Jaké zářivky?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
1 02.12.2007 09:14 Petr1 Ono to tak jednoduché není. Do akvárka o šířce 80cm Narvu nebo Philipse těžko koupí. Chci osvětlení předělat - dát tam delší trubice a budu asi muset koupit Juwel. Plus mínus centimetr se mi tam vejde ta jejich zářivka o délce 74,2 cm. I s paticema necelých 80cm. Teď tam jsou 59cm. Jediné větší od normálních výrobců jsou okolo 85cm.
Takže ať chci nebo ne ....
Starší reakce
1 14.11.2007 18:26 Štěpán Nejenom že můžeš ale měla bys. Třeba typ 840 je nejoblíbenější. Je jedno, jestli je to Osram, Philips nebo Narva.
1 14.11.2007 18:20 aries – Už ne Juwel ale normal zářivku?
Ahojky, chci se zeptat na jednu věc, včera mi odešla zářivka Juwel,ale nechce se mi kupovat tak draze nová, nemůžu použít i normální obyčejnou zářivku o stejný délce?díky za odpovědi
Starší reakce
0 19.09.2007 18:51 Sidonius – To Holajda
Třípásmové lineární zářivky (8xx) dlouhé 60 cm se vyrábějí v provedení T8 (průměr 26 mm) a mají všechny příkon 18W. Příkon 20W (T8, 60 cm) mají např. speciální zářivky od fy. Hagen. Nemyslím si ale, že by byly vhodnější než ty třípásmové... Snad jen v případě potřeby barevného zvýraznění akva, ale zase za výrazně vyšší cenu. Pro rostliny jsou třípásmové vhodnější.
1 19.09.2007 17:31 Zlicka [12] Zdravím,
potřebujeme poradit s koupí zářivek. Chtěli bychom zářivky typu 840 a 860 o délce 60 cm. Teď máme 2x18W,ale potřebujeme výkonnější a nevíme,jestli se vyrábí třeba 25W o této délce.A jestli existují, je možné zkombinovat např. 18W a 36W?Poraďte nám,co by bylo nejlepší!
Díky za rady
Starší reakce
Starší reakce
0 25.04.2007 10:00 langosh Ve svém druhém AQ mám kombinaci Narvy 840 a 860 od založení a po počátečních porodních bolestech vše běží jak má. U zářivek 8xx neuděláte chybu ať koupíte kteroukoliv z nich - je to jen otazka osobního vkusu (teplá či studená barva).
Roman
Hlavně ať Vám kytky rostou a rybky jsou spokojeny. A v neposlední řadě, ať se akvárko líbí Vám. Jaké zářivky jste používal do teď? Roman, který má nezměrně víc zkušeností, má určitě pravdu, když upozorňuje na náhlou změnu v osvětlení. Zejména, pokud máte akvárium delší dobu "zajeté".
0 24.04.2007 21:17 Endli Tak zatím jsem koupil akorát jednu Philips 840 a dal jsem ji k dvěma 830.Až někde narazím na 860,tak ji taky vyzkouším.
0 24.04.2007 14:14 LuXy No dôvod sa furt nájde!
0 24.04.2007 14:13 Štěpán Když se bude dařit vyšším rostlinám tak není důvod aby rostly řasy.
0 24.04.2007 13:52 langosh Já osobně bych GloGlo zářivky zase tak neodsuzoval (tedy až na tu cenu
). Měl jsem kombinaci Aqua/Sun Glo 15W v 84l AQ (výška 40 cm) a je pravda, že moc nesvítily (AQ vypadalo jako tmavá tůňka), ale rostlinám (samozřejmě těm méně náročným) se krásně dařilo. Po roce a půl jsem je vyměnil za Narvy (větší svítivost) a rovnováha se mi slušně rozhodila - nejprve žabí vlas a pak i mírný útlum v růstu kytek. Dodnes se s tím AQ úplně nevyrovnalo…
Roman
0 24.04.2007 13:36 Štěpán Na téma "glo-glo" se tady vedou neutuchající vášnivé diskuse, stačí jen "zalistovat" ve vyhledávači...
Můj osobní názor: velké mínus je cena (málo muziky za mnoho peněz). Proti SunGlo kromě ceny nelze mít vážnějších výhrad, je to předražená 940. AquaGlo je parádní pro vybarvení rybek jako doplněk základního osvětlení, ovšem za "ty prachy"...? Toť můj názor. Mimochodem SunGlo používám v jedné mé nadrži z důvodu "nemožnosti" sehnat 8xx v nestandardní délce 361 mm. Jedna 8W AquaGlo "odpočívá" nepotřebná v šuplíku...
0 24.04.2007 13:03 Štěpán Kdyby zářivky přicházely o složky spektra, projevilo by se to ve změně barvy světla. Krátce řečeno, jsou to kecy.
Aqua glo a sun glo jsou zbytečně předražené, mají nízkou svítivost. Stačí používat obyčejné zářivky řady 800. Když už někdo touží po plném spektru, může si koupit přeba philips 950 graphica, a bude to pořád levnější než sun glo. Nebo použít výbojky! ;)
0 24.04.2007 12:55 Štěpán Je úplně jedno, jestli je to Osram, Narva nebo Philips. Beztak Narva dělá zářivky pro jiné "výrobce".
Záleží na vkusu. Vyzkoušel jsem snad všechny kombinace "8xx" a jako nejlepší "zlatý střed" je pro mne 840. Když už kombinuji víc trubic, tak vzadu používám "teplejší" třeba 830 (827), uprostřed 840 a vpředu 840, nebo 860. Ta 860 se může někomu zdát moc "studená". Také záleží na barvě vody. Podle mne 840 se nic "nezkazí". Pokud Vás nelimitují finance zkoušejte a kombinujte. Když tak použijete "plonkové" trubice třeba někde v garáži...
0 24.04.2007 12:12 Endli – kombinování zářivek
Dobrý den,mám osvětlení 3x18W zářivky a protože už jsou celkem staré a dost špatně startují,tak chci koupit nové,nejspíš Osram Lumilux.Ale chtěl bych je nějak nakombinovat,aby to vyhovovalo rostlinám a také zvýrazňovalo barvy ryb.Takže jsem myslel,že dám 2x 830(teplá bílá) pro rostliny,ale nevím,která lépe zvýrazní barvy ryb,jestli "denní světlo" nebo "studená bílá".Co by jste mi poradili?Dík
Starší reakce
1 15.04.2007 21:49 Page Nehnojíš??? Mě se dělala taky když jsem hnojil s PMDD, ted jsem přestal a je to mnohem lepší!
Májo, akvárko máš ještě dost "čerstvé". Ty dvě "patnáctky" by mohly pro nenáročné rostliny stačit. Pokud ovšem chceš trochu zahradničit, ještě jednu by to chtělo přidat.
1 15.04.2007 20:11 Usine – Zarivkar
Bohužel z tebou nesouhlasím i teplota trubic je menší. Dříve jsem se dokázal o kovový konec trubice spálit po výměně tlumivek za předřadník na nich udržím ruku.
1 15.04.2007 19:34 zarivkar jen pro upresneni je to s tou skutecnou teplotou zarivek tak ze pri pouzitipredradniku a i tlumivky je teplo zarivky na pohmat stejne. rozdil je v spotrebovane energii, kde el. predradnik am mnohem vetsi ucinnost, kdezto tlumivka sama spotrebuje dost tepla, tak pro predstavu 30W zarivka s predradnikem spotrebuje 40W a s tlumivkou 30W zarivka spotrebuje 50W tzn sestava s tlumivkou bude vice topit, zarivky stejne,ale samostatna tlumivka bude teplejsi enz predradnik...
vim ze je to napsane zmatene a s chybama, ale mozna vam to pomuze ...
To wladys: díky moc
. Po tanganice toužím už několik let a právě si svůj sen plním, doufám, že to bude v pohodě i s rostlinkami, které tam chci.
1 15.04.2007 12:34 blek – Tanganika
Pozor! Většina afrických tlamovců potřebuje mnohem větší akvárium než je to tvoje. Na druhou stranu do tanganického biotopu rostliny nepatří, takže není třeba s krytem cokoliv dělat.
Jee, díky moc. Tak oki, vzkazy budou určitě vhodnější.
... tak a jdeme na to! Konkrétnosti pořešíme prostřednictvím vzkazů, ať tady "nepřeplníme" fórum.
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... [30] 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 21753x