Čichavec - chov
U mě plavou Dania zcela bez úhony, přitom ta jsou proti Čichavcům úplní trpaslíci - a to je Čichavec zlatý obecně agresivnější, než zakrslý nebo medový. Takže bez obav
sry špatně napsano
libi se mi...jen se mi nelibi to jejich staveni hnizda, mam strach ze mi oskubou kyticky, a taky obava zda budou agresivni na neonky...
Bodlak napsal:uvažuji nad pořízením ale moc se mi nelibi
A proč si je teda chceš pořizovat??? no tak me se celkem dost po hladine plazi egerie, tak by to mohlo byt v poho
Není zač. Přidám zkušenost s Čichavcem zlatým. Při stavbě hnízda používá jen úlomky rostlin, hlavně těch na hladině (vyhovuje mu např. Trhnutka), rád se také schovává v Růžkatci. Určitě bych mu nějaké plovoucí rostliny dopřál. Co se týká krmení zeleninou, tak u mě ozobává dužninu rajčete a okurky, také rád škube vláknité řasy z listů - ale samotné rostliny nežere ani cíleně neničí. Ať se daří
dik za tip, samozdrejme jsem myslel zakrsle ci medove
Jedna ryba je málo, bude stresovaná, lepší je pár. Do toho Vašeho akvária ale jen menší druhy Čichavců (medový, zakrslý). Ničení rostlin bych se nebál.
Starší reakce
Razborky? S nima zkušenost nemám,ale je to plašší rybička..kdyby to mělo dělat problémy,bylo by lepší čichavcům najít nový domov,protože ,aspoň teda podle mé zkušenosti,tření je pro čichavce hlavní životní náplní.Žádné jaro nebo podzim,ale téměř permanence.Tak držím palec
no, já to takhle měla taky až doteď, teď se ale chová, jako by se zbláznil. A borarasky ztrácí barvu, myslím že je to dost stresuje, není na to pěkný pohled, chová se jako lovec, jako by je chtěl všechny sežrat. Vůbec se mi to nelíbí
já je mám ve společenské také..záleží na tobě..my si na to zvykli,naopak díky jeho aktivitě se neustále v akva něco děje.70 čistýho je pro něj "akorát" u nás to takhle fungovalo dva roky v podobný litráži-nikoho neuhnal,nezabil.Dnes se prohání ve 200litrech a šéfuje i skalárům-tajtrdlík
ahoj, nádrž zarostlou mám (a bude zarostlá ještě víc) a úkryty taky - jeskyni, mezi kameny a rostlinami, u iltru....ale spíš mi vadí že začal útočit i na ostatní ryby v akváriu. Jestli to takhle bude pokračovat, asi budu muset podat inzerát...což se mi nechce, mám ty dvě ryky vcelu ráda :-/
ahoj,tohle je norální počin samce,který se chce pářit.Prohání samici,dává jí tím impulz k zaplnění jikrami.Vždy je lepší mít samice dvě-není to pak na ni takový nápor.Chce to hodně zarostlou nádrž a úkryty pro samici.
Edit: nejspíš už to jiné do budoucna nebude,akva bude nahánět,ale ublížit by ostatnímu osazenstvu neměl.Jen si bude hlídat své teritorium
Zdravím kolegy akvaristy, potřebovala bych poradit s čichavcem zakrslým, začínají s ním být problémy. Ze začátku jenom ozobával kytky (dva druhy mi dorazil), a stavěl hnízda, naposledy asi před týdnem při přidání olšových šištic. Teď ale dost agresivně prohání samici, vážně jí celý den nedá pokoj, už má samička ozobanou ocasní ploutev a odchlíplé šupiny na hlavě. Začal mi prohánět i ostatní ryby, tj. čtverzubce a borarasky. To bych si nemyslela že se bude takhle chovat, když se o nich píše jak jsou to plaché a klidné rybky.
Nevíte co se s ním děje a jak ho zklidnit? Akva mám čistého objemu asi 70l, mám tam hejno mikrorazbor, dva čtverzubce a množící se krevety. Chemie v normě, dle společných požadavků. Krmím přes den trochou vloček, večer střídám patentky, dafnie, hovězí srdce se špenátem. Když mi začal okusovat květiny, přihodila jsem do akva spařený salát, teď je zeleninou nepřikrmuji protože s kytkama teď není problém. Poradíte? Díky.
Starší reakce
Tady jsou mraky fotek, dá se na tom naučit rozpoznávat pohlaví
www.akvarista.cz/…
Jinak oba máme teprve cca 5 cm velké rybky, takže může trvat ještě půl roku, než bude pohlaví spolehlivěji rozpoznatelné.
Už jsem to tu psal, s Akarou hnědou jsou Čichavci naprosto v klidu. Původně jsem chtěl Akarku zelenou (ta je také klidná), ale nemohl jsem ji u nás sehnat...
když se zbavíš toho silnějšího čichavce tak stejně pak ten druhý převezme jeho místo. S tím já mám zkušenosti. Takže jestli to není nějak extra agresivní kus tak je jedno kterýho si necháš
Které ty cichlidy konkrétně máš na mysli?
1 16.10.2010 15:45 Usine – Re: Losky
Já bych si je nechal a až budeš mít větší akvárium seženeš si k nim jen samce.
Asi se mám radši zbavit té agresivnější, že? Sice je krásně vybarvená, ale bojím se, že mi pak půjde z vrtochů po jiné menší rybce. Ještě se Tě zeptám, snesou se Čichavci s Cichlidama (všežravé-jihoamerické)? Díky
Velmi rozumné.
Tak to máme příčinu agresivity objasněnou. Je to na ně prostě malý. Tady pomůže to větší akvárko.
je to jen 50L. Je to dočasné, tak na půl roku, pak budou ve 200L. Jinak tam je asi 8 živorodek, Black Molly, Mečovky. A dva ancíky
V jak velkým akvárku jsou? Kolik je tam ryb celkem?
V tom případě doporučuju věnovat toho agresivního, aby se problém neopakoval. Samci můžou být agresivní i na samice a navíc při prodejní velikosti nejde stoprocentně určit pohlaví.
Asi jednoho dám mamky přítelovi a pokusím se koupit samičku
Někdo to možná pozná, záleží na tom kde jste je kupoval.
V MB bych se obrátil na paní Kubínovou (vedle Startu) nebo pana Lišku (na Kozině), ti by vám s pohlavím jistě poradili.
Děkuju, už vím, že existuje tady nějaká databáze rybek
Takže asi co nejvíce osázet a nebo čenžnout za samičku. Nejsem si jist, ale na 5ti cm by už mělo být vidět, zda je ta ploutev zakulacená či do špičky, ne?
Snášenlivost: Klidná, mírumilovná ryba. Občas lekavá, citlivá na otřesy. Samci jsou k sobě agresivní a v době tření svádějí urputné souboje. V menší nádrži je proto možné chovat jen jednoho samce, ve větších, dobře osázených nádržích, kde se slabší samec může ukrýt, lze chovat více kusů.
Zdroj:
rybicky.net/atlasryb/cichavec_zlaty Ty zakulacený hřbetní ploutve by spíš akazovali na samice. Chtělo by to fotku. Ovšem ani u samic takovéto chování není nic neobvyklého.
Mno mám tam i 2 Akary hnědé a ty by na sobě nechaly i dříví štípat
0 15.10.2010 22:35 Usine – Re: Tudy
Boj o životní prostor a žrádlo funguje u většiny ryb bez rozdílu pohlaví.
Zdravím,
mám 2 Čichavce zlaté, oba kolem 4.5 cm, hnízdo nestaví. Občas plavou spolu, občas se pošťuchují (tancují kolem sebe a dorážejí si na boky), poslední dobou dominantní jedinec toho slabšího spíše prožene přes půlku akva (112 l), ale jinak žádná zranění, potrhané ploutve ani schovávání se v koutech nádrže.
Dle hřbetní ploutve to vypadá na 2 samice (i když 4.5 cm je malá ryba) - mohou se takto k sobě chovat 2 samice?
Starší reakce
0 25.09.2010 19:15 Romana chcela by som avs poprosit o radu..mala som 2 guramy spolu z tetrou a ostatnymi rybami..ale po case mi jedna z guram umrela...ale teraz ta druha vyzera akoby amla nador..je mozne zeby bola kotna...s druhou rybou......nechce velmi zrat...a je stale skro an ejdnom mieste mohli by set mi poradit-..Dakujem
Starší reakce