Čichavec - chov
Mě každá rybka po doneseni z obchodu tmavne a krasne se vybraví, záleží jak tmavne jestli se jen vybarvuje, tak v tom chybu nevidím a kord u čichavce, naopak je horší, když je ryba bledá a apaticka, pokud klidně plavou a zdají se Ti spokojeni, tak není asi moc co řešit
Máš tam málo rostlin u hladiny, tak se slabší ryba nemá kde schovat.
Ideální je chovat je ve skupině, ale na to potřebuješ hodně velkou nádrž. Pár je OK, pokud to je skutečně pár. Dodej fotky, pozná se to podle hřbetní ploutve.
Barvu mění podle nádady. Opět bez fotky těžko říct více.
A rád bych se zeptal. Čichavec se mi už druhým dnem skovava v horním rohu akvária. Je špatně mít jen pár?
0 19.03.2019 21:36 Daniel – Tmavnoucí čichavci
Ahoj, mám malý dotaz, koupil jsem zlaté čichavce par. V obchodě čisté jednobarevní ale u mě postupem času tmavou. Špatně nebo dobře?
Starší reakce
Nedělej to, uvědom si, že z něj vyroste 15cm velká a hodně rychlá rybka. Bude mít málo místa a na tom půl metru co má ta 60 l se ani nezastaví, když se rozjede...
Jestli nechceš tu rybu trápit, tak to nedělej
Ne,to je velkýho akvária,tady je atlas,potřeba do něj nakouknout,kup si rostlinky...
0 09.03.2019 19:13 PatasF11 Dobrý den ,mám otázku zdali mohu do 60l akvária dát čichavce modrého?
Starší reakce
Poradím Ti, nemixuj k sobě ryby, které k sobě nepatří. Ano, může se stát, že když dáš čichavce a skalara k sobě ve správném pořadí a počtu, že to fungovat bude. Ale proč dáváš dvě krásné výrazně ryby k sobě? Dle mého to nevypadá moc hezky a navíc cichavci potřebuji zarostlou nádrž, kdežto skalara má raději více dřeva. Jo a pokud jsi krmil i nitěnkama, tak tím čichavce spolehlivě zabijes. Dokup si skalara a nedávej k němu čichavce
Já bych nehledela na chov v párech (myslím tím, gavunky, čichavce, rajovce a pod.) , měli jsme čichavce léta a naopak jsou klidnější, když jich je více a pro samce lépe více samic, jenže to se u cichavcum dost často v začátcích odhaduje. Takže pokud jde o tohle, tak mu kup samičky klidně tři
Starší reakce
Když jsem je měl já, tak samec sice samice proháněl, ale neubližoval. Jen naznačoval. Ale akvárium skoro dvakrát tak dlouhé, čili samice měla dost místa pro útěk.
Také měly spousty míst pro schování a zarostlou i hladinu, což ulehčovalo stavbu hnízda - to dělal samec vlastně naprosto pořád. A to ho asi také trochu zabavilo.
Já bych doporučil alespoň dvě samičky.
Ale jinak mě umíraly podobně. Měsíce úplně v pohodě a pak během pár dnů konec. Jednou to vypouklé břicho bylo, podruhé zase propadlé, žádné velké shody krom té rychlosti. Nakonec jsem se rozhodl je netrápit a přestal jsem je kupovat. Buď jim u mě něco vadí, nebo jsou špatné samy o sobě (import, podražený vývoj, či co).
0 16.01.2019 09:12 veris – Pár x samec a 2 samice x samec
Zdravím, jedná se o stolitrovku z prezentace, bohužel jsem se ještě nedokopala nahrát novější fotky.
Koupila jsem mladý pár čichavců zakrslých, cca měsíc bylo vše v pohodě. Samička byla od začátku oprsklejší, samec byl dost plachý. Pak ale samec nabyl dost sebevědomí a honil ji kdykoli se ukázala.
Bohužel jsem asi přepískla prostřih, kdy jsem sestříhala dost kytek, které se již těsnily pod hladinou. Zasadila jsem je znovu, abych měla hustší porost, ale tím pádem k hladině nic nedosahovalo. Odjela jsem na pár dní pryč a při návratu měla samice do stran vypouklé břicho a za dva dny začala polehávat. Myslím, že ji uhonil a následkem oslabení došlo k namnožení nějakých bakteríí. Všichni ostatní jsou ok, krevety se množí, takže problém s vodou vylučuji.
Otázka je co teď. Samec se sám dost nudí a občas prudí dania i krevety (hlavně u krmení, dřív si jich vůbec nevšímal), tak nevím jestli je to OK. Když mu koupím novou samici, bojím se, že ji zase uhoní. Napadlo mě koupit mu dvě, ale nebudou se ony honit navzájem? Všude čtu jen o chovu v párech, ale třeba u bet se to doporučuje právě aby samec samičku neuhonil. Samozřejmě je mi jasné, že bych musela stříhat kytky decentněji nebo přidat plovoučky. Další věc je, že vlastně nemá prostor pro stavbu hnízda, mám hladinu dost v pohybu, občas jsem našla pár bublinek mezi listy, ale dřív nebo později mu to uplave. Nebyl třeba frustrovaný z toho a proto samici uhonil?
Děkuji za rady.
Starší reakce
Není to nic, co bych kupoval. U ok se mi množí strašně moc. Nyní jsem tam nic nedával, protože mám krupičku, takže nic z toho akvária přesouvat nemohu. Když tam nemám nemoc, dávám paví oka ale jsou u skalárů i mečovky, u kterých jsem viděl 3x těhotnou rybu. Něco špatně? Čichavci ale tyto malý nejedí. Jedí to jen skaláři.
Živé jaké? Tam možná bude zakopaný pes, proč chcípli.
Mám sušené a živé krmivo. To snad stačí.
pavel1234 napsal: ale používám vločky. .............Takové velké ryby nemohou mít tak maličko potravy
Ale chtělo by to pestřejší stravu, než jenom vločky.
To nejde. Mám výkonné čerpadlo, které míří na hladinu a to nezabrání ničemu, aby nespadlo na dno. To bych musel mít nějaké plavoucí krmivo ale používám vločky. Věřte, kdyby to šlo, tak bych to udělal hned. Takové velké ryby nemohou mít tak maličko potravy, prostě a jednoduše, vždycky nějaké to krmivo spadne na dno.
pavel1234 napsal: ... a krmíme tak, aby maličko spadlo na dno, takže to je snad v pohodě.
OT vyskúšaj krmiť tak, aby nič napadlo na dno
Už jsem ti před časem psal, že ti čichavci se skalárama nebudou dělat dobrotu. Už jen to, že těžko oddělíš krmení a oba druhy potřebují něco jiného. Hlavně nic nedokupuj nebo budeš řešit další chcíplé ryby. Ty se hlavně konečně rozhodni co vlastně chceš chovat a tomu to dané akvárium přizpůsob. Máš 5 akvárií, prakticky ve všech větší či menší nesourodý mix ryb, pořád je chceš všemožně přemísťovat a kombinovat...
0 23.12.2018 12:35 pavel1234 –
Re: Maq Ježiši, já se moc omlouvám, zapomněl jsem aktualizovat informace. Fakt se moc omlouvám. Údržba neplatí. Odkalování nedělám vůbec, přijde mi to zbytečné, mám tam piškořky a krmíme tak, aby maličko spadlo na dno, takže to je snad v pohodě. Každý týden dělám výměnu vody - 30 %. Filtr jsem objednal nový. Nyní tam mám čerpadlo 400 l/h a biomolitan, myslím, že 10x10x30.
Konkrétní diagnózu Ti z daných údajů asi sotva někdo poví. Čichavci jsou v některých ohledech nevyzpytatelné a choulostivé ryby, ale to víš sám.
Ale díval jsem se na Tvoji prezentaci, a moc se mně nelíbí. Myslím že málo měníš vodu a máš tam dost organického znečištění. Vyloženou chybou je čistit filtr den před odkalováním. Navíc ten filtr je dané velikosti a hlavně Tvým podmínkám jen sotva adekvátní.
Myslím že když se všeobecně polepšíš, i ryby budou déle žít.
0 23.12.2018 08:56 pavel1234 – Smrt všech čichavců.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. S chovem čichavců jsem velmi špatný. Mám je u skalárů a u mečovek. Vše bylo před 2 roky, když jsem je dostal, v pohodě. Žili normálně se skalárama, sumcama žraločíma (velkýma) atd... Až poslední rok nebo odkonce půl rok, to jde z kopce u čichavců. Akvárium jako takové je dobře založené, rok a půl v pohybu, jenom s rostlinami je problém. Nerostou mi ve štěrku ale budu to po novým roce předělávat. Měl jsem normálně 2 zlaté a 2 modré čichavce. Absolutně nevím, jak umírali. Třrba měli moc studený atmosférický vzduch, který dejchali a nachladili se. Prvně mi zemřel zlatý - foto 1. Prostě mi ležel na dně zkřivený. Další mi umřel modrý. K němu foto nemám protože ani nevím, jak umřel nebo co se s ním stalo. Prostě mi zmizel. Koukal jsem, jestli nevyskočil z akvária ale ne. Díval jsem se v akváriu ale taky ne. A nyní mi zemřel další zlatý - foto 2. To, co je divné, je to, že čichavci umírali v době tření skalárů. Takže je možné, že je skaláři pobili? Mám u nich už jen toho čichavce modrého, kterého přesunu k betě do 75ti litrové nádrže a ke skalárám dám asi jen mečovky nebo zkusím dokoupit ještě dvě skaláry, což nevím.
Nějaké rady, jak mohli umřít? Děkuji.
Starší reakce
Tak uvidím až budu mít větší prales... Teda jestli se mně s těch kytek nějaký udělá... Zatím to moc nevypadá.....
díky..
Není problém míchat více barevných variant pokud ryby nechceš množit a máš pro ně vhodné podmínky. Rybám je jedno jakou mají barvu.
Ještě jeden dotaz. Myslíte že by šlo mít pár Trichopodus trichopterus orange a k tomu třeba ještě nějaké jiné samice s jiným zbarvením?
Nebo to je blbost...?
Bez problémů.
Měl jsem v společné nádrži ramirezky + perleťové + medové - bez jakýchkoliv konfliktů.
Jen je třeba dodržet rozumnou zarybněnost a údržbu (pravidelné výměny vody).
Z čichavců (oni docela vyrostou) padá dost bobků a ramirezky rády čistou vodu.
ještě by mně zajímalo jestli se snesou čichavci a Cichlidka Ramirezova
A jaky mam pořídit kytky co rostou u hladiny?
V takovém stavu v jakém je akvárium bych to neriskoval. Čichavci se mezi sebou honí a potřebují úkryty hlavně u hladiny a ve tvém akváriu jich je málo. Počkej až rostliny vyrostou, případně pořiď ještě nějakou co bude splývat pod hladinou.
A hlavně nedoporučuju 2 páry, pak by mohl být slabší jedinec velmi rychle ubit.
Ahoj...
Pořídil jsem si párek Trichopodus trichopterus orange.
Myslíte že bych mohl dát třeba více párů? viz prezentace..
Jo, mírumilovná ryba. Já ji nechtěl, ale ta moje si ji prosadila, moc se ji Čichavec líbil. Říkal jsem si, ale jo, je to mírumilovná rybka... Ten samec prohání všechny rybky, ale pořád to bylo v pohodě. Samici proháněl nejvíc, ale to jsem bral jako v poho. Tetry proháněl taky, ale to jsou rychlici, ty honí i samy sebe. Hlavně po ránu... Sekernatek si vůbec nevšímal, říkal jsem si super. Jo, ale jen do doby, než si začal stavět hnízdo. Hajzlik!
Starší reakce
0 16.09.2018 09:15 jirka147 – Skvrny u hřbetní ploutve
Všiml jsem si, že jeden z perleťáků má u hřbetní ploutve dvě šedé skvrny. Jedna je kruhovitého rázu a ta druhá je nepravidelná - táhne se přes hřbet čichavce. Nevíte někdo jestli se nemůže jednat o nějakou nemoc, nebo se prostě třeba jen někde odřel? Aktuálně je v akvárku také dávka Sera Omnipur, tak jestli třeba nějaká alergická reakce?
Ne, tenkrát nebyl sebemenší problém.
Ok, díky, to je dobrá zpráva. A čichavci nebyli plašší, nebo tak?
Před lety jsem měl v asi 2x větším akvárku kromě jiných rybek i velké hejno parmiček a dva páry čichavců perleťových. Bez problémů.
Zdravím, ráda bych se zeptala jestli máte někdo zkušenosti s chovem parmiček čtyřpruhých a čichavců. Prolezla jsem spoustu diskusí a někteří tvrdí, že to není dobrý nápad, jinde jsem se dozvěděla, že pokud bych měla velké hejno parmiček v prostornějším a zarostlejším akvariu, neměl by být problém. Také jsem někde četla, že čichavci modří jsou akčnější a mohou být i s živějšími rybami, pokud mají pro sebe dost prostoru a zarostlý kus akvária. Dokonce mi byla doporučena kombinace hejna parmiček a jako dominantu párek čichavců. Jsem z toho jelen
. Jak to vidíte? Mám se toho bát? Akvárium plánuji 180l a primární jsou pro mě parmičky čtyřpruhé, ale čichavci se mi také dost líbí. Díky za zkušenosti.
Starší reakce
Datum založení je 10.8. a hned ten den jsi tam dal i rybičky. Nasaď tam pro začátek co nejvíce rostlinek a prováděj teď klidně každý den výměnu části vody. Problém bude i v podmínkách v akváriu.
Děkuji, hned pro ně pojedu, a co se týče s tím počtem mám tam tedy nechat jenom ten 1 pár?
Založ prezentaci akvária a co nejvíce údaji. Takhle nikdo nic o akváriu neví, jak je dlouho založené, jak probíhá údržba, jaká tam je technika atd.. Z fotek co jsem od tebe našel, bych ti hned doporučil přidat hodně živých rostlinek.
rybicky.net/forum/7074…
rybicky.net/atlasryb/cichavec_sedy 0 12.08.2018 22:15 Dewari Dobrý den, před tím než mi začnete vyčítat přiznávám že jsem udělal chybu, mám akvárium 150l, už předem jsem si chtěl koupit čichavce tak jsem se o nich trochu načetl, byl jsem v obchodě a prodavačka mi říkala že nebude problém když jich tak budu mít 5, že je to velké akvarko, jenže po cca.týdnu se mi začali prohánět tak jsem začal víc hledat jestli nemám něco špatně a až u 4 článku jsme se dočetl že se mají spíše chovat jenom v páru, tak se chci zeptat jestli je mám rozdělit a nechat tam jenom 1 pár, jestli se prohání samci něco samice zatím nevím jsou ještě menší
Starší reakce
Tobě, jako začátečníkovi pořízení meďáků nedoporučím. Přecijenom jsou to trošku cíťové a vyžadují péči zkušenějšího chovatele, tedy trošku vytrénovanější oko chovatelovo. Toliko za mě.
Dobrý den, uvažuji do prvního akvárka, až se za pár týdnů zajede, o triu (páru?) čichavců medových. Dočetla jsem se, že chtějí mj. nižší sloupec vody, ale netuším, kolik by to mělo být. A ještě mě napadá, že když chtějí zarostlou hladinu, jak to pak snášejí rostlinky (nedostatek světla)? (K nim bych případně pořídila ještě hejno menších klidných rybek, asi tetry červené, platy skvrnité nebo razborky klínoskvrnné .) Díky za názory
Starší reakce
Jasně, každý má jiný názor. Mně skaláři a čichavci zlatí + líbající dobře soužijí, nenapadají se, ale od té doby co jsem přidal čichavce modrý, to je špatný. Na závojnatky mám 250 litrové akvárium a jsou jich tam 6 v nedospělé formě... nemusíte se bát, žijí si skvěle. Za rok budu kupovat 500 litrové akvárium takže pohoda. A sumci? Nebojte, už se ptám ve zverimexech atd jestli si je vezmou. Už je to dospělá ryba, která už dávno nepatřila do 250 litrového akvária. Snažím se je prodat za rozumnou cenu aby se měli dobře jak oni tak i já. Bohužel pro ně nemám 1000 litrové akvárium, za to se omlouvám...
Moc Vám děkuji. Vážně jste mi pomohl. Ještě jednou díky!
Ne, nepřijde mi to normální.
Já nevím, co máš k dispozici za akvária, co v nich máš za ryby a rostliny, tak těžko můžu radit. Já jen vím, že čichavec je poměrně velká ryba, která má svoje nároky, jak na velikost akvária, tak i na krmení a rozhodně nepatří do 20l.
Ne, nepřijde mi normální chovat čichavce společně se skalárami, stejně tak paví očka společně s neonkami. Oboje jsou naprosto odlišné ryby s odlišnými nároky. A podle tvojí reakce už začínám mít představu v kolika litrech plavou ti 30cm sumci a závojnatky.
Ale rozhodně by to chtělo prvně pořídit odpovídající akvárium, to založit odpovídajícím způsobem a pak teprve do něj pořídit ryby. A ne přivézt ryby, dát je do prvního přerybněného nebo malého akvária, co máš zrovna doma a pak řešit, že se vzájemně napadají, okusují a mění barvu.
Ale tohle je jen můj názor, třeba máš jiné zkušenosti.
Omlouvám se, zapomněl jsem heslo k přihlášení. Prezentaci ihned udělám, jakmile získám heslo.
Jde o princip, že radši vyndám špatnou rybu od dobrých než abych ho tam nechal aby mi je sežral. Ptám se jenom na tu barvu a vy mi tu něco vyčítáte... jestli mi nechcete pomoct tak to rovnou napište...
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33714x