Akara - chov
0 28.05.2008 15:01 Soňa – Re: Saša
Akarky jsou v akva s tlamovci, což asi není ideální spojení, ale byli mi tak prodáni v obchodě. Mají akva 230L. Samička má roztřepené všechny ploutve, sice trochu plavala, ale nic moc. Nežere dál. Je mi z toho smutno. Nemocná nebyla, zraněná taky ne. Tohle se stalo v den, kdy zase přišli o jikry.
Většinou je to tak jak píšeš, obzvlášť patrné je to pak u tvorů žijících dlouhodobě v uměle vytvořených podmínkách. Před lety jsem ale choval párek nigrofasciátů s natolik silnou vzájemnou vazbou, že po úhynu samičky samec nejprve zuřivě bránil její tělíčko, posléze propadl totální letargii (lehl si na dno kousek od místa kde uhynula a několik následujících dní jen upřeně zíral před sebe, nereaguje absolutně na nic) až následně umřel také. Jednalo se přitom o dominantní rybu v nádrži s prvotřídní kondicí. Od okamžiku její smrti ovšem zchátral přímo před očima... Analogie takovéhoto chování nejsou ovšem v živočišné říši (navzdory obecně rozšířeným představám) ničím až tak neobvyklým. Spíš jen méně četným. "Citově flexibilnější" jedinci prostě zplodí více potomstva a jejich "vzorec úspěšnosti" tak samozřejmě v populaci nevyhnutelně převládne. Pro příklad ani nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na pestrou paletu partnerského chování uvnitř našeho vlastního druhu, kdy vlastně "jen" kopírujeme více či méně evolučně osvědčené vzorce staré miliony let (včetně "extrémů" silné promiskuity na straně jedné a lásky až za hrob na druhé)
Souhlasím se Sharon. Kdo chce chovat tyhle trochu větší cichlidy má mít k dispozici alespoň 200 litrovou dosti členitou nádrž. Jinak trpí jak ryby tak i chovatel.
proč omylem prodavače? Sajky v tomhle poměru fungujou docela v pohodě, jen spíš ty jsi měl vzít v úvahu to, že jedna nebude mít v tvém akvárku žádný únikový prostor
0 27.05.2008 14:40 marsz Omylem prodavače se mi sešly taky dvě samice a samec, tedy kančíka zelenookého. Podobné problémy se vyřešily vrácením jedné samice. Ta pomlácená mi zbyla a teď vodí trpajzlíky.
Romantika není právě silnou cichlidí stránkou a ani často zmiňovaná monogamie není přirozená. V přírodě, jakmile jeden onemocní, zeslábne, druhý partner ho bez lítosti opustí s vhodnějším protějškem. Souhlasím s předchozím příspěvkem, samička byla nejspíš oslabená nebo nemocná, nebo právě ta druhá zesílila díky tomu, že se netřela a jednoduše je silnější a schopnější. Samec je asi trochu zmatený, nic víc. Pokud je bývalá dominantní samička jen "zahnaná do kouta" a není nemocná, brzy se vzpamatuje. Můžeš jen tak mimochodem napsat, jak máš velké akvárko a spoluobyvatele?
moc se mi to nezdá...
Jestli ta druhá tu první do toho rohu nedomlátila a nevystrnadila?
Taky je ještě možnost, že už je zraněná nebo nějak jinak "ublížená"/poškozená/nemocná a proto se drží v rohu. Spíš bych to viděl následovně: druhá samička první samičku zbila a vypudila do rohu. Možné je, že se ji podařilo vyhrát i proto, že byla rybka něčím oslabená. Díky oslabení, podřízenosti nebo i nějaké nemoci se přestala samcovi líbit a proto o ni ztratil zájem.
0 27.05.2008 13:38 Soňa – zamilovaná akara
Přeji všem dobrý den. Obracím se na vás s problémem, který jsem ještě neviděla. Mám samce akary modré a 2 samičky. Samičky si hned vyřídily, čí ten sameček je. Ta, co prohrála to akceptovala. Vždycky ale jen do doby, kdy páru ostatní obyvatelé zdlábli jikry. Do 3 týdnů se vytřeli znovu a pořád dokola. Ten pár se opravdu má rád, samička musela být na pár dní v jiném akva a samec byl úplně světlý a bez nálady. Druhou samičku nechtěl, vůbec se ji nevšímal, i když tam před ním tancovala. Po návratu té jeho samičky ihned pookřál a za týden se zas vytřeli. Po posledních jikrách ale nějakým záhadným způsobem vyhrála ta druhá samička. Hlídá samce, aby se té první nevšímal, jinak ji hned napadá. Je to logický. Jenomže ta první, zamilovaná, mi chřadne před očima, nežere, je úplně světlá. Leží na boku v rohu u hladiny. Bojím se, že o ni přídu. Samec si stejně té druhé nevšímá. Připadá mi, že stratil zájem o obě. Nevěřila jsem, že tohle budu řešit někdy u ryb.
Starší reakce
0 18.05.2008 14:08 cagy2 mrkni ku mne. Jsou tak ok.
Ani 60 litrů nestačí.Pro pár dospělých Akar hnědých minimálně 120 litrů!I když jsou to klidné ryby tak dorostou 10cm! A potřebují prostor!
0 17.05.2008 17:09 Dj_Moky – Akara hneda
Aha no ok tag zariadim wecsieee
mozno 60L Dikes za raduuuu
Ne, tak maximálně mladinké ryby. Akary hnědé jsou velmi plaché a v tak malém prostoru budou silně stresované.
0 17.05.2008 16:06 Dj_Moky – Akara hneda
Mozem dat parik Akari Hnedej do 30L akwa???
Starší reakce
0 17.04.2008 09:21 hilsner urquell tři dny ty jikry klidně můžou vydržet, mě se líhly třetí nebo čtvrtej den...
0 17.04.2008 08:58 marsz Tak to by snad neměl být problém, sehnat v Brně akaráka nějakého ne? Tam máte pověstný Sklorex a tak.
0 13.04.2008 13:17 marsz Zkus zjistit, jestli to nejsou dvě samice třeba. Nevím.
0 13.04.2008 02:41 zanek zdareeeeeeeec další dotaz. asi pred 3 trema tydnama se akary vytřely ale nic z toho nebylo. a dnes se celý den požduchávaj a naparujou se před sebou ated dokonce zakously do tlamek a pretlačují se. je to špatně nebo dobře?? je to příprava na tření nebo chteji jenom vycákat vodu z akvaria??
dik za odpovedi
Starší reakce
0 31.03.2008 20:32 Nobody – Re: jirkacichlid
No zrovna mečovky?
Tato kombinace rybek se k sobě moc nehodí.Různé nároky na vodu.Akarám hnědým vyhovuje voda měkká až polotvrdá a mírně kyselá(pH6-7),což se o mečovkách říct nedá.
Jo díky. No ale přes to v 75l může být hejno? třeba 5 kousků? nebude jich tam moc jak tu bylo řečeno?
jinak tady jsou kombinace co jsem nikdy neměl a s nikým jsem to nekonzultoval. Myslím že by mohly být z black molly, gold molly atd.. gupky, mečovky pak drobnoústkama, možná parmami ale ty jsou hodně temperamentní nevím jestli by to nemohlo Akarám vadit. Ale myslím že určitě s čichavcama. A z těch gavůnků jak ty byli zmíněni si taky vybereš je jich hodně druhů a jsou hezcí. no asi je těch ryb hodně protože akara je mírumilovná ryba.
no musíš drát že do 112l akvaria Terčovci nemůžou
taky zdravím. Tak myslím že neonky (vůbec tetry obecně) pancéřníčky. možná i skaláry. Jakože beru to jen z Jižní Ameriky Protože jsem se o to trochu zajímal o jiné ryby co by mohly k Akarám jít nee. A i třeba cichlidka kakadu. četl jsem že tu někdo psal že se akary rády drží větších ryb ty máš truchu větší akva tak by jsi mohl nějakou větší.
0 31.03.2008 14:38 skull zdravím, zakládám akvárko 80x40x35, 112 litrů, chci do něj dát pár akar hnědých, jaké další ryby by tam ještě mohly??
Jo to je n snad já je budu moc co nejdříve koupit vypadá to že jsou inteligntní ryby jak tu lidi píší..
díky jo já vím že mě se nevejdou.
Ale jednou bych si je chtěl koupit. Protože s tetrama krvavými nejsem moc spokojenej pořád někoho otravují
no ale s tím jeden samec dvě samice to je těžký když jsou mladí tak to přeci nejde poznat ne?
No do tvé nádrže už se nevejdou.Jinak bych řek že na 75l stačí dvě akary max.3 a to dvě samice a je to až až -dorůstají do cca.10cm.Já je mám kolem 8-9cm.
a kolik jich může být v 75l nádrži? je to jedno? (jako myslím to tak že u cichlidek může být na tuhle nádrž jen jeden semace a akara je vlastně taky cichlida.
všem moc díky za poznatky no asi si jí pořídím tedy až budu mít v akva místo.
0 31.03.2008 06:07 Lorsson – Re: gigimasters
Ahoj, no ja myslim ze placha moc neni, asi jak a kde. Mam ctyri, dosud nevim pohlavi ale zrejme jeden samec a tri samice, mozna dva na dva. Jsou porad po celem akva, plavou vetsinou spolu, jsou silene zvedave - kdyz je clovek v kuchyni a mluvi tam tak jsou nalezle v rohu akva u kuchyne. Kdyz jsem na pocitaci a mluvim treba na skype, jsou nalezle v druhem rohu akva a koukaji na me a "poslouchaji". Lekave jsou jen kdyz udelas prudky pohyb blizko u akva, ale jinak jsou porad u predniho skla a pozoruji co delame
. Kdyz se sednu pred akvarko, a koukam na ne tak priplavou a pouli na me ty sve hezke velke oci
Hodne jsou ale lekave pri cisteni akva, musim mit pri odkalovani porad oci na stopkach protoze skacou ven, placnou sebou na kryci sklo a pak lezi na boku a zoufale pouli oko. Ale jinak jsou to domaci milacci.
díky no a do 75 litrového akva jich může být kolik nenapadají se samci nebo tak nějak?
Je hodně plachá.Doporučuju chovat jen s velmi klidnými rybami.Akvárko je lepší zarostlé,cítí se potom mnohem bezpečněji.Pokud se pár vybere drží krásně celou dobu spolu.
Máte někdo skušenosti s touto rybou? Jak se chová? Je spíše plachá. Plavou při sobě když není v akva sama? Nebo šmejdí po celém akvárku a je často vidět?
Starší reakce
Pokud je to pár a rozumí si.Tak jim kanec ve tření rozhodně bránit nebude.Ony si udělají pořádek.Nechal bych to tak.Do šedesátky bych je nedával,nemuselo by to dopadnout dobře.
0 16.03.2008 00:05 zanek cauky mam podobny problem, ve 100l akvaru je kancik cervenohrdly a 2 akary modry, vyrovnany, obcas se postuchuji ale jinak vse ok, v posledni dobe se akary zacli spolu kamosit, motaj se kolem bridlice a jakoby se chteli trit, ta mensi akara se furt vlni a je aktivnejsi. ta vetsi se zase otira o kameny a pak tam vjede sumec nebo kancik a vyrusi je :(. pripravil jsem pro ne 60l nadrz kde by mneli klid, ale nevim jestli je tam mam prelovit aby ta vetsi zase neutocila tu malou. uz driv se mi neco podobnyho povedlo teda respektive spis nepovedlo
mate nejake tipy ????
Starší reakce
0 11.02.2008 17:30 jirkacichlid Dal bych k nim nějaké cichlidy, třeba kančíky červenohrdlé(už odrostlejší)
Myslím že akary hnědý by se s modrýma na 100procent nekřížili...Akara je tuším tzv. monotypický rod. Což znamená že že akara hnědá (Cleithracara maronii) je jediným zástupcem rodu Cleithracara.
0 11.02.2008 14:23 RAP Zkusit to můžeš. Uvidíš co to udělá. Rozhodně by měli ty hnědý být stejně lépe větší než tvoje. Dej je tam až nebude potěr či jikry. Nejlépe vyndat modrý,přestavět trochu dekoraci, dát hnědý a počkat až se zabydlí a vrátit modrý. Čichavci jsou u hladiny a Akary u dna, nepřekážejí si.
0 11.02.2008 14:17 hilsner urquell – re:
Ty moje nebyly až tak ostrý, měl jsem s nima třeba i mladý modrý čichavce, a nic jim nedělaly
0 11.02.2008 14:15 RAP – Re: hilsner urquell
Nekřížily, jen se obávám, že je modrý budou utlačovat.
Přidat reakci
1 ...... [9] 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9254x