Jaké zářivky?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
jake mate zkusenosti s objednanim/dodanim zarivek z internetu? dosly v poradku? radeji postou ci ppl ?
Zapomněl jsem dodat, že by se mělo jednat o zářivky T5 a o délku 85 cm. A vůbec bych se nebránil zářivkám typů 930, 940 nebo 965, aspoň budou věrnější barvy. Ale kde je sehnat. Ach jo, se z toho asi zblázním. Člověk by si myslel, že přijde do obchodu, řekne navalte tu a tu zářivku a po zaplacení odejde... a ono nic.
doporučujem Philips MASTER TL-D 90 De Luxe -930,940,950,965 Velmi dobrá věrnost barevného podání. Pod tímto světlem se barvy jeví bohatší a hlubší. Nasvětlované produkty získávají na atraktivitě.
Ideální bude když si pořídíš všechny a podle toho co bude nejvíce sedět Tobě, se zařídíš. Rostlinám, jak jsi nastínil Ty kombinace řekl bych to bude jedno, ale můžu se mýlit a jistě mě někdo znalejší opraví.
Mám v rampě místo na dvě zářivky. Jaká by byla nejvhodnější kombinace, aby světlo bylo co nejpřirozenější a nejlepší an růst rostlin? 830+840, 840+865 nebo 830+865?
Obecně se doporučuje 0,5W/l, ale jsou nádrže, které prosperují i s nižším výkonem... 830 a 840 je asi nejpoužívanější kombinace, ale 830 je docela dost žluté světlo, alespoň na mne. Já osobně preferuji kombinaci 840/865, ale je to na vás, jak se rozhodnete.
ja jsem cetl i kombinace tropica atd.....idealni je teda 830 a 840? jak ted na to koukam, tak by to ke me jeste chtelo nejak pridat zarivku.....03w/l je asi malo?
Prosim o radu, chci koupit nove zarivky /2x18w 60 cm/. Jake mam koupit? Nejakou kombinaci? V akva mam Rotala rotundifolia, Limnophila sessiliflora, Ludwigia repens, sipatku sidlovou, kryptokoryny a anubias
Starší reakce
A jak jí přidat? Mám kryt od WATERHOME, takže bych to musel nějak překopat...
0 05.05.2012 08:37 pavlispaja Já používám osvětlení: 2x zářivka Aqua Glo fialová a nemám řasy na skle ani kamenech a ryby jsou pěkně vybarvené,super zářivky.
Hezké!
(Až na tu cenu...
)
tahle kdyby to bylo 15W v LED tak to by bylo jiny kafe.... pred tydnem jsem v Braniku videl nadherny svetylko 7W LED panylek od Eheimu
www.zoocentras.lt/…
ale to by asi patrilo do jinyho vlakna, nemohl jsem si proste pomoct
já bych každopádně jednu zářivku přidal, 15W je opravdu málo
ja by som pockal co spravia tie rastlinky
No chápu to jako že ses bavil o svítivosti a ne o vatáži. To je jako by ses bavil o objemu motoru a ne o výkonu, přece.
Tak já už Ti nevim. Po poradě sem místo 760 koupil 865 a teď je zase málo 15W. Takže mám přidat ještě jednu zářivku jo?
Stále.
Svítit do 60 l akva 15W trubicí hraničí s týráním rostlin.
Žádají si o přídavek.
Byla, klasická třípásmová 865, osobně je preferuji také
A co na to říkají rostliny?
Mám 60l nádrž a koupil sem novou zářivku...
NARVA LT 15W/865 Cool daylight COLORLUX PLUS
Byla to dobrá koupě?
Starší reakce
Svítím celkem 12 hod., denně + CO2 non-stop. Když se podíváš do mé prezentace, tak rostliny, to je džungle... Plovoucí pistii, riccii a salvinii vyhazuji po "kýblech".
jak dlouho s ní svítíš a jak se ti jeví růst rostlinek, chtěl bych koupit 2 t5 39w ale je to prý zatím výběhová záležitost osramu ,ale to spektrum je dost dobrý
Mám ji v kombinaci s 840.
Svítim s ní asi 2 měsíce.
Moc hezká záležitost, ale je v záběhovym AK, kde mě sužuje žabí vlas.
Chyby teď hledam všude, takže asi zajdu koupit místo ní něco teplejšího.
experimentoval někdo s osram lumilux 880 podle světelného spektra nemusí být k zahození.
Nezlob se ale pokud máš o akvaristiku zájem tak musíš i sama něco nastudovat. Nepočítej s tím že Ti každý bude všechno psát jakmile si pískneš. Vždyť na tomto vlákně je hafo informací stačí jen obětovat slabých 20 minut a máš odpověď na co si pomyslíš. Co takhle třeba zajít na nějaký sraz akvaristů nebo burzu? Tam dostaneš také hafo odpovědí...
no, tak nevadí.. zkusím se poptat jinde..
nemám celej den na to, abych tady hledala nějakou odpověď.. díky
neboj se číst, bylo to tu už milionkrát, hledej i v článcích
Nechápu, proč se lidé po několika letech fungování tohoto webu odnaučily hledat informace
no, já se v těch zářivkách vůbec nevyznám.. nevím jaké dostíny dát k sobě.. jestli tu bílou studenou, a nějakou teplou.. aby to nesvítilo žlutě, ale spíše bíle.. ať čtu články jak chci, nic si z nich nevezmu
a dám spíše na rady někoho tady.. jaký výkon na 100 l akvo??
stačí si přečíst starší reakce, cena/výkon je nejlepší obyčejná a levná 8**
0 15.04.2012 19:34 žaneta – jaký typ zářivek..?
Zdravím, potřebovala bych radu nějakého zkušeného akvaristy
v akvaristice se mi nedaří, akvárium mi "hnije" před očima, proto sem se ho rozhodla založit znovu.. problém je u zářivek.. potřebuji poradit, jaký typ, barvu světla atd, mám koupit.. v akvárku mi žijí 3 krásné velké závojnatky, tetry citronové, a neonky.. jako rostlinku, plánuju pěstovat Valisnerii.. akvárium je velké 100 litrů.. ráda bych, aby v akváriu bylo bílé světlo, aby ta světla nesvítila příliš žlutě.. pokud má někdo nějakou pěknou zkušenost se zářivkami, budu ráda za nějaký typ
předem díky, žaneta
Starší reakce
Jestli máte zářivku "760" nad akva už 7 let a jste spokojený s tím, jak rostliny vypadají, v žádném případě ji, (dokud svítí
), neměňte.
Tak nějaký menší problémy tam sou, domníval sem se, že budete narážet přesně na to, co je na fotkách. Asi mám teda štěstí, že mě za těch cca 7 let co mám nádrž s touto zářivkou nepotkal žádný problém se sinicemi ani řasami. Jak to teda řešit? Mám vyměnit pouze zářivku z 760 na 840?
A prosím o vysvětlení výměny zdroje osvětlení (IMO)..Díky
Žádný chyták v tom nehledejte.
Stačí se podívat na fotky a měl byste vidět, jestli jsou rostliny skutečně "bez problémů".
rybicky.net/fotogalerie.php…
Ale zpátky k podstatnější věci:
I když jsou rostliny, které máte v akva, na světlo nenáročné, "760" je, (jak už jsem psal), zářivka s velmi krátkou životností a velmi velkým poklesem svítivosti.
Vy tento proces svým okem nezaznamenáte, rostliny svými pigmenty ano.
Problém je, že řasy a sinice disponují takovými pigmenty, které dokážou dokonale využít i tak slabou intenzitu světla, kterou vyšší rostliny už "nevnímají".
Výměna zdroje osvětlení je IMO na místě.
Zkuste pohledat zářivku NARVA 25W/75cm/840.
Cejtim nějaký chyták
nechám se podat...
Pokud platí stále to, co je vidět na fotografiích ve vaší prezentaci, pak zajisté sám najdete, co rostliny trápí.
A co tedy strádají?Ať sem moudřejší...
Napsat o strádajících rostlinách, že se jim daří bez problémů, je slušně řečeno odvážné.
Pokud končí vaše schopnost pořídit nějakou věc tím, že není k mání ve vašem okolí, (nebo městě), s tím se nedá nic dělat.
Proč myslíš, že je to odvážný tvrzení?
Samozřejmě v nabídce není, ale existovat může. Já projel půlku města a nikde ji neměly, navíc když sem jim řekl dýlku 740mm tak na mě valily oči. Když to vygoogluješ, moc Ti toho taky nevyjede...
...Samozřejmě bych bral radši 840 nebo 860 ale není tam v nabídce a po tom všem hledání je tohle zatim nejlepší volba...
"Tam" v nabídce být nemusí, přesto existuje varianta 25W/8xx. A dokonce značková - NARVA.
...Mám ve své 60ti litrové nádrže taky 760 15W a svítí dobře a rostlinám se daří bez problému...
Jestli je řeč o nádrži v prezentaci, pak je to dost odvážné tvrzení...
Mně se teplé tóny nelíbí.
Postupně jsem se zbavil všech trubic pod 6500 K.
A teď to nejdůležitější.Před měsícem omylem z Hornbachu mám zakoupenou trubici
8800 K skyvhite.Je namontovaná v tandemu s 6500 .
Za sebe mohu tuto kombinaci vřele doporučit a to sem jí chtěl původně u pokladny
vrátit(sáhnutí do jiného regálu)
Samozřejmě bych bral radši 840 nebo 860 ale není tam v nabídce a po tom všem hledání je tohle zatim nejlepší volba. Mám ve své 60ti litrové nádrže taky 760 15W a svítí dobře a rostlinám se daří bez problému...
u nás je někteří taky shání, ale já to nejsme, jsme spíš na teplejší tóny kolem 3500-5000K.
"Venku" je dost frekventovaná i "880" s Tc 8000K.
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 21753x