Čichavec - chov
ahoj ted se mi vytřeli čichavci,ale jelikož jsem zacátečník nevim co stim. mam je nechot v akva kde se vytreli? mam je u zivorodek. sameček se o ne stará odhání ostatní od hnízda.prosím poradte
Starší reakce
Tak toto bych nenapsal ani já a to se akvaristice věnuji už nějakých 30let.
K AQ. Závojnatku a čichavce pryč, Místo nich bych dal nějaké pancéřníčky na dno + 2x ancistruse. Ono je to totiž malé i pro ty neonky.
Deo napsal:
Vím už o akvaristice už lecos a můžu se považovat za zkušeného akvaristu . Pokud by jsi byl již "otlučenější" akvarista, tak nikdy do necelejch 50 litrů nedáš společně závojnatku a čichavce modrýho. Ta agresivita je pochopitelná, je to na něj malý a od závojnatky je ta voda a to i s přihlédnutím k tomu nedostatečně kapacitně vybavenýmu filtru(malý filtrační objem ve vztahu k výkonu), hodně bohatá na dusíkaté látky, což je pro čichavce hodně špatná zpráva. Měnit, měnit, měnit vodu. Číst, číst, číst a ptát se, ptát se, ptát se. Budeš muset učinit rozhodnutí hodné státníka a minimálně čichavce dát pryč. Když budeš o akvo pečovat se zvýšenou péčí, měnit vodu i vícekrát týdně, pořídíš tam skutečnou filtraci, která bude nitrifikovat jak má, tak nějaký ty plusový body nasbíráš a budeš se učit jak na to.
To je krásné akvárium co si mi poslal
. S těmi úkryty mě to dneska taky napadlo, tak jsem dokoupil 2x
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis ... závojnatky mám hodně v oblibě, byla to i má první rybička, takže to je pro mě srdcová záležitost, a navíc je to od přítelkyně, takže kdybych je dal pryč, tak by šílela
.
Napadlo mě vyhodit ten umělý kmen a nahradit ho velkými kameny z vedlejší řeky. Je to dobrý nápad? A jak si myslil to, že můj filtr není vhodný na nitrifikaci? Dokoupil jsem si do něj biologický molitan, tak určitě v něm musí být ty hodné bakterie tak i tak. Navíc koupil jsem si kvůli závojnatkám právě výkonější a kvalitnější filtr s max 320l/h. Před tím jsem měl Atman f301 250l/h.
Rostlinky kvůli úkrytům jinak pořád jen a jen množím.
Jinak poslední věc co chci teď napsat. Do práce nechodím, jen na příležitosté brigády a akvárium mě touhle dobou stálo strašně moc peněz díky známemu marketingovému akvarijním tahu - "Kup si rybičku a tohle 3 l akvvárium a nic víc k tomu nepotřebuješ!" A najednou hle, dočetl jsem se, že potřebuju to a to. Nakonec jak hlupák v panice jsem si koupil prostředky v té nejdražší akvaristice v obchodním středisku. Pak bylo moc malé dle diskuzí, tak po palčivé diskusi s mojí matkou jsem si mohl koupit větší akvárium ( novodobé ) s novou technikou atd.
Vím už o akvaristice už lecos a můžu se považovat za zkušeného akvaristu ohledně teorií dle internetu, ale jakoukoli radu co mi tu dáte si vezmu k srdci
.
Podle prezentace mas pro tyto ryby male akvarium. Navic je absoulutne prazdne, chybi jakakoli sance, aby se pronasledovana ryba mohla ukryt - rostliny, koreny, kameny...
Tech chyb je tam vic, Zavojnatka do takoveho akvaria nepatri vubec, a pouzity filtr je jen honic vody, bez sance nitrifikovat.
EDIT: A i kdyz je to akvarium pro Cichavce modre male, pokud by vypadalo takhle (stejne velke akvarium):
rybicky.net/fotogalerie.php…
sice by novy Cichavec mozna taky dostal zabrat, jenze by to prezil a verim ze i bez uhony.
Jestli mas zajem, pojdme s tim Tvym akvariem neco udelat, spousta lidi Ti tady poradi, takhle to je jen casovana bomba.
0 20.02.2014 15:21 Deo – Čichavec modrý - velká agresivita
Ahoj všem,
Ve svém 54l akvárium mám jednoho čichavce modrého ( samce ) spolu s ostatními mírumilovnými rybkami. Měl jsem ještě druhého čichavce, ale měl střevního parazita a nepodařilo se mi ho zachránit. Spolu vycházeli dobře. Tak jsem se rozhodl dokoupit ještě jednoho čichavce - ubil ho, okousal ho a druhý den umřel ( byl 2x menší )... teď jsem zkusil koupit dospělého ( podle mne je to samička, o 20% menší ) a zase ho pořád prohání po akvárium a uždibuje ho všude kolem zvlášť na ploutvích.
Teplotu v akvárium je 25°, čistota nechybí a krmím je vločkama, larvama a tabletkama.
Co je špatně nebo co mám dělat?
PS: Akvárium vím, že je malé, a druhé akvárium nemám.
Starší reakce
Odděl tu samici a nech tam tak 14 dní toho samečka zdomácnět a potom k němu dej zpátky tu samičku, to bych zkusil, ale to že to zabere nezaručuji, tvoje akvo je na ně hrana.
Mám akva 120L s tím, že čistý objem bude něco ke 100L. Tady v atlasu se píše, že 100L postačí na pár.
Jak to myslíš tím "pokud si na něj zvykne"? Co jako mám dělat, když nezvykne?
edit: jo jinak samice je momentálně asi o třetinu větší
Zkus ho oddělit, buď do nějaké vytíračky pro živorodky, nebo nějakým sklem... aby na sebe viděli, ale nemohli na sebe. Samice je asi větší a je tam doma, tak mu dává kapky. POkud si na něj zvykne, dá mu pak pokoj... a asi by to chtělo i víc skrýší, i když jsem tvé akva neviděl. A tihle čichavci chtějí akva tak 160 a víc litrů.
0 05.02.2014 22:27 kubric01 – Agresivní čichavec?
Dobrý den, mám dotaz. Stala se mi malá nepříjemnost - sameček čichavce modrého mi umřel (zaklínil se v kořenu). Tak jsem se jal koupit hned nového. Jenže stávající samice ho dost utlačuje, je chudák už celej pomlácenej. Je tohle vůbec možný? Ten předchozí samec spíš sem tam bušil do samice. Ale takhle? Dost se bojím, aby to nebylo jako u Betty, kde mi samice také umlátili asi tři samce.
Znáte to někdo? Co s tím? Rád bych měl pořád páreček, ale tímto tempem moc dlouho sameček nepřežije a obávám se, že další také ne
Starší reakce
1 27.01.2014 12:06 Uno – Čichavec zlatý, modrý
Ahoj lidi,
chtěl bych Vás poprosti o radu, jaká je ideální tvrdost vody a Ph pro tření čichavců zlatých a modrých? Dle karty ryby zvládne ryba od 5 respek. 6 do 28 nebo kolik, ale co je tak akorát pro tření, stím, že je chci vytřít ve spol. nádrži?
Děkuji
Starší reakce
Určitě, hodně záleží na nátuře a vhodným rozestavení akvária, dekoracích, množství rostlin, prostě klasická poučka o jedinečnosti a originalitě každé jedné nádrže.
Ono to může být potíž i pro jednoho samce.Měl jsem opakovaně zlaté čichavce,vždy 1 pár ve 112 litrech a samec byl pokaždé velice teritoriální,neustál si stavěl pěnová hnízda,často se ze samicí třel a ostatní ryby zaháněl do rohu.To je u těhle ryb u samců běžný jev,zvláště když jsou mladí,jak mile je přešla puberta tak se většinou zklidnily.
100 litrů bude pro více než jednoho samce potíž, to je stará vesta.
Můj názor je že ne, vláštěpak nevíme-li co mu vlastně je.
Esha Exit a 2000 asi nemá cenu ani zkoušet, že? Nebo to mám zkusit?
Bohužel, jak začne čichavec klempírovat, obvykle zakuká, do několika dní. Podezříval bych tu nítěnkovou stopu.
Souhlas, obě holky a srabík sameček na první fotce...
Tak možný to je, zkus kdyžtak ještě jinou fotku, víc z profilu.
Aby ten spodní taky nebyl samec, protože ta horní ploutev se mi zdá nějaká delší
Vidíž ho sraba, schovávat se před dvouma holkama, tedy myslím si že to dvě holky jsou.
Podle mě jsou jenom dvě možnosti a to že má před těma dvěma(či jenom jedním) lufta a nebo se u něho začíná projevovat nějaký onemocnění. Čas ukáže.
Ti 2 zbylí si veselé plavou po akva a vůbec si toho velkého nevšímají. Občas k němu zaplují a chvilku tam s ním pobudou a zas plujou dál. Uvidíme co se z toho vyklube
Je otázka co jsou zač Ti další a jestli tam máš ještě jednoho samce, tak mu dává třeba sodu, holt dva kohouti na jednom menším smetišti.
Jo je to samec. Teď se mi rožlo akva tak byl venku, ale jak se rozsvítilo zajel dozadu a je celý naježený
Hmm, čichavcům nítěnky, budiž, ale jenom top kvalitu o ověřenýho zdroje, ale spíš bych jim to nedával. Uvidíš, jak bude schovanej a nebude žrát, je to špatenka.
Mám 3 a on je z nich největší, a když jsem je krmil nitěnkama tak ostatním dával u krmítka sodu. Do ostatních vražel a odháněl je od krmítka, tak soudím, že by to mohl být samec
Tak to akvo je hranový, je možný že dostává od ostatních sodu a nebo je marodnej, to takto těžko soudit. Jaký je složení těch čichavců a ten kdo je schovanej je kdo?
Jsou to kluci? Ve kterým akvu je máš?
Edit: Už to vidím, 50 litrů, to je ten hlavní problém, je to na ně malý, to by chtělo 3x tak velký akvo, tady to nepůjde, přes to vlak nejede. Měnit častěji vodu, možná tam zlobí i N látky a hledat novej domov.
0 25.12.2013 08:48 Peschy – Čichavec šedý
Ahoj, mám dotaz. Do teď bylo vše v pořádku a z ničeho nic mi oba Čichavci šedí začaly likvidovat ostatní ryby. Jako první to odnesla Neonka, po ní čichavec zlatý a včera jsem v aqua sledoval, jak zlikvidovali Kardinálku. Je možné, že začnou z ničeho nic být až takhle agresivní??? Jaký by to mohlo mít důvod??? A dá se to nějak řešit???
Starší reakce
Aqua je doma, v zaměstnání jsem jen dával světlo dohromady.
Ale jináč zpět k čichavcům. Po vánocích asi dám perleťáky do vytíračky (neustále staví hnízdo a nahání samičky). A uvidíme jak budu úspěšný s chovem.
No nemám rád rozdělování věcí na "moje tvoje" (ale jsou situace, které to vyžadují). Aqua jsme navrhovali společně. Ale asi je potřeba to změnit. Takže. Kytičky huž jsou poptávané a v zaměstnání huž mám připravené 2x38W osvětlení. Takže čekám jen na vhodný okamžik, kdy se naistaluje.
Naprosto přesně, jak to napsal romant. Jak do toho kecá víc lidí, je to ... no, na houby. Více rostlin je nejen pro čichavce naprosto nezbytné, skoro všechny ryby mají rády akva více než méně zarostlé a čím více máš rostlin, tím také menší potíže s řasou a podobnýma neplechama, a naopak tím stabilnější prostředí v akvárku.
Pochopil jsem, že to akvo je Tvoje, ale to neva, každej jsme ňákej a komu není rady tomu není pomoci, tedy tomu koho to akvo je. Ano, vzít to tzv. do vlastních rukou, je ten nejlepší postup. Prostě buď to bude po mým a nebo si s tím tzv. dělejte co chcete, věř že s tímto postupem mám bohaté zkušenosti a vyplácí se to. Jak do toho kafrá moc lidí, není to nikdy dobře. Za ignoranta, Tě rozhodně nepovažuji. Tvůj projev působí dojmem, uvažujícího člověka o daný věci. Tak ať se daří nejen v akvaristice.
bohužel, jak již zde poněkolikáté píši, nezákládám aqua sám. Takže kdyby bylo na mě, je to aqua více zarostlé. Ano je zde mnoho prezentací (již jsem jich tucty prošel), ale pokud to nevemu do vlastních rukou, tak mi ostatní prezentace jsou jen na potěšení. Omlouvám se, nechci je urazit. Ale po posledních dnech strávených zde a po uklidňování situace v aqua, to asi pomalu začnu brát do svých rukou. Jelikož pokaždé, když se s někým začnu bavit, sklidím onu stejnou kritiku, jako od tebe. Ano všichni to myslíte dobře, ale ta kritika patří někomu jinému. Asi bych se musel po delší době odsud odhlásit,jelikož bych zde budil dojem ignoranta k Vám všem a vašim radám. A to nechci. Takže žádné další rybičky, ale už je poptávaná zeleň. Děkuji
Nepotěším Tě ani teď. Další ryby bych do tý doby, než bude akvo více zazeleněný nepřidával. Zamakej na těch rostlinách, pročti další diskuse, podívej se do obdobných prezentací, udělej si názor a vrať se s nějakou myšlenkou a budem o ní diskutovat.
Aha, tak to beru zpět. Proto mi tam neseděla ta litráž.
No tož, každopádně jsi mě nepotěšil, nadhodím ty razborky doma. Prosím tě a nějakou jinou (ne tolik běžnou) bys mohl eventuálně doporučit??? jako už se tady v těch diskuzích a hledáních ztrácím.
Každopádně jsem už č. modrého dal pryč (dočasné druhé aqua) a už je nálada v aqua mnohem klidnější.
Já mám rohovku a z rohu do rohu to mám 130cm a i tak to není nic moc.
Mno mám čelní stranu 100x50. Podíval jsem se (zdovolením na tvou prezentaci) a rozměrově máš aqua o kousek menší a T. konžské tam máš..... Celkové rozměry mám 100x50x50 což je čistá míra cca. 190L
Konga je sice dobrej nápad, ale Tvoje akvo je na ně krátký, to jsou plavci jako blázen a právě v té rozplavbě vyniknou, nedával bych je tam.
Edit: Co třeba hejno razbor?
rybicky.net/atlasryb/razbora_klinoskvrnna no, taky jsme s tím pomalu smířený.
A je dobrá volba k č. perleťovému tetra konžská? 5-6 rybek? jináč mám 2 ancíky a momen. 2 pancíky, ale min. 3 chci ještě dodat, jelikož se jedná o hejnovitou rybku.
Jo na Valisnerku se chystám, ještě mě napadl nějaký Echinodorus.....
Modrýho pryč, to bude jistější.
Edit: Rostliny, rostliny, rostliny těch je tam třeba, můžeš nějaký plovoučky, pustí kořeny do akva a to se bude čichavcům líbit, nebo něco vzrůstnějšího, aby to položilo listy na hladinu a utvořilo se příjemný přítmí, třeba valisnerku, nebo krypt. kalatkolistou.
Ahoj všcí, prosím o pomoc či radu. Mám 190L aqua a v něm 3 čichavce perleťové (2+1) a jednoho samce čichavce modrého. Ještě nedávno tam byli 3, ale dva jsem musel dát pryč. Jenže mi oba samci, jak perleťový tak modrý, začali prohánět obě samičky a vůbec je nepustí k hladině, když se jim to podaří, tak okamžitě atak. Jako chápu samce perleťáka, má hnízdo, ale toho modrého nechápu. Mám v úmyslu, tam přidat ještě 2 samice č. modrého. Myslíte, že by se začal č. modrý věnovat svým samičkám??? Nebo by to jen zvýšilo počet proháněných? Či je lepší dát č. modrého pryč?
Moc děkuji za jakoukoliv info.... a přeji pěkná aqua a zdravá rybka
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33714x