opět odpovídající osádku, to jsou podle mě dvě řešení.
Edit: Musím ještě reagovat na příspěvek pode mnou, tedy tu připomínku o těch testech. Budou ti na houby když podceníš ty výměny vody, protože se klidně stane, že ráno budou naměřený hodnoty v normě a příjdeš doml a ryby břichem vzhůru. jinak netvrdím, že testy jsou na nic, ale v tomto případě bych se rozhodně k nim nepřikláněl, nekoukal napravo nalevo a měnil, měnil, měnil, měnil....
Aspoň jim dolejte vodu a nějaké rostliny a to dno je taky děs.
To si radši koupím větší, nebo budu doufat, že mi kamarád půjčí nevyužité 200l než seženu
Tak to už je pak problém někde jinde ... Dostala jsem je s tím, že v pohodě je v tom akvarku můžeš mít, než jsem se vůbec dostala k tomu si o tom něco přečíst ( byla jsem v práci ). Ptala jsem se na původ, byly v menším akvárku, a v tomhle co mám já prý v pohodě může být jeden pár. Protože pro více párů je 300l akvarium, ale jednomu to prý stačí ... No nic, tak alespoň vím, že můžu říct, aby tam, už fakt nic nekupovali a nenechali si odborně poradit !!!
Do toho "akvárka" patří snad jen ten filtr.
1 pár těchto kančíku by měl být v nádrži minimální velikosti 350 litrů, čím větší plocha dna, tím lépe.Takhle se jim tam nemůže vůbec líbit,vždyť tam jsou jako sardinky v konzervě.
Tak to se jim ani nedivím. Tohle snad nemyslíte vážně!
Hned fotku vložím, zrovna jsem upustila trochu vody a vyndala jsem dekoraci s kytkama, takže to bude holé, ale kančíci se jen přemístili na druhou stranu akvaria.
Chce to více informací o akváriu,nebo aspoň fotku celého akvária.Takhle těžko hádat.
0 13.08.2016 11:57 Sana – Kančík pyskatý
Dobrý den, koupila jsem si kančíky pyskaté a jsou jen u dna, vůbec se jim nechce plavat, včera se ještě honily, samec dorážel na samici a dnes nic. V akvariu mají filtraci, vzduchování, světlo, nevím co by jim mohlo chybět. Ví někdo?
Starší reakce
..ja som ich videl mnozit sa aj v tych malinkych akvariach v hornbachu - nakladli ikry na popisovy papierik od rastlinky v strede akvaria a vsetky zvysne ryby drzali natlacene po rohoch toho akva.
Nemylte se, to že se rybky vytřely, vůbec nemusí být znak toho, že se jim daří....
Třeba zafungoval pud sebezáchovy a řekly si, že by bylo dobré, aby po nich něco zbylo než natáhnou ráfy...
Akvarko jsem založil 27.4 přivezl rybky a potěšilo mne ze jse jim tak pěkně dari
sa mnozia ako potkany, prvykrat to cloveka potesi, potom ked to prevadzkuju kazde 2 tyzdne tak uz to skorej otravuje
To není tak velké překvápko, to je celkem běžný jev. Zvláště u těchto ryb...
1 21.05.2016 11:57 Sebi
Starší reakce
Asi bych je nechal kde byli,v nějaké nádobě dlouho nevydrží. Samozřejmě záleží jaká je původní nádrž,ale je také potřeba přemýšlet kam s rybami než je rozmnožím.
0 20.02.2016 16:29 Luciiii Dobrý den potřebuji poradit ohledně ryb.Máme v akvariu dva páry kančíka pruhovaného společně s tlamovci.Ryby se snášej.Jenže se nám narodilo od obou párů mraky mrnat.Máme je vedle v nádobě se vzduchováním ,ale rybkám se nedaří.Co s tím?
Starší reakce
Díky moc jenom jsem nevěděl jak to u ryb chodí.Radši se zeptám a dovím nové věci,než na ně koukat a myslet si něco špatně.
Než jsem začal psát, tak jsem si říkal, že by bylo dobré vědět, kolik je tomu klukovi let...
Ale Jirka je chytrý, svůj věk vepsal do profilu, tak se to docela dá... Chodí sem i mladší.
Sice 15 za našeho mlada bylo spíš o vodění za ruku, než o skutečném párování, ale přece jen jsme již věděli co to baba je. A u kančíků je to stejné...
Skončit by to v tom lepším případě mělo tím, že se jednou objeví jikry a mláďata. I když i u ryb je také to riziko "čtyřprocentnosti", a pak se jikry neobjeví vůbec - to když se dají dohromady kluci. Anebo se jikry objeví, leč neobjeví se mláďata - to když se dají dohromady holky. Takže asi tak. Jestli by to teda mohlo stačit bez detailů...
Dobrý den chtěl bych se zeptat jak poznám že kančíci vytvořili pár?
Starší reakce
0 08.12.2015 18:10 stinx – Heros
Prosím, dá se poznat z fotky pohlaví? Díky
Starší reakce
No, jde po něm a chce aby na to škočili. Máš to ale v akváriu děvenku šikovnou.
Ahoj,chci se zeptat jestli je možný,že samička kančíka uhání samečka ke tření? Po několika dnech,kdy byl pár v klidu, začala samička zase honit samečka jak šílená. Nejdřív měl sameček úlekové zbarvení, pak změnil zbarvení na stříbrné s výraznými černými pruhy a začal samičce asi imponovat nebo jak to narvat, prostě se před ní naparoval a občas se o sebe otřeli bokem, samička spolupracovala, po chvíli ho zase začala nahánět a sameček jakoby zčernal a schovává se. Obě ryby mají výrazně modré oči.Tohle celé se dnes opakovalo asi třikrát. Dá se tohle chování nějak vysvětlit? Jinak samička vybagrovala v akv. tři díry na různých místech. Díky
Starší reakce
No ancíka mám a věřil jsem mu,ale vždycky když se přiblížil k místu kde měli jikry tak dostal nakládačku a drbali do něho dokud nezalezl za molitan na druhé straně akv. Takže teĎ už za světla nevylézá ani na krmení.
Na nějakou redukci by možná stačil obyčejný ancák, nebo jiný krunýřovec... Všiml jsem si, že spoustu cichlid je nepovažuje za nebezpečí a v poklidu sledují, jak jim ancák luxuje vajíčka... A i když ho zaženou, tak si jich vždycky pár vezme na cestu...
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19619x