Rak - chov
Fajn je poznať svoju zdrojovú vodu.(požiadať si o rozbor vodárne)
Vodu v akva resp.základné parametre si zmeriaš(orientačne) testom. NO2,NO3,KH,GH,pH.
Vodu nechávam odstáť deň pred čiastočnou výmenou.(vyprchá chlór)
V dnešnej dobe sa síce už moc nechlóruje,ale istota je istota.Pre raky je chlór z dlhodobejšieho hľadiska jedovatý.
Ďakujem za pochvalu
Rak červený je široký pojem.Ako var.red sa predáva čiastočne načervenalý divoko sfarbený Procambarus clarkii.Tie červené(orandžovočervené) čo mám v prezentácii sú Procambarus clarkii var.orange.Tieto americké raky nie sú až tak citlivé na biologické znečistenie.Dokážu pretrpieť či pretolerovať aj nejednu chybu akvaristu.
Díky,
budeme se držet tvých rad a snad se nám taky poštěstí mít taky tak hezký "rakvárko"
Ještě otázku... Jak zjistím kvalitu vody a jak dlouho má být odstátá?
Díky !!!
Moc hezký fotky

Skús pozrieť moju prezentáciu,väčšinu odpovedí tam nájdeš.Ak sa chceš opýtať niečo konkrétne kľudne ss.
Ahoj,
mám prosbu,chtěli bychom si pořídit raka červeného.Jak nejvhodněji vybavit akvárko...vzduchování, filtrace ,kvalita vody apod.?
Díky za odpověď
Starší reakce
Rád by som sa k tejto knihe dostal,dalo by sa?(čo vlastne bude stáť?)
Mňa by zaujmalo či rátali vedci s faktom,že samica je schopná prenášať spermie samca i niekoľko mesiacov.Čiže v dobe kladenia ani samca nepotrebuje.Toto som pozoroval napríklad aj u Ch.holthuisi.Samica mi zožrala samca pri zvleku.Myslel som,že som takto nadobro tohto raka stratil.No po pár mesiacoch nakládla a odchovala mladé.Bol som šťastný ako blcha.Iný prípad je P.fallax.
Každý den čekám tuto knihu od jednoho z autorů i s podpisem.Konečně někdo z vědců uveřejnil poznatek o možnosti množení raků bez samců (i když samci jsou).
1 14.01.2013 13:21
Yirka [9260] Vy chcete tu želvu nakrmit?Želva Vám sežere jak raka tak i ryby.
Nie moc šťastná kombinácia.

0 13.01.2013 12:47 BurianekH – Rak mramorový + Želva nádherná+ akary
Dobrý den,
chci se zeptat jestli můžu dát raka mramorového s želvou nádhernou a akarami do jednoho akvária....????

0 13.01.2013 12:40 BurianekH – Rak mramorový + Želva nádherná- chov
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli můžu dát do jednoho akv. raka mramorového(1ks) s želvou nádhernou(2ks)+ akary modré(3ks)??

Starší reakce
Standart by měl být takový jako na fotce ,ale jak sám víš tak se vždy vybere to nejlepší z mnoha a dá se nafotit aby se nalákaly zájemci ( hlavně aby se to prodalo za co nejvyšší cenu(v dalším chovu i když máš ,,čistý pár'')tak se z toho objeví něco co nemá vůbec nic společného z původním párem.

Ak sa to presne nekríži,tak vznikajú kadejaké miš maš.(také by som ti za rok ,,našlachtil,, do bludu)Doslova až nepekné kúsky.Ako ten na priloženom foto.
Japončíci na to majú už aj neof.štandard.Ghost by mal mať približne takúto škvrnitosť.
www.fisch-heim.de/…
Já mám informace, že asi jen cca 10% mladých je GHOST ostatní jsou vše možné.

Japončíci to už prezradili,no ja blb som zabudol kde a ako to presne bolo.Neviem aké mladé sú ak máš rovnakých rodičov.Ak je to dostatočne ustálené,tak by mali byť rovnaké ako dospelec.Na vyšlachtenie ,,Ghost,, je presná postupnosť krížení foriem ,,Blue,, ,,White,, a ,,Orange,,.Koľko krát z ktorej si fakt nepamätám.S odchovom nebude problém.Bude to ako na páse(P.clarkii).
Pokiaľ viem tak nemajú rovnaké rozloženie škvŕn.(to sa dá dosiahnuť postupom viď.začiatok môjho príspevku).Inak je škvrnitosť rôzna a neviem či sa niektoré nevracajú k divej forme.(ja som ich zatiaľ nemal)
Vážení ,mám na Vás dva dotazy povedl se již někomu odchov této barevné formy raka? A jsou mládí raci stejní jako dospělci?
Starší reakce
Môžeš.Vedia sa tolerovať.Nebezpečné sú najmä zvleky.
Rak modrý je široký pojem,skús konkretizovať.Skúsenosť mám,no aby som ti relevantne vedel odpovedať potrebujem presný druh raka.Mrkni moju prezentáciu.
Ak máš filtráciu a dostatočné čerenie hladiny tak to nie je podmienka.Podľa mňa by mal mať.Hlavne preto,že pridané rastlinky skôr či neskôr požerie.
0 06.12.2012 19:25 ondra111 – samci raka
nevite jestli muzu mit v akvarku 3 samce raka mexickyho
0 06.12.2012 19:15 Honza – Rak + Panceřníček Kropenatý
Dobrý den,
mám raka modrého a chci k němu přidat 2x Panceřníček kropenatý, ale nevím jestli by to nevadilo...? pište prosím své reakce a hlavně napište také, jestli by nesežraly mladé ráčky..!!?? díky

Když si čtu vady příspěvky, tak nevím, zda je normální si koupit zvíře, hned jak ho vidím a až potom uvažovat co mu dám k jídlu,( salám,těstoviny, musel sem se smát)
Nejdřív si přece zjistím informace o chovu atd. a až pak si jdu koupit, nebo se pletu???

Toto je často zo zlej hygieny v akvárku.Je to pravdepodobne bakteriálneho pôvodu.Treba dodržať hygienu-častejšia výmena vody,trocha soľ.Rana sa po pár zvlekoch zahojí až úplne zmizne.
Reklamovat se dá i zvíře tak to zkus.
Starší reakce
Ahoj, záleží na tom, jakého raka si chceš pořídit, v podstatě jediný rak, kterého bych doporučila k rybičkám je Cambarellus patzcuarensis var. Orange (tzv. CPO). Je to maličký roztomilý oranžový ráček, který neničí rostlinky a nenapadá rybky (pokud je dobře živen, pak prý ani rybí potěr). Já měla raka mramorového a ten likvidoval rostlinky a plašil ryby, menší ryby je schopen ulovit, takže na většinu raků opravdu pozor, jsou to destruktoři. Ale CPO by mohl být řešením, ten by lovil maximálně tak nemocné rybky, což je ale většinou akvaristy vítáno (pozor, uloví ji klidně dřív, než na ní uvidíš známky nemoci, stačí, že se ryba začne divně chovat). A ti větší si rádi pochutnají i na šnecích.
Co musíš o racích taky vědět je, že nesnáší prakticky veškerá akvarijní léčiva a chlorovanou vodu, takže vodu nechat pořádně odstát atd.
(Výjimečně posílám na mail...)
0 03.12.2012 11:24 Janča – Raci a ryby
Zdravím, můžete mi prosím poradit, jaké ryby by se daly dát k rakům do akvária (pokud je to vůbec možné)? Nikde jsem toto téma nenašla.
Odpověď mi prosím zašlete na mailto:JanaRuziska@seznam.cz , předem děkuji.
Starší reakce
Stačí si přečíst vlákno, trvá to tak 20 - 30 dní...
0 18.11.2012 20:27 Pauí – vylíhnutí
chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá vylíhnutí mramorových raků když už má pod ocasem vajíčka? když to bude možné odpovezte na mail: mailto:motylek.001@seznam.cz děkuju moc =)
Starší reakce
Jedna z najdôležitejších súčastí stravy je vláknina.Pozor na prílišné množstvo bielkovín a aj šalátu.
Pozerám,že sa tu celkom rozbehla téma

děkuju za radu, nějaké jim tam pořídím

Měly být součástí jejich potravy.
Vodního šneka jsem tam měla jednoho velkého kterého zrovna dneska zabili a snědli,víc jich tam už nemám, myslíte že jsou pro ně důležití?
Mě ve Vašem seznamu chybí např.vodní šneci.
Ok, děkuji za radu, zkusím jim vodu vyměnit,stravu mají dost pestrou,dávám jim račí krmení a hodně zeleniny a taky syrové ryby (+ si něco uloví v akva) ale to jejich zranění při svlékání mi dělá starost , nevypadá to vůbec dobře a jeden mi posledně i zahynul
Já bych spíše vyměnil vodu v nádrži( já také používám Pražskou vodu),a spíše bych se zaměřil na co nejpestřejší potravu.
Bydlím v Praze v Kobylisích tak tuhle vodu používám
A jakou vodu používáte(např.Praha)?
0 27.09.2012 20:42 Jitka – Tvrdost vody
Ahojte, pořebuju poradit, chovám raky mramorové a poslední dobou mám problém s jejich svlékáním, když se svlečou tak mají na zadečku vyčnívající kus masa, který není ukryt pod krunýřem, četla jsem že to může být tvrdostí vody která má být optimální - dKH 10-12°N a dGH 18-22°N , po měření mi vyšlo dKH 4°N a dGH 28°N , tudíž jedna hodnota je mín a druhá více,nevím tedy jestli se mám pokusit vodu změkčit nebo naopak je měkká příliš? Děkuji za odpověď
Záleží na tom kdy se svlékl a jeho věku ( velikostí čím je starší tím to trvá déle).Pozor aby jste dodržela stejné parametry vody ( nejlépe když odeberete vodu z původní nádrže).Také je potřeba aby měl úkryt( možné je k úkrytu mu dávat potravu).
Podle mé zkušenosti moc šancí mu nedávám,záleží na tom až mu ztvrdne kůže jak se zachová a jestli začne jíst.V každém případě bych ho dal do malé nádrže, aby nemusel moc se namáhat se sháněním potravy.Co nejpestřejší potravu ( rostlinná ,živočišná i průmyslová, tak aby opět se svlékl).
0 27.09.2012 11:12 Michaela – svlékání kraba
Dobrý den, svlékl se nám již podruhé krab. Poprvé vše v pořádku, ale nyní nevím proč u toho vylezl, převrátil se na záda a tím vším pohybem mu zbyly pouze po jedné nožičce na každé straně a jedno klepýtko

Myslíte, že s tímto vydržía přežije až do dalšího svlékání? Za vaše názory a zkušenosti předem děkuji.
Starší reakce
Neonky v žiadnom prípade!Kančíky ti budú zas žrať malé raky!(ak si ich necháš)Mrenky som neskúšal,ale ani tie nedoporučujem.
Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29990x